Η Χρυσούλα Δημητρακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Ρέθυμνο και το Ατσιπόπουλο, τόπο γέννησης του πατέρας της, βασική πηγή έμπνευσης και φυσική εκκίνηση κάθε λογοτεχνικής της δημιουργίας.
Συγγραφέας και Ποιήτρια στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, με σπουδές σε Human Resource Management και Business Management στο London School of Management, με διατριβή στο Leadership Management, και μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ στο πανεπιστήμιο Teesside.
Έγγαμος, μητέρα δύο παιδιών, Διευθυντικό στέλεχος σε όμιλο επιχειρήσεων.
Και παράλληλα, είναι καταταγμένη στο εθελοντικό σώμα του Ερυθρού, ενώ σήμερα ανήκει στο σώμα πολέμου διπλωματούχων εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού.
Είναι δρομέας των 10.000μ. (Αργυρό μετάλλιο στο Διεθνή Δρόμο Μεσσήνης 2005), παράλληλα χορεύει Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, στον όμιλο της «Δώρα Στράτου».
Το 2005 κυκλοφορεί η πρώτη ποιητική συλλογή «Ποίηση», με τρεις ενότητες, «Άνεμοι και θύελλες», «Κρήτη των Ονείρων» και «Θάλασσα της Ψυχής» και το 2006, το μυθιστόρημα «Φρατζέσκα», από τον εκδοτικό οίκο Χάρη Πάτση. Το 2007 οι ποιητικές συλλογές «Tριλογία: Ύπαρξη - Ζωή - Άνθρωπος», η Ελληνο-Αγγλική έκδοση «Stone and Water» και η 2η έκδοση της «Φρατζέσκας» από τις εκδόσεις «Ιωλκός» και υπογράφει τα κείμενα στο αφιέρωμα, «Πόλη-Μνήμες-Θρύλοι», που παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με οργάνωση ΣΑΕΠ. Το 2008, κυκλοφόρησε η συλλογή με δοκίμια και ποίηση «Το θρόισμα του μεγάλου δρυγιά», από τις εκδόσεις «Ιωλκός».
Έχει βραβευθεί, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, συνεχείς χρονιές από το Πανελλαδικό Συμπόσιο «Σικελιανά» και τον «Όμιλο Τέχνης και Λόγου Ξάστερον».
Της έχει απονεμηθεί, η υψηλή τιμή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, το Χρυσό Μετάλλιο Λογοτεχνίας 2006, των Διεθνών Βραβείων της Ακαδημίας M.Madhusudan της Ινδίας και του Πανεπιστημίου της Καλκούτας, ο τίτλος του Διδάκτορος της Λογοτεχνίας από Διεθνές Κέντρο Ποίησης USA και Κίνας, το «Χρυσό μετάλλιο της Βεργίνας» για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, στο Εξωτερικό, από τον πολιτιστικό σύλλογο Σαλαμίνας «Καφενείο των Ιδεών», το διεθνές βραβείο Giovanni Gronchi. Επίσης το 2008, της απενεμήθη ο τίτλος, του επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Μ.Μadhusudan της Ινδίας και από το ΑΒΙ USA, ο τίτλος του Senior World Nations Congress, για την συμβολή της στην πολιτιστική επικοινωνία μεταξύ των Εθνών.
Ποίηση και δοκίμια και άρθρα δημοσιεύονται σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά, είναι δε συνεργάτης στο περιοδικό «Κρήτη», στις εφημερίδες «Κρητική Επιθεώρηση», «Ελληνική Γνώμη»- Dusseldorf και στο περιοδικό «Κρι-Κρι».
Είναι μέλος της Ακαδημίας Αμερικάνικης Ποίησης, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Δημοσιογράφων Κρητικού τύπου και Παγκρήτιας Ένωσης κ.α.