Η Μάρα Μεϊμαρίδη είναι Ανθρωπολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστέλλα και σαν πρώτο Πανεπιστήμιο τελείωσε τη Φιλοσοφική Αθηνών. Ως φοιτήτρια πήρε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία. Παράλληλα αποφοίτησε τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Συγχρόνως με τις μεταπτυχιακές της σπουδές Αρχαιολογίας (Sorbonne I) στο Παρίσι, ξεκίνησε νέα κατεύθυνση βασικών σπουδών, στρεφόμενη προς τη Βιολογία, Ιατρική Ανθρωπολογία (Jussieu – Ecole de Medecine de St. Peres), απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρε μέρος σε ανασκαφές στα Άβδηρα, μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την Υγεία του Παιδιού στο Ι.Υ.Π. –Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία- Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής, πάνω σε θέματα φυσιολογίας και αυξολογίας. Ήταν κύρια ερευνήτρια της έρευνας «Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων» που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια Υγείας των παιδιών και έκανε τη διατριβή της με θέμα «Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων. Ακτινοδιαγνωστική μελέτη» στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχα ιατρικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο σε θέματα κυρίως διατροφής, και συγχρόνως φοιτά σε νέο κύκλο σπουδών Αστροφυσικής και Κοσμολογίας (UMD American Univercity). |
«Οι Μάγισσες της Σμύρνης»,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001.
Σμύρνη στα 1887. Η Κατίνα είναι μια έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Στους φτωχομαχαλάδες όπου ζει γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα, που τη μυεί στη μαγεία. Κανένα εμπόδιο δε σταματά πλέον μια μάγισσα, κι η Κατίνα βάζει μπρος να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά αποδεικνύονται αλάνθαστα... Καταφέρνει να πάρει τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον έναν πλουσιότερο από τον άλλον.
Ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά στο ράγκο (κοινωνική τάξη), η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να διαφεντέψει και την ίδια τη Σμύρνη. Οι γραφές της, τα ξόρκια και τα μαγικά βρέθηκαν σ' ένα σκονισμένο μπαουλάκι, εκατό χρόνια μετά, στο σπίτι της Αίγινας.
Για να διαβάσετε για το βιβλίο της Μάρας Μαϊμαρίδη "Οι Μάγισσες της Σμύρνης", κάντε κλικ εδώ! |