Ο δημοφιλής μουσικός παραγωγός Νίκος Μουρατίδης έκανε το παρθενικό του ταξίδι στον χώρο της συγγραφής, και δη στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, το 2004 με το βιβλίο του «Ο μικρός Αλκιβιάδης και οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Τέσσερα χρόνια μετά επιστρέφει με νέες περιπέτειες, του γνωστού πλέον ήρωα του, υπό τον τίτλο: «Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών». Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε, όπως ήδη αναφέραμε το 2008, από τις εκδόσεις Καστανιώτη και πλαισιωμένο από μια πολύ όμορφη εικονογράφηση του Σπύρου Γούση.
Και σε αυτό το βιβλίο του, ο συγγραφέας, μας μεταφέρει στον 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη των Αθηνών ζει μία από τις καλύτερες περιόδους της. Ο Περικλής έχει ήδη εγκαθιδρύσει στην πόλη, την πρώτη δημοκρατία στην ανθρώπινη ιστορία. Εκεί βρίσκεται πλέον ο δωδεκάχρονος Αλκιβιάδης μαζί με τον πατέρα του, τον Πεισίδωρο, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που είχαν χάσει ο ένας τα ίχνη του άλλου. Τον Πεισίδωρο, το γνωστό τεχνίτη - υδραγωγό, που έχει αναλάβει -μετά τα όσα συνέβησαν στο πρώτο βιβλίο- και την προστασία των δύο φίλων του γιου του, του Κρίτωνα και της Αριστίππης. Στην Αθήνα είπα; Για να ακριβολογώ, και να μην σας γελάσω, το νέο σπίτι των τριών παιδιών -το σπίτι του υδραγωγού- βρίσκεται στον Πειραιά...
...
Ήταν διώροφο, όχι πολύ μεγάλο, αλλά είχε μια ευρύχωρη εσωτερική αυλή με τρία κυπαρίσσια, ένα φουντωτό πεύκο και πολλά λουλούδια. Το γιασεμί ήταν πολύ εντυπωσιακό, γιατί σκαρφάλωνε μέχρι τον πάνω όροφο και χάριζε σε όλο το χώρο απίστευτη ομορφιά, σκορπίζοντας εξαίσια αρώματα.
Μπήκαν μέσα χαρούμενοι κι έμειναν να χαζεύουν την αυλή. Κάποια πουλιά κελαηδούσαν στα κλουβιά τους, δίνοντας μια διαφορετική απόχρωση στο γλυκό φως του δειλινού. Δύο γάτες ήταν ξαπλωμένες νωχελικά και έγλειφαν το τρίχωμά τους, αδιαφορώντας για ένα ζωηρό σκυλάκι, που άρχισε να γαβγίζει και να κάνει χαρούλες στον Πεισίδωρο.
...
...το όμορφο όμως αυτό σπίτι δεν είναι το μοναδικό καινούριο πράγμα στη ζωή των μικρών ηρώων μας. Όλη τους η ζωή άλλαξε πλέον ριζικά. Ένας παιδαγωγός, ο Σπαρτιάτης Χαιροφώντας, θα αναλάβει την φροντίδα - επίβλεψη των δύο αγοριών ενώ η Αριστίππη θα μαθητεύσει κοντά στην Διοδώρα, την οικονόμο του σπιτιού. Τα αγόρια θα πηγαίνουν στο σχολείο για να γυμνάσουν το νου και το σώμα τους, ενώ το κορίτσι της παρέας θα μάθει νοικοκυριό, μαγείρεμα και αργαλειό. Αν σε όλα τα προηγούμενα προσθέσετε και τον επικείμενο γάμο του πατέρα του Αλκιβιάδη με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Δανάη, καταλαβαίνετε σε τι καταιγίδα έχει βρεθεί η αγαπημένη μας τριάδα.
Η ειμαρμένη όμως είχε άλλα σχέδια για όλους τους. Λίγο καιρό μετά το ξανασμίξιμο πατέρα και γιου, έπρεπε και πάλι να αποχωριστούν ο ένας τον άλλο...
...
Πριν προλάβει ο Αλκιβιάδης να αντιδράσει, ο Πεισίδωρος τους είπε με πολύ σοβαρό ύφος:
- Θέλω να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, αλλά πρέπει να σας πω ότι ο Περικλής με συμπεριέλαβε στο στράτευμα για τον Εύξεινο Πόντο. Σε μερικές μέρες φεύγω για τον πόλεμο.
Τα παιδιά έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Η Δανάη απ' την άλλη έβγαλε μια κραυγή κι άρχισε να κλαίει τόσο γοερά, που η δούλα της, που καθόταν έξω με τη Διοδώρα και τον Χαιροφώντα, μπήκε μέσα φανερά ανήσυχη.
...
...και αυτό ήταν μόνο η αρχή απρόσμενων εξελίξεων που θα οδηγούσε τους τρεις φίλους σε νέες περιπέτειες! Τι λέτε; Θα τους ακολουθήσουμε; Θα τους ακολουθήσουμε, βέβαια!
Το «Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών», του Νίκου Μουρατίδη, ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη για μένα. Μην έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο, δεν θα πίστευα ότι ένας πρωταγωνιστής της Show Bizz -όπως είναι ο συγγραφέας- θα έκρυβε μέσα του τόσο ταλέντο στη συγγραφή και τόσες γνώσεις - ευαισθησίες γύρω από τον κόσμο των παιδιών. Το εν λόγω ανάγνωσμα είναι καταρχήν ένα πολύ όμορφο παιδικό βιβλίο, με τόσο καλοδουλεμένη πλοκή, που ήταν ενδιαφέρον ακόμα και για ένα ενήλικο κοντά στα δεύτερα "-άντα", όπως ο γράφοντας.
Πέρα από αυτό όμως, βρίθει από μηνύματα για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες του. Διδάσκει συμπεριφορές και πρακτικές, για παράδειγμα: τι πρέπει να κάνουμε όταν γίνουμε "παπάκια" από μια ξαφνική βροχή αλλά και πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς. Είναι όμως γεμάτο και από φιλοσοφικές αλήθειες που διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου, όπως το: «οι μεγάλοι άνθρωποι σχολιάζουν ιδέες, οι συνηθισμένοι άνθρωποι σχολιάζουν γεγονότα και οι ασήμαντοι σχολιάζουν άλλους ανθρώπους».
Ένα καλοκαμωμένο σεντούκι με όλα τα παραπάνω το «Ο μικρός Αλκιβιάδης στο νησί των πειρατών», του Νίκου Μουρατίδη. Αξίζει να το διαβάσετε εσείς και τα παιδιά σας; Θέλει και ρώτημα; Θα σας καταπλήξει με όσα σας μαθαίνει ή σας θυμίζει και φυσικά με την εξαιρετική ιστορία του! Εγώ θα σας αφήσω τώρα, για να πάω να αγοράσω το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του μικρού Αλκιβιάδη. Να διαβάσω από που ξεκίνησαν όλα και να περιπλανηθώ ξανά στον μαγευτικό και διδακτικό κόσμο του Νίκου Μουρατίδη. Καλή σας ανάγνωση!
Β
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ευτυχισμένος που βρήκε τον πατέρα του, ο μικρός Αλκιβιάδης μένει πια μαζί του στον Πειραιά. Κοντά του έχει και τους φίλους του, τον Κρίτωνα και την Αριστίππη. Προσπαθεί να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες, μα πιο πολύ τον απασχολεί ο μελλοντικός γάμος του πατέρα του με τη Δανάη.
Υπάρχουν όμως κι άλλα σοβαρά θέματα: Ο Κρίτωνας δε θέλει να πάει σχολείο, η Αριστίππη έχει περίεργη συμπεριφορά και ο πατέρας του πρέπει να φύγει για τον Εύξεινο Πόντο, όπου ξέσπασε πόλεμος. Πριν από το ταξίδι ο πατέρας του του δείχνει ένα μπαούλο όπου φυλάει κάποια πράγματα της μητέρας του. Και ενώ εκείνος λείπει στον πόλεμο, επισκέπτεται το σπίτι στον Πειραιά η γιαγιά του Αλκιβιάδη, μια γυναίκα περίεργη - πολλοί μάλιστα λένε γι αυτήν ότι είναι μάγισσα.
Αυτά που θα συμβούν στη συνέχεια δεν τα χωράει ανθρώπου νους. Γιατί η Αριστίππη θα γίνει κλέφτρα; Πώς οι τρεις φίλοι θα βρεθούν σε ένα καράβι που ταξιδεύει με άσχημο καιρό για τη Δήλο; Πότε θα τους επιτεθούν πειρατές και θα αιχμαλωτίσουν την Αριστίππη; Πώς θα την απελευθερώσουν ο Αλκιβιάδης και ο Κρίτωνας, ρεζιλεύοντας αυτούς τους αδίστακτους ληστές των θαλασσών; Θα τα καταφέρουν να το σκάσουν από τη Δήλο; Και ταξιδεύοντας για τον Πειραιά θα έχουν την εύνοια των θεών ή θα συνεχιστούν οι περιπέτειές τους;
Η καινούργια περιπέτεια του μικρού Αλκιβιάδη: μια ιστορία γεμάτη φαντασία, τόλμη, ανατροπές και χιούμορ.