Παρουσίαση προτεινόμενων βιβλίων για ανάγνωση, μελέτη, προβληματισμό, ανταλλαγή απόψεων, κρίσεων, γνωμών.
1. Σταντάλ, «Το κόκκινο και το μαύρο», εκδ. Πάπυρος, 1995, μτφρ. Γεώργιος Σπανός, σειρά: Τα αθάνατα έργα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
Σταντάλ: Βαθιά ποτισμένος από τις υλιστικές αντιλήψεις του 18ου αιώνα, εξοπλισμένος με τις πλούσιες εμπειρίες της ταραχώδους ζωής του, προικισμένος με πνεύμα σπάνιας οξύτητας, λάτρης της αυτόνομης προσωπικότητας, που την βλέπει να ενσαρκώνεται στο ίνδαλμά του, τον Ναπολέοντα.
Δραστήριος, ανήσυχος, φιλελεύθερος για τους «αντιδραστικούς»-συντηρητικούς και ύποπτος για τους φιλελεύθερους, ο Σταντάλ δίκαια αναδεικνύεται ο μέγας δάσκαλος του ρεαλιστικού μυθιστορήματος.
«Το κόκκινο και το μαύρο» έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο μυθιστόρημα του 19ου αιώνα και είναι η πρώτη πραγματεία για την «επιτυχία», την καινούρια θεότητα που έφερε στην κοινωνία η αστική τάξη, για τις τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις που κλείνει, για τους τραγικούς κινδύνους που συνεπάγεται.
Β
2. Μαξίμ Γκόρκι, «Τα παιδικά χρόνια», εκδ. Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 1986, μτφρ. Νίκου Κυτόπουλου
Είναι το πρώτο (1913) της αυτοβιογραφικής τριλογίας: Τα παιδικά χρόνια, Η Εφηβεία, Τα πανεπιστήμιά μου, του μεγαλοφυούς συγγραφέα των προλετάριων που και τα τρία μέρη της αποτελούν ένα αδιαίρετο σύνολο.
Μέσα από τις συμπληγάδες της ζωής εκείνης της περιόδου, ένα παιδί αντιστέκεται, με το ένστικτό του και με την ακατανίκητη ανθρωπιά του, να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια τη δική του και των άλλων. Η ζωή του Γκόρκι είναι η αντανάκλαση της ζωής του ρώσικου λαού της εποχής εκείνης που αρνιόταν να υποκύψει στον δεσποτισμό.
Η Τριλογία δεν είναι μόνο απλή περιγραφή οδυνηρών προσωπικών αναμνήσεων, αλλά ξεπερνά την ιδιότυπη ατομική περίπτωση και δυναμώνει προοπτικά το μήνυμα της ανθρωπιάς όσο ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την ανάγκη για αγώνα.