Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Βιβλία... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Τα Μυστήρια του Κόσμου!
Για να επιστρέψετε στα Βιβλία κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

«Τα Μυστήρια του Κόσμου», του Άρθουρ Κλαρκ

Β 

«Τα Μυστήρια του Κόσμου», του Άρθουρ ΚλαρκΤο σύνηθες είναι να μεταφέρεται το περιεχόμενο βιβλίων στην μικρή (της τηλεόρασης) ή στην μεγάλη (του κινηματογράφου) οθόνη. Σε αυτόν τον κανόνα, υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις, μία από τις οποίες είναι και το βιβλίο, του Άρθουρ Κλαρκ, «Τα Μυστήρια του Κόσμου».
Πρόκειται για την μεταφορά στο χαρτί δώδεκα επεισοδίων (30λεπτων κατά μέσο όρο) μιας σειράς με τίτλο «Arthur C. Clarke's Mysterious World», που προβλήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το 1980. Παραγωγοί της σειράς αυτής ήταν ο Σάιμον Γουέλφεαρ (Simon Welfare) και ο Τζων Φαίρλεη (John Fairley). Τέλος, παρουσιαστής αλλά με ενεργό ρόλο στην έρευνα, ήταν ο ίδιος ο Άρθουρ Κλαρκ (Arthur Clarke).
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δώδεκα κεφάλαια, ένα για κάθε επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς. Ας τα δούμε όμως επιγραμματικά, ώστε να πάρετε μια γεύση από το περιεχόμενο αυτού του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου.

Κεφάλαιο 1: Ο χαμένος ανθρωποπίθηκος.
Τα ονόματα που του έχουν δοθεί είναι: Γιέτι στα Ιμαλάϊα, Μεγαλοπόδαρος ή Σάσκουωτς στην Βόρεια Αμερική, Άλμα στην Ρωσία, κ.α. Σε αυτό το κεφάλαιο αναζητούμε τον χαμένο κρίκο της αλυσίδας της εξέλιξης.

Κεφάλαιο 2: Ένα συρτάρι παραδοξότητες.
Ένας φόρος τιμής στον δημοσιογράφο Τσαρλς Φορτ. Ο Φορτ γεννήθηκε το 1874 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και πέθανε το 1932. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε ερευνώντας και καταγράφοντας ανεξήγητα φαινόμενα που είχαν δημοσιευθεί σε βιβλία, εφημερίδες ή περιοδικά. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που ασχολήθηκε με την καταγραφή τους. Οι κατάλογοι ανεξήγητων φαινομένων, όπως αυτοί του Φορτ, έμειναν στην ιστορία με το όνομα Φορτεάνα (Forteana) προς τιμή του.
Στο ίδιο κεφάλαιο ερευνώνται ανεξήγητα φαινόμενα όπως: Η βροχή σπόρων, η βροχή ψαριών και βατράχων, οι πτώσεις πάγου από τον ουρανό, οι κινέζικες σφραγίδες που βρέθηκαν στην Ιρλανδία, κ.α.

Κεφάλαιο 3: Αρχαίες φωτιές.
Δύο κρυστάλλινα κρανία έχουν βρεθεί στη Λατινική Αμερική. Είναι άγνωστο το πότε, πως και γιατί κατασκευάστηκαν.
Οι γιγάντιες μπάλες της Κόστα Ρίκα. Ανακαλύφθηκαν το 1930, είναι πέτρινες, διαφόρων μεγεθών με διάμετρο από λίγα εκατοστά έως 2,4 μέτρα. Σημειωτέων ότι πολλές από αυτές είναι τέλειες σφαίρες.
Τα υαλοποιημένα τείχη στα Highlands της Σκωτίας. Φαίνεται να έχουν λιώσει οι πέτρες από τις οποίες ήταν φτιαγμένα λόγω πολύ υψηλής θερμοκρασίας που είναι ανεξήγητο το πώς μπόρεσε να αναπτυχθεί.
Η μπαταρία της Βαγδάτης. Ένα αγγείο που βρέθηκε στο Ιράκ αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος γνώριζε την χρήση του ηλεκτρισμού πριν τη γέννηση του Χριστού.
Ο μηχανισμός (υπολογιστής) των Αντικυθήρων αποδεικνύει ότι το τεχνολογικό επίπεδο των Αρχαίων Ελλήνων ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε.

Κεφάλαιο 4: Τέρατα του βυθού.
Τα 2/3 του πλανήτη είναι καλυμμένα με θάλασσα. Το υγρό στοιχείο κρατά ακόμα κρυμμένα κάποια μυστικά. Μερικά από αυτά είναι:
- Ο μεγαλόστομος καρχαρίας με τις επτά (όπως πιστεύεται) σειρές δοντιών.
- Το γιγαντιαίο καλαμάρι (το κράκεν όπως το λένε οι Νορβηγοί ψαράδες), το γιγαντιαίο χταπόδι και το τερατώδες θαλάσσιο φίδι.
- Ο Καδβορόσαυρος του Καναδά που κάνει εμφανίσεις στις ακτές του Βανκούβερ και η Κάντυ, το θαλάσσιο τέρας των ιδίων ακτών.

Κεφάλαιο 5: Κύκλοι και όρθιες πέτρες.
Το Στόουνχετζ, στην πεδιάδα του Σάλσμπουρυ, στην Βρετανία, είναι ηλικίας 4.000 ετών. Ποιοι το έφτιαξαν και γιατί; Δεν είναι, όμως, ο μοναδικός «πέτρινος κύκλος» στα Βρετανικά νησιά. Υπάρχουν χιλιάδες από αυτούς. Σε ποικίλα μεγέθη από το Κηλ Κρος στην Κριμαία με διάμετρο 2,75 μέτρα έως το Έηβμπουρυ στο Ουίλτσάιρ που περικλείει ένα ολόκληρο χωριό. Αξιοθαύμαστο είναι ότι τα έφτιαξαν με πέτρες βάρους έως 60 τόνους τις οποίες μετέφεραν από αποστάσεις έως και 200 χιλιόμετρα.

Κεφάλαιο 6: Πλάσματα των λιμνών.
Η έρευνα μας στρέφετε στα νερά των λιμνών. Εκεί συναντάμε:
- Το Ογκοπόγκο της λίμνης Οκανάγκαν και το Μανιπόγκο των λιμνών Μανιτόμπα και Γουινιπέγκοσις που τις ενώνει ο ποταμός Ντωφέν, στον Καναδά
- Ο Τσαμπ της λίμνης Τσάμπερλαιν στις Η.Π.Α. Αναφορές, όμως, για τέτοια πλάσματα στις Η.Π.Α. υπάρχουν και για τις λίμνες: Μπέαρ και Σάλτ Λέικ της Γιούτα, Γουώκερ της Νεβάδα, Φλάτχεντ της Μοντάνα, Πεγιέτ στο Αϊντάχο και Ρεντ Σεντρ στο Ουισκόνσιν.
- Η Ίσυ στην λίμνη Ικέντα της Ιαπωνίας.
- Και τέλος το πασίγνωστο τέρας του Λοχ Νες, η Νέσυ, στην ομώνυμη λίμνη της Σκωτίας.

Κεφάλαιο 7: Φιγούρες σε τοπία.
Το αεροπλάνο έδωσε πολλές δυνατότητες στον άνθρωπο. Μια από αυτές είναι και η δυνατότητα να βλέπει από ψηλά φιγούρες στο έδαφος που από χαμηλά δεν είναι δυνατόν (στις περισσότερες περιπτώσεις) να τις αντιληφθεί. Η προέλευση τους ανεξήγητη. Μερικά παραδείγματα αυτών είναι:
- Τα λευκά άλογα στους λόφους της Βρετανίας, τα οποία όμως γνωρίζουμε ποιοι και για ποιους λόγους τα έφτιαξαν και τα «συντηρούν», τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά. Ο Γίγαντας στην πλαγιά ενός λόφου στο χωριό Σερν Αββά του Ντόρσετ και ο Ψηλός Άντρας στο Ουίλμιγκτον του Σάσεξ, της ίδιας χώρας. Το κόκκινο άλογο του Τύζο στο Γιόρκσάιρ επίσης στην Βρετανία.
- Οι φιγούρες στο Μπλάιθ της Καλιφόρνιας.
- Οι γραμμές στην έρημο Νάζκα του Περού, που πολλές από αυτές σχηματίζουν διάφορες γιγάντιες φιγούρες πουλιών, ψαριών και ζώων της ξηράς.
- Το «κηροπήγιο» στο Πίσκο, άλλες μορφές στους πρόποδες των Άνδεων και οι φιγούρες στην έρημο Ατακάμα της Λατινικής Αμερικής.

Κεφάλαιο 8: Θηρία και Φίδια.
Αυτή την φορά αναζητούμε «περίεργα» ζώα στην στεριά. Μερικά από αυτά είναι:
- Το Νούντα, το Μγκβα και ο πυγμαίος ελέφαντας στην Αφρική.
- Φίδια 23 μέτρων, άλλα βάρους 5 τόνων και ο πίθηκος του Λόυς στην Λατινική Αμερική.
- Η Τίγρης της Κουήνσλαντ στην Αυστραλία.
- Τα μαμούθ της Σιβηρίας.

Κεφάλαιο 9: Η μεγάλη έκρηξη της Σιβηρίας.
Μια μεγάλη έκρηξη έγινε στις 30 Ιουνίου του 1908 στην Τουγκούσκα της Σιβηρίας. Η πρώτη επιστημονική μελέτη της έγινε το 1921 από τον επιστήμονα Λεονίντι Κούλικ, με ανάθεση από την Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών. Αξιοσημείωτα είναι τα εξής:
- Ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από το σημείο που αυτή έλαβε χώρα.
- Προκλήθηκε από πτώση ιπτάμενου αντικειμένου.
- Ερημώθηκαν 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
- Παρουσιάζει ομοιότητες με πυρηνική έκρηξη.
- Ήταν 1000 ισχυρότερη από αυτήν στην Χιροσίμα.
- Δεν προκλήθηκε από σύγκρουση του αντικειμένου με το έδαφος αλλά έγινε σε ύψος 8 χιλιομέτρων από αυτό.
Κομήτης, μετεωρίτης ή εξωγήινο διαστημόπλοιο; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι πραγματικά ήταν.

Κεφάλαιο 10: Άτια.
Σε αυτό το κεφάλαιο ερευνούμε αν εξωγήινοι έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη. Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία είναι του Κήνεθ Άρνολντ από το Μπόιζ του Αϊντάχο στις 24 Ιουνίου του 1947. Από τότε έχουν υπάρξει χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια αναφορές για θέαση αλλά ακόμα και για επαφή με εξωγήινους, άλλες πειστικές και άλλες όχι.

Κεφάλαιο 11: Περίεργοι Ουρανοί.
Συνεχίζουμε να έχουμε τα μάτια στραμμένα στον ουρανό και ασχολούμαστε, σε αυτό το κεφάλαιο, με μαρτυρίες σχετικές με «περίεργα» φαινόμενα που παρατήρησαν στον ουρανό οι άνθρωποι στο πέρασμα των αιώνων. Νέοι πλανήτες, τα κανάλια στον πλανήτη Άρη, αλλά και το Άστρο της Βηθλεέμ είναι μερικά από αυτά.

Κεφάλαιο 12: Γίγαντες στην Γη.
Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου γίνεται παρουσίαση της έρευνας για γίγαντες αλλά και άλλα παράξενα φαινόμενα που δεν μπορούν να ενταχθούν στα προηγούμενα έντεκα κεφάλαια.

Ελπίζω να σας «άνοιξα την όρεξη» για αυτό το αξιόλογο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ. Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησαν το 1981 οι εκδόσεις Κάκτος, και που συνεχίζουν να το εκδίδουν μέχρι σήμερα. Αν σας αρέσει το ανεξήγητο, το βιβλίο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβει μια θέση στην βιβλιοθήκη σας. Είναι μια πολύ καλή αρχή για περαιτέρω έρευνα μιας και καταπιάνεται με το σύνολο σχεδόν των ανεξήγητων φαινομένων που έχει παρατηρήσει ο άνθρωπος στο πέρασμα των αιώνων. Καλή ανάγνωση!

Β 
Ν.Π.
Β 
Β 
Όλα τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και παρουσιάσει, μέχρι στιγμής, μέσα από τη Ματιά!
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
«Η αγάπη δεν έχει τέλος», του Κώστα Καρακάση
«Ιστορίες για τον Θεό και τον άνθρωπο», του Κώστα Καρακάση
«Πορτραίτα σε θρυμματισμένο καθρέπτη», του Κώστα Καρακάση
«Μαρμαρωμένος βασιλιάς», του Γιάννη Σιδέρη
«Ένας Ίκαρος ήταν αρκετός», του Κώστα Καρακάση
«Το blog του Ευτύχη», της Λένας Μερίκα
«Φρανκενστάιν – Βιβλίο πρώτο: Ο άσωτος υιός», του Ντιν Κούντζ
«Κοντά στις ράγες», της Άλκης Ζέη
«Ο νοικοκυρός», της Λένας Μερίκα
«Ένας πιερότος για τη μαμά», της Λένας Μερίκα
«Διπλό κλικ στον έρωτα», της Λένας Μερίκα
«Με κύμινο και αγάπη», της Λένας Μερίκα
«Αναζητώντας Κροκανθρώπους», του Νικόλα Άσιμου
«Τα γενέθλια», της Ζωρζ Σαρή
«Η παγίδα των αηδονιών», της Λίαν Χερν
«Οι ονειρότοποι της Γης», του Γιώργου Μπαλάνου
«Με το γρασίδι για προσκέφαλο», της Λίαν Χερν
«Το λαμπρό φεγγάρι»», της Λίαν Χερν
«Οι επισκέπτες», της Διδώς Σωτηρίου
«Τα Μυστήρια του Κόσμου», του Άρθουρ Κλαρκ
«Όταν ο ήλιος», της Ζωρζ Σαρή
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β