«Ο Ταξιδιώτης της αυγής – Το χρονικό της Νάρνια»
του Κ. Σ. Λιούις
Οι γραμμές που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή, είναι αφιερωμένες στο πέμπτο βιβλίο της σειράς «Το χρονικό της Νάρνια» του Κ. Σ. Λιούις. Είναι όπως είπαμε το πέμπτο βιβλίο, αν τα κατατάξεις βάση της πλοκής τους, ενώ στην πραγματικότητα γράφτηκε τρίτο από τα επτά βιβλία της σειράς, τον χειμώνα του 1950. Δύο χρόνια μετά, δηλαδή το 1952, κυκλοφόρησε η πρώτη του έκδοση με τίτλο «The Voyage of the Dawn Treader». Στην Ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη. Όπως όλα τα βιβλία της σειράς διαθέτει ένα πανέμορφο εξώφυλλο και πολύ καλή εικονογράφηση. Η ιστορία που διηγείται ο Κ. Σ. Λιούις στο «Ο Ταξιδιώτης της αυγής» απλώνεται σε 235 σελίδες οι οποίες διαβάστηκαν, από τον υπογράφοντα, μέσα σε ένα απόγευμα. Ας πάρουμε όμως μια γεύση από το αριστούργημα του Κ. Σ. Λιούις.
Σε αυτό το βιβλίο ξανασυναντάμε τρεις ήρωες που έχουμε γνωρίσει σε προηγούμενα βιβλία της σειράς. Ο πρώτος είναι ο Έντμουντ. Τον θυμάστε; Είναι ένα από τα τέσσερα αδέρφια που είχαν βρεθεί στην χώρα της Νάρνια μέσα από μια ντουλάπα, στο βιβλίο «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα». Ο δεύτερος ήρωας που ξανασυναντάμε είναι το μικρότερο από τα αδέρφια, που αναφέραμε προηγουμένως, η Λούσυ. Τέλος ο τρίτος γνωστός μας ήρωας είναι ο Κασπιανός που γνωρίσαμε στο τέταρτο βιβλίο της σειράς, το οποίο φέρει το όνομα του στον τίτλο του («Ο πρίγκιπας Κασπιανός»).
Ο Έντμουντ και η Λούση είναι αναγκασμένοι να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο σπίτι του θείου Χάρολντ και της θείας Αλμπέρτας. Τα πράγματα δεν θα ήταν τόσο άσχημα αν στο σπίτι αυτό δεν κατοικούσε ο ξάδερφος τους Ευστάθιος. Ένα παιδί γλυκό όσο το πικραμύγδαλο και καλό όσο ο η μητριά της Σταχτοπούτας. Όμως, λίγο μετά την άφιξη τους στο συγγενικό σπίτι, με μαγικό τρόπο, και μέσο ενός ζωγραφικού πίνακα, μεταφέρονται στην Νάρνια. Για την ακρίβεια όχι στην Νάρνια, αλλά στον «Ταξιδιώτη της Αυγής». Ένα καράβι που πλέει στην θάλασσα, η οποία βρέχει από τα ανατολικά την μαγική χώρα. Για κακή τους τύχη, μαζί τους μεταφέρθηκε και ο Ευστάθιος. Την στενοχώρια τους όμως για το τελευταίο γεγονός μετρίασε η συνάντηση τους, πάνω στο καράβι, με τον Κασπιανό. Ο βασιλιάς Κασπιανός, έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι προς αναζήτηση επτά φίλων του πατέρα του που είχε στείλει μακριά από την Νάρνια ο σφετεριστής του θρόνου της, ο Μιράζ. Έτσι ξεκινά ένα θαλασσινό ταξίδι και ταυτόχρονα άλλη μια περιπέτεια για τους ήρωες μας. Μαζί τους θα γνωρίσουμε κι εμείς το νησί με τις φωνές, το σκοτεινό νησί και πλήθος άλλων μαγικών τόπων. Θα ταξιδέψουμε τόσο μακριά που θα φτάσουμε μέχρι την άκρη του κόσμου. Μην ξεχνάτε ότι ο κόσμος μας είναι στρογγυλός αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον κόσμο του Κ. Σ. Λιούις.
Το βιβλίο «Ο Ταξιδιώτης της αυγής» είναι μια καταπληκτική ναυτική περιπέτεια που θα σας μαγεύει όλο και περισσότερο καθώς θα προχωρείτε στην ανάγνωση του. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο της σειράς. Και λέω ίσως, γιατί ακόμα δεν έχω διαβάσει το έκτο και το έβδομο βιβλίο. Ακολουθεί το «Ο ασημένιος θρόνος». Θα τα ξαναπούμε μετά το έκτο ταξίδι μου, στον κόσμο της Νάρνια.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η Νάρνια, όπου ένας δράκος ξυπνά, όπου τα άστρα περπατούν στη γη, όπου όλα μπορεί να συμβούν. Ένας βασιλιάς και μερικοί σύντροφοί του ξεκινούν ένα ταξίδι που θα τους οδηγήσει πέρα από κάθε γνωστή γη. Καθώς πλέουν όλο και πιο μακριά, σε νερά που δεν βρίσκονται σε κανένα χάρτη, ανακαλύπτουν πως η αναζήτησή τους δεν είναι αυτή που φαντάζονταν και πως τα πέρατα του κόσμου είναι μόνον η αρχή.
Ν.Π.
|