«Το άλογο και το αγόρι του – Το χρονικό της Νάρνια»
του Κ. Σ. Λιούις
Το ταξίδι μας στην μαγική χώρα της Νάρνια συνεχίζεται. Ο ξεναγός μας, και συγγραφέας των επτά βιβλίων της σειράς «Το χρονικό της Νάρνια», Κ. Σ. Λιούις, μας μεταφέρει στην μαγική αυτή χώρα όπου σε κάθε βιβλίο, νέα πρόσωπα εμφανίζονται και πρωταγωνιστούν σε γεγονότα που επηρεάζουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την ζωή σε αυτό τον παραμυθένιο τόπο.
Αυτήν την φορά, σταθμός στο περιπετειώδες ταξίδι μας, είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς που φέρει τον τίτλο «Το άλογο και το αγόρι του – Το χρονικό της Νάρνια». Ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου είναι «The horse and his boy» και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1954. Στην Ελληνική γλώσσα, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη. Αν και βάση της πλοκής κατατάσσεται τρίτο, ο συγγραφέας το έγραψε την άνοιξη του 1950 και ήταν το τέταρτο βιβλίο της σειράς που εμπνεύστηκε ο Κ. Σ. Λιούις. Η πρώτη επαφή με ένα βιβλίο ξεκινά από το εξώφυλλο του. Το «Το άλογο και το αγόρι του» ακολουθεί σε αυτόν τον τομέα τον δρόμο που έχουν χαράξει τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, διαθέτοντας ένα πανέμορφο εξώφυλλο. Δεν σταματά όμως εκεί. Το ίδιο θαυμάσια είναι και η εικονογράφηση των σελίδων του, κάτι που ισχύει και στα δύο προηγούμενα βιβλία.
Όσο για το ίδιο το κείμενο; Δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι λιγότερο από καταπληκτικό. Θα σας δώσω μια μικρή γεύση της υπόθεσης, χωρίς να σας αποκαλύψω όλα όσα θα «ζήσετε» διαβάζοντας το. Η ιστορία ξεκινά με ένα αγόρι, τον Σάστα. Η ζωή του Σάστα δεν είναι όπως θα πρέπει να είναι η ζωή όλων των παιδιών. Αντί να παίζει και να μορφώνεται, εργάζεται σκληρά στο σπίτι ενός ψαρά που τον θεωρεί πατέρα του. Ο υποτιθέμενος πατέρας του, τον κακομεταχειρίζεται, τον εκμεταλλεύεται και φυσικά δεν του έχει πει ότι δεν είναι πραγματικός γιος του. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι. Ο Σάστα έχει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του βορρά. Από την σκλαβιά του, θα τον ελευθερώσει ένα άλογο που μιλάει. Φυσικά πρόκειται για ένα άλογο της Νάρνια. Μαζί με το άλογο αυτό θα πάρουν τον δρόμο της ελευθερίας. Τον δρόμο που οδηγεί, που αλλού, στην Νάρνια. Συνταξιδιώτες τους θα είναι ένα άλλο άλογο από την μαγική χώρα και μια αρχοντοπούλα η Άραβις. Τι δουλεία έχει όμως μια αρχοντοπούλα με ένα φυγά και τι θα γίνει στο δρόμο προς την Νάρνια θα το μάθετε όταν διαβάσετε το βιβλίο.
Το ότι είμαστε, όλοι στην Ματιά, φανατικοί της Νάρνια νομίζω ότι φαίνεται εύκολα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δικαίως έχουμε λατρέψει αυτά τα βιβλία γιατί πραγματικά είναι καταπληκτικές ιστορίες. Όπως σας έχω πει και στα δύο προηγούμενα το διάβασμα τους είναι μια απόλαυση που μπορείτε να χαρείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Κλείνοντας να σας πω ότι μου άρεσε τόσο πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο που διάβασα τις 203 σελίδες του μέσα σε ένα απόγευμα, εννοείτε χωρίς διάλλειμα. Απλά δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου.
Το επόμενο βιβλίο της σειράς είναι το «Ο πρίγκιπας Κασπιανός». Μην αλλάξετε «κανάλι», το διαβάζω και επιστρέφω να σας γράψω και γι’ αυτό. Καλή ανάγνωση να έχουμε. :-)
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ο άγριος καλπασμός προς την ελευθερία.
Η ΝΑΡΝΙΑ... όπου τα άλογα μιλούν... όπου συνεχώς εξυφαίνονται συνωμοσίες... όπου η μοίρα προσμένει.
Σε ένα απεγνωσμένο ταξίδι, δύο φυγάδες συναντιούνται και ενώνουν τις δυνάμεις τους. Αν και το μόνο που θέλουν είναι να ξεφύγουν απ' τη σκληρή ζωή τους, σύντομα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας τρομερής μάχης. Είναι η μάχη που θα καθορίσει τη μοίρα τους αλλά και το πεπρωμένο της ίδιας της Νάρνια.
Ν.Π.
|