«Δεκαήμερον» του Ιωάννη Βοκάκιου
Το «Δεκαήμερον» είναι το γνωστότερο και ταυτόχρονα το σημαντικότερο έργο του Ιταλού συγγραφέα και ποιητή Ιωάννη Βοκάκιου. Ο Βοκάκιος έγραψε το «Δεκαήμερον» στα μέσα του 14ου αιώνα στην Ιταλική πόλη Φλωρεντία.
Πρόκειται για εκατό ξεχωριστά διηγήματα τα οποία έχει «δέσει» αριστοτεχνικά, ο συγγραφέας, με ένα εκατοστό πρώτο. Ο κορμός του έργου, είναι η περιγραφή ενός δεκαημέρου μιας νεανικής παρέας δέκα ατόμων. Η παρέα αυτή, των επτά κοριτσιών και τριών αγοριών, ζει στην Φλωρεντία των μέσων του 14ου αιώνα, που μαστίζεται από την πανούκλα. Η Αιμιλία, η Ελίζα, η Λαουρέτα, η Νεηφίλη, η Παμπινέα, η Φιαμέτα, η Φιλομένη, ο Διονέος, ο Πάμφιλος και ο Φιλόστρατος αποφασίζουν να περάσουν λίγες μέρες στην εξοχή μακριά από την δυστυχία και τον πόνο που έχουν κατακλύσει εκείνο τον καιρό την Φλωρεντία.
Καθημερινά, ο κάθε ένας από αυτούς, αφηγείται και μοιράζεται με τους συντρόφους του μια ιστορία. Έτσι στο τέλος κάθε ημέρας έχουν ακουστεί δέκα ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο με το πέρας του δεκαημέρου, στο τέλος του βιβλίου, ο Βοκάκιος μας έχει κάνει κοινωνούς εκατό διηγημάτων.
Σε αυτά τα εκατό διηγήματα, παρουσιάζεται με κωμικό τρόπο η ζωή στην Ιταλία, τον καιρό που γράφτηκε το «Δεκαήμερο». Καυτηριάζονται οι πρακτικές των αριστοκρατών, του κλήρου, των εμπόρων αλλά και των απλών πολιτών της εποχής.
Με εργαλείο τις πικάντικες, για την εποχή τους, ιστορίες, ο Βοκάκιος μας δείχνει πως πονηροί κυρίως άνθρωποι επιβάλουν την θέληση τους σε συνανθρώπους τους που είτε είναι λιγότερο πονηροί είτε δεν μπορούν να διανοηθούν ότι κάποιος με την κοινωνική θέση που έχει μπορεί να τους ξεγελάσει για ίδιο όφελος.
Το «Δεκαήμερον» από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα, είναι ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα, που σε ταξιδεύει σε μια εποχή μακρινή και διαφορετική. Σε μια εποχή που, όμως, μπορείς να συναντήσεις κάποια στοιχεία που έχουν επιβιώσει έως τις μέρες μας, μεταλλαγμένα μεν άλλα στην βάση τους ίδια.
Το «Δεκαήμερον» έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες και γλώσσες. Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Γράμματα.
Ν.Π.
|