Συμεών ο Θεοδόχος
Ο Συμεών ο Θεοδόχος, ήταν ένας δίκαιος, ευλαβής και ηλικιωμένος ιερέας. Ονομάζεται Θεοδόχος επειδή πήρε στην αγκαλιά του τον Χριστό στην Υπαπαντή.
Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Συμεών μελετούσε μαζί με άλλους διδασκάλους τον Προφήτη Ησαΐα, διάβασαν το χωρίο "Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται υιόν, και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ" αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, και είπε ότι αυτός δεν πίστευε ότι αυτά θα γίνουν ποτέ. Τότε ο Συμεών δέχτηκε ένα αόρατο ράπισμα και άκουσε μία φωνή να του λέει "Και να τον ιδής τον Χριστόν, και να τον πιάσεις με τα χέρια σου". Κι όμως ο Συμεών δεν ήθελε να πιστέψει την προφητεία και δεν μπορούσε να κατανοήσει ότι "τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστίν".
Την ίδια μέρα, προχωρώντας δίπλα σε ένα ποτάμι, ο Συμεών βγάζει το δαχτυλίδι του, το ρίχνει στο ποτάμι και σκέφτεται ότι θα πιστέψει την προφητεία του Ησαΐα αν ξαναβρεί ποτέ το δαχτυλίδι του. Το βράδυ, ο Συμεών και οι διδάσκαλοι που ήταν μαζί του, αγόρασαν ψάρια για το γεύμα τους από κάποιους ψαράδες της περιοχής. Καθώς έπιασε ο Συμεών το ψάρι στα χέρια του για να το κόψει, βλέπει μέσα στο ψάρι το δαχτυλίδι που είχε πετάξει στο ποτάμι εκείνο το πρωί. Μόλις το είδε πίστεψε στην προφητεία και διηγήθηκε στους υπόλοιπους διδασκάλους όλο το περιστατικό.
Από τότε ο Συμεών περίμενε στην Ιερουσαλήμ, στο Ιερό του Ναού του Σολομώντος, να έρθει ο Χριστός σαν βρέφος, για να αφιερωθεί κατά τον Μωσαϊκό Νόμο. Όταν γέρασε τόσο πολύ που δεν μπορούσε πλέον να περπατάει, σε ηλικία άνω των 110 ετών, αξιώθηκε να δει αυτό που ζητούσε η ψυχή του. Με θεία φώτιση, βγήκε και περίμενε στην είσοδο του Ναού, όπου προϋπάντησε τον Ιησού, την Παναγία και τον Ιωσήφ.
Η προφήτισσα Άννα
Στην Υπαπαντή του Χριστού, μαζί με τον Συμεών ήταν και η προφήτισσα Άννα η οποία προφήτευσε ότι ο Ιησούς είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας που θα φέρει την λύτρωση σε όσους τον πιστέψουν. Η προφήτισσα Άννα είχε φτάσει στην ηλικία των 84 ετών και περνούσε ημέρα και νύχτα στο ιερό με νηστεία και προσευχή. Καταγόταν από την φυλή του Ασήρ και ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας λέει ότι ο πατέρας της ονομαζόταν Φανουήλ. Όταν, επτά χρόνια μετά το γάμο της, πέθανε ο άντρας της, η προφήτισσα Άννα αφιερώθηκε στον Θεό. Ο Θεός την αντάμοιψε για την ενάρετη και πιστή ζωή της με το προφητικό χάρισμα και την αξίωσε να δει από κοντά και να προσκυνήσει τον Ιησού Χριστό.
Η Εκκλησία τιμάει την μνήμη του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και της Προφήτισσας Άννας στις 3 Φεβρουαρίου, μία μέρα δηλαδή μετά την Υπαπαντή.
Aπολυτίκιο:
Τον Υπέρθεον Λόγον σάρκα γενόμενον, ενηγκαλίσω ως βρέφος εν τω Ναώ του Θεού, Θεοδόχε Συμεών Πρεσβύτα ένδοξε· όθεν και Άννα η σεπτή, ανθομολόγησιν αυτώ προσήγαγεν ως Προφήτις· όθεν υμάς ευφημούμεν, οία Χριστού θείους θεράποντας.
Α.Α.