Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  Β 
Β 
Β 
Β 
E-books...
Αρχική Βιβλιοθήκης
...Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921!
Για να επιστρέψετε στα e-books πατήστε εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη πατήστε στην εικόνα της Βιβλιοθήκης!
Β 

Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων
ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921

Β 
του Άρη Κυριαζή
Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 10 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 

Περί νοσοκόμων

Άρθρον 92.
Την υπηρεσίαν του Νοσοκομείου απαρτίζουσιν ο Αρχινοσοκόμος και οι υπ’ αυτόν βοηθοί, ων ο αριθμός είναι ανάλογος προς τας εκάστοτε ανάγκας του Νοσοκομείου.

Άρθρον 93.
Ο αρχινοσοκόμος ευθύνεται δια την απόλυτον καθαριότητα του Νοσοκομείου και τον ιματισμόν αυτού ως και δια πάσαν απώλειαν ή βλάβην εξ αμελείας ή αδιαφορίας αυτού, εκτελεί πιστώς τας διαταγάς του ιατρού ως προς την δόσιν των φαρμάκων και την δίαιταν των ασθενούντων ορφανών και συντάσσει το εδεσματολόγιον εν συνεννοήσει μετά του ιατρού, τηρή δε ιδιαίτερον βιβλίον ιματισμού σημειών τα υπάρχοντα και εισαγόμενα είδη εσωρρούχων και λοιπών, παρουσιάζων εκάστοτε πάντα τα φθαρμένα προς διαγραφήν αυτών από του βιβλίου του και αντικατάστασιν αυτών δι’ άλλων.

Άρθρον 94.
Ο αρχινοσοκόμος οφείλλει να παρακολουθή το έργον των νοσοκόμων ίνα μη αμελώσιν ούτοι τα εαυτών καθήκοντα κι’ ίνα νοσηλεύωσι τα ορφανά μετά εξαιρετικού ζήλου, μεγάλης στοργής και αφοσιώσεως.

Άρθρον 95.
Ο αρχινοσοκόμος οφείλει εάν τινές των ασθενούντων ορφανών βαρέως ασθενώσι να διατάσσει τους νοσοκόμους όπως ούτοι εναλλάξ επαγρυπνώσι επί του προσκεφαλαίου των ασθενών, ευθυνόμενος δια πάσαν χειροτέρευσιν τούτων προερχομένην εξ αμελείας ή ακηδείας των νοσοκόμων του και εν ανάγκη οφείλει και αυτός ν’ αγρυπνή μετά των νοσοκόμων, περιποιούμενοι τον ασθενή ως άλλοι αυτού γονείς.

Άρθρον 96.
Ο αρχινοσοκόμος οφείλει να μη απομακύνηται του Νοσοκομείου άνευ ανάγκης, μηδενί να επιτρέπη την εις το Νοσοκομείον είσοδον άνευ της αδείας του Διευθυντού.

Άρθρον 97.
Οι νοσοκόμοι οφείλουσι να τηρώσι απαρεκλήτως τας διαταγάς του Αρχινοσοκόμου, όστις είναι υπεύθυνος δια την Νοσοκομειακήν υπηρεσίαν έναντι του ιατρού και της Διευθύνσεως.

Άρθρον 98.
Πας ορφανός ασθενής εισέρχεται εν τω Νοσοκομείω φέρων μεθ’ εαυτού έγγραφον άδειαν του ιατρού και της Διευθύνσεως.

Β 

Οικονομική εσωτερική υπηρεσία

Άρθρον 99.
Αύτη εκτελείται το γε νυν και εφ’ όσον ο αριθμός των ορφανών υπερβαίνει τους 300 παρά του Οικονόμου, του βοηθού αυτού και του λογιστού.

Β 

Οικονόμος

Άρθρον 100.
Ο οικονόμος ευθυνόμενος δια την οικονομολογικήν ζωήν του Καταστήματος δέον να διακρίνεται επί πείρα και δραστηριότητι, τιμιότητι και οικονομία ουδέν δ’ απολύτως πράττει άνευ της αδείας του διευθυντού υπό την εξουσίαν και τον ελέγχον του οποίου υπόκειται και του οποίου οφείλει απαρεγκλήτως, να ακολουθή τας οδηγίας και διαταγάς.

Άρθρον 101.
Ο οικονόμος παραλαμβάνων, επί παρουσία του λογιστού, τας κλινοστρωμνάς, κλινοσκεπάσματα, κλίνας, τα προς τον ιματισμόν υλικά, βιβλία, και προς χρήσιν του Σχολείου και του γραφείου της Διευθύνσεως απαιτουμένην γραφικήν ύλην, τρόφιμα και σκεύη προς χρήσιν του ιδρύματος, υλικά των εργοστασίων και εν γένει πάντα τα εισαγόμενα είδη, καταμετρεί, σταθμίζει και σημειοί παρευρεθύς ταύτα εν τω βιβλίω των εισαγομένων ειδών, παρέχει επί παρουσία πάντοτε του λογιστού έναντι αποδείξεως εις τα εργοστάσια, εις τας επιμελητρίας, αρχινοσοκόμον και αρχιμάγειρον, παν ο,τι απαιτείται εις κανονικήν λειτουργίαν πάντων των διαμερισμάτων του ιδρύματος καθ’ ωρισμένας υπό της Διευθύνσεως ώρας και σημειοί ταύτα εις το βιβλίον των εξαγομένων ειδών.

Άρθρον 102.
Φροντίζει επί τη βάσει των υπό της Διευθύνσεως συντασσομένων εκάστοτε εδεσματολογίων περί της προμηθείας των εισαγομένων προς παρασκευήν του φαγητού υλικών, επιβλέπει και εξελέγχει μετά του λογιστού την ποιότητα και ποσότητα των εισαγομένων τροφίμων κατόπιν εγκαίρου παραγγελίας υπ’ αυτού γενομένης και εγκρινομένης υπό της Διευθύνσεως, παραδίδει τω λογιστή τας σχετικάς αποδείξεις της εισαγωγής και εξαγωγής των διαφόρων ειδών.

Άρθρον 103.
Σημειοί εν ιδιαιτέρω βιβλίω καλουμένω Ημερολογίω τα καθ’ εκάστην εξαγόμενα εκ της αποθήκης διάφορα είδη και προσάγει αυτό καθ’ εσπέραν τω Διευθυντή προς εξέλεγξιν και υπογραφήν, ειδοποιεί την διεύθυνσιν 15 ημέρας πρό της τελείας εξαντλήσεως των εν τη αποθήκη διαφόρων ειδών, αναλαμβάνει την αποστολήν προς επιδιόρθωσιν των εφθαρμένων σκευών και επίπλων και ευθύνεται δια πάσαν εκ της τυχόν μη εγκαίρου εις το καθήκον του παρουσίας επερχόμενην ανωμαλίαν περί την δίαιταν των ορφανών, ως και πάσαν εξ αμελείας του κατάχρησιν ή βλάβην.

Άρθρον 104.
Επιμελείται της καθαράς και αβλαβούς διατηρήσεως των τροφίμων εν τη αποθήκη υπέχων ευθύνην πάσης εξ’ αμελείας αυτού προκυπτούσης βλάβης αυτών ή ζημίας, φροντίζει δια την τακτικήν παραλαβήν των αποστελλομένων ειδών.

Άρθρον 105.
Ουδεμία έκτακτος δαπάνη του Οικονόμου μη εγκριθείσα πρότερον υπό της Διευθύνσεως αναγνωρίζεται.

Άρθρον 106.
Ο οικονόμος βοηθείται εν τοις έργεις αυτού υπό βοηθού αποθηκαρίου, διατελούντος υπό τας διαταγάς του, εκλεγομένου υπ’ αυτού του ιδίου, διοριζομένου υπό της Διευθύνσεως και παυομένου τη υποδείξει αυτού.

Άρθρον 107.
Επιμελείται της καλής διατηρήσεως του Καταστήματος και των εις αυτό αναγκαιούντων επισκευών της εν καλή καταστάσει διατηρήσεως των επίπλων, εργαλείων, τεχνουργημάτων και άλλων αντικειμένων και σκευών αυτού, και εν γένει της εν φειδώ και οικονομία καλής αυτού, συντηρήσεως καταγγέλλων τω Διευθυντή πάσαν σπατάλην ή ακηδείαν του προσωπικού, μεριμνά περί της ακριβούς εκτελέσεως των καθηκόντων των μαγείρων και των υπηρετών της Τραπέζης καταγγέλλων τους παραβάτας τη Διευθύνσει.

Άρθρον 108.
Επιβλέπει την παρά των επιμελητριών καλήν διατήρησιν και επιδιόρθωσιν των ενδυμάτων των ορφανών και επιβλέπει την εν τω μαγειρείω καλήν χρήσιν των τροφίμων και την ολοτελή διάθεσιν των παραλαμβανομένων.

Β 

Λογιστής

Άρθρον 109.
Ο λογιστής υποδεικνυόμενος υπό του ελέγχου διορίζεται υπό της Εφορείας και διατελεί υπό τας αμέσους διαταγάς και τον έλεγχον της Διευθύνσεως.

Άρθρον 110.
Καθήκοντα αυτού.
α’) Κρατεί το ταμείον της Εσωτερικής διευθύνσεως πληρώνων μόνον δι’ εντάλματος υπογεγραμμένου παρά του Διευθυντού και έναντι αποδείξεως του λαμβάνοντος.
β’) Κρατεί την αλληλογραφίαν της Διευθύνσεως και το πρωτόκολλον πάντων των εισερχομένων και εξερχομένων εγγράφων και πάντα τα αρχεία της εσωτερικής υπηρεσίας.
γ’) Κρατεί το συνοπτικόν Μητρώον του προσωπικού και των ορφανών και επί τη βάσει του οποίου και της υπό της Διευθύνσεως καθωρισμένων ποσοστών δι΄ έκαστον παρέχεται η τροφή υπό του οικονόμου εις τον αρχιμάγειρον.
δ΄) Τηρεί τα βιβλία αποθήκης εν ώ καταχωρεί τα εν τη αποθήκη εισερχόμενα είδη και εξερχόμενα από τας αποδείξεις παραλαβής και παραδόσεως , ας έχει ο οικονόμος.
ε’) Βιβλία δι’ όλα τα εργοστάσια και ιδιαιτέρως δι’ έκαστον, εν οις καταχωρεί τα εις αυτά εκ της αποθήκης εισαγόμενα υλικά και την εις αυτήν παραδιδομένην εργασίαν ως και βιβλίον των πωλουμένων αντικειμένων, εν ώ σημειούται η τιμή της αξίας, η τιμή της πωλήσεως, και το όνομα του αγοραστού.
ζ΄) Κρατεί ιδιαίτερον δι’ εκάστης επιμελήτριαν βιβλίον εν οις καταχωρεί πάντα τα δια την χρήσιν των ορφανών εκ της αποθήκης παρ’ εαυτώ παραλαμβανόμενα ενδύματα, κλίνας, κλινοστρωμνάς και λοιπά, εξελέγχων πάσαν απώλειαν και ειδοποιών εγκαίρως την Διεύθυνσιν.
στ’) Σημειοί τα προς χρήσιν του προσωπικού παραδιδόμενα έπιπλα και σκεύη, φροντίζων πρό της αποχωρήσεως ενός εκάστου να παραλαμβάνη ταύτα.
η’) Υποβάλλει δια της Διευθύνσεως τη Εφορεία κατά 10 ημερίαν κατάστασιν της κινήσεως της τε αποθήκης και του ταμείου, επισυνάπτων και τας αποδείξεις υπογραμμένας υπ’ αυτού του ιδίου του Διευθυντού και του Οικονόμου.
θ’) Κρατεί βιβλίον εν ω καταχωρεί καθ’ εκάστην τα παρατιθέμενα φαγητά υποσημειών τας καταναλωθείσας μερίδας (Γενική μερίς) βιβλίον πάντων των εν τω καταστήματι ευρισκομένων επίπλων σκευών και λοιπών χρειωδών ως και ιδιαίτερον δι’ έκαστον εργοστάσιον κατάλογον των εν αυτοίς ευρισκομένων εργαλείων.
ι’) Επιβλέπει και εξελέγχει ως αντιπρόσωπος του Διευθυντού τα εισαγόμενα και εξαγόμενα εκ της Αποθήκης, ως και την καλήν χρήσιν των τροφίμων και την ολοτελή διάθεσιν των παραλαμβανομένων.
ια’) Συντάσσει αποδείξεις δια τας αποστολάς, εις την διεύθυνσιν του γραφείου, διαφόρων ειδών εις διπλούν η οποία παραβάλλεται με τον υπό της Διευθύνσεως του γραφείου αποστελλόμενον κατάλογον. Αι Αποδείξεις ως και οι κατάλογοι υπογράφονται υπό του Οικονόμου και του λογιστού. Και αν μεν ο κατάλογος είναι εν τάξει επιστρέφεται αμέσως, ίνα λάβη γνώσιν το γραφείον της καλής παραλαβής, άλλως συνοδεύεται υπό επιστολής της Διευθύνσεως η οποία γνωρίζει, αφού και αυτή εξελέγξη τας αποδείξεις, τας τυχόν παρουσιασθείσας ελλείψεις. Μίαν απόδειξιν κρατεί ο λογιστής, την δ’ άλλην ο οικονόμος, επί τη βάσει δ’ αυτών ενεργούσιν αμφότεροι εγγραφάς εισαγωγής εις το βιβλίον αποθήκης εκάστου είδους εν ιδιαιτέρα μερίδι εις σάκους και κιβώτια και τεμάχια.

Άρθρον 111.
Ο λογιστής οφείλλει όπως τηρή πάντα τα βιβλία αυτού εν τάξει υπόχρεως ων όπως εις πάσαν στιγμήν παρέχη τω Διευθυντή πάσαν ζητουμένην πληροφορίαν.

Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 10 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 
Up
Β 
Ο Άρης Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε δημοτικό στην αστική σχολή του Ζαππείου παρθεναγωγείου, γυμνάσιο λύκειο στο Ζωγράφειο αρρεναγωγείο και στην οδοντιατρική σχολή. Ζει και εργάζεται στο Π. Φάληρο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail: aris-kyriazis@hotmail.com
Β 

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από το Καστρίτσειο Μουσείο Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας το 2007. Αναδημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια του συγγραφέα του, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Τα δικαιώματα, ανήκουν στον κ. Άρη Κυριαζή. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική ή μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή και απόδοση του περιεχομένου της έκδοσης με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης, ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα. (Νόμος 2121/1993 & διεθνής σύμβαση της Βέρνης που έχει κυρωθεί με τον Ν.100/1975).

Β 
Β 
Β 
Δείτε:
Διάφορα
Θρησκεία
Πρόσωπα
Ημέρες
Έγραψαν
Λέξεις
Τόποι
Έθιμα
e-books
Β 
Δείτε επίσης:
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Α
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Β
Σημειώσεις στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης
Αδόλφος Χίτλερ: ο ηγέτης και η εποχή του
Ο θρύλος του θανάτου των Μοναχών
Μαρτυρολόγια και Συναξάρια απ’ τα πρωτοχριστιανικά χρόνια έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Διηγήσεις και βίοι Αγίων Γυναικών
Σχέσεις μητέρας - γιου στο πρώιμο Βυζάντιο
Μουσειοπαιδαγωγική - Μουσείο και Αγωγή
Βερολίνο
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου (Μέρος Γ)
Μετέωρα
Το γυμνό στην Τέχνη
Αρχαιότητα
Το σχολείο ως πολυδύναμος πολιτιστικός οργανισμός
Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες 1918 - 1922
Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921
Στοιχεία θεατρικής παιδείας
Γιορτές αγλύκαντες
Αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Η ακάνθινη απειλή
Β 
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β