Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  Β 
Β 
Β 
Β 
E-books...
Αρχική Βιβλιοθήκης
...Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921!
Για να επιστρέψετε στα e-books πατήστε εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη πατήστε στην εικόνα της Βιβλιοθήκης!
Β 

Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων
ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921

Β 
του Άρη Κυριαζή
Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 9 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 

Περί διδάσκοντος προσωπικού

Άρθρον 65.
Το διδάσκον προσωπικόν συγκροτούσιν ο Διευθυντής και οι αναγκαίοι διδασκαλοι.

Άρθρον 66.
Τους διδασκάλους υποδεικνύει η Διεύθυνσις και διορίζει η Εφορεία δέον δε όπως ώσι πάντες πτυχιούχοι προτιμωμένων των αποφοίτων διδασκαλείων και πτυχιούχων νηπιαγωγών δια το νηπιαγωγείον και τας δύο κατωτέρας τάξεις, ανεπίληπτοι το ήθος, και σωματικώς άρτιοι, οφείλουσι να διδάσκωσι 5-6 ώρας καθ’ εκάστην τα κατά το πρόγραμμα υπό της Διευθύνσεως ανατηθεμένα αυτοίς μαθήματα κατά τας μεθόδους της γενικής διδακτικής δεόντως παρασκευαζόμενοι εις τούτο και αποφεύγοντες την από του βιβλίου εν τοις αφηγηματικώς μαθήμασι διδασκαλίαν να εκτελώσι πάσαν εντολήν και υπόδειξιν της Διευθύνσεως αναφερομένην εις τε τον τρόπον της διδασκαλίας και την εν γένει προς τε τους μαθητάς και τους συναδέλφους αυτών συμπεριφοράν.

Άρθρον 67.
Οι διδασκαλοι κατοικούσι και διαιτώνται εν τω καταστήματι, γευματίζουσι δε και δειπνούσι εις κοινήν τράπεζαν, εις ην παρακάθηται ο Διευθυντής μεθ’ όλων του ανωτέρου προσωπικού.

Άρθρον 68.
Οι διδάσκαλοι του Ορφανοτροφείου αναλαμβάνουσιν εκ περιτροπής ανά δύο καθ’ εκάστην ημέραν και εποπτικά καθήκοντα επί της διαπαιδαγωγήσεως των ορφανών. Υποχρεούνται δηλονότι οι διημερεύοντες διδάσκαλοι να συνοδεύωσι τους ορφανούς μετά των παιδαγωγών εις τους περιπάτους και την Εκκλησίαν, να επιτηρώσιν αυτούς κατά την ώραν του φαγητού, κατά τας διαχύσεις και το σπουδαστήριον, να παρίστανται εις τας προσευχάς αυτών και εν γένει να επιτηρώσι δια παν ο’τι αφορά τους τροφίμους.

Άρθρον 69.
Οι διδάσκαλοι διανέμουσι προς τους μαθητάς της τάξεως αυτών την γραφικήν ύλην φροντίζοντες όπως ουδεμία έλλειψις παρουσιάζηται εν τω Σχολείω παρακωλύουσα την αυτώ γενομένην διδασκαλίαν.

Άρθρον 70.
Οι Διδασκαλοι οφείλουσι α’) να παρευρίσκωνται ακριβώς και ανελλιπώς εν ταις παραδόσεσι κατά τας εν τω προγράμματι τεταγμένας ώρας και μεν περιπτώσι ασθενείας δηλούσι τούτο εν τη Διεθύνσει. β΄) να σημειώσιν ακριβώς εν τω επί τούτω καταλόγω τούς βαθμούς της επιμελείας των μαθητών και τας απουσίας αυτών γνωρίζοντες τα περί τούτων τη Διευθύνσει γ’) να νουθετώσι και εν ανάγκη να ποιώσι παρατηρήσεις τοις ατακτούσιν εν τη παραδόσει μαθηταίς σημειούντες άμα τον βαθμόν της διαγωγής αυτών και τα δέοντα τη Διευθύνσει ανακοινούμενοι.

Άρθρον 71.
Δεν υπάρχει

Άρθρον 72.
Οι διδάσκαλοι κατά τους μήνας των παύσεων υποχρεούνται να διδάσκωσι εις τους μη φοιτώντας εις τα εργοστάσια ορφανούς 4 ώρας καθ’ εκάστην ήτοι 2 προ μεσημβρίου και 2 μ.μ. των θερινών μαθημάτων αρχομένων την 15ην Ιουλίου και περατουμένων την 30ην Αυγούστου.

Άρθρον 73.
Εις ουδένα εκ των διδασκάλων επιτρέπεται ν’ απουσιάση εκ της Σχολής εν ημέρα εργασίμω άνευ της αδείας της Διευθύνσεως.

Άρθρον 74.
Οι διδασκαλοι ουχί περισσότεροι των δύο εκάστοτε λαμβάνουσιν παρά της Διευθύνσεως άδειαν απουσίας πάντοτε εν παραμονή εορτής κατά πάσαν δεκαπενθημερίαν επί 24 ώρας.

Άρθρον 75.
Μετά το πέρας της εργασίας των οι διδάσκαλοι δύνανται καθ’ εκάστην να εξέρχωνται κατόπιν αδείας Διευθύνσεως.

Άρθρον 76.
Εις τους διδασκάλους εκτός της τακτικής ανά 15 ημέρας εξόδου αυτών επιτρέπεται να εξέρχονται του καταστήματος και να διανυκτερεύωσιν εκ περιτροπής ανά εις άπαξ της εβδομάδας μετά την λήξιν εργασίας αυτών κατά δε τας διακοπάς δικαιούνται 15 ήμερον αδείας εκ περιτροπής.

Άρθρον 77.
Περί διδασκάλων διδαξάντων ευδοκίμως πλέον των 15 ετών και δια γήρας ή ασθένειαν αποχωρούντων του ιδρύματος η Εφορεία υποχρεούτε όπως λάβη την προσήκουσαν πρόνοιαν περί αυτής.

Άρθρον 78.
Διδάσκαλος διοριζόμενος μεσούντος του Σχολ. έτους μισθοδοτείται από του χρόνου του διορισμού αυτού λαμβάνει και τον μισθόν των διακοπών.

Άρθρον 79.
Διδάσκαλος παραιτείται μόνον λήγοντος του Σχολικού έτους, υποβάλλων δια της Διευθύνσεως τη Εφορεία έγγραφον παραίτησιν 15 ημέρας μετά την λήξιν του Σχολ. έτους.

Άρθρον 80.
Διδάσκαλος απολύεται εάν αποδειχθή ανίκανος ή αμελής περί την εκτέλεσιν των ιδίων καθηκόντων ή άλλως αντιβαίνων τω προορισμώ της Σχολής. Εις τον απολυόμενον διδάσκαλον ανακοινούται η απόλυσις αυτού ένα μήνα τουλάχιτον μετά την λήξιν του Σχολ. έτους, πλήν εκτάκτου τινός ανάγκης απαιτούσης την άμεσον απόλυσιν, οπότε παύει και η μισθοδοσία αυτού. Ο άπαξ απολυθείς τυγχάνει του λοιπού απαράδεκτος.

Άρθρον 81.
Διδάσκαλος διδάξας δι’ όλου του Σχολικού έτους και παραιτούμενος ένεκεν ασθενείας ή δι, άλλους λόγους, ή απολυόμενος λαμβάνει και τους μισθούς διακοπών.

Β 

Περί ιατρού

Άρθρον 82.
Το ορφανοτροφείον έχει ιατρόν ανεγνωρισμένης ικανότητος και πείρας διοριζόμενον υπό της Εφορείας.

Άρθρον 83.
Ο ιατρός οφείλει να επισκέπτεται το Νοσοκομείον του ιδρύματος άπαξ καθ’ εκάστην εν περιπτώσει όμως ασθενείας αι επισκέψεις αυτού εισίν ανάλογοι ορός την σοβαρότητα του νοσήματος.

Άρθρον 84.
Ο ιατρός οφείλει να τηρή ιδιαίτερον Μητρώον εν ω θέλει σημειοί τρις του έτους, το βάρος, το ύψος και την στηθομέτρησιν των ορφανών από της ημέρας της εισόδου των, σημειών συγχρόνως και τας σχετικάς παρατηρήσεις ως προς την ανάπτυξιν και την υγιεινήν αυτών κατάστασιν.

Άρθρον 85.
Ο ιατρός οφείλει να επιθεωρεί όλους τους ορφανούς δις του μηνός, σημειών τους καχεκτικούς και εν γένει τους έχοντας ανάγκην διαίτης και απομόνωσιν τους έχοντας μολυσματικόν τι νόσημα κατόπιν συννενοήσεως μετά της Διευθύνσεως.

Άρθρον 86.
Το τε νοσοκομείον και Φαρμακείον του ιδρύματος ανατίθεται τη αμέσω επιστασία και επιτηρήσει του ιατρού, διδόντος κατά καιρόν κατάλογον των αναγκαίων φαρμάκων τω Διευθυντή φροντίζοντι δια της Εφορίας περί της προμηθείας αυτών.

Άρθρον 87.
Ο ιατρός καταγράφει εκάστοτε εν ιδίω βιβλίω των ασθενούντων ορφανών το είδος και την διάρκειαν των ασθενειών αυτών και τα προς θεραπείαν αυτών ληφθέντα μέσα και εν ιδιαιτέρω βιβλίω απάσας τας υπ’ αυτού γραφομένων συνταγάς κατ’ αύξοντα αριθμόν.

Άρθρον 88.
Ο ιατρός αγγέλλει καθ’ εκάστην πρωϊαν δι’ ιδίου δελτίου τη Διευθύνσει τα ονόματα των νοσηλευομένων, το είδος της ασθενείας αυτών και την ορισθείσαν δίαιταν. Καθ’ εκάστην δε δεκαπενθημερίαν υποβάλλει κατάθεσιν του Νοσοκομείου τη Εφορεία δια της Διευθύνσεως.

Άρθρον 89.
Ο ιατρός εξετάζει την ποιότητα των διαφόρων ειδών των τροφίμων και την κατάστασιν των μαγειρικών σκευών και την καθ’ όλου υγιεινήν κατάστασιν του καταστήματος και αναγγέλλει τα περί τούτων τη Διευθύνσει.

Άρθρον 90.
Ο ιατρός ουδενί των εν τω Νοσοκομείω νοσηλευομένων επιτρέπει την προμήθειαν και την χρήσιν άλλων φαρμάκων και τροφίμων ή των υπ’ αυτού οριζομένων τη αδεία δ’ αυτού γίνεται και η εκ του Νοσοκομείου έξοδος παντός ασθενούς.

Άρθρον 91.
Ο ιατρός οφείλει να τηρή ιδιαίτερον βιβλίον, εν ω θέλει καταχωρή το ιστορικόν της ασθενείας εκάστου των εν τω Νοσοκομείω νοσηλευμένων ορφανών.

Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 9 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 
Up
Β 
Ο Άρης Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε δημοτικό στην αστική σχολή του Ζαππείου παρθεναγωγείου, γυμνάσιο λύκειο στο Ζωγράφειο αρρεναγωγείο και στην οδοντιατρική σχολή. Ζει και εργάζεται στο Π. Φάληρο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail: aris-kyriazis@hotmail.com
Β 

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από το Καστρίτσειο Μουσείο Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας το 2007. Αναδημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια του συγγραφέα του, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Τα δικαιώματα, ανήκουν στον κ. Άρη Κυριαζή. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική ή μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή και απόδοση του περιεχομένου της έκδοσης με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης, ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα. (Νόμος 2121/1993 & διεθνής σύμβαση της Βέρνης που έχει κυρωθεί με τον Ν.100/1975).

Β 
Β 
Β 
Δείτε:
Διάφορα
Θρησκεία
Πρόσωπα
Ημέρες
Έγραψαν
Λέξεις
Τόποι
Έθιμα
e-books
Β 
Δείτε επίσης:
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Α
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Β
Σημειώσεις στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης
Αδόλφος Χίτλερ: ο ηγέτης και η εποχή του
Ο θρύλος του θανάτου των Μοναχών
Μαρτυρολόγια και Συναξάρια απ’ τα πρωτοχριστιανικά χρόνια έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Διηγήσεις και βίοι Αγίων Γυναικών
Σχέσεις μητέρας - γιου στο πρώιμο Βυζάντιο
Μουσειοπαιδαγωγική - Μουσείο και Αγωγή
Βερολίνο
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου (Μέρος Γ)
Μετέωρα
Το γυμνό στην Τέχνη
Αρχαιότητα
Το σχολείο ως πολυδύναμος πολιτιστικός οργανισμός
Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες 1918 - 1922
Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921
Στοιχεία θεατρικής παιδείας
Γιορτές αγλύκαντες
Αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Η ακάνθινη απειλή
Β 
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β