Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  Β 
Β 
Β 
Β 
E-books...
Αρχική Βιβλιοθήκης
...Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921!
Για να επιστρέψετε στα e-books πατήστε εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη πατήστε στην εικόνα της Βιβλιοθήκης!
Β 

Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων
ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921

Β 
του Άρη Κυριαζή
Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 6 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 

Ο Αναπληρωτής Τοποτηρητής του Οικουμενικού Θρόνου

Σελίς 1
(Υπογραφή του Μητροπολίτη Καισαρείας Νικολάου)

Β 

Κανονισμός της Εσωτερικής λειτουργίας του εν Πριγκήπω Εθνικού Ορφανοτροφείου και της εν Χάλκη Εθνικής Στέγης των Θηλέων

Γενικαί διατάξεις περί ορφανών

Άρθρον 1.
Όπως γένηται δεκτός ορφανός παις εν τω Εθνικώ Όρφανοτροφείω δέον να φέρη μεθ’ αυτού το οικείον εισιτήριον της Εφορείας του Ιδρύματος, υπογεγραμμένου υπό του προέδρου, εν ω θέλει σημειούται εκτός του ονόματος αυτού ή ηλικία, η πατρίς, το είδος της ορφανίας, συστάσει τίνος εισέρχεται και ο τόπος της διαμονής της μητρός η ενός εκ των συγγενών αυτού.

Άρθρον 2.
Οι προσλαμβανόμενοι νέοι τρόφιμοι δέον να φέρωμεν ηλικίαν ουχί μικροτέραν των (6) εξ ετών και ουχί ανωτέραν των 12 -εξετάζονται δε υπό του ιατρού ίνα μη φέρωσιν μεθ’ αυτών διάφορα μολυσματικά νοσήματα. Εξαιρετικώς προκειμένου περί ορφανών προσφύγων και πολέμου οι νέοι τρόφιμοι δύνανται να φέρωσι και μικροτέραν των 6 ετών ηλικίαν.

Άρθρον 3.
Άμα τη εισαγωγή του παιδός εν τω ορφανοτροφείω, εγγράφεται ούτος εν τω Μητρώω του ιδρύματος, λούετε, κείρεται την κόμην, ενδύεται καθαρόν ιματισμόν, απομονούται επί δυο ημέρας εν ιδιαιτέρω δωματίω του Νοσοκομείου, εμβολιάζεται και ακολούθως τη εγκρίσει του ιατρού ελευθεροκοινωνεί μετά των άλλων παίδων.

Άρθρον 4.
Οι ορφανοί εγείρονται τη 6η πρωϊνή ώρα τον δε χειμώνα τη 6 1/2 νίπτονται και φροντίζουσιν περί της ομοιομόρφου επιστρώσεως των κλινών, εντός 3/4 - μιάς ώρας το πολύ, υπό την επίβλεψην των επιμελητριών των, εξαιρουμένων των μικρών.

Άρθρον 5.
Οι ορφανοί προσεύχονται α’) μετά την πρωϊνήν εξέγερσιν β’) προ του γεύματος και του δείπνου και γ’) μετά το γεύμα και το δείπνον.

Άρθρον 6.
Οι ορφανοί υπό την επίβλεψην των παιδαγωγών και των διδασκάλων της υπηρεσίας κατέρχονται στοιχηδόν εις το Εστιατόριον και λαμβάνουσι το πρόγραμμα αυτών κατά την 7ην την δε 7 1/4 εισέρχονται εις τας παραδόσεις αυτών ένθα μελετώσι μέχρι της 8ης.

Άρθρον 7.
Την 8ην άρχονται τα μαθήματα και αι μεν τρεις κατώτεραι τάξεις παραμένουσιν εν ταις παραδόσεσιν αυτών διδασκόμενοι 5-6 ώρας κατ’ ανώτατον όριον την ημέραν, οι μαθηταί της Δ’ τάξεως μέχρι μεσημβρίας μεταβαίνοντες εις τα τεχνουργεία μετά μεσημβρίαν οι δε των δύο ανωτέρων τάξεων (Ε’ και Στ’) μεταβαίνουσιν εις τα τεχνουργεία την 10ην π.μ. και ασκούνται εις τας τέχνας καθ’ όλην την ημέραν, περιοριζομένης της διδασκαλίας των γραμμάτων εις τας τάξεις ταύτας μόνον εις τρείς ώρας καθ’ εκάστην, αρχομένης από της 7ης και παρατεινομένης μέχρι της 10ης π.μ.

Άρθρον 8.
Την 12ην γευματίζουσι πάντες οι τρόφιμοι μεθ’ ο γίνεται διάλειμμα διαρκούν μέχρι της 1 1/2 μ.μ. τον χειμώνα και μέχρι της 2ας το θέρος. Δειπνούσι δε κατά την 7ην και κατακλίνονται την 8ην, εξαιρουμένων των μικρών οίτινες δειπνούσι 1/2 ώραν πρό των λοιπών.

Άρθρον 9.
Μετά την λήξιν του διαλλείμματος μεταβαίνουσι και πάλιν οι τρόφιμοι εις τα εργοστάσια και το σχολείον παραμένοντος μέχρι της 5 1/2 (ή 5/2 στο χειρόγραφο είναι δυσανάγνωστο) ώρας κατά τον χειμώνα, μέχρι της 6 1/2 κατά το θέρος. Κατά την 3 1/2 τον χειμώνα την 4ην δε μ.μ. το θέρος, γίνεται διάλειμμα καθ’ ο χορηγείται κατά μεν κατά το θέρος εις όλους ανεξαιρέτως τους ορφανούς τεμάχιον άρτου άνευ αρτύματος, κατά σε τον χειμώνα μόνον εις τους εν τοις τεχνουργείοις εργαζομένους.

Άρθρον 10.
Την 5 1/2 ώραν κατά τον χειμώνα, την 6 1/2 δε κατά το θέρος, άρχεται το σπουδαστήριον δι’ άπαντας τους μαθητάς διαρκούν 1 1/2 ώραν, πλήν των συμπληρωσάντων τα εγκύκλια μαθήματα μαθητών, οίτινες εισέρχονται και εξέρχονται των εργοστασίων ομού μετά των εργοστασιαρχών.

Άρθρον 11.
Κατά το Σάββατον μετά μεσημβρίαν οι ορφανοί καταγίνονται εις την καθαριότητα του τε καταστήματος και εαυτών υπό την επίβλεψιν του προσωπικού, ποιούσι καθ’ εκάστην δεκαπενθημερίαν λουτρόν ολοκλήρου του σώματος με χλιαρόν ύδωρ, άπαξ δε της εβδομάδος λουτρόν μόνον της κεφαλής. Κατά δε τους θερινούς μήνας πιοούσι καθ’ εκάστην πλήν των Κυριακών και των εορτών θαλάσσια λουτρά.

Β 

Περί διδασκαλίας των ορφανών

Άρθρον 12.
Εν τω Εθνικώ Ορφανοτροφείον λειτουργεί εξατάξιος αστική Σχολή κατά το πρόγραμμα της Π.Κ. Επιτροπής επιδιώκουσα την διάπλασιν του ήθους των ορφανών και την μόρφωσιν εν’ αυτοίς ηθικού χαρακτήρος ως και την απόκτησιν πρακτικών γνώσεων απαραιτήτων δια τον κοινωνικόν αγώνα.

Άρθρον 13.
Εκτός των εγκυκλίων μαθημάτων διδάσκονται εν τη Σχολή και τεχνικά μαθήματα Καλλιγραφίας, Ιχνογραφίας και Πρακτικής Γεωμετρίας υπό ειδικού.

Άρθρον 14.
Τα μαθήματα αρχόμενα την 8ην π.μ. ώραν περατούνται την 11 3/4 π.μ και επανερχόμενα την 11 /2 παρατείνεται μέχρι της 3 1/2 μ.μ κατά τον χειμώνα και από της 2ας μέχρι της 4 κατά το θέρος, του μαθήματος διαρκούντος 40 λεπτά.

Άρθρον 15.
Η διδασκαλία εν πάση τοις μαθήμασι οφείλει να διεξάγηται καθ’ όλους τους κανόνας της παιδαγωγικής.

Άρθρον 16.
Το Σχολικόν έτος αρχόμενον την 15ην Σεπτεμβρίου λήγει την 30ην Ιουνίου επισφραγιζόμενον δια τελετής εν η αναγινώσκεται υπό της Διευθύνσεως έκθεσις των κατά το έτος εν τη Σχολή πεπραγμένων.

Άρθρον 17.
Οι Μαθηταί προσέρχονται τακτικώς εις τας παραδόσεις προ της ελεύσεως των διδασκάλων ουδενί δ’ αυτών επιτρέπεται απουσιάζειν ει μη δι’ ασθένειαν και τούτο εν γνώσει της Διευθύνσεως.

Άρθρον 18.
Οι μαθηταί ακροώνται μετ’ άκρας προσοχής και ησυχίας των διδασκομένων μαθημάτων και αποκρίνονται ευσχημόνως εις τας ερωτήσεις των διδασκάλων πας δε παρεκτρεπόμενος τιμωρείται υπό του διδασκάλου σύμφώνος τω...

Άρθρον 19.
Κατά τους θερινούς μήνας μέχρι τέλους Αυγούστου οι μεν των τριών κατωτέρων τάξεων μαθηταί διδάσκονται τα γράμματα εν υπαίθρω 4 ώρας καθ’ εκάστην, 2 ώρας π.μ. και 2 ωρ. π.μ οι δε των τριών τελευταίων τάξεων μαθηταί ασκούνται εις τας τέχνας καθ’ όλην την ημέραν.

Άρθρον 20.
Συνιστάται εν τω Ορφανοτροφείω και γυμναστήριον, μεθ’ όλων των αναγκαίων οργάνων, διοικουμένων υπό ειδικού γυμναστού προς άσκησιν των σωμάτων των τροφίμων και προς ευεξίαν και τόνωσιν αυτών. Από καιρού δ’ εις καιρόν προκηρύσσονται και αγώνες αθλητισμού υπό την επίβλεψιν του γυμναστού.

Β 

Καθήκοντα των ορφανών

Άρθρον 21.
Οι τρόφιμοι οφείλουσι να τηρώσι πάντα τα υπό Κανονισμού επιβαλλόμενα αυτοίς καθήκοντα και πάσαν περί αυτών ειδικήν διάταξιν της Διευθύνσεως.

Άρθρον 22.
Οι ορφανοί οφείλουσι να δεικνύωσι διαγωγήν άμεμτον αποφεύγοντες τας τυχόν ύβρεις και απρεπείς λέξεις, να λέγωσι πάντοτε την αλήθειαν και εν ή περιπτώσι νομίζουσι ότι δια της ομολογίας των ταύτης θα τιμωριθώσι, να ώσι καθαροί κατά τε το σώμα και τον ιματισμόν, τον οποίον οφείλουσι να προσέχωσιν όπως μη φθείρηται προώρως, να θεωρώσι πάντας τους εν τω καταστήματι διαιτωμένους ως μέλη μιάς και της αυτής οικογενείας, να δεικνύωσι προς αλλήλους δε αδελφικήν αγάπην.

Άρθρον 23.
Οφείλουσι να υπακούωσιν εις τους εργοστασιάρχας ως προς διδασκάλους της τέχνης, προς τους οποίους επ’ ουδενί λόγω επιτρέπεται ν’ αυδαδιάζωσι και επί τη υποθέσει ότι αδίκως ήθελον επιπληχθή.

Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 6 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 
Up
Β 
Ο Άρης Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε δημοτικό στην αστική σχολή του Ζαππείου παρθεναγωγείου, γυμνάσιο λύκειο στο Ζωγράφειο αρρεναγωγείο και στην οδοντιατρική σχολή. Ζει και εργάζεται στο Π. Φάληρο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail: aris-kyriazis@hotmail.com
Β 

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από το Καστρίτσειο Μουσείο Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας το 2007. Αναδημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια του συγγραφέα του, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Τα δικαιώματα, ανήκουν στον κ. Άρη Κυριαζή. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική ή μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή και απόδοση του περιεχομένου της έκδοσης με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης, ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα. (Νόμος 2121/1993 & διεθνής σύμβαση της Βέρνης που έχει κυρωθεί με τον Ν.100/1975).

Β 
Β 
Β 
Δείτε:
Διάφορα
Θρησκεία
Πρόσωπα
Ημέρες
Έγραψαν
Λέξεις
Τόποι
Έθιμα
e-books
Β 
Δείτε επίσης:
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Α
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Β
Σημειώσεις στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης
Αδόλφος Χίτλερ: ο ηγέτης και η εποχή του
Ο θρύλος του θανάτου των Μοναχών
Μαρτυρολόγια και Συναξάρια απ’ τα πρωτοχριστιανικά χρόνια έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Διηγήσεις και βίοι Αγίων Γυναικών
Σχέσεις μητέρας - γιου στο πρώιμο Βυζάντιο
Μουσειοπαιδαγωγική - Μουσείο και Αγωγή
Βερολίνο
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου (Μέρος Γ)
Μετέωρα
Το γυμνό στην Τέχνη
Αρχαιότητα
Το σχολείο ως πολυδύναμος πολιτιστικός οργανισμός
Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες 1918 - 1922
Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921
Στοιχεία θεατρικής παιδείας
Γιορτές αγλύκαντες
Αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Η ακάνθινη απειλή
Β 
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β