Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  Β 
Β 
Β 
Β 
E-books...
Αρχική Βιβλιοθήκης
...Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921!
Για να επιστρέψετε στα e-books πατήστε εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη πατήστε στην εικόνα της Βιβλιοθήκης!
Β 

Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων
ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921

Β 
του Άρη Κυριαζή
Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 7 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 

Άρθρον 24.
Να έχωσι καλήν συμπεριφοράν προς πάντας ανεξαιρέτως, παριστάμενοι δ ’εν τη εκκλησία οφείλουσι ν’ ακροώνται της θείας λειτουργίας μετ’ άκρας ευλαβείας, αποφεύγοντες πάντα ψιθυρισμόν.

Άρθρον 25.
Όταν δια της σάλπιγγος αγγελθή η έναρξις της εργασίας οφείλουσι πάντες να σπεύσωσιν εις τας εργασίας των, όταν δ’ αγγελθή η λήξις αυτής οφείλουσι πάντες να τοποθετώσι τα εργαλεία αυτών όπου δει και να τεθώσιν εις γραμμήν υπό την οδηγίαν ενός των μεγαλυτέρων και να μεταβώσιν εις τον νιπτήρα δια να καθαρισθώσιν.

Άρθρον 26.
Απαγορεύεται τοις ορφανοίς η εις τους κοιτώνας, το Σχολείον, τα εργοστάσια, το μαγειρείον το πλυντήριον και το εστιατόριον είσοδος, οπόταν τούτο δεν επιβάλληται υπό της υπηρεσίας.

Άρθρον 27.
Ουδενί των ορφανών επιτρέπεται το ρίπτειν πέτρας, το παίζειν απηγορευμένα υπό της Διευθύνσεως άσματα, ως και η αυτοδικία και η απρεπής και προς τον έσχατον των υπηρετών πολιτεία, ο νομίζων δ’ αυτόν ηδικευμένον αναφέρεται προς την διεύθυνσιν.

Άρθρον 28.
Απαγορεύεται το φέρειν μεθ’ αυτών χρήματα, τα οποία οφείλουσι να παραδίδωσι τω αρχιπαιδαγωγώ καθώς και μαχαιρίδια και άλλα κοπτερά αντικείμενα.

Άρθρον 29.
Απαγορεύεται το εμπήγειν ήλους επί των τοίχων, το γράφειν επ’ αυτών και επί των θηρών, και εν γένει παν ο,τι συντελεί εις την υλικήν ή ηθικήν ζημίαν του καταστήματος.

Άρθρον 30.
Βιβλία, ενδύματα, επιστολαί, οπωρικά και τα τοιαύτα ούτε εξάγονται εκ του Καταστήματος ειμή δια του Θυρωρού και εν’ γνώσι της Διευθύνσεως.

Β 

Ιματισμός Ορφανών

Άρθρον 31.
Ο ιματισμός των ορφανών χειμερινός τε θερινός είναι απλούς και ομοιόμορφος, συνίσταται δ’ εκ μιάς ενδυμασίας εορτασίμου και εκ δύο καθημερινών αναλόγως της εποχής εκ περιποδίων βαμβακερών και εξ ενός καλύμματος.

Άρθρον 32.
Εις τον ορφανόν από της πρώτης ημέρας της εισόδου του εν τω Ορφανοτροφείω, χορηγούνται τρείς πλήρεις ενδυμασίαι εσωρούχων, τρία προσόψια, τρείς πετσέτες, εξ μανδήλια, δύο ζεύγη υποδημάτων και μία σιδηρά κλίνη μετά στρωμνής και των αναγκαίων κλινοσκεπασμάτων και σινδονών. Εφ’ όλων των εσωρρούχων και σινδονών τίθεται η σφραγίς του Καταστήματος, επ’ αυτών δε και επί των εξωτερικών ενδυμάτων ο ιδιαίτερος αυτών αριθμός.

Άρθρον 33.
Οι ορφανοί μεταλλάσουσιν εσώρρουχα άπαξ της εβδομάδος ήτοι ανά παν Σάββατον προσόψια, σινδόνια δε καθ’ εκάστην δεκαπενθημερίαν.


Βράβευσις των ορφανών

Άρθρον 34.
Όσοι εκ των ορφανών θέλουσι διακριθή καθ’ όλον το διάστημα της μαθητείας των επί χρηστοηθεία και φιλοπονία και επιμελεία αποστέλλονται κατόπιν διαγωνισμού εις τι εν Κων/πόλει γυμνάσιον δια τας περαιτέρω σπουδάς, υπό τον όρον όπως μετά την αποπεράτωσιν αυτών εργασθώσιν εν τω καταστήματι επί τρία έτη με τον ήμισυν μισθόν της θέσεως δι’ ην θέλουσι ορισθή. Όσοι δε εκ των εν τοις εργοστασίοις εργαζομένων διακριθώσιν επί χρηστοηθεία και προόδου χορηγείται εις αυτούς χρηματικόν τι μηνιαίον επίδομα μετά την απόλυσιν δ ’αυτών τα αναγκαιούντα αυτοίς εργαλεία.

Β 

Περί τεχνητής και επαγγελματικής παιδεύσεως των ορφανών

Άρθρον 35.
Αι ειδικώς εν τω Ορφανοτροφείω διδαχθησόμεναι τέχναι και επαγγέλματα εισίν.
α’) Η Μουσική εκκλησιαστική φωνητική και οργανική
β’) Η επιπλοποιία
γ’) Η ραπτική
δ’) Η υποδηματοποιία
ε’) Η σιδηρουργική
στ’) Η γλυπτική
ζ’) Η τυπογραφία
η’) Η Φανοποιία
θ’) Η βαφική και τοιχογραφία και
ι’) Η κηπουρική.

Άρθρον 36.
Αι τέχναι και τα επαγγέλματα ταύτα θα διδαχθώσιν εις τους ορφανούς θεωρητικώς τε και πρακτικώς εφ’ όσον οι πόροι και τα μέσα του ιδρύματος επιτρέπουσι τούτων αυξανομένων ου μόνον αι ρηθείσαι τέχναι και τα επαγγέλματα θα διδαχθώσιν επί το τελειότερον συμπληρουμένων και των μέσων της διδασκαλίας και ασκήσεως εις αυτά αλλά και άλλαι τέχναι και επαγγέλματα κατά την κρίσην της Εφορείας χρήσιμα εις τον καθ’ ημάς βίου δύναται να προστεθώσιν.

Άρθρον 37.
Η διδασκαλία της φωνητικής Μουσικής άρχεται από του α’ έτους ανεξαιρέτως δι’ όλους τους ορφανούς ως μορφωτικού μαθήματος, της δ’ ενοργάνου από του Δ’ έτους καθώς και αι άλλαι τέχναι και τα επαγγέλματα, οπότε αποβαίνουσιν αντικείμενον ειδικής διδασκαλίας και σπουδής, ειδικώς δι’ εκείνους των ορφανών όσοι ήθελον καταταχθή εις έκαστον αυτών, από του έτους η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευσις είναι υποχρεωτική δι’ όλους ανεξαιρέτως τους τροφίμους του Ορφανοτροφείου. Η κατάταξις αυτών εις τας τέχνας και τα επαγγέλματα γίνεται υπό της Διευθύνσεως αναλόγως της κλίσεως και επιδόσεως εκάστου αυτών και κατόπιν ιατρικής εξετάσεως. Ο άπαξ καταταχθείς εις μιαν τέχνην ή επάγγελμα δεν δύναται πλέων να ζητήση την μετάθεσιν αυτού εις άλλην.

Άρθρον 38.
Προς τελειοποίησιν των ορφανών εις τας τέχνας και τα επαγγέλματα η διδασκαλία και η εις αυτά εξάσκησις εξακολουθεί και μετά την εξαετή εκπαίδευσιν αυτής επί 2 έτη καθ’ α οι μαθηταί αποκλειστικώς πλέον επιδίδονται εις τας τέχνας και τα επαγγέλματα εις ά επεδόθησαν και εργάζονται αλλά και έτι περαιτέρω κατά την κρίσιν της διευθύνσεως και τη εγκρίσει της Εφορείας δυνατόν να εξακολουθήση η εις τας τέχνας και τα επαγγέλματα επίδοσις των ορφανών έτι εν τω Καταστήματι πλησίον εις βιομηχάνους εργοστασιάρχας είτε και εις ειδικάς Σχολάς συμφώνως τω 30ω άθρω. Εν τοιαύτη περιπτώσει οι τοιούτοι τρόφιμοι εξακολουθούσι υπαγόμενοι εις την Διεύθυνσιν και τον κανονισμόν του Ορφανοτροφείου η δε Εφορεία διαθέτει τα κατ’ αυτούς ως αύτη νομίζει καλλίτερον.

Άρθρον 39.
Η εκτός του Ορφανοτροφείου εργασία του ορφανού εφ’ όσον ούτος διατελεί υπό την προστασίαν και επίβλεψιν της Διοικήσεως του ιδρύματος διανέμεται εξ ημισείας μεταξύ του Ορφανοτροφείου και του ορφανού, του καταστήματος υποχρέου όντος όπως παρέχη αυτώ παν ο,τι παρέχεται και εις τους λοιπούς τροφίμους.

Άρθρον 40.
Ο εκ των ορφανών διανύσας ευδοκίμως τας σπουδάς αυτού εις μίαν τέχνην ή επάγγελμα λαμβάνει ενδεικτικόν ικανότητος υπογεγραμμένου υπό της Διευθύνσεως και του οικείου εργοστασιάρχου.

Άρθρον 41.
Υπό την επίτιμον προεδρείαν της Διευθύνσεως και υπό την προστασίαν της Εφορείας συνιστάται σύνδεσμος αλληλοβοηθείας των απολυομένων τροφίμων του Ορφανοτροφείου τεχνιτών και επαγγελματιών σκοπός του οποίου είναι η αμοιβαία υποστήριξις και προστασία των τροφίμων εν τω μετέπειτα βίω αυτών.

Άρθρον 42.
Έκαστος των απολυόμενων τροφίμων είναι αυτοδικαίως μέλος του συνδέσμου τούτου, ειδικώς δε Κανονισμός του συνδέσμου των τροφίμων του Εθνικού Ορφανοτροφείου θέλει εν καιρώ καθορίσει τα καθήκοντα και τας υποσχρεώσεις των μελών αυτού ως και την διάθεσιν του κεφαλαίου υπέρ του σκοπού αυτού.

Β 
Προηγούμενη σελίδα
Σελίδα 7 από 15
Επόμενη σελίδα
Β 
Up
Β 
Ο Άρης Κυριαζής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε δημοτικό στην αστική σχολή του Ζαππείου παρθεναγωγείου, γυμνάσιο λύκειο στο Ζωγράφειο αρρεναγωγείο και στην οδοντιατρική σχολή. Ζει και εργάζεται στο Π. Φάληρο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο e-mail: aris-kyriazis@hotmail.com
Β 

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε από το Καστρίτσειο Μουσείο Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας το 2007. Αναδημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια του συγγραφέα του, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Τα δικαιώματα, ανήκουν στον κ. Άρη Κυριαζή. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική ή μερική, περιληπτική, κατά παράφραση ή διασκευή και απόδοση του περιεχομένου της έκδοσης με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης, ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του συγγραφέα. (Νόμος 2121/1993 & διεθνής σύμβαση της Βέρνης που έχει κυρωθεί με τον Ν.100/1975).

Β 
Β 
Β 
Δείτε:
Διάφορα
Θρησκεία
Πρόσωπα
Ημέρες
Έγραψαν
Λέξεις
Τόποι
Έθιμα
e-books
Β 
Δείτε επίσης:
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Α
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου - Μέρος Β
Σημειώσεις στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης
Αδόλφος Χίτλερ: ο ηγέτης και η εποχή του
Ο θρύλος του θανάτου των Μοναχών
Μαρτυρολόγια και Συναξάρια απ’ τα πρωτοχριστιανικά χρόνια έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Διηγήσεις και βίοι Αγίων Γυναικών
Σχέσεις μητέρας - γιου στο πρώιμο Βυζάντιο
Μουσειοπαιδαγωγική - Μουσείο και Αγωγή
Βερολίνο
Οι Τέχνες ως παράγοντας διατήρησης και ανάκτησης της ψυχικής υγείας του ανθρώπου (Μέρος Γ)
Μετέωρα
Το γυμνό στην Τέχνη
Αρχαιότητα
Το σχολείο ως πολυδύναμος πολιτιστικός οργανισμός
Παλιννόστηση στις γλυκές πατρίδες 1918 - 1922
Οι κανονισμοί των ορφανοτροφείων ΑΡΡΕΝΩΝ-ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ και ΘΗΛΕΩΝ-ΧΑΛΚΗΣ 1921
Στοιχεία θεατρικής παιδείας
Γιορτές αγλύκαντες
Αρχαία Ελληνική Μυθολογία
Η ακάνθινη απειλή
Β 
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β