Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων». Το 2000 επίσης από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε το μυθιστόρημα του «Μεθυσμένος δρόμος».
Το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του «Μόνο να τους άγγιζα».
Το 2005 από τις εκδόσεις Άγκυρα, εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Παντομίμα Φαντασμάτων».
Το 2006 από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών».
Το 2007 επίσης από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκε το ποιητικό έργο «Έρωτας νυν και αεί», με το οποίο ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το κρατικό βραβείο ποίησης 2008.
Στα μέσα Νοεμβρίου 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το ιστορικό μυθιστόρημά του με τίτλο «Ιμαρέτ» και υπότιτλο «Στη σκιά του ρολογιού».
Ακόμη, από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 65 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό, τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Τι μου ‘χει λείψει», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα», «Να ‘σουν θάλασσα», καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό «Τρυφεράκανθος».
Τραγούδια του ερμήνευσαν η Γλυκερία, ο Ορφέας Περίδης, ο Γιάννης Σαββιδάκης, η Ελένη Πέτα, ο Κώστας Μακεδόνας κ.α.
|
«Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού»,
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2008.
Άρτα, 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τους κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο.
Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις.
Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμα Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τούρκικος μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή.
Όλοι έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού. |