Βρισκόμαστε στην περίοδο του μεσοπολέμου στην Κωνσταντινούπολη όπου το πρώτο κλάμα ενός μικρού κοριτσιού ακούγεται σε ένα σπίτι Ελλήνων. Η Θεανώ, η πρωτότοκη κόρη της Δέσποινας, αυτή που έμελε να γίνει η λύκαινα της Πόλης είχε μόλις γεννηθεί. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της ευτυχισμένα στο ευκατάστατο πατρικό σπίτι που μύριζε χίλιες δυό λιχουδιές και ήταν γεμάτο από συγγενείς και φίλους στις ονομαστές βεγγέρες. Το μικρό κορίτσι δείχνει από την αρχή τάσεις ανεξαρτησίας έχοντας άποψη, παροιμιώδες πείσμα, και ταυτόχρονα ήταν μια πολύ καλή μαθήτρια αν και καθόλου φρόνιμη.
Στον αντίποδα βρίσκεται η κατά πέντε χρόνια μικρότερη αδερφή της Ελισώ. Ένα ήσυχο, υπάκουο και χαμηλών τόνων κορίτσι. Αν και είχαν σχετικά κοντινές ηλικίες, η Θεανώ προτιμούσε να κάνει παρέα με τον πολυαγαπημένο της ξάδερφο Αργύρη, αγνοώντας επιδεικτικά την Ελισώ και κατακρίνοντάς την για το άχρωμο του χαρακτήρα της. Μετά το δημοτικό, παρ’ όλες τις προτροπές του διευθυντή του σχολείου να συνεχίσει τις σπουδές της, ο πατέρας της, της επιτρέπει μόνο να γραφτεί σε μια σχολή οικοκυρικών στην οποία και διαπρέπει.
Ξεκινά την εργασιακή της ζωή ράβοντας για προσεκτικά επιλεγμένες πελάτισσες. Ταυτόχρονα γνωρίζει τον Λάμπρο, ένα φίλο του Αργύρη, τον ερωτεύεται, την ερωτεύεται και παντρεύονται. Είμαστε στα 1955 και το οργανωμένο σχέδιο της εξόντωσης των Ελλήνων που κατοικούσαν στην Πόλη, βρίσκει την Θεανώ έγκυο στο πρώτο της παιδί. Εξαγριωμένοι Τούρκοι εισβάλουν στο σπίτι, δολοφονούν τον Λάμπρο και βιάζουν την Θεανώ της οποίας τη ζωή γλυτώνει ο Αργύρης μη καταφέρνοντας όμως να γλυτώσει και τη ζωή του παιδιού που αυτή κυοφορούσε. Από τη στιγμή αυτή συμβαίνουν κατακλυσμιαίες αλλαγές τόσο στη ζωή όσο και στον χαρακτήρα της Θεανώς. Γίνεται μια μηχανή επιβίωσης, σκληρή, απάνθρωπη μιας και αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να συνεχίσει τη ρημαγμένη ζωή της. Μια ζωή από την οποία κρέμονται τόσο η μητέρα της όσο και η αδερφή της.
Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από το άρωμα της Κωνσταντινούπολης, τις συνήθειες των Ελλήνων που ζούσαν εκεί και τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς τους. Η συγγραφέας σε μεταφέρει σε ολόφωτα σαλόνια γεμάτα επισκέπτες, σε τρατάρει γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο και σε βολτάρει στα αρώματα και στις περατζάδες της Πόλης. Όμως περιγράφει και την οικειοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων από τους Τούρκους, τον διωγμό και την εξορία, στο Άσκαλε της Ανατολίας, των ανήμπορων να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που τους ζητούσαν. Τις άγριες στιγμές (6η Σεπτεμβρίου 1955) με τον όχλο να φωνάζει: «σήμερα το βιός σας, αύριο το κεφάλι σας». Τις αγριότητες, τη λύσσα, τη μανία, τον πόνο, τη φρίκη και την καταστροφή αλλά και τον άνθρωπο Τούρκο που συμπονά, που βοηθά, που παίζει τη ζωή του για να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του Έλληνα. Η συγγραφέας μας κάνει μάρτυρες του «κατήφορου» της Θεανώς που ξεκινά ύπουλα και «δικαιολογημένα» για να φτάσει σε απάνθρωπα βάθη έτσι ώστε να δικαιολογήσουν απόλυτα το όνομα της «Θεανώ, η λύκαινα της Πόλης».
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Κωνσταντινούπολη… Ιστανμπούλ… Βασιλεύουσα… Με όποιο όνομα κι αν την πεις, μία είναι η Πόλη• μαγική, μοναδική, υπέροχη, βαφτισμένη στα μυστήρια της Ανατολής!
Στον τόπο αυτό γεννιέται η Θεανώ. Μια κοπέλα που κουβαλάει μέσα της κάτι από τη μαγεία της Πόλης και κάτι από το ανυπότακτο πνεύμα της. Η Θεανώ θα μεγαλώσει, θ’ αγαπήσει και θα παντρευτεί. Τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, θα βρεθεί μέσα στη δίνη των Σεπτεμβριανών. Μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία των Ελλήνων της Πόλης γράφεται με το αίμα πολλών. Θύμα της αγριότητας των Τούρκων και η Θεανώ. Όταν θα συνέλθει, τίποτε δε θα είναι πια όπως παλιά. Μια λύκαινα θα γεννηθεί εκείνο το βράδυ και όποιος από δω κι εμπρός την πλησιάσει για να της κάνει κακό, θα γίνει κομμάτια από τα κοφτερά της δόντια.
Δέκα χρόνια μετά, η Θεανώ θα ζήσει τον εφιάλτη της απέλασης στην Ελλάδα και τον πόνο του ξεριζωμού, και θα έρθει αντιμέτωπη με το ρατσισμό και την καχυποψία. Η λύκαινα θα ξυπνήσει και πάλι, και όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν ακριβά. Ή μήπως θα πληρώσουν και αθώοι;
Μια ιστορία για μια γυναίκα που βίωσε την αγάπη και το μίσος, κι έγινε αγρίμι για χάρη των αγαπημένων της.