Πρόσφατα διάβασα ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της λογοτεχνίας συνδυάζοντας τη λογοτεχνική γραφή με μια καταπληκτική και εντελώς αληθινή ιστορία, αυτήν της ζωής της Μαρίας Κιουρί. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η δεύτερη κόρη της μαντάμ Κιουρί, η Εύα, και αυτός είναι ο λόγος που μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης μαθαίνει για λεπτομέρειες της ζωής της μεγάλης κυρίας της επιστήμης, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να γνωρίσει.
Το βιβλίο ξεκινά με τα παιδικά χρόνια της Μαντάμ Κιουρί στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Γεννημένη το 1867 ήταν η μικρότερη από τα πέντε παιδιά της οικογένειας του Βλαντισλάβ Σκλοντόφσκι. Από μικρή αγαπούσε τα γράμματα και μετά το πέρας των γυμνασιακών της σπουδών εργάστηκε παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα. Τελικά θα καταφέρει να βρεθεί στο Παρίσι το 1891 όπου θα γραφτεί στην Φυσικομαθηματική σχολή της Σορβόνης. Κατά την διάρκεια των σπουδών της εκεί θα γνωριστεί με τον Φυσικό Πιέρ Κιουρί, με τον οποίο θα παντρευτεί και θα αποκτήσει δύο κόρες την Ιρέν και την Εύα, που είναι και η συγγραφέας του βιβλίου όπως ήδη αναφέραμε. Μαζί με τον Πιέρ θα αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην μελέτη της ραδιενέργειας και στην ανακάλυψη δύο χημικών στοιχείων: του Πολωνίου και του Ραδίου.
Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο λειτουργεί σαν κινηματογραφική μηχανή που προβάλει στις σελίδες του την ζωή της τόσο σημαντικής αυτής κυρίας και επιστήμονος. Σε κάνει να συγκινηθείς με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτή η γυναίκα στην προσπάθειά της να κάνει κάτι για το καλό ολόκληρης της ανθρωπότητας. Μια προσπάθεια που τελικά στέφθηκε με επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και τα δύο βραβεία Νόμπελ που της απονεμήθηκαν.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα μιας και μέσω της απολαυστικής ανάγνωσης του, θα μπορέσετε να μάθετε για έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι κατάλληλο να διαβαστεί τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς αναγνώστες.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Ο Αϊνστάιν είπε: «Από όλες τις προσωπικότητες, μονάχα μια δεν έχει διαφθείρει η δόξα: την Μαρία Κιουρί».
Η Πολωνή Μαρία Σκλοντόφσκα σπούδασε φυσική στο Παρίσι με μεγάλες θυσίες, γιατί στην Πολωνία απαγορευόταν τότε να φοιτούν οι γυναίκες στα Πανεπιστήμια. Πλάι στον άντρα της, τον διακεκριμένο επιστήμονα Πιερ Κιουρί, διεξάγει πολύχρονες έρευνες, μέσα σε άθλιες συνθήκες, πάνω στην ακτινοβολία ορισμένων ορυκτών, που την ονόμασε «ραδιενέργεια». Ανακαλύπτουν το στοιχείο πολώνιο και έπειτα το ράδιο. Μετά το θάνατο του άντρα της, συνέχισε τη μελέτη πάνω στη ραδιενέργεια. Τιμήθηκε δύο φορές με το Νόμπελ της φυσικής. Πέθανε από τις συνέπειες των ακτινοβολιών.
|