Οι Άγιοι Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος, Ξύστος Πάπας Ρώμης και Ιππόλυτος ζούσαν περί το 250μ.Χ. επί αυτοκράτορα Δεκίου.
Ο Άγιος Ξύστος καταγόταν από την Αθήνα και είχε σπουδάσει την φιλοσοφία. Όταν πήγε στη Ρώμη χειροτονήθηκε Επίσκοπος, αφού μαρτύρησε ο Άγιος Στέφανος Πάπας Ρώμης (η μνήμη του είναι στις 3 Αυγούστου).
Ο Άγιος Ξύστος αντιλαμβανόμενος ότι πρόκειται να ξεκινήσει διωγμός κατά των Χριστιανών, είπε στον Άγιο Λαυρέντιο να φροντίσει τα χρήματα και τα σκεύη της Εκκλησίας της Ρώμης και ο Άγιος Λαυρέντιος τα μοίρασε στους φτωχούς.
Ο Δέκιος επέστρεψε απ' την Περσία και διέταξε να φέρουν μπροστά του τον Άγιο Ξύστο, ο οποίος όχι μόνο δεν αρνήθηκε τον Χριστό αλλά ομολόγησε με παρρησία τη Πίστη του και μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού.
Έπειτα ο Δέκιος έφερε μπροστά του τον Άγιο Λαυρέντιο και του ζήτησε τα χρήματα και τα σκεύη της Εκκλησίας. Τότε ο Άγιος Λαυρέντιος ζήτησε άμαξες και τις γέμισε με όλους τους φτωχούς και τους απόκληρους που τους είχε μοιράσει τα χρήματα και τους έφερε μπροστά στον αυτοκράτορα. Ο Δέκιος θύμωσε πολύ, πρόσταξε να χτυπήσουν πολύ τον Άγιο Λαυρέντιο και να τον φυλακίσουν.
Στη φυλακή, ο Άγιος Λαυρέντιος θεράπευε όλους τους ασθενείς που του έφερναν. Ο Τριβούνος Καλλίνικος βλέποντας το έργο του Αγίου Λαυρεντίου πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε. Ο Άγιος Λαυρέντιος παρέστη πάλι ενώπιον του αυτοκράτορα Δέκιου. Αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα και τον έβαλαν σε μια πυρακτωμένη σχάρα πάνω από αναμμένη φωτιά. Ο Άγιος Λαυρέντιος προσευχόταν, ευχαριστούσε τον Θεό και παρέλαβε τον Στέφανο του Μαρτυρίου.
Ο Άγιος Ιππόλυτος ενταφίασε το Λείψανο του Αγίου Λαυρεντίου. Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας Δέκιος διέταξε να συλλάβουν τον Άγιο Ιππόλυτο και να τον δείρουν με μεταλλικές κινάρες. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σημειώνει ότι στο σλαβικό Συναξάρι η κινάρα ερμηνεύεται ως σκορπιός, ένα όργανο βασανισμού που αποτελείται από λεπτή αλυσίδα με πολλά και πολύ κοφτερά δόντια.
Κατόπιν ο αυτοκράτορας Δέκιος διέταξε να δεθεί ο Άγιος Ιππόλυτος σε άγρια άλογα τα οποία έσυραν τον Άγιο για μεγάλη απόσταση και έτσι ο Άγιος Ιππόλυτος μαρτύρησε.
Επτά ημέρες μετά το μαρτύριο του Αγίου Ιππόλυτου, ο αυτοκράτορας Δέκιος και ο Βαλεριανός πήγαιναν έφιπποι στο θέατρο και πέθαναν. Ενώ πέθαιναν ο Δέκιος και ο Βαλεριανός φώναξαν ότι ο Άγιος Ιππόλυτος τους έχει δέσει με πύρινες αλυσίδες και τους τραβάει σαν σκλάβους.
Ο Άγιος Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος, ο Άγιος Ξύστος Πάπας Ρώμης και ο Άγιος Ιππόλυτος οι μάρτυρες, τιμούνται από την εκκλησία μας στις 10 Αυγούστου.