Η Οσία Ολυμπιάδα έζησε περί το 395μ.Χ. επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου και του υιού του Αρκαδίου. Ο πατέρας της ονομαζόταν Σεκούνδος και ήταν κόμης και ο παππούς της ήταν ο έπαρχος Αβλάβιος.
Παντρεύτηκε τον έπαρχο Νευρίδιο ο οποίος όμως πέθανε σύντομα. Η Οσία Ολυμπιάδα που είχε διατηρήσει την παρθενία της, αποφάσισε να την φυλάξει και ούσα χήρα και παρθένος ζούσε με νηστεία και προσευχή, ελεώντας τους φτωχούς. Μάλιστα η Οσία Ολυμπιάδα μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και τη διέθεσε και στην Εκκλησία. Προτίμησε για τον Θεό να υπηρετεί και να βοηθάει τους άλλους και δεν ήθελε καμία περιποίηση για τον εαυτό της. Δεν έμεινε, λένε χαρακτηριστικά, ούτε μεγάλη πόλη, ούτε χωριό, ούτε έρημος, ούτε Μοναστήρι ή Εκκλησία, ούτε Πτωχοκομείο ή Ξενοδοχείο ή φυλακή που να μην είχε βοηθήσει η Οσία Ολυμπιάδα.
Η Οσία Ολυμπιάδα ήταν γεμάτη ταπείνωση, ζούσε φτωχικά και χωρίς πολυτέλειες. Στο χαρακτήρα η Αγία Ολυμπιάδα ήταν πολύ ήρεμη και είχε τον νου της συνέχεια στον ουρανό και όχι στα επίγεια. Δεν είχε περιέργεια για τις πράξεις των άλλων, αλλά σκεφτόταν συνέχεια τις δικές τις αμαρτίες. Δεν κατηγορούσε ποτέ κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό της. Ζούσε με τόση εγκράτεια, λες και δεν είχε σώμα. Ο Σατανάς της έφερε πολλούς πειρασμούς, όμως με τη χάρη του Θεού η Αγία Ολυμπιάδα φάνηκε πάντα νικήτρια με την αλήθεια.
Μέρα και νύχτα ήταν δακρυσμένα τα μάτια της, σημειώνουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μπορεί οι πηγές να στεγνώσουν από τη ζέστη, αλλά τα μάτια της Αγίας Ολυμπιάδας δε τα έβλεπε κανείς χωρίς δάκρυα. Με τη μεγάλη πίστη της έφερε στον Χριστό πολλές άπιστες γυναίκες. Έδωσε την ελευθερία σε υπηρέτριες δικές της και σε υπηρέτριες άλλων αρχόντων. Κι από δούλες γινόντουσαν συνάδελφοι στην ασκητική ζωή.
Τίμησε τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και αυτός έστειλε προς την Οσία Ολυμπιάδα πολλές απ' τις επιστολές του.
Στο τέλος της ζωής της ο Θεός την αξίωσε και με τον Στέφανο της Ομολογίας. Η Οσία Ολυμπιάδα εξορίστηκε υπέρ της αληθείας και στην εξορία παρέδωσε τη ψυχή της στον Θεό, λαμβάνοντας διπλό Στέφανο, και της άσκησης και της αθλήσεως.
Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος στις 25 Ιουλίου.