Οδηγώντας στην εθνική οδό, 20 χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη, συναντάς την Εγνατία. Είναι το παλαιότερό της κομμάτι, χαραγμένο ήδη από την δεκαετία του 70. Ακολουθώντας την, 65 χιλιόμετρα μετά, συναντάς την πόλη της Βέροιας.
Αν στρίψεις αριστερά θα βρεθείς σε 15’ στην Βεργίνα. Το πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Στο λυκαυγές της ελληνικής ιστορίας, ο βόρειος κλάδος των Δωριέων, οι Μακεδόνες, είχαν εξαντλήσει τα βοσκοτόπια του οροπεδίου της δυτικής Μακεδονίας. Το μαντείο των Δελφών, στο οποίο απευθύνθηκαν, τους προέτρεψε «Ακολουθείστε την Κατσίκα». Τα αμέτρητα γιδοπρόβατα του ποιμενικού αυτού ελληνικού φύλου, οδήγησαν με το ένστικτό τους, τους Μακεδόνες, πέρα από τον Αυχένα των Πιερίων, στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι ξεκίνησε η τελευταία και πιο λαμπρή περίοδος της ιστορίας της Μακεδονίας. Εκεί, στους πρόποδες των Πιερίων ίδρυσαν την πρωτεύουσά τους τις Αίγες.
Σήμερα, στον περίλαμπρο τύμβο της Βεργίνας, φιλοξενείται το μουσείο, με τα εκπληκτικής τέχνης κτερίσματα και τους θολωτούς τάφους των βασιλέων. Ανάμεσά τους, ο τάφος του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου.
Επιστρέφοντας στην Βέροια, κι αφού περάσεις από το φράγμα του Αλιάκμονα και το πάρκο αναψυχής, ο δρόμος σε οδηγεί στην καρδιά της Πόλης, στην Ελιά. Ένα τουριστικό περίπτερο, απ΄ όπου μπορείς να θαυμάσεις την πανοραμική θέα της μεγαλύτερης ελληνικής πεδιάδας, όπου κυριαρχούν οι ροδακινιές, βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της Βέροιας.
Στα μυθικά χρόνια, σε έναν σταθμό του περιπετειώδους ταξιδιού του, ο Διόνυσος σταμάτησε σε αυτήν την πεδιάδα. Πρόκειται για τους περίφημους κήπους του Μίδα, του βασιλιά που με την παροιμιώδη του φιλαργυρία έμεινε στην ιστορία.
Κοντά στην Ελιά βρίσκεται και το Βυζαντινό μουσείο της πόλης, με πλήθος αγιογραφιών και μωσαϊκών, ενώ όλη ευρύτερη περιοχή, διατηρεί ακόμα νεοκλασικά κτίρια του 19ου και 20ου αι. που σήμερα έχουν μετατραπεί σε cafe και club.
Αν συνεχίσεις ευθεία, ο δρόμος θα σε οδηγήσει στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και τον «Χώρο Τεχνών», ένα πολυδύναμο συνεδριακό κέντρο.
Αν πάλι προτιμήσεις να στρίψεις αριστερά, θα βρεθείς αμέσως στο κεντρικό σημείο της Βέροιας, την συμβολή των δυο βασικών της δρόμων (Βενιζέλου και Μητροπόλεως). Στα ρωμαϊκά χρόνια, πάνω στους δυο αυτούς οδικούς άξονες ήταν οικοδομημένη η πόλη, γνωρίζοντας την μεγαλύτερη ακμή της. Πρόσφατα, αναδείχτηκαν και προβάλλονται επί της οδού Μητροπόλεως τμήματα εκείνου του αρχαίου μαρμαροστρωμένου δρόμου.
Η οδός Βενιζέλου οδηγεί στον Καθεδρικό ναό του Αγ. Αντωνίου, μια βασιλική των αρχών του 20ου αιώνα ενώ στο τέρμα της, στην τοποθεσία Φόρος, υψώνεται τμήμα του παλιού φρουρίου της πόλης. Από κει μπορείς να συνεχίζεις, είτε προς την Νάουσα και την Έδεσσα είτε προς την Αλεξάνδρεια και την Θεσσαλονίκη, μέσω της παλιάς εθνικής οδού.
Η οδός Μητροπόλεως περνά από τον μητροπολιτικό ναό (Πέτρου και Παύλου), που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε. Αριστερά της οδού απλώνεται η παλιά ελληνική συνοικία της Κυριώτισσας. Τα παλιά κλασικά Μακεδονικά σπίτια και τα στενά καλντερίμια της, διαμορφωμένα πλέον, προσφέρουν υπηρεσίες αναψυχής και διασκέδασης. Στην συνοικία αυτήν βρίσκονται και οι περισσότερες από τις 72 βυζαντινές εκκλησίες της πόλης. Ανάμεσά τους η σπάνιας αρχιτεκτονικής εκκλησία του Χριστού, κτίσμα του 10ου αι. Το δημαρχείο της πόλης στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του πρώην Ελληνικού σχολείου, ενώ η Δημόσια βιβλιοθήκη, μια από τις καλύτερες του είδους, διαθέτει ήδη και on-line βάση δεδομένων.
Στο τέρμα της οδού Μητροπόλεως είναι η πλατεία Ωρολογίου και το, επίσης νεοκλασικό, δικαστικό μέγαρο. Λίγο πιο πάνω το «Βήμα του αποστόλου Παύλου», Ο χώρος όπου ο απόστολος των εθνών, στάθηκε για να κηρύξει το ευαγγέλιο στους Βεροιείς.
Πλάι στο δικαστικό μέγαρο στέκει ο ηλικίας 700 ετών πλάτανος, στα κλαδιά του οποίου οι Τούρκοι κρεμάσαν τους αγωνιστές που τον 16ο αι. απέτρεψαν ένα παιδομάζωμα. Στα δεξιά, απλώνεται η Μπαρμπούτα, η παλιά Εβραϊκή συνοικία. Εκπληκτικού φυσικού κάλλους περιοχή, που διασχίζεται από τον αρχαίο ποταμό Βέρρη. Τα κλασικά αναπαλαιωμένα σπίτια της κτισμένα γύρω από την παλιά Ιουδαϊκή συναγωγή, στεγάζουν σήμερα ιδιωτικές κατοικίες και υπηρεσίες του Δήμου.
Ο δρόμος πέρα από την Πλατεία Ωρολογίου, οδηγεί στο Σέλι, το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και την Παναγία Σουμελά, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο των Ποντίων όλου του κόσμου.
Η Βέροια, διάσημη κυρίως για τον κάμπο και τις βυζαντινές της εκκλησίες, είναι η πατρίδα του Εμμανουήλ Βικέλα, πατέρα του Δημητρίου Βικέλα, σημαντικού λόγιου και εμπόρου που έδρασε αποφασιστικά για την τέλεση της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας στην χώρα μας. Σώζεται, υπό άλλη ιδιοκτησία, η κατοικία της οικογένειας στην Βέροια, ενώ η πόλη είναι διάσπαρτη από τις δωρεές τους.
Από την Βέροια κατάγεται επίσης ο κορυφαίος λόγιος Κωνσταντίνος Ρακτιβάν. Ακαδημαϊκός και πρόεδρος της ακαδημίας, υπηρέτησε ως υπουργός δικαιοσύνης και εσωτερικών των κυβερνήσεων Βενιζέλου, αναλαμβάνοντας την διοικητική συγκρότηση της Βόρειας Ελλάδας, μετά την απελευθέρωσή της.
Αν σκοπεύεις να μείνεις στην Πόλη, μπορείς να διανυκτερεύσεις σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της πόλης, ή στο γραφικό Σέλι. Αν πάλι προτιμάς, μπορείς να συνεχίσεις για την Νάουσα, την Έδεσσα την Πέλλα ή την Κοζάνη.
Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το μοναδικό Ρεβανί Βεροίας [στην πλατεία του Αγ. Αντωνίου] και να θαυμάσεις την μοναδική θέα της πόλης, από την Βίλα του Βικέλα, πάνω από την πλατεία Ωρολογίου. |