Νέστορας
Ο Νέστωρ ήταν βασιλιάς της Πύλου στη Μεσσηνία. Ο Όμηρος τον ξεχωρίζει ως συνετό σύμβουλο και δεινό ομιλητή.
Ο πατέρας του Νέστορα ήταν ο Νηλέας και η μητέρα του η Χλωρίς.
Όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον Νηλέα και έντεκα από τα παιδιά του (επειδή ο Νηλέας αρνήθηκε να τον βοηθήσει στην κάθαρση για τον φόνο του Ιφίτου), ο Νέστορας ήταν ο μόνος που σώθηκε, καθώς απουσίαζε στη Γερήνια της Σπάρτης. Από την Γερήνια προέρχεται και η ονομασία του Νέστορα Γερήνιος ή Γερήνιος ιππέας. Στα νεανικά του χρόνια, έλαβε μέρος στον πόλεμο Κενταύρων και Λαπιθών, στο κυνήγι του Καλυδωνίου Κάπρου και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Παντρεύτηκε την Ευρυδίκη και έκαναν επτά γιους και δύο κόρες.
Αφού βασίλευσε επί τρεις γενιές, έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο εξαιτίας της υποχρέωσης του Αντίλοχου ως μνηστήρα της Ελένης. Ο Νέστωρ ξεκίνησε για την Τροία με τους γιους του Αντίλοχο και Θρασυμήδη, επικεφαλής 90 πλοίων. Μαζί με τον Οδυσσέα, πείθουν τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο να τους ακολουθήσουν. Στην Ιλιάδα, ο Νέστωρ είναι το στοιχείο της λογικής, ο σοφός γέροντας που με την πείρα του μπορεί και δίνει συμβουλές στους Αχαιούς αλλά και να τους συμφιλιώνει στις, όχι σπάνιες, μεταξύ τους διαμάχες. Ο Νέστορας ήταν δεινός ομιλητής, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Όμηρος "ο Νέστορας ο γλυκόλογος ... που από τη γλώσσα του σαν μέλι έρεε η λαλιά". Ήταν το πρόσωπο που σεβόντουσαν όλοι επειδή ήταν δίκαιος, σοφός, εύγλωττος, ακούραστος και εμπειροπόλεμος. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, έδειχνε τόλμη και ανδρεία στις μάχες. Πρέπει ακόμη να σημειώσουμε ότι ο Νέστωρ ήταν αυτός που κατάφερε να συμφιλιώσει τον Αγαμέμνονα με τον Αχιλλέα.
Αργότερα, όπως διαβάζουμε στην Οδύσσεια, φιλοξένησε στο παλάτι του τον Τηλέμαχο, ο οποίος προσπαθούσε να μάθει νέα για τον Οδυσσέα. Ο Νέστωρ και ο Θρασυμήδης είχαν γυρίσει πριν δέκα χρόνια με ασφάλεια στην Πύλο, ενώ ο Αντίλοχος είχε δώσει τη ζωή του στην Τροία, υπερασπιζόμενος τον πατέρα του από τον Μέμνονα. Αλλά ο Νέστορας δεν έχει να δώσει κάποια πληροφορία στον Τηλέμαχο για τον πατέρα του.
Ο Νέστωρ έχει ταυτιστεί με την έννοια του σοφού γέροντα και μεταφορικά, χαρακτηρίζουμε ως Νέστορα το παλαιότερο μέλος μιας ομάδας ανθρώπων ή μιας εταιρείας, καθώς και κάθε ηλικιωμένο με πολύτιμες εμπειρίες. Το Μυκηναϊκό ανάκτορο Επάνω Εγκλιανού, που ανακαλύφθηκε το 1939, είναι περισσότερο γνωστό ως παλάτι του Νέστορα.
Α.Α.