Ζωντανό νησί η Αίγινα, πολύ κοντά στην Αθήνα, νησί των ζωγράφων και των ποιητών, είχε δεν είχε ξαναέγινε πρωτεύουσα. Νησιώτικο προάστιο του λεκανοπεδίου, αντέχει στην επέλαση της αστικοποίησης διατηρώντας ένα εντελώς δικό της χρώμα με νεοκλασικά έντονα βαμμένα και προσφέρεται για ήσυχους περιπάτους. Πλούσια τουριστική υποδομή για τις ορδές του Σαββατοκύριακου, φιστίκια να φαν και οι κότες, όμορφες παραλίες, παραδοσιακές ταβέρνες με ποικιλία θαλασσινών, μοναστήρια, γραφικά χωριά, όλες οι προϋποθέσεις για να καλύψει ακόμα και τις οικολογικές σας ανησυχίες.
Πιέστε ούζο στα ταβερνάκια της ψαραγοράς, βουτήξτε στους Κανάκηδες, και στο Κλειδί κάτω από το Σφεντούρι, επισκεφθείτε τον τάφο του Αγίου Νεκταρίου, τον υπέροχο ναό της Αφαίας με τη φοβερή θέα, τα γραφικά πέτρινα σπίτια της Παχειοράχης, ανακαλύψτε τον ερειπωμένο οικισμό της Παλαιοχώρας, περάστε απέναντι στο Αγκίστρι και την Μονή, χαθείτε στα πευκοδάση, περπατήστε τα δρομάκια που περιδιαβήκαν ο Μόραλης, ο Ελύτης, ο Νικολάου κι ο Καζαντζάκης... Ανακαλύψτε την Αίγινα!
Πώς θα πάτε:
Από τον Πειραιά προς Αίγινα εκτελούνται καθημερινά πυκνά δρομολόγια, κυρίως το καλοκαίρι, απόσταση 17 ν.μ. (1 ώρα 30'), από Πειραιά για Αγία Μαρίνα, με μικρά πλοία, απόσταση 13 ν.μ. (1 ώρα 20') και για Σουβάλα, απόσταση 11,5 ν.μ. (1 ώρα 10'). Εκτελούνται επίσης δρομολόγια με ταχύπλοα Καταμαράν (1 ώρα). Με ιπτάμενα δελφίνια από Πειραιά (Ακτή Τζελέπη) για Αίγινα καθημερινά δρομολόγια, πυκνότερα το καλοκαίρι, (40'). Επίσης από Μαρίνα Ζέας. Στο Λιμάνι της Αίγινας πιάνουν τα πλοία από και προς Αγκίστρι - Πόρο - Μέθανα - Παλ. Επίδαυρο.
Η Αίγινα μπορεί να μην είναι το λευκό κυκλαδίτικο νησί που ονειρευόσασταν για τις διακοπές, όμως θα περάσετε καλά και χωρίς την αίσθηση ότι σας αντιμετώπισαν σαν εποχιακό τουρίστα. Η πρωτεύουσα, ιδιαίτερα γραφική, με πολλά καταλύματα, παραδοσιακές ταβέρνες και χώρους νυχτερινής διασκέδασης.
Μπάνιο θα κάνετε στην Κολώνα -τα αλμυρίκια φτάνουν μέχρι το κύμα- και συγχρόνως θα δείτε τα κατάλοιπα από τον δωρικό ναό του Απόλλωνα (6ος αι. π.Χ.) και τα λείψανα υστερορωμαϊκής οχύρωσης. Περπατώντας τους γραφικούς δρόμους με τα νεοκλασικά, επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο (Μητροπόλεως 10, τηλέφωνο 22970 22637) με γλυπτά από τον ναό της Αφαίας, το άγαλμα του Ηρακλή από τον ναό του Απόλλωνα και την μαρμάρινη Σφίγγα, το Κυβερνείο του Καποδίστρια με την βιβλιοθήκη 7.000 τόμων, το ορφανοτροφείο που έχτισε ο Κυβερνήτης και χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και φυλακές, την Μητρόπολη του Αγίου Διονυσίου, χτισμένη την τουρκοκρατία, όπου ορκίστηκε η πρώτη μετεπαναστατική κυβέρνηση.
Στα Πλακάκια (2 χλμ. Β) δείτε το σπίτι που έμεινε ο Νίκος Καζαντζάκης, με φωτογραφίες, βιβλία και προσωπικά του αντικείμενα, καθώς επίσης και τα σπίτια των Σπυρίδωνος και Χαρίλαου Τρικούπη, στην παραλία προς το νεκροταφείο, των Κουντουριώτη, Κανάρη, Βαρβάκη, Κοντόσταυλου και Βούλγαρη στα Περιβόλια.
13 χλμ. Α της Αίγινας η Αγία Μαρίνα, παραλιακό τουριστικό χωριό με πλατιά αμμουδιά, πεύκα και μεγάλη κίνηση. Τα GREEK καμάκια προτιμούν τη βαβελική ατμόσφαιρα της.
Β της Αγίας Μαρίνας ο περίφημος ναός της Αφαίας, από τους κυριότερους της αρχαιότητας, σε πευκόφυτη περιοχή. Σώζονται 24 κίονες από το περιστύλιο, τμήμα του αναστηλωμένου θριγκού, 2 κίονες του πρόναου, λείψανα οικοδομημάτων κι ανάμεσα τους τα θεμέλια βωμού. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Η Παλαιοχώρα, βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού, 6 χλμ. από την Αίγινα. Σώζονται 28 πέτρινες εκκλησίες από τις 565 με αξιόλογες αγιογραφίες και στην κορυφή του λόφου ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Πολύ κοντά το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, που έζησε εδώ μέχρι την κοίμηση του (1920) κι ανακηρύχθηκε άγιος το 1961. Υπάρχει ο τάφος του αγίου και στην εκκλησία σ' έναν χώρο γεμάτο αφιερώματα φυλάσσονται τα λείψανα του. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνα.
Πολύ κοντά η Μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας καθώς κι η Μονή της Αγίας Αικατερίνης χτισμένη σε ερείπια αρχαίου ναού της Αφροδίτης.
Στα Β η Σουβάλα, παραλιακό χωριό, συγκεντρώνει παραθεριστές. Επισκεφθείτε την Βάια, τους Αγίους και τον Μεσαγρό, χωριό με παράδοση στην αγγειοπλαστική και το σπίτι του Ροδάκη, δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 1880.
Στα Α, πλην της Αγίας Μαρίνας με τη νησιώτικη ατμόσφαιρα, τα χωριά Άλωνες, Πόρτες και Λαζάρηδες. Στους Αγίους Ασώματους δείτε την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων ή Όμορφη εκκλησιά (1282) με σημαντικές αγιογραφίες και στο χωριό Τσίκηδες την εκκλησία της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
ΝΑ της πρωτεύουσας, στο ψηλότερο σημείο του νησιού ο ναός του Ελλάνιου Δία, κοντά στην Παχειά Ράχη και το Ανίτσαιο.
Η Πέρδικα, 10 χλμ. Ν. της Αίγινας, γραφικό ψαροχώρι με ωραία παραλία και ταβερνάκια, απέναντι από το νησάκι Μονή (3 ν.μ.) που συνδέεται με την Πέρδικα με πολύ πυκνά δρομολόγια μικρών σκαφών, έχει πλούσια βλάστηση και ταβερνάκια. Στη Μονή ζουν τα περίφημα αγριοκάτσικα που μοιάζουν με τα Κρητικά κρι-κρι.
Από την Αίγινα περάστε απέναντι στο Αγκίστρι (πυκνά δρομολόγια), στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες, στο Μετόχι και τα Λιμενάρια υπέροχη διαδρομή και θέα στο πευκοδάσος, παραλία γυμνιστών Α της πολυσύχναστης παραλίας στην Σκάλα, γραφικά ουζάδικα με φρέσκο χταπόδι και ήσυχες διακοπές.
Στην Αίγινα δεν θα βρείτε τις ιδανικές παραλίες, όμως η καλύτερη είναι στο Κλειδί, κάτω από το Σφεντούρι με την φανταστική θέα. Θα πάτε με μηχανή, αυτοκίνητο ή καλύτερα με σκάφος.
Προσιτή η παραλία του Μαραθώνα, στις ώρες αιχμής οικογενειακή, με λουκ αθηναϊκής των νοτίων προαστίων, και την φοβερή ταβέρνα «Κυριάκος», μπιτς βόλεϊ.
Του Μαλτέζου με ομπρέλες και σεζ-λονγκ, του Παλαιόπυργου και της Αιγινήτισσας. Στον Προφήτη Ηλία, για όσους δεν βαριούνται να περπατούν στο νερό, η παραλία του Μουντή Μπέυ.
Οι παραλίες Αγία Μαρίνα, Πέρδικα, Σουβάλα, Λεοντί, Βαΐα, Κολώνα, Φάρος, είναι προσιτές με τα τοπικά λεωφορεία και προσφέρονται για κολύμπι και για ψάρεμα.
Η Αίγινα μπορεί βέβαια να μην είναι το αιγαιοπελαγίτικο νησί με τα ολονύχτια ξεσαλώματα, δεν της λείπουν όμως καθόλου τα στέκια της διασκέδασης.
Α! και μην παραλείψετε φεύγοντας να πάρετε φιστίκια.