Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
Άρθρα - Μελέτες... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά!
Για να επιστρέψετε στo Άρθρα - Μελέτες κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στο Έγραψαν κάντε κλικ εδώ!
 

Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά

 
της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη
 

Η φορεσιά σαν προέκταση και απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος, αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την κατανόηση του ανθρώπου και της κοινωνίας. Μπορεί, δηλαδή, κανείς να "διαβάσει" σε μια φορεσιά την ιστορία και τις τοπικές συνήθειες ενός χώρου, τη διάρθρωση και τις αξίες μια κοινωνίας, τη θέση και την προσωπικότητα ενός ατόμου.

Μέσα από τις φορεσιές μπορεί κανείς να "διαβάσει" τον τόπο καταγωγής και τις διακρίσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και επαγγελμάτων. Αλλιώς ντύνονταν οι πλούσιοι από τους φτωχούς, οι βοσκοί από τους γεωργούς, οι νέοι από τους γέρους και οι χήρες από τις παντρεμένες. Οι παράγοντες που επέδρασαν στην διαμόρφωση των πολυάριθμων παραλλαγών της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς είναι κυρίως ιστορικοί, κοινωνικοοικονομικοί, οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους, τα τοπικά υλικά και το εμπόριο, καθώς επίσης οι παραδόσεις και οι επιδράσεις από τους κατακτητές.
Σύμφωνα με τις ταξινομήσεις και κατά καιρούς κατατάξεις (ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των: Α. Χατζημιχάλη, Ι. Παπαντωνίου και Π. Ζώρα), τις ελληνικές φορεσιές μπορούμε να τις διακρίνουμε σε γιορτινές, καθημερινές και νυφιάτικες ή γαμπριάτικες. Με βάση το φύλο τις διακρίνουμε σε γυναικείες και σε ανδρικές. Με βάση τη γεωγραφική διαίρεση σε ορεινές, πεδινές, νησιώτικες και αστικές.
Οι γυναικείες τοπικές φορεσιές είναι φτιαγμένες από βαριά υφάσματα, κεντημένα στο χέρι με έντονα χρώματα και πολλά στολίδια, ασημένια ή χρυσά (λίρες χρυσές, πεντόλιρα και φλουριά) και εντυπωσιάζουν, παρά αναδεικνύουν τη χάρη και την ομορφιά του κορμιού. Βασικό τμήμα της γυναικείας φορεσιάς είναι το πουκάμισο, συνήθως λευκό. Σαν ενδιάμεσο κομμάτι υπάρχει το φουστάνι με πολλές παραλλαγές στη μορφή και στην ονομασία, ενώ εξαιρετικό ένδυμα είναι το πανωφόρι (σιγκούνι, φλοκάτα, τζουμπές). Η φορεσιά συμπληρώνεται με γιλέκο, ζωνάρια και ποδιά. Αναπόσπαστο κομμάτι είναι ο κεφαλόδεσμος, τα κοσμήματα και φυσικά οι κάλτσες και τα υποδήματα (παπούτσια ή πασούμια).
Οι ανδρικές φορεσιές είναι περισσότερο αυστηρές στο χρώμα και λιτές στη διακόσμηση. Χαρακτηριστικό ανδρικό ένδυμα στη νησιώτικη Ελλάδα είναι η βράκα. Στην υπόλοιπη φοριέται λευκό ή μαύρο παντελόνι, συνήθως μάλλινο (μπουραζάνα, σαλβάρι). Ο πιο διαδεδομένος τύπος ανδρικής φορεσιάς είναι η φουστανέλα. Όλες οι ανδρικές φορεσιές έχουν σαν βασικό ένδυμα το πουκάμισο, το γιλέκο ή πανωφόρι, ζωνάρια ή ζώνες, ενώ στο κεφάλι φοράνε φέσι (κόκκινο μαλακό σκούφο), μαύρο μαντήλι ή καλπάκι. Χαρακτηριστικά υποδήματα είναι τα τσαρούχια, φτιαγμένα από χοιρόδερμα, ενώ στη νησιώτικη φορεσιά συναντάμε ακόμα τις μπότες.

 
Αμαλία Κ. Ηλιάδη
 
Το παραπάνω κείμενο είναι της, Φιλολόγου και Ιστορικού (ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας), Αμαλίας Κ. Ηλιάδη. Δημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια της συγγραφέως του, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.
Για να μάθετε για την Αμαλία Κ. Ηλιάδη κάντε κλικ εδώ.
 
 
 
Δείτε:
Ποίηση
Νανουρίσματα
Πεζά
Μύθοι
Τραγούδια
Άρθρα - Μελέτες
 
Δείτε επίσης:
Μια βόλτα στο «σύγχρονο εικονικό μουσείο»
Οι πρώτες κινηματογραφικές λήψεις στην Ελλάδα
Made in Greece
Αυγά με λιγότερη χοληστερίνη και κοτόπουλα με φυτοάρωμα
Αλλαγή του κλίματος. Τι αντίκτυπο έχει στην αλιεία;
Ροδόπη - Καταλονία
Δυτική Μακεδονία
Κρίσεις - απόψεις για τα καινούρια βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά
Γαλλιηνός
Θάνος Βλέκας
Ιερές Μονές στο νησάκι Ιωαννίνων
Αυτή η πόλη...
Σχέδια δειγματικής - ενδεικτικής διδασκαλίας
Τσεχία - Εντυπώσεις από εκπαιδευτικό σύστημα
Οικογένεια Στεφανόπουλων
Ανάργυρος Ρ. Κατραντζής Φαϊδαλής
Έφεδροι μικρασιάτες εθελοντές στο πλευρό της Ελλάδας
Προβλήματα και «λύσεις» κατά την Εκπαιδευτική Διαδικασία
Τα ορφανοτροφεία της Κωνσταντινούπολης
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
 
 
Αναζήτηση
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ