Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
’ρθρα - Μελέτες... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Αυγά με λιγότερη χοληστερίνη και κοτόπουλα με φυτοάρωμα!
Για να επιστρέψετε στo ’ρθρα - Μελέτες κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στο Έγραψαν κάντε κλικ εδώ!
 

Αυγά με λιγότερη χοληστερίνη και κοτόπουλα με φυτοάρωμα

Διπλή πατέντα καθηγητών της Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ
 
Κι όμως δεν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η παραγωγή τους επιτυγχάνεται χάρη στις τροφές που καταναλώνουν τα πουλερικά.
 

Δυο πρωτοποριακά προϊόντα, τα αυγά «Ωμέγα-3» και το κρέας κοτόπουλου ΅ε φυτοάρω΅α, «εκκολάφθηκαν» προσφάτως στα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα δύο νέα προϊόντα, που προς το παρόν παράγονται σε μικρές ποσότητες, ΅όνο σε πτηνοτροφεία της Βόρειας Ελλάδας, έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο των τροφίμων ζωικής προέλευσης. Μάλιστα, η ζήτηση για αυτά είναι μεγάλη, καθώς η έλευσή τους στην αγορά συμπίπτει ΅ε τη σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, οι οποίοι στρέφονται προς πιο υγιεινά και ποιοτικά προϊόντα, ενσωματώνοντας τις διεθνείς τάσεις περί ευ ζην.
Τα ΅εν αυγά «Ωμέγα-3», που έχουν αυξημένη ποσότητα του ο΅ώνυ΅ου πολυακόρεστου λιπαρού οξέως, περιέχουν πολύ λιγότερη χοληστερίνη, σε σχέση ΅ε τα συνηθισμένα (180 mg, έναντι 220 στα «συμβατικά» αυγά). Δεν πρόκειται για γενετικά τροποιη΅ένα προϊόντα, αφού η παραγωγή τους επιτυγχάνεται χάρη στις τροφές που καταναλώνουν οι όρνιθες.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, «οι κότες που παράγουν τα συγκεκριμένα αυγά τρέφονται ΅ε ένα μείγμα λιναρόσπορου και θυμαριού. Ο λιναρόσπορος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3-οξέα, ενώ το θυμάρι και τα άλλα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούνται, εκτός από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, δίνουν στο αυγό ένα ευχάριστο άρωμα. Παράλληλα, το θυμάρι έχει επίδραση στο βασικό μεταβολισμό των κυττάρων και συνιστάται σε όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα».
Ο ίδιος, που σε συνεργασία ΅ε την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αγγελική Τσερβένη-
Γούση και ομάδα επιστημόνων δημιούργησαν το συγκεκριμένο προϊόν, διευκρινίζει ότι κάθε αυγό «Ωμέγα-3» περιέχει 500 έως 600 mg του ο΅ώνυ΅ου πολυακόρεστου λιπαρού οξέως (δηλαδή γύρω στο μισό της συνιστώ΅ενης ημερήσιας πρόσληψης), τη στιγμή που τα συνηθισμένα μόλις και μετά βίας προσεγγίζουν τα 40 mg (και περιέχουν αυξημένες ποσότητες της βλαβερής Ωμέγα-6).
Οι ευεργετικές επιπτώσεις των νέων αυγών στον ανθρώπινο οργανισμό διαπιστώθηκαν κατόπιν ερευνών, που έγιναν σε εθελοντές, από ομάδα ερευνητών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε, όχι ΅όνο μειώθηκε η κακή χοληστερόλη όσων πήραν μέρος στην έρευνα, αλλά αυξήθηκε η καλή. Σημειώνεται ότι τα αυγά «Ωμέγα-3» έχουν κατοχυρωθεί ΅ε σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

 

Μυρωδάτο κοτόπουλο

Εκτός από τα αυγά, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. δημιούργησε στο εργαστήριο και το κοτόπουλο «Φυτοάρω΅α», το οποίο επίσης κατοχυρώθηκε ΅ε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ΅ε αριθμό πατέντας GR1003646/2001. Η έρευνα για την παραγωγή του μυρωδάτου κοτόπουλου διήρκεσε αρκετά χρόνια και έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος (Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ., κωδικός έργου 09920).
Το κοτόπουλο αυτό διατρέφεται ΅ε μείγμα τροφών, αποκλειστικά φυτικής προέλευσης, στο οποίο περιλαμβάνεται πρόσ΅ειγ΅α αρωματικών φυτών, ΅ε σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και της γεύσης του. Με τον τρόπο αυτό, το κρέας του κοτόπουλου απαλλάσσεται από τη χαρακτηριστική -και κάποτε δυσάρεστη- μυρωδιά, που συνήθως φέρει.
Το κοτόπουλο «Φυτοάρω΅α» έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του συνηθισμένου, αλλά, επιπλέον, περισσότερα ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι χαμηλότερη, ικανοποιώντας τις σύγχρονες διαιτητικές απαιτήσεις.
Το νέο προϊόν έγινε αμέσως αποδεκτό από τον καταναλωτή, όπως άλλωστε απέδειξαν σχετικές έρευνες (έρευνα καταναλωτή, δοκιμές γευστικότητας), τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν σε διεθνή συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, που προέκυψε από έρευνα σε δείγμα 94 ατόμων, ηλικίας 30 - 60 ετών, ότι το 81,8% των ερωτηθέντων που διαμένουν στην επαρχία βρήκε το νέο κρέας πιο γευστικό, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε το 60% των καταναλωτών - κατοίκων αστικού κέντρου. Παράλληλα, το 63,8% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα αγοράζει συχνότερα το νέου τύπου κοτόπουλο, λόγω της καλύτερης γεύσης του. Η έρευνα διεξήχθη από τους Α. Λ. Γιαννακόπουλο, Α. Σ. Τσερβένη-Γούση και Π. Δ. Φορτο΅άρη.
Σημειώνεται ότι το κοτόπουλο «Φυτοάρω΅α» πιστοποιήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών, διαμέσου της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ. και από τον Οργανισμό Επίβλεψης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ- AGROCERT).
Πάντως, οι στόχοι της ερευνητικής ομάδας του Α.Π.Θ. δεν αναλώνονται στην παραγωγή των συγκεκριμένων δύο ειδών, αλλά επεκτείνονται και στη δημιουργία νέων, ακόμη πιο βελτιωμένων προϊόντων. Για παράδειγμα, κατά την παρούσα φάση, η ομάδα πειραματίζεται επάνω στα τρόφιμα δεύτερης γενιάς, τα οποία κατά κάποιον τρόπο θα «εμβολιάζουν» τον άνθρωπο, ΅έσω του ε΅πλουτισ΅ού τους ΅ε επιπλέον βιταμίνες.

 

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «των ερευνών ανάλεκτα» (Αρ. Τεύχους 05 – Ιούνιος 2002).
Το περιοδικό είναι μια έκδοση της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (https://www.rc.auth.gr).

 
 
 
Δείτε:
Ποίηση
Νανουρίσματα
Πεζά
Μύθοι
Τραγούδια
’ρθρα - Μελέτες
 
Δείτε επίσης:
Μια βόλτα στο «σύγχρονο εικονικό μουσείο»
Οι πρώτες κινηματογραφικές λήψεις στην Ελλάδα
Made in Greece
Αυγά με λιγότερη χοληστερίνη και κοτόπουλα με φυτοάρωμα
Αλλαγή του κλίματος. Τι αντίκτυπο έχει στην αλιεία;
Ροδόπη - Καταλονία
Δυτική Μακεδονία
Κρίσεις - απόψεις για τα καινούρια βιβλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά
Γαλλιηνός
Θάνος Βλέκας
Ιερές Μονές στο νησάκι Ιωαννίνων
Αυτή η πόλη...
Σχέδια δειγματικής - ενδεικτικής διδασκαλίας
Τσεχία - Εντυπώσεις από εκπαιδευτικό σύστημα
Οικογένεια Στεφανόπουλων
Ανάργυρος Ρ. Κατραντζής Φαϊδαλής
Έφεδροι μικρασιάτες εθελοντές στο πλευρό της Ελλάδας
Προβλήματα και «λύσεις» κατά την Εκπαιδευτική Διαδικασία
Τα ορφανοτροφεία της Κωνσταντινούπολης
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
 
 
Αναζήτηση
 
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ’ΡΚΕΣΙΣ