Ο Ε.Ο.Τ. ανακάλυψε, αναπαλαίωσε και ανέδειξε πανέμορφα παραδοσιακά κτίσματα, μνημεία ανεκτίμητα λαϊκής αρχιτεκτονικής και παράδοσης. Επισκεφθείτε τα.
ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ μπορεί κάθε στιγμή να σε πληγώνει όπου κι αν τον ταξιδέψεις, όμως συχνά σε ξαφνιάζει ευχάριστα με τις πανέμορφες γωνιές του και σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα. Φυσικές καλλονές, αρχαιολογικοί θησαυροί, ιστορικά μνημεία καθώς και η ζωντανή λαϊκή μας παράδοση συνθέτουν έναν πλούτο εθνικό ανυπολόγιστο. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική βέβαια κατέχει στον πλούτο αυτό μεγάλη μερίδα με λαμπρά κτίσματα διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια, που έχουν όμως ανάγκη από συντήρηση και φροντίδα για να εξακολουθήσουν να σηματοδοτούν την λαϊκή μας παράδοση, την ιδιαιτερότητα μας ως λαού μέσα στη διεθνή κοινωνία, τις ρίζες μας κι έναν πολιτισμό αξιοζήλευτο απ’ όλους τους σήμερα προηγμένους λαούς του κόσμου.
Η Πελοπόννησος -μικρογραφία της Ελλάδας- διατηρεί ακόμη πολλά τέτοια περίλαμπρα κτίσματα δείγματα της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα είναι αφημένα στην τύχη τους, ενώ μερικά τα σώζει ακόμα η ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο Ε.Ο.Τ. ανέλαβε επιτυχώς μια σταυροφορία με στόχο να διασώσει και να αναδείξει τα παραδοσιακά κτίσματα στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων του. Όπου το επιχείρησε το αποτέλεσμα υπήρξε εντυπωσιακό. Παραδοσιακοί οικισμοί σε όλη την Ελλάδα συντηρήθησαν, αναπαλαιώθησαν και δόθησαν στην χρήση. Ήδη πάρα πολλοί από αυτούς λειτουργούν ως ξενώνες προσφέροντας άριστη φιλοξενία στους Έλληνες και ξένους περιηγητές.
Ανάλογα παραδοσιακά κτίσματα στην Πελοπόννησο αναπαλαιώθηκαν στην περιοχή της Λακωνίας με τα εντυπωσιακά για την αρχιτεκτονική τους πυργόσπιτα. Στην Αρεόπολη ο Πύργος του Καπετανάκου λειτουργεί ως ξενώνας. Στη Βάθεια της Μάνης, ένα μικρό ιστορικό χωριό όλο πύργους επισκευάσθησαν και λειτουργούν ως ξενώνες ο πύργος του Εξαρχάκου, του Δρακουλάκου και του Γιαννουκάκου, καθώς επίσης του Μιτσάκου, του Κεραμίδα κι ένας ακόμη πύργος που φιλοξενεί παραδοσιακά εκθέματα από την τοπική ιστορία και παράδοση, το μουσείο, όπως και το εστιατόριο. Στο Γύθειο ο πύργος Τζανετάκη που λειτουργεί ως μουσείο. Και τέλος στη Μονεμβασιά το κτίριο “ΚΕΛΛΙΑ” λειτουργεί ως ξενώνας.
Δεν είναι όμως τα μοναδικά κτίσματα μνημεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Είναι και πάρα πολλά άλλα, αριστουργήματα κυριολεκτικά, δείγματα της ιστορικής συνέχειας τούτου του τόπου, μια ιστορική συνέχεια, που παρά τα όσα γύρω μας συμβαίνουν, δεν εννοούμε να καταλάβουμε, πως χρειάζεται να επιδεικνύουμε ανά πάσα στιγμή και με κάθε τρόπο…
Δείτε μερικά από αυτά εδώ:
Πύργος Καπετανάκου – Αρεόπολη – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Μανιάτικοι πύργοι – Βάθεια – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Πύργος Τζανετάκη – Γύθειο – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Κτιριακό συγκρότημα “ΚΕΛΛΙΑ” – Μονεμβασιά – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Καιρος: Παραδοσιακοί οικισμοί στην Πελοπόννησο – Πελοπόννησος – Ελλάδα
GPS links
Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.
Δορυφορικός Χάρτης: Παραδοσιακοί οικισμοί στην Πελοπόννησο – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Γεωφυσικός Χάρτης: Παραδοσιακοί οικισμοί στην Πελοπόννησο – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Έρευνα – παρουσίαση: Δημήτρης Χίλιος
Το κείμενο αυτό καθώς και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι του συγγραφέα Δημήτρη Χίλιου. Δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!
(*) Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Με το σφύριγμα του τραίνου» & «Χάρτινα φιλιά».