Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύουν μαζί 22 τραγούδια που συνέθεσε ο μεγάλος Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης. Ο δίσκος, με τίτλο “Φύλαξα τ’ Όνειρο” κυκλοφορεί από τη MINOS EMI.
Η παρουσίαση, αυτής της ιδιαίτερα αξιόλογης δισκογραφικής έκδοσης, έγινε τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στο Sierra Studios και η Ματιά ήταν εκεί!
Η Μαργαρίτα Μάτσα μίλησε για τους τέσσερις καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν στην ηχογράφηση του διπλού άλμπουμ “Φύλαξα τ’ Όνειρο”. “Η ιδέα αυτή της Μαρίας Φαραντούρη ήταν να ενώσει, άλλα, πιο άγνωστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και να τα βάλει μέσα σε ένα δίσκο. Νομίζω τελικά αφέθηκε στην ελευθερία των τριών τραγουδοποιών – Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Χαρούλη – να επιλέξουν ποια τραγούδια θα πειράξουν και θα τα δουν με την δική τους ματιά και τα δικά τους μουσικά ερεθίσματα”. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη και το μεγάλο έργο του.
Η Μαρία Φαραντούρη, είναι αυτή που συνέλαβε την ιδέα για αυτόν τον δίσκο πριν δύο χρόνια. “Ακούσαμε ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών και οι ίδιοι αποφάσισαν ποια και πως θα τα ερμηνεύσουν, έχοντας, τόσο στην επιλογή όσο και στις ενορχηστρώσεις, την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη να λειτουργήσουν με απόλυτη ελευθερία”. Περιέγραψε τον Χαρούλη σαν ένα μουσικό βοριαδάκι από την Κρήτη, σημείωσε για τον Μάλαμα ότι έχει κάνει την καλύτερη ερμηνεία της «Όμορφης Πόλης» και για τον “σύγχρονο λυρικό” Ιωαννίδη είπε με θαυμασμό ότι μόνο με την δική του φωνή (και με τη βοήθεια της τεχνολογίας όπως διευκρίνισε ο Αλκίνοος) δημιούργησε μια ολόκληρη χορωδία και ερμήνευσε καταπληκτικά τον “Ναυαγό”.
Ο Σωκράτης Μάλαμας είπε ότι “στα προγράμματά μας φιλοξενούμε συνεχώς αυτά τα τραγούδια, παιγμένα με πιο απλό τρόπο, απογυμνωμένα από τις ενορχηστρώσεις τις περισσότερες φορές” και τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη είναι μελοποίηση του ποιητικού λόγου μεγάλων Ελλήνων ποιητών. “Ο Μίκης Θεοδωράκης”, είπε, “μας έδωσε μια ώθηση, ένα παράθυρο στη μουσική, που μπήκε λίγο στην άκρη με την επέλαση των δυτικότροπων. Χρησιμοποιεί έμμονα και κατ’ επανάληψη μερικές φορές το βυζαντινό μέλος και από αυτό παίρνουμε πληροφορίες που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε από αλλού”.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο πάθος και στον ενθουσιασμό που έδειξε ο Μίκης Θεοδωράκης και στην ενεργή του ανάμειξη. “Φέρτε μου να ακούσω τι έχετε γράψει”, τους έλεγε ανυπομονώντας “πότε θα βγει ο δίσκος;”.
“Έλεγα αυτοί οι άνθρωποι έχουν γράψει μια ιστορία ολόκληρη, τώρα τι τους νοιάζει όλο αυτό. Ούτε περισσότερη δόξα θα πάρουν, ούτε χρήματα σίγουρα με τη δισκογραφία σήμερα. Και όμως αυτό το πάθος για τη δημιουργία, για να κυκλοφορήσει κάτι νέο, για να υπάρξει, για να κινείται ο ήχος, η μουσική, η λέξη, αυτό το πράγμα είναι για μένα το μεγαλύτερο μάθημα.”
Ο Γιάννης Χαρούλης δήλωσε ότι είναι πραγματικά ευτυχισμένος που η οικογένειά του τον μεγάλωσε μέσα στη μουσική. Νιώθει είναι μεγάλη του τιμή που συμμετείχε σε αυτή την ηχογράφηση και αυτό ήταν ένα μάθημα για τον ίδιο.
Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν και οι ποιητές Διονύσης Καρατζάς, Κώστας Καρτελιάς και Μάνος Ελευθερίου. “Θυμάμαι όταν του έστειλα το 1971 – ήσασταν στο Λονδίνο Μαρία τότε – Γενάρη του ’71, με τη Μαρία Δημητριάδη, 4 τραγούδια μεταξύ αυτών ήταν και το “ποιος τη ζωή μου, ποιος τη κυνηγάει”. Ήμουν φαρμακωμένος όταν τα έγραψα αυτά. Πρώτη φορά μου βγήκαν νεράκι κι έχουν μια ενότητα αν τα δείτε αυτά τα 4 τραγούδια.” Έκλεισε λέγοντας “να είστε κι εσείς άξια παιδιά, που με τις εξαίσιες φωνές σας, δώσατε καινούριο αέρα σε αυτά τα τραγούδια να ταξιδέψουν καλύτερα.”
Το νέο CD “Φύλαξα τ’ Όνειρο” κυκλοφορεί ήδη στα δισκοπωλεία και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα δίσκων – iTunes, AppleMusic, Spotify, Google Play, Napster. Αγοράστε το, θα το ακούσετε πολλές φορές. Εμείς αυτό κάναμε 😉