Η Μονεμβασιά (μόνη έμβασις) βυζαντινή μεσαιωνική καστροπολιτεία μετά από αιώνες πολιορκιών, κατακτήσεων, πειρατικών αποβάσεων, φραγκοκρατίας, ενετοκρατίας, τουρκικής κατοχής και μύριων όσων επεμβάσεων, παραμένει ζωντανό μνημείο με ολοφάνερα σημάδια δυτικής αρχιτεκτονικής κι ελληνικής παράδοσης. “Το Γιαβραλτάρ της Ανατολής”.
Ο βράχος αυτός μέσα στη θάλασσα, ναυτικός σταθμός του Μίνωα της προϊστορικής Κρήτης, αποκομμένος από έναν σεισμό (375μ.Χ.) απ’ την πελοποννησιακή γη, έτσι όπως παραμένει ανέπαφος στο χρόνο αιώνες ολόκληρους με βυζαντινές εκκλησίες (ναός Ελκόμενου Χριστού, της Αγίας Σοφίας χτισμένης από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον Β’ και πάρα πολλές άλλες), φράγκικα κάστρα (κάστρο του Γουλά) και τουρκικές επιτοιχίσεις (με το τζαμί μάλιστα δίπλα στον Ελκόμενο Χριστό, τζαμί που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο) η Μονεμβασιά κατακλυζόμενη από επισκέπτες είναι ίσως η μόνη ζωντανή βυζαντινή και μεσαιωνική καστροπολιτεία. Σε μικρή απόσταση από τη γέφυρα που ενώνει την παλιά με τη νέα πόλη βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Επίδαυρος Λιμηρά με τείχος μέχρι τη θάλασσα, ακρόπολη και ναούς της Αφροδίτης, της Αθηνάς, του Διός Σωτήρος και της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος.
Στο βενετσιάνικο κάστρο της Μονεμβασιάς και δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας βρισκόταν από την εποχή της ενετοκρατίας ένα μισοερειπωμένο κτιριακό συγκρότημα που λεγόταν “ΚΕΛΛΙΑ”. Αυτό το μακρόστενο κτιριακό συγκρότημα αγόρασε τα τελευταία χρόνια ο Ε.Ο.Τ. το αναπαλαίωσε και το μετέτρεψε σε ξενώνα δυναμικότητας 12 δωματίων και 25 κλινών. Ο ξενώνας αυτός, ένα από τα παραδοσιακά κτίσματα που διέσωσε ο Ε.Ο.Τ. προλαβαίνοντας τον χρόνο αλλά και την ανθρώπινη εγκατάλειψη, περιλαμβάνει ισόγειο, όροφο και μεγάλη αυλή.
Σε μικρή απόσταση από τα “ΚΕΛΛΙΑ” κάτω ακριβώς από την Χρυσαφίτισσα υπάρχει πηγή, η μοναδική της Μονεμβασιάς που λένε πως… συντελεί στην απόκτηση παιδιών και μάλιστα αγοριών(!!!). Σπεύσατε. Στο τζαμί-μουσείο εκτίθενται κυρίως βυζαντινά και φράγκικα γλυπτά.
Επισκεφθείτε όλες τις εκκλησίες, αξίζουν, καθώς και το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Οι ιστορίες πολλών από τα πεζογραφήματα του διαδραματίζονται στα δρομάκια και τις ακρογιαλιές της Μονεμβασιάς.
Κρατήσεις δωματίων στα “ΚΕΛΛΙΑ” στο τηλέφωνο: 27320 61520. Στην περιοχή θα βρείτε πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια όλο το χρόνο.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 5124910
ΚΤΕΛ Σπάρτης: 27310 26441
ΚΤΕΛ Μονεμβασιάς: 27320 61752
Δήμος Μονεμβασιάς: 27320 61222
Αστυνομία Μονεμβασιάς: 27320 61210
Λιμενικός Σταθμός Μονεμβασιάς: 27320 61266
ΟΤΕ Μονεμβασιάς: 27320 61399
ΕΛΤΑ Μονεμβασιάς: 27320 61231
Αγροτικό Ιατρείο Μονεμβασιάς: 27320 61204
Καιρος: Κτιριακό συγκρότημα "ΚΕΛΛΙΑ" – Μονεμβασιά – Πελοπόννησος – Ελλάδα
GPS links
Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.
Δορυφορικός Χάρτης: Κτιριακό συγκρότημα "ΚΕΛΛΙΑ" – Μονεμβασιά – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Γεωφυσικός Χάρτης: Κτιριακό συγκρότημα "ΚΕΛΛΙΑ" – Μονεμβασιά – Πελοπόννησος – Ελλάδα
Έρευνα – παρουσίαση: Δημήτρης Χίλιος
Το κείμενο αυτό καθώς και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι του συγγραφέα Δημήτρη Χίλιου. Δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!
(*) Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Με το σφύριγμα του τραίνου» & «Χάρτινα φιλιά».
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.