Αχίλλειο, ένα παλάτι για την πριγκίπισσα Σίσσυ
Το Παλάτι Αχίλλειο στέκει ψηλά στους καταπράσινους λόφους της Κέρκυρας, με τις λευκές μαρμάρινες κολόνες του να απλώνονται προς τον ουρανό σαν δάχτυλα που θέλουν να τον αγγίξουν. Οι άψογες προσόψεις του είναι στολισμένες με αγάλματα ηρωικών μορφών από την αρχαιότητα, παγωμένα στο χρόνο, που ακτινοβολούν μια σκληρή, σχεδόν απόκοσμη, αποφασιστικότητα.
Προχωρώντας στο εσωτερικό, νίωθεις ότι στις αίθουσες αντηχούν οι ψίθυροι των παλαιών ηγεμόνων. Οι περίτεχνες λεπτομέρειες αποπνέουν έναν αέρα μεγαλείου και φινέτσας, που προκαλούν δέος και σε μαγεύουν.
Στέκομαι μπροστά στο μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα και νιώθω λες κι αντικρίζω ένα ιερό προσκυνητάρι, νιώθω μια αίσθηση σεβασμού και δέους που δεν μπορώ να εξηγήσω πλήρως. Ίσως οφείλεται στη γοητεία που μου ασκεί η ιστορική μορφή της οποίας η κληρονομιά εξακολουθεί να παραμένει εδώ. Εξάλλου η αινιγματική αυτοκράτειρα Σίσσυ της Αυστρίας ήταν εκείνη που συνέλαβε και ανέθεσε τη δημιουργία αυτού του εκτενούς αριστουργήματος. Η αγάπη της για την ομορφιά και την τέχνη λάμπει μέσα από κάθε πτυχή του χώρου, από τους περιποιημένους κήπους του που ξεχειλίζουν από άνθη κάθε χρώματος μέχρι τις περίτεχνες τοιχογραφίες του που απεικονίζουν σκηνές βγαλμένες από την ελληνική μυθολογία.
Αυτό το μεγαλοπρεπές κτίσμα, σκαρφαλωμένο ψηλά πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, γεννήθηκε το 1890 ως θερινή κατοικία για την αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ. Εκείνη ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Franz Boffo να δημιουργήσει ανάμεσα σε κορυφές, κάτι περισσότερο από άλλο ένα παλάτι – ένα θέαμα ισάξιο των θεών.
Δεν είναι μόνο το όνομα του θρυλικού Έλληνα πολεμιστή Αχιλλέα, η έπαυλη αναδύει συνεχώς τις κλασικές επιρροές. Κίονες που θυμίζουν αρχαίους ναούς κοσμούν την πρόσοψη, πλαισιώνονται με γλυπτά που απεικονίζουν σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο με πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα.
Οι καταπράσινοι κήποι που κατηφορίζουν προς τα κάτω προσφέρουν εκπληκτικές εικόνες που ανταγωνίζονται κάθε αναγεννησιακό πίνακα. Στο εσωτερικό του εκτείνεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο δωματίων που παρουσιάζουν ανεκτίμητα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων του Αχιλλέα που φιλοτέχνησε ο Γερμανός Ernst Herter. Ξεχωρίζουν οι “Επτά Μούσες” και ο Αχιλλέας Θνήσκων.
Ακόμη, υπάρχουν πρωτότυπες τοιχογραφίες που κοσμούν τις οροφές με σκηνές τόσο από τον Τρωικό Κύκλο όσο και από τη μετέπειτα ελληνορωμαϊκή ιστορία.
Όλα είναι λουσμένα στο ζεστό φως του ήλιου που διηθείται μέσα από ψηλά παράθυρα που προσφέρουν απεριόριστη θέα. Τα περιμετρικά μονοπάτια ελίσσονται ανάμεσα σε ανθισμένα παρτέρια και περίτεχνα σκαλισμένα μαρμάρινα παγκάκια, προσκαλώντας τους επισκέπτες να παραμείνουν και να απολαύσουν αυτό που κάποτε αποτελούσε ένα αυτοκρατορικό καταφύγιο, κρυμμένο μακριά από τα μάτια του κοινού.
Παρά τις βασιλικές του καταβολές, το Αχίλλειο Μέγαρο έχει και κάτι βαθιά ανθρώπινο. Ίσως να πηγάζει από την τραγική ιστορία της αυτοκράτειρας Σίσσυ, που η ζωή της ήταν γεμάτη με τραγωδίες και θλίψη. Ή ίσως αυτό να πηγάζει από την ίδια την υπόσταση του κτιρίου, η οποία με κάποιο τρόπο καταφέρνει να φαίνεται ταυτόχρονα ταπεινή και ανυψωτική. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το να πατήσω το πόδι μου μέσα στους διαδρόμους του παλατιού ήταν μια εμπειρία που αναστάτωσε την ψυχή μου.
Φωτογραφίες: Αχίλλειο, Κέρκυρα, Επτάνησα, Ιόνιο, Ελλάδα
Καιρος: Αχίλλειο, Κέρκυρα, Επτάνησα, Ιόνιο, Ελλάδα
GPS links
Εάν έχετε Κινητό με Android κάντε κλικ εδώ, εάν έχετε iPhone κλικ εδώ για να δείτε τον χάρτη με το GPS της συσκευής σας.