Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
Ο Ιησούς Χριστός ήξερε ότι πλησιάζει ο καιρός της Σταύρωσής Του. Σταμάτησε με τους μαθητές Του στο όρος Θαβώρ και πήρε μαζί Του τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο για να ανέβουν στην κορυφή του Θαβώρ. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης σημειώνει ότι διάλεξε τον Πέτρο επειδή αγαπούσε πολύ τον Χριστό, τον Ιωάννη επειδή τον αγαπούσε ο Κύριος και τον Ιάκωβο επειδή μπορούσε να πιει το ποτήριο του θανάτου, που ήπιε και ο Κύριος.
Όταν έφτασαν στην κορυφή, ο Ιησούς μεταμορφώθηκε μπροστά τους. Το πρόσωπό Του έλαμψε όπως ο ήλιος και τα ιμάτιά Του έγιναν λευκά σαν το φως. Δίπλα του εμφανίστηκαν ο προφήτης Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας και συνομιλούσαν μαζί του. Και τους επισκίασε μια φωτεινή νεφέλη και ακούστηκε φωνή από τη νεφέλη που έλεγε: “οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε·”. Οι μαθητές έπεσαν κάτω και προσκύνησαν φοβισμένοι, έχοντας δει λίγη από την Θεϊκή Δόξα.
Ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε “σηκωθείτε και μην φοβάστε”. Σήκωσαν τα μάτια τους και δεν είδαν κανέναν παρά μόνο τον Ιησού Χριστό. Κι όταν κατέβαιναν από το όρος Θαβώρ, ο Ιησούς τους είπε να μη μιλήσουν σε κανένα για αυτό το όραμα, μέχρι την Ανάσταση Του από τους νεκρούς.
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού σε Εικόνες
Το ψηφιδωτό της Μεταμόρφωσης του Χριστού, στη Μονή Σινά
Η πρώτη επιδιόρθωση του ψηφιδωτού έγινε 1847 από τον Ρώσο ιερομόναχο Σαμουήλ. Ακολούθησαν το 1959 οι διάσημοι συντηρητές έργων τέχνης Carroll Wales και Κωνσταντίνος Τσαούσης. Η συντήρηση συνεχίστηκε με δεύτερη αποστολή το 1960, η οποία διαπίστωσε ότι οι επιδιορθώσεις του 1847 ήταν οι πρώτες που είχαν γίνει και ότι όλες οι ψηφίδες είναι οι αυθεντικές από τον 6ο αιώνα! Το 2005 η Μονή του Σινά κάλεσε τον Ιταλό Roberto Nardi και την ομάδα του. Οι Ιταλοί εκτός από το ψηφιδωτό, φρόντισε τη συνολική στατικότητα του Ναού και μόνωσε κατάλληλα την οροφή για να μην εισέρχεται υγρασία από τις βροχές. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς το 2016.
Μεταμόρφωση του Κυρίου: Από το τότε στο τώρα. Πίσω απ’ την εικόνα. ΧΦΔ
Το επεισόδιο «Από το τότε στο τώρα» αποτελεί το όγδοο της σειράς «Πίσω απ’ την εικόνα» και είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Κυρίου στο όρος Θαβώρ.
Η σειρά «Πίσω απ’ την εικόνα» φέρνει στο επίκεντρο εικονογραφικές παραστάσεις εορτών της Εκκλησίας μας και διηγείται με το δικό της τρόπο την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτές.
παραγωγή: Χριστιανική Φοιτητική Δράση
Ήμασταν άνθρωποι απλοί, μαθημένοι σε εκείνα που η λογική μας χωρούσε. Μαζί του, κοντά τρία χρόνια. Πορείες, λόγοι παρακλητικοί, θαύματα πίστης. Κι όμως, ήμουν τότε ακόμα ο Πέτρος, ο ψαράς με την καρδιά γεμάτη πόθους ανθρώπινους και τους εξέθετα αυθόρμητα σε κάθε ευκαιρία. Μα είναι η ζωή μας ένα πριν και ένα μετά. Ένα τότε και ένα τώρα. Και στη μέση, μια αργή μυστική μεταμόρφωση. Ήταν 40 μέρες πριν το πάθος του, όταν μας πήρε ο Κύριος τους τρεις μας, εμένα, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, και ανεβήκαμε στο όρος Θαβώρ. Και τότε τον είδαμε μπροστά στα μάτια μας να μεταμορφώνεται μέσα σε φως άκτιστο και υπερκόσμιο και να γίνεται ο ραβί μας Κύριος και Βασιλέας της Δόξης. Και εμφανίστηκαν πλάι του ο Μωυσής και ο Ηλίας. Ο νόμος πλάι στο νομοθέτη. Η προφητεία πλάι στη σαρκωμένη εκπλήρωσή της. Μα εμένα, πάλι ο νους μου μη ιδός, δεν καταλάβαινε και πήγε στα γήινα θελήματα. Ευθύς πρότεινα εκείνο που κλωθογύριζε πρώτος το μυαλό μου.
Να ήταν η λαμπρότητα εκείνων των ειδικών στιγμών που το θέλημά μας, το αντανακλαστικό «Τι είναι πάντα» να επιμηκύνει και αιώνιες θέλει να τις κάνει. Ή να ήταν που ήμουν ακόμα στο τότε. Δεν πρόλαβα πάντως να τελειώσω το λόγο μου καλά καλά και να! Ήρθε νέο γεγονός που οριστικά μας έκανε να σιωπήσουμε και να πέσουμε κατά γης τρομαγμένοι. Σύννεφο λαμπρό σκέπασε τον τόπο και η φωνή μέσα από τη νεφέλη ακούστηκε.
«Μη φοβάστε». Νιώσαμε το άγγιγμα του πάλι οικείο στους ώμους μας. Τότε μόνο τις παλάμες βγάλαμε από τα μάτια και σηκωθήκαμε και μπορέσαμε να τον κοιτάξουμε. Ήταν πάλι μόνος του όπως και πριν. Όπως τον ξέραμε. Απλός διδάσκαλος. Μας παρήγγειλε μονάχα να μην πούμε σε κανέναν για όλα εκείνα που είδαμε έως ότου αναστηθεί. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής, δίχως ακόμα εμείς να έχουμε μεταμορφωθεί. Δίχως να μπορούμε να μιλήσουμε για εκείνα που συνέβησαν. Γιατί είναι η ζωή μας ένα τότε και ένα τώρα. Τότε ζητούσαμε ακόμα σκηνές από τον ξένο που δεν είχε που να γύρει το κεφάλι. Τότε ζητούσαμε ακόμα σκηνές έξω και μακριά από τον πόνο του κόσμου, από εκείνον που θα ανέβαινε σε λίγες ημέρες τον Γολγοθά για να πεθάνει για τον κόσμο. Τότε ζητούσαμε ακόμα σκηνές και δόξα ιδιωτική στη κορυφή του Θαβώρ, από εκείνον που ήρθε για να γίνει κεφαλή και το άνοιγμα της Εκκλησίας.
από το τότε της άγνοιας στο τώρα το φωτεινό, το μεταμορφωμένο.
Απολυτίκιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού:
Μετεμορφώθης εν τω όρει Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαθηταίς σου την δόξαν σου, καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αίδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα, δόξα σοι.