Αγία Ευφημία. Βίος
Η Αγία Ευφημία έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Μεγάλωσε στη Χαλκηδόνα σε μια εύπορη οικογένεια, που της εμφύσησε την αγάπη για τον Χριστό.
Ο Πρίσκος, ηγεμόνας της Χαλκηδόνας, διέταξε να προσφέρουν όλοι θυσία στον Άρη. Οι Χριστιανοί για να μην προδώσουν την πίστη τους κατέφυγαν στην έρημο. Όμως ο Απελλιανός, ιερέας των ειδώλων που παρατήρησε τις απουσίες πολλών κατοίκων, προέτρεψε τον Πρίσκο να τους τιμωρήσει.
Έτσι συνέλαβαν την Ευφημία μαζί με 48 ακόμη Χριστιανούς. Προσπάθησαν να τους πείσουν να θυσιάσουν στα είδωλα, πότε με κολακείες και πότε με απειλές.
Τα μαρτύρια στα οποία υπέβαλαν την Αγία Ευφημία ήταν πολλά και φοβερά. Αλλά, με τη χάρη του Θεού, δεν κατάφεραν να βλάψουν την Αγία Ευφημία.
Στη διάρκεια των βασανιστηρίων δύο υπηρέτες του Πρίσκου, ο Σωσθένης και ο Βίκτωρ, πίστεψαν στον Χριστό και μαρτύρησαν.
Πολλά θαύματα ακόμη έγιναν, για να φανερωθεί η αλήθεια της Χριστιανικής Πίστης. Τέλος, η Αγία Ευφημία παρακάλεσε τον Θεό να δεχθεί τη μαρτυρική της θυσία και παρέδωσε το πνεύμα της μετά από ένα χτύπημα αρκούδας.
Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 303 μΧ.
Το θαύμα της Αγίας Ευφημίας κατά του Μονοφυσιτισμού
Την εποχή του Αυτοκράτορα Μαρκιανού και της Αυγούστας Πουλχερίας, συγκλήθηκε η Σύνοδος της Χαλκηδόνας (Δ Οικουμενική Σύνοδος 451 μΧ), για να αντιμετωπιστεί ο Νεστοριανισμός ή Μονοφυσιτισμός. Ως αποτέλεσμα των εργασιών της Συνόδου συντάχθηκαν δύο τόμοι. Ο ένας ήταν των Ορθοδόξων και ο άλλος τόμος περιείχε τις κακοδοξίες των Μονοφυσιτών. Μετά από πολύ προσευχή, αποφασίστηκε να βάλουν και τους δύο τόμους στον τάφο της αγίας Ευφημίας, μέσα στη λάρνακα. Την επόμενη μέρα, άνοιξαν τις σφραγίδες που είχαν θέσει και βρήκαν το Τίμιο Λείψανο της Αγίας Ευφημίας να έχει τον τόμο των Ορθοδόξων στο στήθος της και να τον αγκαλιάζει σφιχτά και τον τόμο των Μονοφυσιτών να τον πατάει κάτω από τα πόδια της.
Την ανάμνηση αυτού του θαύματος την εορτάζουμε στις 11 Ιουλίου.
Αγία Ευφημία γιορτή
Τη μνήμη της Αγίας Ευφημίας τιμούμε στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα του μαρτυρίου της.
Το Τίμιο Λείψανο της Αγίας Ευφημίας βρίσκεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Μικρά κομμάτια του Λειψάνου της, βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου, στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι στην Αγία Πετρούπολη και στον Ιερό Ναό Αγίας Ευφημίας στη Νέα Χαλκηδόνα Αττικής.
Η Αγία Ευφημία ήταν προστάτιδα του Αγίου Παϊσίου.
Ιερός Ναός Αγίας Ευφημίας, Νέα Χαλκηδόνα Αττικής
Στη Νέα Χαλκηδόνα, στην περιοχή Προμπονά, ανεγέρθη το 1928 Ναός αφιερωμένος στην Αγία Ευφημία τη Μεγαλομάρτυρα. Ο πρώτος ναός αφιερωμένος στην Αγία Ευφημία είχε κτιστεί στη Χαλκηδόνα, τη συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Ήταν φυσικό λοιπόν, οι μικρασιάτες πρόσφυγες που έφτασαν στην Αττική και έφτιαξαν τη Νέα Χαλκηδόνα να θελήσουν να τιμήσουν την Αγία τους. Ο Ιερός Ναός Αγίας Ευφημίας, υπάγεται στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας. Στο ναό υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο και έχει ιερά λείψανα της Αγίας Ευφημίας, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Τρύφωνος και της Αγίας Φωτεινής.
Απολυτίκιο της Αγίας Ευφημίας
Τω θείω έρωτι, Λαμπρώς αθλήσασα, εις οσμήν έδραμες, Χριστού πανεύφημε, οία νεάνις παγκαλής, και Μάρτυς πεποικιλμένη, όθεν εισελήλυθας, εις παστάδα ουράνιον, κόσμω διανέμουσα, ιαμάτων χαρίσματα, και σώζουσα τους σοι εκβοώντας, χαίροις θεόφρον Ευφημία.
Απολυτίκιο του θαύματος της Αγίας Ευφημίας στην Σύνοδο της Χαλκηδόνας
Ήχος γ’. Θείας πίστεως
Λίαν εύφρανας, τους Ορθοδόξους, και κατήσχυνας, τους κακοδόξους, Ευφημία Χριστού καλλιπάρθενε. Της γαρ Τετάρτης Συνόδου εκύρωσας, α οι Πατέρες καλώς εδογμάτισαν. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Κοντάκιο του θαύματος της Αγίας Ευφημίας στην Σύνοδο της Χαλκηδόνας
Αγώνας εν αθλήσει, αγώνας εν τη πίστει κατεβάλου θερμώς υπέρ Χριστού του νυμφίου σου, αλλά και νυν, ως τας αιρέσεις, και των εχθρών το φρύαγμα, εν τοις ποσί των βασιλέων ημών υποταγήναι πρέσβευε διά της Θεοτόκου, η υπό εξακοσίων τριάκοντα θεοφόρων Πατέρων τον Όρον λαβούσα, και φυλάττουσα πανεύφημε.