Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη κάντε κλικ εδώ!
Β
Ήξερες ότι... - Σελίδα 4 (Πρωτοχρονιά)
| | | |
Β
Β
Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας, το ρόδι που σπάζεται την Πρωτοχρονιά, έχει φυλλαχτεί στα εικονίσματα του σπιτιού από την ημέρα του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι καλικάτζαροι έχουν πολλά ονόματα μεταξύ των οποίων και: καλιοντζήδες, καλλισπούρδοι, καρκαλάτζαροι, καρκαντζόλοι, καψιούρηδες, κολοβελόνηδες, λυκοκάντζαροι, μνημοράτοι, παγανοί, παρωρίτες, πλανητάροι, σιφιώτες, τσιλικρωτά, κ.α.
Ένα από τα φαγητά που τρώμε το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι το πιλάφι (ρύζι) σκέτο ή μαζί με διάφορα λαχανικά που συμβολίζει την αφθονία των αγαθών που ευχόμαστε να μας φέρει ο καινούργιος χρόνος.
Για να μην μπουν οι καλικάτζαροι από την καμινάδα του τζακιού, τις ημέρες του Δωδεκαημέρου, καίει συνεχώς στο τζάκι φωτιά. Το πρώτο ξύλο αυτής της φωτιάς που ανάβεται την παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται Χριστόξυλο.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε πολλά μέρη της Ελλάδας "τρώνε" και οι βρύσες. Το έθιμο καλείται «Το τάισμα της βρύσης» και θέλει να αφήνουμε τρόφιμα στις βρύσες από τις οποίες παίρνουμε το αμίλητο νερό.
Αν και με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου, το 45 π.Χ., η Πρωτοχρονιά άρχισε να θεωρείται η 1η Ιανουαρίου, έπρεπε να καθιερώθει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το 1582 μ.Χ. για να γίνει από όλους αποδεκτή η 1η Ιανουαρίου ώς Πρωτοχρονιά.
Β
Β
Β
Την Πρωτοχρονιά του 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.
Β
Β
Β
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1987 αφαιρέθηκε ένα δευτερόλεπτο από το έτος που έφευγε ως διόρθωση του Γρηγοριανού ημερολογίου.