Ξέρετε πόσα νησιά στο Αιγαίο έχουν χωριό με την ονομασία "Εμπορειό";
1. Εμπορειός Καλύμνου:
Μικρό παραδοσιακό χωριό στα βόρεια σε απόσταση 24 χλμ από τη Χώρα (πρωτεύουσα) της Καλύμνου. Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια Κυκλώπειων Τειχών καθώς και πύργος-φρούριο για τους πειρατές που ονομάζεται Καστρί.
2. Εμπορειός Κάσου:
Το παλιό λιμάνι της Κάσου και επίνειο της παλαιάς πρωτεύουσας του νησιού. Εκεί έδεναν τα πλοία μέχρι την κατασκευή της νέας προβλήτας στο Φρυ. Στην περιοχή έχει βρεθεί ταφικό συγκρότημα του 6ο αιώνα μ.Χ καθώς και λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
3. Εμπορειό (Εμπουριό) Μήλου:
Γραφικός μικρός παραδοσιακός οικισμός με ορμίσκο, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, απέναντι από τον Αδάμαντα (όρμος της Μήλου).
4. Εμπορειός (Νημποριός) Νίσυρου:
Μικρό παραδοσιακό χωριό, νοτιοανατολικά από το Μανδράκι (πρωτεύουσα). Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του νησιού γιατί ήταν καστέλι-φρούριο για τον φόβο από πειρατικές επιδρομές. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει σπηλιά που λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας υπάρχει θερμότητα.
5. Εμπορειό (Νημποριό) Σαντορίνης:
Το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης με πάνω από 1.700 κατοίκους μετά τα Φηρά (πρωτεύουσα). Παραδοσιακός οικισμός στα νότια του νησιού, φημισμένος για τους αμπελώνες και την παραγωγή κρασιών αλλά και καστέλι-φρούριο περασμένων ετών, αφού η αρχιτεκτονική των σπιτιών που διατηρείται ως σήμερα ήταν τέτοια ώστε να προφυλάσσονταν από τους πειρατές που όργωναν το Αιγαίο.
6. Εμπορειός (Νημποριό) Σύμης:
Παραθαλάσσιος οικισμός στα βόρεια του Γιαλού και δεύτερο λιμάνι της Σύμης. Εκεί βρισκόταν το παλάτι (κάστρο-φρούριο) του βασιλιά Νηρέα στην αρχαιότητα. Στην περιοχή λειτουργεί καμπανοχυτήριο, η μοναδική βιοτεχνία κατασκευής καμπάνων στα Δωδεκάνησα.
7. Εμπορειός Χάλκης:
Γραφικός παραδοσιακός οικισμός και λιμάνι της Χάλκης στην ανατολική πλευρά του νησιού, φημισμένος για τα δίπατα με κεραμοσκεπή νεοκλασσικά σπίτια ιταλικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, δείγματα ανάπτυξης του 19ου αιώνα.
8. Εμπορειός Χίου:
Ημικυκλικός όρμος 6 χιλιόμετρα από το χωριό Πυργί του οποίου είναι και επίνειο. Στην περιοχή έγιναν ανασκαφές και αποκαλύφθηκε αρχαία πόλη και κάστρο-φρούριο. Παλαιότερα ήταν λιμάνι με μεγάλη εμπορική κίνηση από την εξαγωγή μαστίχας.
Β
Και ξέρετε ποιο είναι το περίεργο; Μόνο στη νησιωτική Ελλάδα υπάρχει αυτή η ονομασία σε χωριό! Στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα!! Και αυτό συμβαίνει γιατί η ονομασία Εμπορείο, αφενός σε κάποιες περιπτώσεις προέρχεται από τη λέξη εμπόριο που σημαίνει ότι το εν λόγω χωριό ήταν κέντρο εμπορίου, αφετέρου όμως σε άλλες περιπτώσεις προέρχεται από τη ιδιωματική νησιώτικη λέξη "Nεμπόριο" που με την πάροδο των χρόνων έφυγε το "Ν". Η λέξη "Νεμπόριο" προέρχεται από τις λέξεις Νέο+borgo (όπου borgo=κάστρο φρούριο για την προφύλαξη από τους πειρατές)!!! Και πράγματι αν δείτε, τα περισσότερα χωριά με αυτήν την ονομασία ήταν κάστρα-φρούρια!!!