Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
Έθιμα... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ρουκετοπόλεμος!
Για να επιστρέψετε στα Έθιμα κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη κάντε κλικ εδώ!
 

Ρουκετοπόλεμος - Ανάσταση στο Βροντάδο της Χίου

Έχει γίνει πλέον έθιμο το να ρίχνονται βεγγαλικά, το βράδυ της Ανάστασης την στιγμή που ο Ιερέας ψάλει το «Χριστός Ανέστη». Στο Βροντάδο της Χίου, το έθιμο αυτό έχει πιο «έντονο» χρώμα. Εκεί, κάθε Ανάσταση, αντί για βεγγαλικά εκτοξεύονται ρουκέτες.
Η ονομασία που έχει δοθεί από τους Χιώτες σε αυτό το έθιμο είναι «Ρουκετοπόλεμος». Ο χαρακτηρισμός που του έδωσαν είναι πολύ εύστοχος, αφού στην ουσία πρόκειται για έναν αναίμακτο «πόλεμο» ανάμεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερυθιανής. Οι δύο εκκλησίες, είναι κτισμένες στα υψώματα δύο αντικριστών λόφων, ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου τετρακόσια μέτρα. Οι ενορίτες της κάθε εκκλησίας, το βράδυ της Ανάστασης, εκτοξεύουν τις ρουκέτες τους έχοντας ως στόχο το καμπαναριό της άλλης. Τα διασταυρούμενα αυτά «πυρά», βάφουν κόκκινο τον ουρανό δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα.
Το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου, φαίνεται να έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Στις αρχές του, χρησιμοποιούσαν, αντί για ρουκέτες, αυτοσχέδια κανονάκια που γέμιζαν με μπαρούτι. Τα κανονάκια αυτά κατάσχεσαν οι Τούρκοι το 1889, επειδή φοβήθηκαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια ενδεχόμενη επανάσταση των Χιωτών. Από τότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι ρουκέτες και συνεχίζουν να εκτοξεύονται στο Βροντάδο της Χίου μέχρι σήμερα.
Ας δούμε όμως πως κατασκευάζονται αυτές οι ιδιότυπες ρουκέτες. Κάθε ρουκέτα, αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το καλούπι και το ρουκετόξυλο. Το καλούπι είναι ένας αυτοσχέδιος κύλινδρος, φτιαγμένος από χαρτί και ισχυρή κόλλα. Οι «πυροβολιτές» της Χίου, γεμίζουν το καλούπι με ένα μείγμα νίτρου, θειαφιού και κάρβουνου. Η διαδικασία όπως και οι αναλογίες των υλικών, αποτελούν την μυστική συνταγή του μείγματος (γόμωσης) των κατασκευαστών. Με αυτήν την γόμωση, γεμίζουν τα καλούπια και τους προσθέτουν στο κάτω μέρος το φυτίλι. Τέλος το γεμισμένο καλούπι δένεται καλά πάνω στο ρουκετόξυλο, που είναι μία ξύλινη βέργα συγκεκριμένων διαστάσεων και βάρους. Η ρουκέτα πλέον είναι έτοιμη για εκτόξευση.
Η κατασκευή των ρουκετών, ξεκινά στην αρχή της Σαρακοστής. Η κάθε ενορία φτιάχνει όσες περισσότερες ρουκέτες μπορεί, αφού νικητής του Ρουκετοπόλεμου είναι αυτός που θα ρίξει τις περισσότερες ρουκέτες στον αντίπαλο. Το Μεγάλο Σάββατο επιλέγονται οι θέσεις που θα στηθούν τα «πυροβολεία». Εκεί στήνονται οι ρουκετοσύρτες, που είναι ξύλινες κατασκευές πάνω στις οποίες στήνονται οι ρουκέτες που θα εκτοξευθούν το βράδυ. Στα πυροβολεία δίνονται και ονόματα όπως: Περσεύς, Αχιλλεύς, Διγενής, κ.α.
Μόλις νυχτώσει ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές. Εκατέρωθεν εκτοξεύονται οι πρώτες ρουκέτες και διορθώνεται η θέση των ρουκετοσυρτών ώστε οι βολές να είναι εύστοχες. Όσο πλησιάζουμε προς την Ανάσταση οι βολές αρχίζουν και πυκνώνουν. Την στιγμή που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται στον ουρανό και βάλουν τα δύο καμπαναριά του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερυθιανής. Τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία θα μετρηθούν και έτσι θα ανακυρηχθεί ο νικητής του Ρουκετοπόλεμου.
Αν σκοπεύετε να γιορτάσετε το Πάσχα μακριά από το σπίτι σας, η Χίος πρέπει να είναι από τις πρώτες επιλογές σας. Εκτός από τα πολλά που έχει να σας προσφέρει το νησί, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια Ανάσταση, στο Βροντάδο, διαφορετική από ότι έχετε συνηθίσει. Πληροφορίες σχετικά με το νησί της Χίου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.e-xios.gr

Δείτε το αφιέρωμα της Ματιάς για την Μεγάλη Σαρακοστή, την Μεγάλη Βδομάδα, την Ανάσταση και το Πάσχα, κάνοντας κλικ εδώ!

Γ.Α.

 
 
Δείτε επίσης:
Έθιμα - Σελίδα 1
Έθιμα - Σελίδα 2
Έθιμα - Σελίδα 3
Ρουκετοπόλεμος
Κόκκινα αυγά
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα
Κάλαντα των Φώτων (Θεοφανείων)
Χριστόψωμο
Χριστουγεννιάτικο δέντρο
Το ρόδι και η κρεμμύδα
Βασιλόπιτα
Το Χριστόξυλο και το Πάντρεμα της Φωτιάς
Οι καλικάτζαροι
Το τάισμα της βρύσης
 
Αναζήτηση
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ