Ο Χάρης Ακριτίδης γεννήθηκε στη Βέροια. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν έντονα τα ήθη και τα έθιμα της ποντιακής παράδοσης και με την αγάπη μιας μάνας που του μετέδιδε κάθε στιγμή πως πρέπει να ζει με αρετή και τιμιότητα.
Έτσι από μικρό παιδί έκανε πάρα πολλές δουλειές (όπως το λέει και το καυχιέται και ο ίδιος) για να βοηθάει τους δικούς του.
Στα 10 του χρόνια τον στείλανε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για "να μάθει μια τέχνη" όπως συνηθίζονταν εκείνα τα χρόνια, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους μηχανικούς αυτοκινήτων της πόλης και αργότερα όλης της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία.
Κρυφά μέσα του όμως, φώλιαζε η μεγάλη αγάπη για την μουσική και το τραγούδι. Τα νανουρίσματα της μάνας, τα παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, οι μελωδίες απ’ τα τραγούδια του Σ. Καζαντζίδη, του Σ. Διονυσίου, του Μ. Αγγελόπουλου, του Π. Γαβαλά στριφογυρνούσαν μες στ’ αφτιά του. Πάντα λοιπόν και παράλληλα με τη δουλειά του φρόντιζε γι’ αυτό του το "μεράκι". Έτσι, πότε σε γάμους, πότε σε πανηγύρια, πότε σε κάποιο κέντρο της Βέροιας πάντα οι τραγουδιστές, που τον γνώριζαν, του "έδιναν" το μικρόφωνο.
Δεν άργησε λοιπόν να ωριμάσει το ταλέντο του κι έτσι σιγά-σιγά άρχισε να εμφανίζεται σε κέντρα διασκέδασης της περιοχής, ασκώντας πάντα ως κύριο επάγγελμα αυτό του μηχανικού αυτοκινήτων και διατηρώντας ένα απ’ τα μεγαλύτερα συνεργεία αυτοκινήτων στην πόλη.
Έλα όμως που (ταλαντούχος και υπερδραστήριος γαρ), άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής και ως τραγουδιστής με αποτέλεσμα να τον απορροφάει όλο και περισσότερο η ενασχόλησή του με το τραγούδι αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη δουλειά του συνεργείου. Κάποια στιγμή λοιπόν και φτάνοντας σε ένα σημείο που τα πράγματα είχαν ωριμάσει μέσα του πια, (αφού όπως λέει κι ο ίδιος ακόμα: "...βρήκα τοίχο, δεν έχει εξέλιξη αυτή η δουλειά...") αποφάσισε να κλείσει το συνεργείο και να "κατέβει" στην Αθήνα αναζητώντας κάτι καλύτερο, κάτι πιο "μεγάλο". Ήταν άνοιξη του 1996.
Παρόλο που η Αθήνα ήταν ένας καινούργιος και άγνωστος κόσμος, δεν το έβαλε κάτω και με υπομονή και επιμονή προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του. Από οντισιόν σε οντισιόν, πότε μέσω κάποιου γνωστού, πότε μέσω κάποιου φίλου αγωνιζόνταν να κερδίσει μια θέση σε κάποιο μαγαζί καθώς σε δουλειά σαν κι αυτήν, κανείς δεν χαρίζεται σε κανέναν. Έπρεπε να κερδίσει μια θέση στ’ όνειρό του, κι αυτό θα πραγματοποιούταν μόνο με υπομονή και συνεχή αγώνα.
Τότε μαθαίνει ο αείμνηστος Γιάννης Χέλιος, ιδιοκτήτης του κέντρου "Caravan" ότι, κάποιος πολύ καλός λαϊκός τραγουδιστής απ’ τη βόρεια Ελλάδα "κυκλοφορεί στην πιάτσα" και πηγαίνει κρυφά σε μια οντισιόν στη "Νεράιδα" όπου βρισκόταν για ακρόαση. Γοητεύεται από την ζεστή μπάσα φωνή του και "εν μια νυκτί" τον παίρνει "σηκωτό" στο μαγαζί του.
Αυτό ήτανε. Άρχισε να τραγουδά στο "Caravan" και με την απεριόριστη συμπαράσταση του Γ. Χέλιου συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα του κέντρου και συνεργάζεται με πολλούς τραγουδιστές (Θέμη Αδαμαντίδη, Βασίλη Τερλέγκα, Στάθη Αγγελόπουλο, Θάνο Καλίρρη, Ζαφείρη Μελλά, κ.α.) γνωρίζοντας την αποδοχή του κοινού της Αθήνας.
Εκεί γνωρίστηκε με τον Γιάννη Πλούταρχο και γίνανε φίλοι, μια φιλία που κρατάει ακόμα και σήμερα. Στον ίδιο χώρο τον ανακαλύπτει ο παραγωγός Μπάμπης Μπίρης και του κλείνει συμβόλαιο στην Polygram (νυν Universal) δημιουργώντας τον πρώτο του δίσκο "Με τον άσσο στο μανίκι" τον Σεπτέμβριο του 1997. Πάνω λοιπόν που αρχίζει να ακούγεται ο δίσκος του προμηνύοντας την επιτυχία που ονειρευόταν (για κακή του τύχη), σε ένα επεισόδιο κάποιο βράδυ στο μαγαζί χάνει τη ζωή του το αφεντικό του ο Γ. Χέλιος. Πανικοβλήθηκε ο Χάρης, έχασε το στήριγμά του, τον "άνθρωπό του", (τον αγαπούσε πολύ) άρχισε να πελαγοδρομεί, να μην ξέρει τι να κάνει.
Δεν άργησε βέβαια να ανακάμψει -παρ’ όλες τις αντιξοότητες- και να συνεχίσει ν’ αγωνίζεται γι’ αυτό που αγαπούσε, και εφόσον ήταν πλέον γνωστός στους επιχειρηματίες της Αθήνας, αρχίζει να εμφανίζεται σε διάφορα κέντρα όπως: "Skyladiko", "Αμπάρες" με τον Βασίλη Τερλέγκα, "Εθνική Οδός" με την Κατερίνα Κόρου, "la Note", "Posidonio" με την Άντζελα Δημητρίου, (δεύτερος δίσκος στην MBI το 1999 "Ότι Αισθάνομαι"), Θεσσαλονίκη στη "Νεράϊδα" με την Κατερίνα Στανίση και τον Νεκτάριο Σφυράκη, Αθήνα πάλι στη "Νεράιδα" με τον Βαλάντη και την Ελένη Καρουσάκη, "Μορφές με τον Χρήστο Αντωνιάδη, (τρίτος δίσκος στην Nitro το 2001 "Θα δείξει"), στο "Life" με τον Τριαντάφυλλο, (τέταρτος δίσκος στην Alpha Records τα Χριστούγεννα του 2004 "Σαν Σαββατόβραδο"), καλοκαίρι του 2005 στο "Παραλία Live".
Το 2006 μετακινείται στην εταιρεία MINOS-EMI και κυκλοφορεί τον δίσκο "ΖΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ", ενώ φέτος ετοιμάζει το νέο του cd-single, το οποίο περιέχει την διασκευή του νησιώτικου "ΠΟΙΟΣ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ", που ήδη έχει γίνει επιτυχία στα ραδιόφωνα της πόλης! και έπεται συνέχεια, αφού...
Ο Χάρης Ακριτίδης είναι ένας καλλιτέχνης με όλη την σημασία της λέξης και άνθρωπος που αγαπάει, πονάει και αγωνίζεται για το καλό λαϊκό τραγούδι.
Δισκογραφία:
«Με τον άσσο στο μανίκι» - UNIVERSAL - 1997
«Ότι αισθάνομαι» - ΜΒΙ - 1999
«Θα δείξει» (Cd Single) - NITRO MUSIC - 2001
«Σαν Σαββατόβραδο» - ALPHA RECORDS - 2004
«Ζω για ‘σένα» - MINOS EMI - 2006