Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ  
 
 
 
Ζωγράφοι... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo)!
Για να επιστρέψετε στους Ζωγράφους κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Πρόσωπα κάντε κλικ εδώ!
 

Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo)

Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) - 01Ο Μιχαήλ Άγγελος γεννήθηκε στην Ιταλική πόλη Καπρέζε στις 6 Μαρτίου του 1475. Ο πατέρας του ήταν δήμαρχος της πόλης, αλλά λίγο μετά την γέννηση του Μιχαήλ Άγγελου η θητεία του έληξε και όλη η οικογένεια έφυγε από το Καπρέζε για να εγκατασταθεί στη Φλωρεντία.
Από μικρή ηλικία, ο Μιχαήλ Άγγελος, έδειξε την καλλιτεχνική φύση του και έτσι σε ηλικία μόλις 12 ετών, το 1487, γράφτηκε ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του φημισμένου ζωγράφου Ντομένικο Γκιρλαντάγιο. Εκεί έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα. Παράλληλα με την μαθητεία του κοντά στον Γκιρλαντάγιο, πηγαίνει και στην σχολή του γλύπτη Μπερτόλντο όπου διδάσκεται την τέχνη της γλυπτικής. Το 1489 εγκαταλείπει το εργαστήριο του Γκιρλαντάγιο αλλά συνεχίζει την μαθητεία του δίπλα στον Μπερτόλντο.
Το 1494 φεύγει από την Φλωρεντία και αφού πέρασε για λίγο από την Βενετία, καταλήγει στην Μπολόνια. Εκεί λαξεύει, μετά από παραγγελία, τρία αγάλματα για την εκκλησία του Αγίου Δομίνικου.
Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) - 02Ένα χρόνο αργότερα, το 1495, επιστρέφει στην Φλωρεντία. Μεταξύ άλλων, δημιουργεί ένα άγαλμα που αναπαριστά τον Έρωτα κοιμώμενο, το οποίο πουλά ως αρχαίο στον καρδινάλιο Ριάριο. Ο καρδινάλιος ανακάλυψε την απάτη, αλλά του άρεσε τόσο η δουλειά του Μιχαήλ Άγγελου που τον κάλεσε στην Ρώμη.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μιχαήλ Άγγελος, το 1496, βρέθηκε στην Ρώμη. Στην αιώνια πόλη, κυρίως λόγω της γνωριμίας του με τον καρδινάλιο Ριάριο, σύχναζε σε σπίτια αριστοκρατών, στα οποία είχε την δυνατότητα να μελετήσει πολλά κλασσικά έργα, που κοσμούσαν τα σπίτια αυτά. Επιπλέον η Ρώμη εκείνο τον καιρό ήταν ένα τεράστιο μουσείο. Ο Μιχαήλ Άγγελος μελέτησε κάθε σπιθαμή αυτού του «μουσείου» και μάλιστα μετά από τις σχετικές παραγγελίες, πρόσθεσε σε αυτό και κάποια δικά του αγάλματα. Τέσσερα χρόνια έμεινε εκεί έως το 1501 που επέστρεψε στην αγαπημένη του Φλωρεντία.
Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) - 03Στην Φλωρεντία του παράγγειλαν την δημιουργία πολλών έργων από τα οποία κατάφερε να φτιάξει ορισμένα. Δεν πρόλαβε να ανταπεξέλθει σε όλες τις παραγγελίες που είχε δεχτεί, γιατί το 1505 ο Πάπας Ιούλιος ο 2ος του ανάθεσε να φτιάξει τον τάφο του, με αποτέλεσμα ο Μιχαήλ Άγγελος να τα παρατήσει όλα και να ξαναφύγει για την Ρώμη.
Εκεί ξεκινά την κατασκευή του τάφου που στην ουσία επρόκειτο για ένα μεγαλειώδες μαυσωλείο. Η κατασκευή του θα τελειώσει σχεδόν μετά από 40 χρόνια αφού οι εργασίες θα διακόπτονται πότε λόγω των διενέξεων του καλλιτέχνη με τον Πάπα και πότε λόγω των άλλων παραγγελιών που αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Άγγελος. Ο Πάπας Ιούλιος ο 2ος θα πεθάνει τελικά το 1513, ενώ αυτά τα χρόνια μέχρι τον θάνατο του, ο Μιχαήλ Άγγελος έχει αναλάβει εκτός από τον τάφο και κάποιες τοιχογραφίες για την Καπέλα Σιξτίνα. Οι τοιχογραφίες αυτές αφορούσαν την διακόσμηση του θόλου της εκκλησίας. Ο Μιχαήλ Άγγελος χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να τις τελειώσει. Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) - 04Η σκληρή δουλειά αυτών των τεσσάρων ετών καθώς και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του καλλιτέχνη, έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα, χαρίζοντας στην Καπέλα Σιξτίνα ένα θόλο που η θέα του σου κόβει την ανάσα. Η εργασία του στην Καπέλα Σιξτίνα τελείωσε το 1512, ενώ ένα χρόνο αργότερα όπως ήδη αναφέραμε πέθανε ο Πάπας Ιούλιος ο 2ος. Από το 1512 έως το 1515 ο Μιχαήλ Άγγελος ασχολήθηκε αποκλειστικά με το μαυσωλείο του Πάπα.
Την άνοιξη του 1515, ο καλλιτέχνης έφυγε για την Φλωρεντία. Στην αγαπημένη του πόλη, θα συνεχίσει τις εργασίες για το μαυσωλείο του Πάπα καθώς και θα λάβει πλήθος παραγγελιών για γλυπτά αλλά και για αρχιτεκτονικά έργα. Τα χρόνια που ακολουθούν εργάζεται πυρετωδώς δημιουργώντας το ένα αριστούργημα μετά το άλλο.
Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo) - 05Το 1534 φεύγει από την Φλωρεντία και εγκαθίσταται, μόνιμα πλέον, στην Ρώμη. Από τα πρώτα έργα που ανέλαβε φτάνοντας στην πόλη είναι κάποιες νέες τοιχογραφίες στην Καπέλα Σιξτίνα. Δύο χρόνια μετά, το 1536, θα γίνει ο επίσημος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και γλύπτης του Βατικανού. Από το σημείο αυτό και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μιχαήλ Άγγελος δημιουργεί έργα – αριστουργήματα για το Βατικανό, που περιλαμβάνουν γλυπτά, τοιχογραφίες αλλά και αρχιτεκτονικές μελέτες. Εκτός των προηγουμένων, ο Μιχαήλ Άγγελος, εκείνη την περίοδο ασχολείται και με την συγγραφή στίχων. Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης, άφησε την τελευταία του πνοή στην Ρώμη, την 18η Φεβρουαρίου του 1564.

Ο.Κ.

Δείτε επίσης το άρθρο "Μιχαήλ Άγγελος", της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη κάνοντας κλικ εδώ!

 
 
Δείτε:
Λογοτέχνες
Διάφορα
Επιστήμονες
Ζωγράφοι
Εθνικοί Ήρωες - Ευεργέτες
Μουσικοί
Ηθοποιοί
Επιφανείς
 
Δείτε επίσης:
Ζωγράφοι - Σελίδα 1
Ζωγράφοι - Σελίδα 2
Ρενουάρ (Pierre Auguste Renoir)
Αμεντέο Μοντιλιάνι (Amedeo Modigliani)
Πωλ Γκωγκέν (Paul Gauguin)
Ανρί Ματίς (Henri Matisse)
Λεονάρντο Ντα Βίντσι (Leonardo Da Vinci)
Κλοντ Μονέ (Claude Monet)
Ρέμπραντ Χάρμενσοον Βαν Ρέιν (Rembrandt Harmenszoon van Rijn)
Ελ Γκρέκο (El Greco) – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ (Caspar David Friedrich)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Vincent Van Gogh)
Φρανθίσκο Γκόγια (Francisco Goya)
Μιχαήλ Άγγελος (Michelangelo)
 
 
Αναζήτηση
 
 
 
 
Up
 
 
 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ