1 κιλό κοκκινόψαρο
1/2 κιλό μπακαλιάρο
8 καρότα
10 μικρές στρογγυλές πατατούλες
4 – 6 ξερά κρεμμύδια μικρά
1 ματσάκι σέλινο
1 με 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
Σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε τα καθαρισμένα ψάρια μας για 15 περίπου λεπτά. Βγάζουμε τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα φυλάμε σε ένα σκεύος που να κλείνει καλά. Σουρώνουμε και φυλάμε το ζουμί από τα ψάρια. Μέσα σε αυτό το ζουμί θα βράσουμε τα λαχανικά μας ολόκληρα. Όσο περιμένουμε να βράσουν τα λαχανικά μας εμείς θα ξεκοκαλίσουμε προσεκτικά τα ψάρια. Τα ξεκοκαλισμένα ψάρια τα ξαναβάζουμε μέσα στο σκεύος που ήταν και το κλείνουμε καλά. Όταν βράσουν τα λαχανικά καλά τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τα φυλάμε και αυτά σε ένα τάπερ. Θα χρειαστούμε περίπου 1/2 κιλό μαγιονέζα.
Την μαγιονέζα είτε θα την προμηθευτούμε έτοιμη είτε θα τη φτιάξουμε μόνοι μας όπως μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
Το ζουμί που μας έχει μείνει στην κατσαρόλα θα το κάνουμε σούπα ως εξής: Βάζουμε το ζουμί να βράσει και μέσα του προσθέτουμε το ρύζι και αλάτι. Όταν βράσει το ρύζι αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πολτοποιούμε 3 καρότα, 4 πατάτες και 2 κρεμμύδια από αυτά που έχουμε βράσει. Τα προσθέτουμε στη σούπα μας και την αφήνουμε να ξαναβράσει για λίγα λεπτά ακόμη ανακατεύοντας διαρκώς. Σε μια πιατέλα στρώνουμε το ψάρι σε σχήμα έτσι ώστε να θυμίζει ψάρι, και από πάνω, το καλύπτουμε με τη μαγιονέζα. Γύρω γύρω τοποθετούμε τα λαχανικά που μας έχουν μείνει. Αν θέλουμε για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, κόβουμε ροδέλες από το καρότο βάζοντάς το για μάτια του ψαριού, ενώ μέρη του σέλινου για ουρά και πτερύγια. Επίσης χρησιμοποιούμε βρασμένες μικρές γαρίδες για να φτιάξουμε τα λέπια του. Ακόμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγγουράκι τουρσί, κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, ελιές κτλ.
Αν θέλουμε η μαγιονέζα μας να είναι πιο πικάντικη τότε φτιάχνουμε σάλτσα ταρτάρ όπως μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.