Καλησπέρα σε όλους, γεια σας.
Σας ευχαριστώ.
Να ξεκινήσουμε, αν και όπως ξέρετε κάποια στιγμή μπαίνουν οι υπόλοιποι φίλοι, οπότε θα έχουμε μία μικρή διακοπή.
Αλλά αφού έτσι το οργανώνουν εδώ οι άνθρωποι, έτσι θα το κάνουμε.
Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της ανθρωπότητος.
Μιλάμε για το χώρο, για το δικαίωμα, για το δικαίωμα, της ιστορίας της ανθρωπότητος μιλάμε για το χριστιανισμό θα θυμάστε και στο προηγούμενό μας μάθημα συζητήσαμε για τον καθολικισμό για τη δυτική πλευρά δηλαδή αναφερθήκαμε για την ανατολική πλευρά δηλαδή την ορθοδοξία και το πως η Ρωσία έγινε η πιο σημαντική δύναμη της ορθοδοξίας στην πορεία των τελευταίων τετρακοσίων χρόνων, οι Ρώσοι παραμένουν η πιο μεγάλη δύναμη της Ορθοδοξίας.
Και το Πατριαρχείο τους είναι αριθμητικά από πλευράς πιστών με απόσταση το μεγαλύτερο Πατριαρχείο της Ορθοδοξίας.
Επομένως η αλλαγή θρησκεύματος αυτών των αγρίων τύπων εκεί πάνω που λέγω τα νερό μέσα στα δάση και τα νερά και τους Πάγους το 988 έπαιξε ρόλο.
Να οι φίλοι μας μπαίνουν τώρα, οπότε κάνουμε τη μικρή μας διακοπή για να καθίσουν.
Λοιπόν αναφερθήκαμε στην ανατολική πλευρά και μετακινηθήκαμε στη δυτική πλευρά της εκκλησίας, της χριστιανικής εκκλησίας, αυτή που ονομάζεται Καθολική Εκκλησία και μετά το 1054 λειτουργεί με κέντρο ένα Πατριαρχείο έχει σημασία αυτό που σας λέω η Ανατολική Ορθοδοξία μέσα στους αιώνες και μέχρι σήμερα λειτουργεί με πολλά Πατριαρχεία και πολλές ανεξάρτητες εκκλησίες αυτή είναι η φύση της Ανατολικής Εκκλησίας, να έχει πολλά Πατριαρχεία και ανεξάρτητες εκκλησίες Μία από αυτές τις ανεξάρτητες εκκλησίες τα τελευταία 200 χρόνια είναι η Ελληνική, η Αυτοκέφαλη Ελληνική Εκκλησία.
Όμως ο καθολικισμός δεν έχει καθόλου αυτό το χαρακτηριστικό, έχει ένα μόνο Πατριαρχείο.
Ένα.
Και τίποτα.
Είναι ο Πάπας της Ρώμης.
Αυτός λοιπόν ο Πάπας, σας θυμίζω, έκανε τις κινήσεις του τον 10ο αιώνα μετά το σχίσμα, να οι σταυροφορίες, Να, υπάλλητοι με αιρετικούς, αυτό ήτανε σταθερό στοιχείο και για την ανατολική πλευρά της χριστιανοσύνης και για τη δυτική.
Αμείλικτος πόλεμος εναντίον των αιρετικών.
Σας θυμίζω, στην ανατολική πλευρά ήταν κυρίως οι πιο σκληρές πραγματικότητες, της έζησαν οι Παυλικιανοί και οι Βογόμιλοι, στην δυτική πλευρά οι Καθαροί.
Αλλά θα δούμε και άλλες τέτοιες πλευρές.
Όμως, συνεχίσαμε λέγοντας και τα προβλήματα τα έσωτερικά της εκκλησίας αυτής της δυτικής, η οποία στο 14ο αιώνα μετά το 1305 βρέθηκε σε Δίνη, μεταφέρθηκε ο Πάπας στην Αβινιών, το Πατριαρχείο της Ρώμης λειτούργησε στην Αβινιών, Οι Πάπες έγιναν Γάλλοι, ξαναγύρισαν στη Ρώμη, ακολούθησε ένα εσωτερικό πρόβλημα που ονομάζεται το μεγάλο σχίσμα της Δυτικής Εκκλησίας.
Αυτό έληξε το 1416 στη Σύνοδο της Κωνστάντιας.
Γενικά μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες και η Δυτική Εκκλησία είναι και αυτή, ένα μεγάλο καράβι και ζει πολλές φουρτούνες, αλλά ζει και πολλά καλά σημεία.
το ένα της σημείου είναι ότι εκεί μετά της Σύνοδο της Κωνστάντιας που έγινε το 1415-16 όπως σας είπα 20 χρόνια μετά ενώνεται η Δυτική με την Ανατολική Εκκλησία.
Γίνεται η Ένωση της Δυτικής με την Ανατολική Εκκλησία.
Στην Σύνοδο Φεράρας Φλωρεντίας γίνεται μια Σύνοδος στην Φεράρα της Βόρειας Ιταλίας το 1438, διαρκεί δύο χρόνια 1438-1439 και σε αυτή τη Σύνοδο ενώνονται οι δύο εκκλησίες.
Επισήμως υπογράφεται η ένωση των δύο εκκλησιών από την αντιπροσωπία της Ανατολικής Εκκλησίας.
Μόνο ένας, ο Μάρκος Ευγενικός, δεν υπογράφει την ένωση των εκκλησιών, άρα ενώθηκαν οι δύο εκκλησίες.
Στη Σύνοδο Φεράρας Φλωρεντίας.
Και ενώθηκαν, πώς ενώθηκαν, με τα δεδομένα, με τις αρχές της Ανατολικής Εκκλησίας.
Όχι, με τον δυναμισμό και τις απόψεις της Δυτικής Εκκλησίας.
Η Ανατολική Εκκλησία δηλαδή, στη Φεράρα Φλωρεντία, δέχθηκε το πρωτείο του Πάπα και όλες τις δογματικές πλευρές που εξέφραζε η Δυτική πλευρά.
Αυτή η Σύνοδος θα γνωρίζετε ότι πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια πριν την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως.
Είναι 1439 η πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, θα συμβεί 15 χρόνια αργότερα.
Τελικά αυτή η Σύνοδος την οποία υπέγραψαν τα μεγαλύτερα στελέχη της Ανατολικής Εκκλησίας και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο οποίος είχε μεγάλη πίεση δημιουργήσει για να γίνει η ένωση των εκκλησιών, πιστεύοντας ότι αν ενώνανταν οι δύο εκκλησίες θα μπορούσε να σωθεί η Κωνσταντινούπολη.
Αυτή ήταν η αγωνία του, γιατί η Κωνσταντινούπολη ήταν φανερό ότι χάνεται.
Αυτή ένωση των εκκλησιών τελικά όπως ξέρετε με το κύλισμα του χρόνου δεν έστερξε.
Εκείνο όμως το οποίο συνέβη είναι ότι δημιουργήθηκε μια άλλη ομάδα πάλι από την καθολική εκκλησία που λέγονται Ουνίτες.
Ουνίτες και στην Αθήνα έχουμε ουνιτική εκκλησία στα Πατήσια, νομίζω κάπου βρίσκεται εκεί.
είναι η Ουνία.
Η Ουνία είναι μια έμπνευση του Πάπα μετά την ένωση των εκκλησιών διότι έγινε η ένωση των εκκλησιών στα χαρτιά και με όλες τις τυπικότητες ενώθηκαν οι δύο εκκλησίες δημιούργησε η καθολική εκκλησία μία άλλη θα έλεγε κανείς εκκλησία που ονομάζεται ουνιτική εκκλησία η οποία διατηρεί το τυπικό της Ορθόδοξης εκκλησίας, δηλαδή αν πάτε σε ουνιτική εκκλησία δεν θα καταλάβετε διαφορά στον τρόπο που είναι διακοσμημένη, στον τρόπο που είναι τοποθετημένα τα πράγματα, στον τρόπο που γίνεται η λειτουργία, θα το νομίζει κανείς ότι είναι ορθόδοξη εκκλησία.
Αλλά δεν είναι ορθόδοξη εκκλησία διότι υπάγεται στην καθολική εκκλησία και δέχεται το πρωτείο του Πάπα και όλα όσα φέρνουν διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι Ουνίτες υπάρχουν λίγοι στην Ελλάδα, κυρίως υπάρχουν όχι λίγοι στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στη Ρωσία, όπου η ουνιτική πλευρά είχε σημαντική δράση.
Είναι και η ουνιτική εκκλησία μία από τις πλευρές των πραγμάτων.
Στον Χριστιανισμό έχουμε πάρα πολλές πλευρές να αναφέρουμε.
Εκείνο το οποίο λέγαμε όμως και με το οποίο σταματήσαμε την προηγούμενη μας φορά είναι γεγονότα που συνέβησαν στο τέλος αυτού του αιώνα, του 15ου αιώνα δηλαδή το 1492 όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική.
Ο ίδιος νόμισε ότι ανακάλυψε την Ινδία, το ίδιο νόμισε και οι βασιλείς της Ισπανίας Οι Ιταλοί, οι οποίοι χρηματοδότησαν αυτή την εκστρατεία, την εξερεύνηση όπως είπαμε, σας θυμίζω ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Γενοβέζος, δηλαδή Ιταλός.
Δεν ήταν Ισπανός, αλλά επειδή οι Ιταλοί ναυτικοί ήταν ξακουστή, αρκετές χώρες εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαν Ιταλούς ναυτικούς για εξερευνήσεις.
Έχει ενδιαφέρον ότι οι Ιταλοί, η ίδια Ιταλία, δηλαδή οι Ιταλικές πόλεις, δεν μπήκαν στην εξερεύνηση του κόσμου.
Δεν μπήκαν.
Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία τους στη Μεσόγειο, που στην ουσία παγιδεύτηκαν στη Μεσόγειο, αν θέλετε.
Δεν ανοίχτηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.
Ποιος ανοίχτηκε στον υπόλοιπο κόσμο; Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία.
Αυτές είναι οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες τελικά θα παίξουν και το παιχνίδι παγκοσμίως.
Αλλά ναυτικοί Ιταλοί μισθώνονται από τον έναν και από τον άλλον στα δύσκολα.
Γιατί ήταν γνωστή.
Πολύ καλή ναυτική αυτή.
Μάλιστα.
Και έτσι μείναμε και στο προηγούμενό μας μάθημα, λέγοντας ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος ακολούθησε τα ρεύματα που του υπέδειξαν, ναυτικοί των παραλίων της Αφρικής και της Πορτογαλίας, τα οποία και ακολούθησε.
Αυτό το ρεύμα έγινε έκτοτε Πασπαρτού.
για να πας στην Αμερική, όλοι παίρνουν αυτό το ρεύμα.
Αφού πήγε τον Κολόμβο, πήγε και αυτούς.
Και το ρεύμα κιόλας σε βοηθάει, διότι επειδή έχει την ροή, προς τα δυτικά, προς το σημείο που σε θέλει, πας πιο γρήγορα.
Δεν σου χρειάζεται τόσο το πανί και το κουπί.
Έκαμε λοιπόν αυτή εδώ πέρα τη διαδρομή, έφτασε εδώ στην Καραϊβική, την Αϊτή, την Κούβα, αυτές είναι οι περιοχές, το Σαν Ντομίνικο, αυτό το Σαν Ντομίνικο όπως καταλαβαίνετε είναι ισπανική ονομασία τοποθεσιών, άλλες κρατήθηκαν παλιές, άλλες καινούργιες, και όταν επέστρεψε πάλι αναζήτησε ρεύμα που να στρέφεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά τώρα για να επιστρέψει και το βρήκε διότι από εδώ, από τον κόλπο του Μεξικού, Ακριβώς, εδώ είναι ο κόλπος του Μεξικού, ξεκινάει το ρεύμα του κόλπου, που στα αρχαία ελληνικά το λέμε «golf stream».
Το ρεύμα του κόλπου, το ρεύμα του κόλπου, το «golf stream».
Δηλαδή, ποιος είναι ο κόλπος, είναι ο κόλπος του Μεξικού.
Αυτό το ρεύμα είναι από τα σπουδαιότερα ρεύματα της υφηλίου.
Είναι πέντε φορές ο Αμαζόνιος σε παροχή ύδατος. Ο Αμαζόνιος στα πλατιά του, τα ποτάμια όπως ξέρετε ποικίλει πολύ οι όχθη τους μέσα στην ίδια χρονιά, όταν είναι ο καιρός των πολλών υδάτων του Αμαζονίου, η κοίτη του φτάνει τα 80 χιλιόμετρα.
Αθήνα-Κόρινθος δηλαδή.
Μιλάμε για θάλασσα, για κινούμενη θάλασσα.
Κάνω μια παρένθεση.
Κάποτε είχα βρεθεί σε ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη διεθνές, πριν χρόνια, πολλά.
Και ανάμεσα στους συνέδρους ήταν ένας κύριος Βραζιλιανός, Ο οποίος είχε κάνει μια ωραία ανακοίνωση και όταν επιστρέψαμε βρεθήκαμε στο πούλμαν μαζί, ήμασταν δίπλα δίπα καθισμένοι και εγώ του έκανα την ξεναγό ρε παιδί μου καθώς κυλούσε το πούλμαν, του έλεγα νααα εδώ είναι το δίον έτσι κι αλλιώς κι αλλιώς τι κανά αυτός είναι ο Όλυμπος κτλ.
Περνάμε και τα Τέμπη και του λέω στα αγγλικά του αυτός είναι the river Πηνειός.
Οπότε ήταν ένας ευγενέστατος κύριος, αλλά με τσάκισε λέγοντας river.
Του ξέφυγε του καημένου, river, ποτάμι.
Για αυτόν ήταν κανάλι αρδευτικό δηλαδή, ξέρετε.
Τέλος πάντων, θέλω να πω όλα είναι σχετικά.
Λοιπόν, το Αμαζόνιος είναι τερατωδώς πλούσιος σε ύδαρ.
Είναι το ποτάμι του κόσμου με το περισσότερη παροχή ύδατος.
Δεν είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στη Γη.
Το μεγαλύτερο ποτάμι στη Γη είναι ο Νείλος σε έκταση.
Αλλά ο Αμαζόνιος έχει τη μεγαλύτερη παροχή ύδατος.
Λοιπόν, αυτό το Gulf Stream που φεύγει από το Γκολφ του Μεξικού είναι πέντε φορές τα ύδατα του Αμαζονίου μέσα στον Ατλαντικό ocean και κινείται, είναι θερμό ρεύμα, έχει σημασία αυτό, είναι θερμό ρεύμα και κινείται μέσα στον Ατλαντικό ocean από τα δυτικά προς τα ανατολικά έρχεται και κτυπά στη Βόρεια Γαλλία, γλύφει τις ακτές της Βόρειας Γαλλίας και την Ιρλανδία και την Αγγλία, και στη συνέχεια, ξεφυμένη, κινείται προς τα βόρεια και γλύφει το νότο της Ισλανδίας, και στη συνέχεια κινείται και σβήνει.
Τώρα, αυτό το ποτάμι, δηλαδή το Gulf Stream, είναι ένα ποτάμι μέσα στον οκεανό, αλλάζει το κλίμα της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Κυριολεκτικά αλλάζει το κλίμα της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Η βόρεια Γαλλία και ιδιαίτερα η Αγγλία έχουν πολύ γλυκύτερο κλίμα από ότι αν δεν τους αγκάλιαζε, το αγκάλιαζε τις ακτές, το ρεύμα του κόλπου.
Αν δείτε δηλαδή, δούμε εδώ, η Μόσχα είναι κάπου εδώ και το Λονδίνο είναι κάπου εδώ.
Δηλαδή, γεωγραφικά είναι στο ίδιο ύψος.
Έχει καμία σχέση το κλίμα της Αγγλίας με την Ρωσία.
Καμία.
Κανένα.
Είναι μια χώρα η οποία έχει πολύ γλυκύτερο κλίμα από ό,τι θα είχε, όπως και η Βόρεια Γαλλία.
Και τι έχει εξ’αυτού, επειδή το ζεστό ρεύμα από τη θάλασσα επηρεάζει τα σύννεφα επάνω και όλο το δυναμισμό του ορίζοντα, μετατρέπει τα κρύα ρεύματα σε βροχή.
Και έτσι στην Αγγλία ο καλός θεός βρέχει κάθε μέρα.
Τα τα τα τα τα τα.
Και μάλιστα αυτό που λέγεται ποτιστική βροχή συνήθως είναι μικροβροχές που πέφτουν τα τα τα τα τα μέσα στη μέρα.
Μέσα στη μέρα γι’ αυτό όταν θέλεις να παραστήσεις έναν Άγγλο του έχεις και την ομπρέλα πάντα δίπλα.
Διότι παπ, παπ βρέχει σταματάει, βρέχει σταματάει.
Είναι εξοικειωμένη αυτή η κοινωνία με τη βροχή.
Και η πολύ βροχή φέρνει και πολύ χορτάρι.
Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν. Θα δείτε, κρατήστε τα.
Εγώ είμαι τοκογλύφος. Ό,τι λέω, ό,τι λέω, περιμένω να το αξιοποιήσουμε.
Λοιπόν, γιατί σας το λέω αυτό, διότι ο Κολόμβος πήρε πίσω, γύρισε πίσω, από αυτό το ρεύμα βοηθήθηκε, και έτσι όλοι πηγαίναν μετά, έτσι και γυρνάγαν έτσι.
Λογικό, έπαιρναν στα ρεύματα αυτά.
Και είπαμε στο προηγούμενο μας μάθημα ότι οι άνθρωποι αυτοί, αφού ο Κολόμβος εξερεύνησε την Ινδία, στη συνέχεια ο Φερδινάνδιος και η Ισαβέλλα βέβαια θα στείλουν και στείλαν ενόπλους.
Κονκισταδόρες, κατακτητές δηλαδή, οι οποίοι ήταν πάνω στα πλοία, Ήρθαν με τα πλοία, τα μεγάλα αυτά πλοία, τις καραβέλες, και ήταν από πάνω μέχρι κάτω στο σίδερο και όλοι τους οι εξάρτησες ήταν γεμάτοι σταυρούς.
Μπροστά είχαν ένα μεγάλο πανί με σταυρό, πίσω ένα μεγάλο πανί με σταυρό, τα λάβαρα τους είχαν σταυρό, η Παναγία στα λάβαρα, τα άλογα τους είχαν και αυτά πανιά, δεξιά και αριστερά με το σταυρό του γλυκύτατου Ιησού.
Αυτό είναι το γλυκητάτου, διότι θα δούμε τι θα συμβεί εκεί πέρα σε αυτήν την Ήπειρο.
Τώρα, πριν δούμε τι συνέβη σε αυτήν την Ήπειρο, να πούμε λίγα πράγματα για αυτήν την Ήπειρο.
Η Αμερικανική Ήπειρος είναι η πιο μακρόστενη Ήπειρος στον κόσμο.
Καμία Ήπειρος δεν ξεκινά από το Βόρειο Πόλο και φτάνει στο Νότιο Πόλο.
καμία, μόνο η Αμερικάνικαι η Ήπειρος.
Εξ’αυτού έχει και όλα τα κλίματα της γης.
Σε αυτή την Ήπειρο δεν υπάρχει ένα κλίμα της γης που να μην το διαθέτει.
Στο βορρά και στο νότο έχει τους πάγους.
Σας θυμίζω ότι εδώ πάνω είναι ο βόρειος πόλος, που ο βόρειος πόλος είναι μεν συμπαγής αλλά δεν είναι γη.
Είναι πάγος, είναι πάγος.
Άμα λιώσουν δηλαδή οι πάγοι, δεν θα υπάρχει εκεί πάνω σημείο να περπατήσει κανείς.
Αντιθέτως, εδώ κάτω, η Ανταρκτική είναι ήπειρος.
Είναι και αυτή ήπειρος, ακατοίκητη, πλήρως ακατοίκητη.
Και τώρα, μέσα σε αυτή την…
είναι η πιο ακραία σε αντιθέσεις, ήπειρος στον κόσμο.
Έχει τα περισσότερα νερά στη γη, δύο τη σημεία είναι κόλαση νερών.
Εδώ, αυτή η περιοχή που λέγεται η περιοχή των μεγάλων λιμνών, εδώ βρίσκονται και οι καταρράκτες του Νιαγάρα, οι οποίοι είναι πάλι καταρράκτες με το περισσότερη παροχή ύδατος από κάθε άλλο καταρράκτη.
Δεν είναι οι μεγαλύτεροι καταρράκτες στον κόσμο, αλλά έχουν πάρα πολύ νερό που τρέχει.
Εδώ, να σκεφτείτε, σε αυτή την περιοχή των μεγάλων λιμνών, Επίσης, η περιοχή των μεγάλων λιμνών βρίσκεται το 1 πέμπτο του γλυκού ύδατος όλης της γης.
Το 1 πέμπτο.
Τόσες πολλές λίμνες ποτάμια βρίσκονται σε αυτή εδώ την περιοχή.
Που σήμερα είναι σε Καναδά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης, κόλαση νερού είναι εδώ στη Βραζιλία, η περιοχή του Αμαζονίου.
Πρέπει να σας πω, ο Αμαζόνιος δεν είναι ένα ποτάμι, είναι εκατοντάδες ποτάμια.
τα οποία συγκλίνουν και δημιουργούν τον Αμαζόνιο προς το τέλος του.
Και εδώ λοιπόν βρίσκεται και το μεγαλύτερο δάσος, τροπικό δάσος του κόσμου.
Είναι το δάσος του Αμαζονίου.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο.
Σιγά σιγά το προσπαθούμε να το κάνουμε εθνικό κήπο, διότι κάθε χρόνο, κάθε χρόνο ξυλεύεται και αποδίδεται στη Γεωργία έκταση του ίση με το μέγεθος της Ελβετίας.
Κάθε χρόνο.
Αν είμαστε δηλαδή συνεπείς, σε λίγες δεκαετίες αυτό το δάσος θα έχει ρημαχθεί τελείως και αποδίδεται στη Γεωργία.
Αν πάση περιπτώσει.
Όμως όταν ήρθαν εδώ οι Κονκισταδόρες βρήκαν το δάσος παρθένο.
Τεράστιο, τεράστιο.
Και εδώ δίπλα, στο πιο πράσινο σημείο της γης, από αυτό το δάσος θα σας γελάσω πόσο ποσοστό του οξυγόνου της γης εκλύεται.
Το 2, 8, του…
Δηλαδή στις 10 μας αναπνοές οι 2 έρχονται από το…
από εκεί, αν θα λέγαμε.
Είναι καταπληκτικά πράγματα.
Εδώ λοιπόν, δίπλα σε αυτό το καταπληκτικά πράσινο σημείο, ανάμεσα στη Χηλή και στην Παραγουάη, βρίσκεται η πιο ξερή έρημος της Γης.
Λέγεται Ατακάμα.
Η έρημος Ατακάμα.
Σε αυτή την έρημο υπάρχουν, αν θυμάστε πριν 5-6 χρόνια, σε ένα ορυχείο της Χιλής είχαν παγιδευτεί πολύ βαθιά, σε μεγάλο βάθος, εκατοντάδες εργαζομένων και δεν μπορούσαν να τους σηκώσουν και τελικά οι ΗΠΑ βρήκαν ένα τρόπο και μπόρεσαν σιγά σιγά να τους βγάλουν αυτά τα ορυχεία βρίσκονται στην έρημο Ατακάμα που είναι η πιο στεγνή έρημος στον κόσμο στη Σαχάρα βρέχει περίπου μία φορά τα 8-9 χρόνια στην Ατακάμα μία φορά τα 140 χρόνια είναι η απόλυτη τρέλα της ερήμου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το πιο πράσινο σημείο της γης.
Είναι μια τρελή Ήπειρος αυτή.
Και γι’ αυτό της ταιριάζει η λογοτεχνία που παράγει, που έχει μια τρέλα, δεν έχει μέτρο, αν διαβάσετε Γκαρσία Μαρκέζ, που είναι μαγικά μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας, είναι και Ήπειρος έτσι, είναι τρελή Ήπειρος.
Εδώ βρίσκεται και η περίφημη οροσειρά της των Άνδεων.
Οι Άνδες καλύπτουν όλη αυτή εδώ πέρα τη γραμμή, το δυτικό τμήμα της Νότιας Αμερικής και θεωρείται η πιο ψηλή οροσειρά του κόσμου από την εξής πλευρά.
Οι πιο ψηλές οροσειρές της γης βρίσκονται στα Ιμαλάια, βόρεια από την Ινδία, δεν υπάρχει περίπτωση, εδώ.
Εδώ.
Όμως οι Άνδεις είναι πολύ μακρύτερη οροσειρά από τα Ιμαλάια και έχει δεκάδες κορυφών που είναι πάνω από 6.000-6.500 μέτρα.
Άρα αναλογικά είναι, με αυτή την ανάγνωση, η υψηλότερη οροσειρά της Γης.
Έρχεται, είναι σαν τείχος.
Οι Άνδεις είναι σαν τείχος προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Γι’ αυτό και δημιουργούνται τόσο έντονα φαινόμενα διότι οι υγροί άνεμοι του Ατλαντικού παγιδεύονται στην πλευρά των Άνδεων προς τον Ειρηνικό και αυτό αλλάζει το κλίμα στη μία περιοχή και ενισχύει το κλίμα στην άλλη περιοχή.
Μάλιστα αυτή η υψηλότατη οροσειρά συνεχίζεται επίσης την ίδια διαδρομή δηλαδή προς τα δυτικά, γνωστά ως βραχώδη όρη, rocky mountains, βραχώδη όρη, τα οποία σηκώνονται πολύ ψηλά, γίνονται ψηλά εδώ.
Και το ψηλότερο σημείο τους είναι στον Καναδά, όπου βρίσκεται το όρος Denali ή Makkilai, το οποίο είναι το ψηλότερο όρος της Αμερικανικής Ηπείρου γύρω στα 7.000 μέτρα ύψος.
Είχα την τύχη να πάω προς αυτό το όρος και πρέπει να σας πω ότι ταξίδευα εδώ στην Αλάσκα, με συγχωρείτε σας έδειξα λάθος, εδώ στην Αλάσκα είναι το όρος Μακίν Λεή, έκανα λάθος, Εδώ είναι το όρος Μακίνλι και πήρα το ΚΤΕΛ, ας πούμε, από εδώ, που είναι το Anchorage, δεν είναι η πρωτεύουσα, αλλά η μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκα, και κινήθηκα προς το όρος Μακίνλι γιατί ήθελα κάτι να κάνω εκεί.
Και είναι μια απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη και έβλεπα το βουνό όλες τις ώρες που κυλούσε το λεωφορείο.
Δηλαδή στην αρχή μακρινό και σιγά σιγά πλησιάζαμε, πλησιάζαμε, πλησιάζαμε και ήταν ένας γίγαντας πραγματικός.
Το όρος Μακίνι λέει.
Εδώ λοιπόν έχουμε το ταψιταβραχό διώρησε όλη αυτή τη διαδρομή.
Εδώ είναι το ψηλότερο του σημείο, μάλιστα.
Έχουμε αντιφάσεις αυτήν την Ήπειρο.
Και τώρα αυτή η Ήπειρος έχει και άλλα στοιχεία που μας χρειάζονται πριν προχωρήσουμε.
Οι κάτοικοί της έχουν έρθει από εδώ, από την Ασία, έχουμε πήγει αυτό πριν 50.000 χρόνια και κινήθηκαν σταδιακά και ξαναήρθαν και ξαναήρθαν και κινήθηκαν, περπάτησαν, περπάτησαν, μπήκαν, μπήκαν, έφτασαν μέχρι τη μύτη αυτής της.
Τώρα, την ώρα που έρχονται οι Ευρωπαίοι εδώ, δηλαδή το 1492, που έρχονται οι Ισπανοί, σας θυμίζω ότι ήρθανε οι Βίκινγκς.
Οι Βίκινγκς ήρθαν εδώ πέρα, το ξέρουμε ότι ήρθαν σε αυτές εδώ τις περιοχές γύρω στο 1000 μετά Χριστόν.
Πρέπει να σας πω ότι ο βασιλιάς των Αζτέκων εξηγούσε στους Ισπανούς ότι παλιά ήρθαν εδώ άνθρωποι ψηλοί ξανθοί με γαλανά μάτια που τα πλοία τους είχανε μπροστά φίδια.
Τα ντράκαρ των Βίκινγκς στην πλώρη έχουν σκαλισμένα φίδια.
Άρα πρέπει να υπήρχε μια ανάμνηση της εμφάνισης των Βίκινγκς που ίσως έφτασαν και χαμηλότερα.
Εν πάση περίπτωση.
Γιατί το λέω αυτό.
Διότι όταν ήρθανε οι Κονκισταδόρες, το 1492, το 1500 έτσι να το στρογγυλέψουμε, αυτοί οι Ήπειρος χωρίζονταν στα δύο.
Από εδώ και κάτω, κοιτάξτε το φωτάκι που σας δείχνω, δεν είναι τυχαίο που σας το δείχνω εδώ, από εδώ και κάτω, ήταν πυκνοκατοικημένη, πολύ πυκνοκατοικημένη Ήπειρος.
Οι Ισπανοί μείναν άναυδοι από το πληθυσμό που βρήκαν εδώ πέρα.
Εδώ είναι το Μεξικό, η χώρα που λέγεται Μεξικό.
Το Μεξικό είναι η σπουδαιότερη χώρα για την ιστορία όλης της Αμερικανικής Ήπειρου.
Εδώ είχε αναπτυχθεί ο περίφημος πολιτισμός των Μάγιας, αλλά όταν ήρθανε οι Κονκισταδόρες, οι Ισπανοί, εκεί στο 1500, οι Μάγιας πια δεν υπήρχαν, αλλά υπήρχε ένας άλλος πολιτισμός που ονομαζόταν Αζτέκοι.
Η έδρα αυτών των μεγάλων πολιτισμών είναι εδώ πέρα, όπως σας είπα, το Μεξικό, και ιδιαιτέρως αυτή εδώ η Χερσόνησος του Μεξικού, που λέγεται Γιουκατάν.
Η Γιουκατάν είναι, τι να πω, η ακρόπολη όλης της Ηπείρου.
Εδώ έχουν γίνει τα σπουδαιότερα πολιτισμικά γεγονότα.
Αυτή είναι η χερσόνησος του Γιουκατάν.
Όπως κοντά που είναι η Γουατεμάλα κτλ.
Από αυτό το σημείο και νοτιότερα υπήρχαν περιοχές πάρα πολύ πυκνοκατοικημένες και αυτές ήταν εδώ στο Μεξικό.
Δεν είναι τυχαίο που σας δείχνω εδώ στο Μεξικό, διότι αυτά τα τμήματα που σήμερα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τα νότια δηλαδή τμήματα, ήταν Μεξικό.
Το πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τον πόλεμο που έγινε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού, στην δεκαετία του 1840, δηλαδή πριν 150 χρόνια.
Και τότε σε αυτόν τον πόλεμο το Μεξικό ηττήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχασε το 40% του εδάφους του.
Έτσι οι Νότιες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν Μεξικό μέχρι το 1850, χοντρικά.
γι’ αυτό και οι πόλεις των ΗΠΑ εκεί έχουν ισπανικά ονόματα.
Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Λας Βέγκας, όλα αυτά είναι ισπανικά ονόματα.
Γιατί είναι ισπανικά, γιατί ήταν Μεξικό μέχρι το 1840-1850.
Όταν ήρθαν οι Κονκισταδόρες, εδώ λοιπόν ήταν η δύναμη των Αστέκων σε μεγάλο βαθμό και από εδώ και κάτω υπήρχε Γεωργία, Γεωργική Επανάσταση.
Είχε υπάρξει η Γεωργική Επανάσταση, είχε συμβεί η Γεωργική Επανάσταση εδώ.
Δεν χρειάστηκε να διδάξουν στους ντόπιους κατοίκους την Γεωργία οι Ισπανοί.
Οι ντόπιοι Αμερικανοί κάτοικοι είχαν φτάσει στη Γεωργία τρεις χιλιάδες χρόνια πριν από τους Ευρωπαίους.
Και μάλιστα, η Αμερικανική Ήπειρος διαθέτει θαυμάσια πανίδα και χλωρίδα.
Θαυμάσια, πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα.
Και ορισμένα από αυτά τα προϊόντα που καλλιεργούσαν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, οι μεγάλες γεωργικές ζώνες ήταν αυτή εδώ η γεωργική ζώνη, δηλαδή το Μεξικό, Γουατεμάλα, αυτό που σήμερα είναι Βενεζουέλα, Κολομβία ή σημερινός Περού, τμήματα της Χιλής, εδώ υπήρχε πολύ έντονη γεωργία, σε άλλα σημεία δεν υπήρχε, θα εξηγήσουμε, σε αυτά εδώ πέρα η γεωργία στηριζότανε σε ορισμένα φυτά που έκτοτε έχουν γίνει πολύ αγαπημένα όλου του πλανήτη, το κύριο τρόφιμό τους ήταν ο αραβόσιτος, Ο καλαμπόκι, ότι ήταν για μας το σιτάρι, τα δημητριακά, ήταν για αυτούς το καλαμπόκι.
Οι πατάτες που είναι αμερικάνικο φυτό, το πήραμε από την Αμερική μετά τον Κολόμβο, δηλαδή το μάθημα, μάθαμε τις πατάτες μετά τον Κολόμβο, τα φασόλια, τις ντομάτες, τις πιπεριές όλων των ειδών, τη βανίλια, το κακάο, το καπνό, διάφορα τέτοια τα γνωρίσαμε μετά τον Κολόμβο.
Από αυτά έχει ενδιαφέρον ότι τις πατάτες τις λάτρεψε η πόλη της ανθρωπότης και τις τρώμε τις πατάτες περισσότερο από ότι οι Αμερικανοί.
Δηλαδή, έχει ενδιαφέρον, αγαπήθηκαν κάποια προϊόντα, ένθεν και ένθεν, έγιναν ανταλλαγές προϊόντων.
Αυτοί οι Ήπειρος από τους Κονκισταδόρες πήρανε, πολλά και εκείνοι, ανάμεσα στα άλλα το βαμβάκι, το καφέ, ο καφές είναι αραβικό φυτό, φυτό εδώ της Υεμένης και της Σομαλίας και της Αιθιοπίας, που πήγε σήμερα, οι καλύτερες ποικιλίες καφέ παράγονται στην Αμερική, έτσι.
Εναρμονίστηκαν διάφορα προϊόντα, η ζάχαρη που ήταν προϊόν εδώ, ευρωπαϊκό, που μεταφέρθηκε στην Αμερική και οι μεγάλες φυτείες, ζαχαροκάλαμου τελικά είναι στην Αμερική, έχει ενδιαφέρον τι έγινε δηλαδή, έγινε ανταλλαγή προϊόντων.
εμπλουτίστηκε η διατροφή όλης της ανθρωπότητας με την ανακάλυψη αυτής της Ηπείρου.
Είχαν φτάσει στη Γεωργία αλλά δεν είχαν άροτρο.
Δεν είχαν άροτρο γιατί δεν είχαν σίδηρο.
Όπως σας είπα, χρυσό και ασήμι είχαν αυτοί οι φουκαράδες. Αυτό είχαν πάθει.
Όντως φουκαράδες διότι ήτανε το τέλος τους αυτό. Ήταν η συμφορά τους, η καταστροφή τους, το ότι είχαν τόσο ασήμι και χρυσάφι.
Όπως σας είπα, βρίσκουμε αρχαιολογικά σίδηρο, πολύ λίγα αντικείμενα από σίδηρο, και φαίνεται ότι το χρησιμοποιούσαν μόνο σε δλατρευτικές διαδικασίες, ίσως γιατί είχαν βρει μεγάλη ποσότητα.
αργότερα βρέθηκαν σε ποσότητα, σε βαθιά όπως σας είπα, το ορυχείο αυτό στην χηλή η χηλή έχει τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στον κόσμο, αλλά βρέθηκαν αργότερα αυτά γιατί σας το λέω, διότι έχει σημασία όλο αυτό, οι άνθρωποι εδώ δεν είχαν άροτρο, φυτεύανε τρύπα σπόρος τρύπα σπόρος, κάνανε δηλαδή μία τρύπα βάζανε το σπόρο, κάνανε τρύπα βάζανε το σπόρο, κάνανε τρύπα βάζανε το σπόρο Έτσι φυτεύαν και είχαν τη διατροφή τους, ήταν πλουσιότατη, είχαν πάρα πολλά ψάρια κτλ.
Τώρα σε αυτή εδώ την Ήπειρο, όπως σας είπα, ήταν περιοχές πάρα πολύ πυκνοκατοικημένες, πολλής πληθυσμός.
Η μεγαλύτερη πόλη από όλες που συνάντησαν οι Ισπανοί και εντυπωσιάστηκαν δεν είχαν ξαναδεί τόσο μεγάλη πόλη.
ήταν η πρωτεύουσα των Αζτέκων, η Τενοτσιτλάν, η οποία σήμερα είναι η πόλη του Μεξικού.
Είναι η ίδια, στο ίδιο σημείο που είναι η πόλη του Μεξικού.
Η Τενοτσιτλάν, κατά πάσα πιθανότητα ήταν η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο.
Και θα γνωρίζετε ίσως ότι η πόλη του Μεξικού σήμερα είναι στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο.
Το Τόκιο, νομίζω, είναι πρώτο και δεύτεροι νομίζω είναι η πόλη του Μεξικού, κάτι τέτοιο.
Δηλαδή, το όχι το Μεξικό! Και ιδίως εκείνο το σημείο της πόλης του Μεξικού, να είναι πολυάνθρωπο.
Πολυάνθρωπο.
Έχει σημασία.
Ότι είναι πολυάνθρωπο.
Διότι οι καημένοι, οι Ισπανοί, έπαθαν κράμπα.
Έπαθαν κράμπα.
Διότι, άμα έχεις πολλούς ανθρώπους να σφάξεις, είναι ένα ζήτημα.
Ενώ αν ήταν αραιοκατοικημένο δηλαδή θα ήταν το έργο ευκολότερο.
Εύκολο, είχανε δουλειά να κάνουν.
Εδώ λοιπόν είναι πολύ πυκνοκατοικημένα σημεία.
Αλλά δεν είναι.
Μέσα στη Βραζιλία, μέσα στα τρομερά αυτά δάση είναι φυλές, η μία εδώ, η άλλη εκεί, η άλλη παρά εκεί, πάνω στις Άνδεις και οι Άνδεις ήταν πυκνοκατοικημένες.
Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό.
Οι Ισπανοί είναι ανάναβοι διότι σε τόσο ψηλά…
Ε, πώς τελειώνει η μπαταρία και μετά δεν έχω να σας δείξω.
Είναι το αστέρι της κρίσης εδώ πέρα.
Σε αυτά τα τόσο ψηλά βουνά η Γεωργία έφτανε μέχρι και τα τρεις και τα τέσσερις χιλιάδες μέτρα κάνοντας πεντζούλες.
δηλαδή έκοβαν το βουνό έτσι ώστε να δημιουργήσουν χωράφια και με αυτά τρέφονταν.
Τώρα υπήρχαν φυλές όπως σας είπα παντού μέσα σε αυτά τα δάση και εδώ είναι οι Αργεντινοί που είναι μεγάλοι αναπτεπταμένες πεδιάδες.
Τώρα από το σημείο που σας έδειξα αυτό και κάτω, δηλαδή από το Μεξικό και κάτω, εδώ η Ήπειρος αλλάζει.
Εκεί στο 1500 είναι αραιοκατοικημένες περιοχές.
Αραιοκατοικημένες περιοχές.
Έως πολύ αραιοκατοικημένες.
Εδώ μόνο στα παραλία τα ανατολικά υπάρχει γεωργία μέχρι σε ένα σημείο και μετά παύει να υπάρχει γεωργία.
Οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι και είναι κυνηγοί.
Κυνηγοί.
Ζουν με το κυνηγοί.
και αυτούς θα βρουν οι δυτικοί όταν θα έρθουν εδώ πέρα.
Στο δε πολύ βόρεια σημεία κατοικούν Εσκιμώοι.
Άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι ζουν μέσα στον πάγο.
Και εκεί πολύ αραιοκατοικημένα σημεία.
Όλοι εδώ μέχρι περίπου εδώ έχουν την ίδια κοψιά οι άνθρωποι. Δηλαδή είναι σχετικά ψηλοί, μέτριοι στο ύψος, λεπτοί, άτριχη στο σώμα, άτριχη στο σώμα, θυμάστε από τα πρώτα μας μαθήματα, μελαψή προς το κόκκινο, οι Ευρωπαίοι τους ονόμασαν ερυθρόδερμους όλους μαζί γιατί είναι μελαψό το σώμα τους, το δεν είναι κόκκινο αλλά εντάξει ελαφρά κοκκινίζει και έχουν έντονα ζυγωματικά, μύτη γαμψή, λεπτή και γαμψή που κυλείται προς τα κάτω, και ψηλό μέτωπο και πλούσια μαλλιά.
Αντιθέτως, εδώ βόσα στα βόρεια, που είναι η Εσκιμώοι, είναι τελείωσα άλλη φυλή.
Ξέρουμε ότι αυτοί οι βόροι κάτοικοι των πολύ κρύων εδαφών προήλθαν από την περιοχή της Ιαπωνίας, στα βόρεια νησιά της Ιαπωνίας και από την Κορέα, και έχουν ακριβώς τέτοιες μορφές, δηλαδή πρόσωπο πλακουτσό, μύτη λεπτή και μικρή και ανοιχτή και πολύ πολύ λευκό δέρμα.
Έχει ποικιλία αυτή η Ήπειρος ων ουκ έστι αριθμός.
Το 1500 που φτάνουν εδώ οι Κονκισταδόρες ομιλούνται πάνω από 1000 γλώσσες.
και τούτο διότι είναι κατεσπαρμένη η Ήπειρος αυτά τα πολύ ψηλά βουνά, τα βαθιά δάση, τα τεράστια ποτάμια χωρίζουν την Ήπειρο, την ενώνουν αλλά και τη χωρίζουν και δημιουργούν πολλές υποπεριπτώσεις κατοίκων, λαών, πολιτισμών κτλ.
Κάποιες περιοχές, ιδίως εδώ στη Βραζιλία και στην περιοχή της Ουρουγάης κτλ.
όπως και στα νησιά της Καραϊβικής, βρίσκονται σε κάποιες, σε κάποια από αυτά, οι κάτοικοι ζουν κοινοκτημονικά.
Δεν γνωρίζουν τη λέξη έχω, δεν υπάρχει το ρήμα έχω, δεν έχουν ιδιοκτησία, ζουν κοινοκτημονικά και παντρεύονται ελεύθερα.
Συνουσιάζονται ελεύθερα και κατοικούν όλοι μαζί σε μεγάλα οικήματα κατά των 500-600 ατόμων.
Να σας διαβάσω τι είδε ο Αμέρικος Βεσπούκι, από τον οποίο πήρε και το όνομά του, η Ήπειρος από τον Αμέρικο.
Αυτός έφτασε στην Ήπειρο το 1502, δηλαδή 10 χρόνια μετά τον Κολόμβο, επίσης Ιταλός, και αυτός έφτασε σε διάφορα σημεία, με συγχωρείτε, εδώ που έφτασε ο Κολόμπος δηλαδή κοντά στην Καραϊβική αλλά κινήθηκε και νοτιότερα και είδε διάφορα σημεία και σας λέω ότι είδε.
Βρήκαμε ότι η χώρα κατοικείται από ανθρώπους εντελώς γυμνούς.
Άντρες όπως και γυναίκες που δεν καλύπτουν τα απόκρυφά τους.
Ήταν τελείως γυμνοί.
Τα σώματα τους είναι πολύ ευκίνητα και με καλές αναλογίες, το δέρμα τους ανοιχτόχρωμο, έχουν μακριά μαλλιά και λίγα ή καθόλου γένια, όντως.
Σας είπα οι άντρες είναι άτριχοι και έχουν πλούσια μαλλιά αλλά τα γένια καθόλου.
Κανένας τους δεν έχει ατομική περιουσία γιατί όλα είναι κοινά.
Δεν έχουν σύνορα βασιλείου ή επαρχίας.
Δεν έχουν βασιλιά ούτε υπακούν σε κανένα.
Καθένας είναι κύριος του εαυτού του.
Δεν υπάρχει δικαστική διοίκηση, άχρηστη για αυτούς γιατί σύμφωνα με το δικό τους κώδικα δεν κυβερνά κανείς.
Ζουν σε κοινοβιακά σπίτια κτισμένα σαν πολύ μεγάλες καλύβες.
Για ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου σίδερο και γενικότερα κανένα μέταλλο, μπορεί κανείς να θεωρήσει τις καλύβες τους πραγματικά παλάτια.
Σε ένα από αυτά τα σπίτια έμεναν πεντακόσια ή εξακόσια άτομα.
Κοιμούνται σε δίκτυα, υφασμένα από βαμβάκι, που κρέμονται στον αέρα και χωρίς κανένα σκέπασμα.
Τρώνε στο έδαφος.
Τα φαγητά τους είναι πολλά.
Ψάρια σε ατέλειωτες ποικιλίες, μεγάλη αφθονία γαρίδων, αστακών και άλλων προϊόντων της θάλασσας.
Οι γάμοι τους δεν είναι με μία γυναίκα μόνο, παρά ζευγαρώνει όποιος θέλει με όποιον θέλει χωρίς πολλές πολλές διατυπώσεις.
Δεν έχουν κληρονόμους γιατί δεν έχουν ιδιοκτησία.
Βρέθηκε δηλαδή σε ένα κοινοκτημονικό περιβάλλον ο Αμέρικο Βεσπούκι.
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτή η πραγματικότητα, σε αυτή την Ήπειρο όλα υπήρχαν και οι ιδιοκτησίες υπήρχαν και πόλεμοι υπήρχαν και διοίκηση υπήρχαν.
απλώς έπεσε σε περιοχές που ήταν οι άνθρωποι κοινοκτημονικοί, συνήθως μικρές φυλές.
Αντιθέτως εδώ που ήταν πάρα πολύ πολυάριθμοι οι κάτοικοι, δηλαδή στην περιοχή του σημερινού Μεξικού της κεντρικής Αμερικής, του σημερινού Περού κτλ.
και κράτη, υπήρχαν και δομές, υπήρχαν και ιδιοκτησία, υπήρχαν και όλα, υπήρχαν και διοίκηση και τα πάντα.
Και πολύ άγρια μάλιστα και πολύ συστηματική. Όλα τα έχει ο μπαχτσές όταν έφτασαν οι Ευρωπαίοι εδώ πέρα. Μάλιστα.
Τώρα, θα σας προϊδεάσω για κάτι βαρύ, διότι το γνωρίζουμε όλοι τι φρικαλεότητες συνέβησαν από πλευράς των Ισπανών και των Πορτογάλων όταν κατέκτησαν αυτή τη γη.
Θεωρείται η μεγαλύτερη φρίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Μέχρι το 1500 η ανθρωπότητα έχει καταγράψει τη σφαγή πόλεων, τη σφαγή πληθυσμών, χωρών, τη σφαγή μιας Ηπείρου δεν την είχε καταγράψει.
Ήρθε η ώρα να συμβεί και αυτό εκεί γύρω στο 1500.
Γιατί σας τα λέω αυτά, διότι όταν έφτασαν οι Ισπανοί και προέβησαν σε αυτές τις φοβερές τους δράσεις, επειδή κατηγορήθηκαν όταν μαθεύτηκαν μετά από δεκαετίες τις φρικαλεότητες τους, δικαιολογήθηκαν λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί εκεί είναι τέρατα, δεν είναι άνθρωποι και τούτο διότι δικαιολογήθηκαν, δεν χρειάστηκαν δηλαδή να δικαιολογηθούν, απλώς είπαν ότι αυτοί εδώ πέρα είναι τέρατα, διότι τρώνε ανθρώπους και γιατί θυσιάζουν ζωντανούς ανθρώπους.
Αυτό συνέβαινε.
Δηλαδή, στον πολιτισμό των Αζτέκων και των Ίνκας που βρήκαν, εδώ στην περιοχή, οι Αζτέκοι όπως σας είπα είναι εδώ στον Μεξικό, οι Ίνκας είναι εδώ στην περιοχή του σημερινού Περού και σημερινού.
Πράγματι, η θρησκεία των ανθρώπων εκεί, Ήταν η λατρεία του ήλιου και διάφορων θεοτήτων της φύσεως.
Ο ανώτατος θεός ήταν ο ήλιος.
Και σύμφωνα με αυτούς τους πολιτισμούς, σε εκείνη την περιοχή, δεν είναι σε όλη την Αμερική, είναι στις δύο περιοχές που σας είπα, για να ανατείλει ο ήλιος κάθε μέρα, πρέπει να προσφερθεί στον ήλιο, να επιδειχθεί στον ήλιο, μια καρδιά παλλόμενη ανθρώπου.
Έτσι αυτά οι ναοί των Αζτέκων και των Ινκας θα τους γνωρίζετε που είναι πυραμιδοειδείς.
Είναι πυραμίδες, κυριολεκτικά, με βαθμίδες ολόγυρα.
Έχουν από ένα σημείο σκάλα για να ανεβείς, αλλά αυτό που βλέπεις από μπροστά είναι για να γίνεται μαλακότερο το κρέας, καθώς το πετούσε ο θύτης.
Κάθε μέρα έπρεπε να γίνει μια θυσία.
Σε διάφορα σημεία γίνονταν θυσίες, ανθρωποθυσίες.
Είναι αυτές οι περιοχές οι πιο ανθρωποθυσιαστικές περιοχές στον κόσμο.
Και σας θυμίζω ξανά αυτούς τους ναούς, που τους έχουν και στις διαφημίσεις του Sprite, να πέφτει το Sprite από πάνω, και δηλαδή αυτή τη διαφήμιση ανατρίχιασα δεν ξέρω αν έχετε…
νομίζω το Sprite κάτι τέτοιο διαφημίζανε μια Αμερικανική διαφήμιση στις τηλεοράσεις μας και είναι έτσι αυτός αυτή είναι η πυραμιδοειδής με τις βαθμίδες επάνω είναι το σημείο στο οποίο γίνονταν η θυσία έπρεπε να είναι ζωντανός ο άνθρωπος την ώρα που του έβγαζαν την καρδιά λέει του έξι άνθρωποι τον κρατούσαν και με ένα μαχαίρι από πέτρα γιατί δεν είχαν σίδερο, τους σκίζανε το στέρνο, έβγαζαν την καρδιά και τη δείχνανε στον ήλιο για να ηρεμήσει ο ήλιος και να επανέλθει την άλλη μέρα.
Και αμέσως ο εφήτης, ο ιερέας, έσπρωχνε τη σορό να πέσει σε αυτά τα σκαλοπάτια, τα οποία είναι καμωμένα έτσι, αν τα έχετε δει, δεν είναι σκαλοπάτια για να βάζεις το πόδι σου, Είναι ρηχά για να μην σκαλώνει η σορός και να πέφτει τα τα τα τα τα κάτω και κάτω την παρελάμβαναν εκείνος τον οποίο ανήκε το βραδινό γεύμα.
Τι είπατε; Δεν σας άκουσα.
Θέλετε συνταγή; Λέω γιατί…
Εδώ έχει μεγάλη σημασία αυτό που θα σας πω, διότι ήταν συνήθως αιχμάλωτη από επιθέσεις που έκαναν και έχει μια σημασία για τα τεκταινόμενα, διότι θα τα πούμε και όταν έρθει ώρα τους, οι Κονκισταδόρες βοηθήθηκαν στην κατάληψη αυτών των εξαιρετικά πολυάνθρωπων περιοχών, διότι φυλές οι οποίες ήταν θύματα για θυσίες συνέπραξαν με τους Ισπανούς εναντίον των…
καταλαβαίνετε εδώ είναι περίπλοκο πράγμα.
Πράγματι έτσι συνέβαινε.
Αυτό συνέβαινε.
Και επομένως ήταν μια πολύ βαριά εικόνα όταν την έβλεπες.
Κατά τα άλλα ήταν σπουδαίοι πολιτισμοί σε άλλα επίπεδα.
Θα μιλήσουμε για αυτούς μια άλλη στιγμή.
Τον Αζτέκων και τον ίνκας τώρα μιλούμε.
Από εκεί και πέρα υπήρχαν ένα σωρό άλλοι μικρότεροι πολιτισμοί, δευτερότεροι κτλ που ήταν απλούστατοι, δεν είχαν κάνουν τίποτα από αυτά.
Όλα τα είχαν ο Μπαχτσές μάλιστα.
Αυτό διότι κατέβηκαν, να τους βγάλουμε από τα πλοία τώρα τους Κονκισταδόρες.
Ήρθε η ώρα, τους έχουμε σταματήσει εκεί πέρα στα πλοία, ώρα να τους κατεβάσουμε.
Αυτοί λοιπόν τώρα κατέβηκαν από τα πλοία με τα άλογα τους και με τα όπλα τους διέθεταν, όπως σας είπα, όπλα.
Όπλα με πυρίτιδα, κανόνια κτλ.
Οι κάτοικοι της Αμερικής δεν είχαν, τα όπλα τους ήταν ξύλινα και πέτρινα.
Αιχμηρά μεν, αλλά μέχρι εκεί έφτανε το πράγμα.
Και ένας από τους λόγους που παγιδεύτηκαν σε αυτή την ιστορία, οι μεγάλοι πολιτισμοί, οι Αζτέκοι και Ίνκα, που έπεσαν με αναλογικά πολύ μεγάλη ευκολία στα χέρια των Κονκισταδόρων, των Ισπανών, είναι ότι υπήρχε μία προφητεία που κυκλοφορούσε εκεί πέρα στην Κεντρική Αμερική που έλεγε ότι θα αρθούν κάποια πλάσματα πολύ μεγάλα, πολύ ψηλά κτλ κτλ και νόμιζαν ότι ήταν θεοί.
Στην αρχή δηλαδή δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται και έτσι δεν…
δεν…
αντιμετώπισαν με άμυνα, δεν προετοιμάστηκαν γι’ αυτό που έπροκειτο να γίνει.
Ήταν ακόμη ένας λόγος ο λόγος που διευκόλυνε την κατάκτηση αυτής της Ηπείρου από τους Ισπανούς.
Επαναλαμβάνω ότι οι Ισπανοί κατέκτησαν αυτό το κομμάτι.
Αυτό το κομμάτι, έτσι, από το Μεξικό και κάτω.
Όχι από το Μεξικό και πάνω.
Εκεί ήταν η περιοχή στην οποία έδρασαν.
Οι αρχηγοί τους αυτής της κατάκτησης είναι ο Πιζάρο και ο Κορτές, οι οποίοι συνέτριψαν στην ουσία οι δυο τους, αυτοί, ο ένας μεξικό, ο άλλος την περιοχή του Περού.
Δηλαδή συνέτριψαν τους πιο δύσκολους αντιπάλους.
Άμα συνέτριβες αυτούς μετά ήταν εύκολο να συντρίψεις και τους υπόλοιπους, διότι ήταν ελάσσονες μικρές φυλές που μπορούσες να τις συντρίψεις μάλιστα.
Τώρα, αυτοί λοιπόν έφτασαν, κινήθηκαν εδώ στο Μεξικό και σε αυτή τη ζώνη και την κατέκτησαν.
και τον κατέκτησαν με μια βία ανήκουστη, η οποία συνδυάστηκε και με μία επιθυμία να μεταστραφεί ο ντόπιος πληθυσμός στη σωστή θρησκεία που είναι ο χριστιανισμός.
Να σας περιγράψω λίγο, να σας διαβάσω από πηγές της εποχής.
Οι Κονκισταδόρες βρέθηκαν σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση διότι στην ουσία έβλεπαν, είχαν μια αγωνία βέβαια, δεν ήξαναν ακριβώς σε τι σημείο της συνδυασίας ήρθαν είχαν και αυτοί τις ανασφάλειες τους, πού ακριβώς είμαι, τι είναι εδώ που βρίσκομαι, τι θα βρω μετά ίσως αυτό εξηγεί και την μεγάλη έκταση βία στην οποία εφάρμοσαν Όμως αυτή η ιδία συνδυάστηκε με την βίαιη επιβολή του χριστιανισμού και συνδυάστηκε επίσης με αλλεπάνηλες αποστολές.
Ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλα έστειλαν και άλλους, και άλλους Κονκισταδόρες και όχι μόνο Κονκισταδόρες αλλά και μοναχούς, διάφορους ιεραποστόλους, δομινικανούς, διάφορους ιεραποστόλους, για να πείσουν τους ντόπιους τη σωστή κατεύθυνση, τη σωστή θρησκεία.
Ένας από αυτούς, ένας δομινικανός ιεραπόστολος, ο Μπαρτολομέο Ντελάς Κάζας, και όχι μόνο αυτός, αλλά αυτός είναι ο πιο γνωστός, έμεινε άναυδος από το βαθμό της βίας που εφαρμόζονταν στους γηγενείς κατοίκους, την πλευρά των Κονκισταδόρες, των κατακτητών και έγραψε γράμματα στην Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα λέγοντας «Βασιλιά μου, Βασίλισσά μου, έχετε συναίσθηση τι ακριβώς συμβαίνει εδώ πέρα, τι ακριβώς κάνουν τα στρατεύματά τους, διότι βρίσκεστε μακριά και δεν ξέρετε τι συμβαίνει εδώ πέρα, εδώ συμβαίνουν ανήκουστα πράγματα, τέτοια βία, τέτοια φρίκη δεν έχει ξαναγίνει στη γη, κάνετε κάτι σταματήστε αυτό το πράγμα μάθετε ότι συμβαίνουν αυτά τα ανήκουστα πράγματα σε αυτή την γη που κατεβήκαμε ο Λασκάζας μας γράφει οι Ισπανοί με τα άλογά τους, τα δόρατά τους και τις λόγχες τους άρχισαν να διαπράττουν φόνους και αλλόκοτες αγριότητες έμπαιναν σε πόλεις, συνοικίες και χωριά και δεν τους γλίτωναν ούτε γέροντες, ούτε έγκυες γυναίκες, ούτε τα έμβρυά τους Τους άνοιγαν τις κυλιές και τα κόβαν κομμάτια σαν να έσφαζαν αρνιά.
Έβαζαν στοιχήματα ποιος με μια σπαθιά θα ξεκοίλιαζε έναν άνθρωπο ή θα τον έκοβε στη μέση, ποιος θα έκοβε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά ένα κεφάλι ή ποιος θα έβγαζε πιο γρήγορα τα άντερα κάποιου με ένα μόνο χτύπημα.
άρπαζαν τα μωράκια απ’ τις φτέρνες, αποσπώντας τα απ’ το μαστό της μητέρας τους και τα τσάκιζαν τα κεφάλια, κτυπώντας τα βράχια.
Έφτιαχναν αγχόνες μακριές και χαμηλές, ώστε τα πόδια των κρεμασμένων να αγγίζουν ελαφρά το έδαφος.
Κρεμούσαν σε κάθε αγχώνη δεκατρείς ανθρώπους που έλεγαν πως ήταν προς τιμήν και δόξα του Σωτήρα μας και των δώδεκα Αποστόλων.
Οι Απόστολοι σύν ο Ιησούς 13 άρα τους κρεμούσαν 13-13.
Και έβαζαν φωτιά από κάτω και τους έκαιγαν.
Άλλη μία περιγραφή από την Κούβα, στην οποία μας περιγράφεται η αγωνία των ανθρώπων που έμαθαν πλέον τις αγριότητες που κάνουν οι Κονκισταδόρες και μας περιγράφει για έναν αρχηγό του νησιού, μιας περιοχής του νησιού, Κασσίκ είναι ο όρος, ο οποίος μιλάει στους τρομοκρατημένους Κουβανούς για την πιθανότητα έλευσης των χριστιανών και τους λέει, «Ξέρετε, λέγεται ότι φτάνουν οι χριστιανοί και έχετε την πείρα για τα όσα έχουν συμβεί στο Ουντέλ και στους κατοίκους της Αϊτής, δηλαδή της Εσπανιόλ, θα κάνουν και εδώ τα ίδια.
Ξέρετε γιατί ενεργούν έτσι; Εκείνοι απάντησαν, δεν είναι χωρίς λόγο, αλλά γιατί έχουν έναν Θεό που τον λατρεύουν και πολλοί τον αγαπούν και για να επιτύχουν να τον λατρεύουμε και να μας υποτάξουν και να μας σκοτώσουν.
Ο Χασίκα αυτός είχε μαζί του ένα μικρό πανέρι γεμάτο χρυσά κοσμήματα.
Είπε, να ο Θεός των Χριστιανών, αν θέλετε ας κάνουμε για χάρη Του γιορτές.
Ίσως να τον ευχαριστήσουμε και έτσι θα διατάξει τους χριστιανούς να μη μας κακοποιήσουν.
Δηλαδή είχαν μπερδευτεί, νόμιζαν ότι ο Θεός των Χριστιανών είναι το χρυσάφι.
Γιατί οι Ισπανοί έμπαιναν και έπαιρναν από παντού χρυσάφι.
Γέμιζαν τα πάντα με χρυσάφι.
Όλοι φώναξαν σύμφωνη σύμφωνη και χόρεψαν μπροστά στο χρυσάφι το χρυσάφι, ως που κουράστηκαν, μήπως, τέλος πάντων, ημερέψουν το θεό των χριστιανών.
Έπειτα ο Χατουέι, αυτός ο Κασσίκ, είπε, ακούστε, αν κρατήσουμε αυτό το χρυσάφι, θα μας σκοτώσουν για να μας το πάρουν, ας το ρίξουμε λοιπόν στον ποταμό.
Και όλοι συμφώνησαν και το έριξαν στο μεγάλο ποτάμι που κυλούσε εκεί κοντά.
Ήρθανε οι Ισπανοί, συνέλαβαν αυτόν τον Κασίκ και άλλους και τον σκότωσαν τελετουργικά.
Τον έκαψαν ζωντανό, τον δέσαν σε ένα πάσαλο.
Ένας Άγιος άνθρωπος του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου που βρισκόταν εκεί, του μίλησε λίγο για το Θεό και για την πίστη μας.
Ο Κασίκ δεν είχε ποτέ ξανακούσει παρόμοια λόγια.
Ο φραγκισκανός του είπε να επωφεληθεί από το λίγο χρόνο που του άφηναν οι δήμοι και να πιστέψει στον Ιησού.
Ότι εάν θα πίστευε στα όσα του έλεγε θα πήγαινε στους ουρανούς όπου υπάρχει η δόξα και η αιώνια ανάπαυση.
Αν όμως όχι θα πήγαινε το δίχως άλλο στην κόλαση όπου θα τον τυραννούσαν πόνοι και αιώνια βάσανα.
Ο Κασίκ ρώτησε τον κληρικό αν οι χριστιανοί πήγαιναν στον παράδεισο.
Ο κληρικός του απάντησε ότι αυτοί που ήταν καλοί βέβαια πήγαιναν.
Και ο Κασίκ χωρίς να σκεφτεί περισσότερο δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να βρεθεί στον παράδεισο και προτιμάει να καεί ζωντανός.
Προτιμούσε την κόλαση για να μην είναι μαζί με αυτούς και να μην βλέπει ανθρώπους τόσο σκληρούς.
και συμπληρώνει ο Δελασκάζας.
Αυτή είναι η φήμη που απέκτησε ο Θεός και η πίστη μας εξαιτίας αυτών των Χριστιανών που ήρθαν στις Ινδίες.
Να λες τε.
Επομένως εδώ υπήρξε μεγάλη βία.
Είναι αναμφισβήτητη αυτή η βία, την ξέρουμε από πολλές πηγές.
Σφαγιάστηκαν μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
Μετεστράφησαν πολλοί στην χριστιανική πίστη. Επίσης, πέθαναν πολλοί.
Η Αμερικανική Ήπειρος, σ’ αυτό το κομμάτι δηλαδή της Ηπείρου, έχασε πολλούς κατοίκους εκτός από τις σφαγές και από τις αρρώστιες.
Διότι οι Ισπανοί έφεραν μαζί τους αρρώστιες της Ευρώπης, που ήταν άγνωστες στην Αμερική, όπως εισέπραξαν και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, αρρώστιες που υπήρχαν στην Αμερική και ήταν άγνωστες στην Ευρώπη.
Η γρίπη δηλαδή κατέστρεψε πολλούς κατοίκους στην Αμερική, χιλιάδες άτομα πέθαναν από γρίπη, από ευλογιά που τα έφεραν οι Ευρωπαίοι και αντιστρόφως οι Ευρωπαίοι πήραν, επειδή βίαζαν κιόλας, πήραν αρρώστιες μεταδιδόμενες σεξουαλικά, Βλεννόρια δηλαδή και σύφιλη.
Η σύφιλη, έχει ενδιαφέρον, η σύφιλη έρχεται στην Ευρώπη, διαδίδεται πρώτα στην Ισπανία βεβαίως βεβαίως διότι οι φορείς ήταν Ισπανοί και έχει ενδιαφέρον ότι πρώτη έφτασε η σύφιλη στην Κίνα και έπειτα το καλαμπόκι.
Δηλαδή λόγω επιδόσεων αυτές οι ασθένειες έφτασαν πιο γρήγορα από το καλαμπόκι που ήταν ένα σπουδαίο τρόφιμο.
Πάση περιπτώσει, έτσι οι Ισπανοί κατέκτησαν αυτήν την Ήπειρο, συνέτριψαν τους πολιτισμούς που βρήκαν, μετέστρεψαν τους ντόπιους πληθυσμούς στον χριστιανισμό και έλεγξαν όλη αυτήν την περιοχή την οποία είχαν κατακτήσει.
Κύριος στόχος τους ήταν η εξαγωγή χρυσού και αργύρου διότι όπως σας είπα για κακή τύχη αυτών των ανθρώπων, ο χρυσός και ο άργυρος ήταν κοινό μέταλλο, το είχανε ο καθένας σε μικρές ποσότητες, στα δε παλάτια των βασιλεών, είχαν τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργύρου, οι Ισπανοί για δυο περίπου αιώνες το μόνο που έκαναν ήταν να εξάγουν χρυσό και χρυσό και χρυσό και χρυσό από τη Λατινική Αμερική, σε σημείο που τα καράβια τους πνιγότανε στον Ατλαντικό και σήμερα θα γνωρίζετε άτομα τα οποία ψάχνουν τον Ατλαντικό με διάφορα μηχανήματα για να εντοπίσουν βυθισμένα ισπανικά καράβια διότι αν εντοπίσεις ένα τέτοιο καράβι τότε το 80% του φορτίου του είναι δικό σου και το 20% το αποδίδεις δεν ξέρω σε ποια κυβέρνηση, οπότε αν θέλετε κι εσείς, πάτε στον Ατλαντικό-ωκεανό Λέω τώρα, μήπως είναι μια λύση όλοι μαζί 10 εκατομμύρια άνθρωποι να τραβούμε εκεί πέρα στον Ατλαντικό Μπιντί και βρούμε Κάνα δυο τέτοια πλοία και τονίσαμε το ζήτημά μας δηλαδή Σε αυτή τη διαδρομή που κινούνταν τα ισπανικά πλοία, εκατοντάδες πλοία βαρυφορτωμένα από χρυσό έχουν πνίγει και έχει ενδιαφέρον ότι ήταν τόσο πολύ το χρυσάφι που έστελναν οι Ισπανοί προς την Ευρώπη Αφρώνος, αφρώνος, μωραίνει ο Κύριος, όν βούλετε απολέσε.
Δηλαδή, σε κάνει χαζό ο Θεός, άμα θέλει να σε καταστρέψει.
Έφερναν τόσο πολύ χρυσάφι στην Ευρώπη.
Γέμισα η Ισπανία με χρυσάφι.
Τα, οι ναοί τους, τα μοναστήρια τους, κτίσαν καταπληκτικά παλάτια, μοναστήρια με χρυσά απόμολα.
Οι εκκλησίες τους δεν είχαν επίχρυσα τέμπλα.
Ήταν μασίφ το χρυσό.
Αν πάτε στην Καθεδρική της Σεβίλλης, έχει ένα τέμπλο από πάνω μέχρι κάτω.
Μασίφ χρυσό.
Είναι το χρυσάφι που έφεραν με τα καράβια από την Αμερική.
Και ήταν τόσο πολλά τα χρήματα από το χρυσό, που έπεσε η τιμή του.
Δεν χρειάζεται να είσαι αστέρι να έχεις τελειώσει την οικονομική σχολή για να ξέρεις ότι ό,τι είναι πολύ χάνει την αξία του.
Ό,τι θέλουν ένα μέτρο για να έχουν αξία.
Ήρθε τόσο πολύ χρυσάφι στην Ευρώπη που έπεσε η τιμή του χρυσού δραματικά Συμματικά, με αποτέλεσμα να στο 16ο αιώνα στην Ευρώπη να υπάρξει μια οικονομική κρίση από εδώ μέχρι τον ουρανό, έσπασαν οι τιμές όλων των ομισμάτων και φυσικά και η Ισπανία βλάφθηκε διότι στηρίζονταν στο χρυσό, αλλά είχε τόσο χρυσό που δεν την ένιανζε και εδώ είναι η εκδίκηση της Γηπτιάς διότι ήρθε τόσο πολύ χρυσάφι στην Ευρώπη από τους Ισπανούς που έπεσε η τιμή του χρυσού και λισωρόπησε την αγορά τα μπαχαρικά που έφερναν τα βλαχαδερά οι Πορτογάλοι από την Ασία.
Δηλαδή και πάλι οι Πορτογάλοι βγήκαν από πάνω διότι έφερναν μπαχαρικά, οι άλλοι έφερναν χρυσό και ασύμι και το φέναν σε τέτοιες ποσότητες που το πράμα έσπασε.
Έσπασε την αγορά και την οικονομία.
Τώρα, γιατί τα λέμε όλα αυτά, δεν τα λέμε για άλλους λόγους αλλά να πούμε την εξής μεγάλη εξέλιξη.
Η Αμερική, η κεντρική και νότια Αμερική είναι πλέον Ισπανική.
Κατακτάται από τους Ισπανούς.
Όχι μόνο τους Ισπανούς, διότι ήδη η Πορτογάλη, ο Καμπράλ, είχε έρθει λίγο μετά τον Κολόμβο και έκανα εξερευνήσεις αυτή εδώ πέρα την περιοχή της Βραζιλίας και το 1494 η Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους τι κομμάτια της Ινδίας θα πάρουν ούτε χάρτη είχαν αλλά υπέθεταν ότι έχει υγεία εδώ θε και εκεί θε και επειδή τα πράγματα είχαν αγριέψει πήγαν στον Πάπα και οι δύο είναι καθολικοί ξέρετε και Ισπανοί και Πορτογαλοι, Πάπας και ξέρω Ψωμί, δεν το συζητούμε, είναι καθολικοί μέχρι το κόκαλο λαοί.
Λοιπόν πήγαν στον Πάμπα και του είπαν λύσε μας το ζήτημα, είναι η συνθήκη της Τορτεσίγιας όπως λέγεται, και ο Πάπας είπε από εδώ και πέρα, έτσι, η Πορτογαλή.
Δεν ήξερε ακριβώς, δεν είχε κανένα χάρτη αλλά κάτι, από εκεί και πέρα η Πορτογάλη και το από εκεί και πέρα είναι η Βρεζιλία.
Και έτσι οι Πορτογάλοι βλέθηκαν με τη Βρεζιλία.
Αυτή λοιπόν η περιοχή, οι νότια σημερινή ε.Ε.Ε.
το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Βενεζουέλα, όλες αυτές οι περιοχές εδώ μέχρι κάτω, έγιναν ισπανικές με μικρές εξαιρέσεις αργότερα, γαλλικές κλπ.
και οι Πορτογαλείοι έλεγξαν την μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής, όπως λέγεται Αμερικής, δηλαδή, τη Βραζιλία.
Γι’ αυτό και στην Βραζιλία θα το γνωρίζετε ότι ομιλούν πορτογαλικά.
Άμα θέλετε να πάτε δηλαδή στο καρναβάλι ρε παιδί μου και να μιλήθετε έτσι σε κάτι θεϊκά, κορνιά, κάτι κοπέλες και κάτι άντρες μαγική, άμα θέλετε ρε παιδιά μου πρέπει να ξέρει την πορτογαλέζικα.
Έχει σημασία αυτή η πληροφορία.
Στις υπόλοιπες περιοχές, ισπανικά.
Διότι αυτή η περιοχή έγινε ισπανική τμήμα της ισπανικής αυτοκρατορίας.
Και εδώ επιβλήθηκε η γλώσσα των Ισπανών, η ισπανική γλώσσα και των Πορτογάλων και το θρίσκευμα των Ισπανών και των Πορτογάλων, που είναι χριστιανοί και μάλιστα τι είδους χριστιανοί, καθολικοί χριστιανοί.
Τώρα, καθώς έρχονταν και έρχονταν και άλλοι πορτογάλοι και άλλοι ισπανοί και εγκαθίσταντο εδώ πέρα, παντρεύονταν τόποιες γυναίκες, δημιουργήθηκαν ανάμυκτοι πληθυσμοί.
και για καλή τύχη των ανθρώπων αυτής εδώ της περιοχής, δηλαδή της περιοχής που έλεξαν οι Ισπανίοι και οι Πορτογάλοι, υπήρχαν σημεία διαφυγής από τους Ευρωπαίους.
Καθώς υπάρχει η ΜιΆνδεις που είναι πολύ ψηλαβουνόμπορο, άνθρωποι διασώθηκαν πάνω στη ΣΆνδεις, μέσα στα δάση διασώθηκαν φυλές και έτσι μέχρι σήμερα υπάρχουν ντόπιοι κάτοικοι εκεί.
Το λέω αυτό διότι από εδώ και πάνω, στην ουσία δεν υπάρχουν ντοπιοι κάτοικοι, εδώ και κάτω αυτό που λέγεται λατινική Αμερική.
Τι λέμε λατινική Αμερική, λέμε την κεντρική και νότη Αμερική.
Γιατί τη λέμε λατινική Αμερική διότι ομιλούν λατινογενείς γλώσσες, δηλαδή τα ισπανικά κυρίως και δευτερευόντος τα πορτογαλικά και το φρίσκευμά τους είναι Χριστιανοί Καθολικοί.
Έγιναν Χριστιανοί Καθολικοί όλοι αυτοί οι πληθυσμοί.
Και καθώς περνούσαν οι αιώνες, αναμύχθηκαν κάποιες φυλές, έμειναν καθαρές άλλες, αναμύχθηκαν με τους Ισπανούς, που ήρθαν και άλλοι Ισπανοί, και άλλοι Ισπανοί, και άλλοι Ισπανοί, και σταδιακά, στα τελευταίους δύο αιώνες ήρθαν και από όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως Ισπανοί.
Έτσι, σε αυτή εδώ πέρα την περιοχή ομιλείται η ισπανική γλώσσα.
Και λέγεται Λατινική Αμερική.
Το ενδιαφέρον είναι τώρα, για αυτά που συζητούμε, ότι εδώ υπάρχει ο μεγαλύτερος καθολικός πληθυσμός στον κόσμο.
Πουθενά αλλού ο καθολικισμός δεν έχει τόσα πολλά εκατομμύρια πίστους.
ότι είναι για την Ορθοδοξία ή Ρωσία ή είναι για τον Καθολικισμό ή Λατινική Αμερική.
Είναι πάνω από το ίμιση του παγκοσμίου πληθυσμού των Καθολικών, ζουν εδώ στην Λατινική Αμερική και παρότι η χριστιανική θρησκεία επιβλήθηκε και με βία και με γλυκό τρόπο γιατί παραλίλως υπήρχαν και οι ιερωμένοι, οι οποίοι μεταχειρίζονταν την πειθό.
Σταδιακά, οι πληθυσμοί αυτοί έγιναν χριστιανικοί και είναι και φανατικά χριστιανικοί.
Όταν ο Πάπας κάνει επίσκεψη σε μία πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής, εκατομμύρια άνθρωποι κυριολογτικά τον περιμένουν στο δρόμο στην Κούβα πήγε, στην Κούβα πριν από τρία τέσσερα χρόνια.
Πήγε ο Πάπας στην Κούβα που είναι κομμινιστικό το καθεστώς και βγήκαν οι Κουβανέζοι στους δρόμους κατά εκατομμύρια για να περάσουν ο Πάπας και να τον χαιρετήσουν.
Πάπας και Λατινική Αμερική πάει μαζί το πακέτο και είναι η ναυαρχίδα του καθολικισμού αυτή η περιοχή.
σας λέω μαλλίστα ότι ο καθολικισμός εδώ υπήρξε εφυείς και προκειμένου να προσελκύσει τους ντόπιους κατοίκους διάφορα έθιμά τους παλιά, απαγανιστικά όχι τον ατρόνα για να δούμε άλλα τους έθιμα τα ανέχθηκε διότι εκείνοι τα τυρούν και τα έχουν μεταφέρει στο χριστιανικό πλαίσιο και κάποιους από τους θεούς που είχανε παλιά τους έχουν τώρα ονομάσει Άγιο, τους έχουν ταυτίσει με τον Άγιο Τάδε και τον Άγιο Τάδε η Καθολική Εκκλησία επειδή το ξέρει αυτό το πράγμα κάνει τη χαζή γιατί σου λέει ας το τέλος πάντων εδώ πέρα υπάρχει κάτι βαθύ ντόπιο ας το να κινείται και λίγο λίγο εμείς με τους ιερείς μας θα τους μάθουμε τα σωστά έχουν κυλήσει πεντακόσια χρόνια, ακόμη υπάρχουν ένα σωρό φυλές στην Λατινική Αμερική που τυρούν παράξενα έθιμα ως χριστιανικά.
Αλλά έχει συμβεί κι αλλού αυτό φυσικό.
Οι θρησκείες αναμυγνίονται η μία με την άλλη, παίρνει στοιχεία η μία από την άλλη.
Έτσι, είδαμε ποια είναι η ναυαρχίδα του καθολικισμού.
Οι παραδόξους είναι εκτός Ευρώπης.
Ο χριστιανισμός μέχρι το 1400 ήταν μια υπόθεση ευρωπαϊκή.
Εκεί βρίσκονταν οι πιστοί του.
Άντε και λίγη εδώ, κοντά στην Εγκύση και Μέσαι Ανατολή, λίγη στην Αίγυπτο κτλ.
Ο χριστιανισμός είναι ευρωπαϊκή υπόθεση.
Και τώρα αποκτά άλλη Ήπειρο.
Που είναι καινούργια Ήπειρος.
Θα φανεί ότι είναι Ήπειρος.
Πήρε 200 χρόνια για να καταλάβουν ότι είναι Ήπειρος.
Κοιλήσανε κάποιες δεκαετίες αργότερα, άρχισαν να αναρωτιώνται, βρε παιδί μου δεν πολύ μοιάζει με Ινδία, μήπως είναι κάποιο άλλο κομμάτι της Ασίας.
Δεν πήγαινε ο νους τους ότι είναι άλλη ή η Πειρος.
Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβεις ότι είναι άλλη ή η Πειρος, διότι είναι σχεδόν ενωμένη η Ασία με την Αμερική.
Αυτό εδώ το κομμάτι με εκείνο είναι πάρα πολύ μικρή τους η απόσταση, Οπότε έπρεπε να φανεί ότι ολόγυρα εδώ υπάρχει θάλασσα.
Αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, συνέβει αργότερα.
Μάλιστα.
Να λοιπόν που εκεί γύρω στο 1500 ο Πάπας αποκτά ένα θεριό.
Και η δικαιοδοσία του επεκτείνεται σε τεράστιες περιοχές.
Κάθε χρόνο φαίνεται πόσο μεγαλύτερη και πόσο μεγαλύτερες περιοχές.
Και το χρυσάφι που έρχεται έρχονται από τους Ισπανούς, έρχονται από τους Πορτογάλους, τα χρυσάφια.
Και δεδά επειδή είναι οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί πάρα πολύ θρησκευόμενοι, τιμούν τον Πάπα με μεγάλες ποσότητες και δώρα και το χρυσάφι ρέει και προσταγεί.
Όλα καλά πάνε δηλαδή εκεί γύρω στο 1500.
Έχει ο καιρός γυρίσματα! Καλά λέγαν οι αρχαίοι ότι δεν υπάρχει ποτέ.
Την ώρα που συμβαίνει το μεγαλύτερο καλό ταυτόχρονος, κάτι άλλο συμβαίνει από κάτω.
Μάλιστα, τα πράγματα μοιάζουν ότι πάνε καλά εκεί στα 1500.
Ο Πάπας, οι Πάπες.
Μάλιστα τότε Πάπας όταν ανακαλύφθηκε η Αμερική ήταν Βοργία.
Ανήκει στην οικογένεια των Βοργία.
Ξακουστή οικογένεια θα την έχετε ακούσει.
Αυτή ήταν η ισπανική οικογένεια από τη Βαλένθια.
Που όμως είχε εγκατασταθεί στην Ιταλία και είχαν οι…
ανάμεσα σ’ άλλους ήταν και Πάπας Αλέξανδρος.
Αυτός είχε και εξόγαμα τα οποία τα είχε αναγνωρίσει.
η θρηλική οικογένεια Βοργία, δεν το συζητούμε, επί του ερωτικού δηλαδή.
Ακόμη και οι Πάπες ήταν ασυγκράτητοι, άμα ήσουν Βοργία, δεν σταματούσες τις επιδόσεις.
Μάλιστα.
Έχει σημασία αυτό που σας λέω, διότι είμαστε εκεί γύρω στο 1500.
Η Παποσύνη, ας πούμε, μοιάζει να είναι ισχυρή, έχει όμως προβλήματα, όπως όλα, εσωτερικά.
Η Ρίστον Παρόνδο αυτός ο Πάπας ο Βοργίας ως Πάπας ήταν ικανότατος.
Αλλά ήταν και ως εραστής φαίνεται, θέλω να πω, το οποίο δεν ταιριάζει με το να είσαι Πάπας.
Όπως ξέρετε στην Καθολική Εκκλησία απογορεύεται το άγγαμο του κλήρου.
Όχι, δεν μπορείς να παντρευτείς σε κανένα επίπεδο.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να παντρευτεί κανείς σε επίπεδο κληρικού, του κληρικού, σε επίπεδο ιερωμένου, ιερατείου, δεν μπορείς.
Μάλιστα.
Όμως, ήδη είχαν υπάρξει κάποια καμπανάκια που είχαν χτυπήσει σε προηγούμενους αιώνες, αλλά είπαμε, τα είχε όλα ο Μπαχτσές.
Σας θυμίζω ότι υπήρχαν πάντοτε ομάδες διαφόρων ερετικών.
Κάποιες φορές υπήρχαν και μεγάλες ομάδες ερετικών, και στις παρελθούσες εποχές, στους παρελθόντες αιώνες.
Πολλές από αυτές τις ομάδες των ερετικών σας θυμίζω ότι πίστευαν στην κοινοκτημοσύνη.
Ότι αυτό ήταν ο Ιησούς, ότι συμμετείχε σε ομάδες κοινοκτημονικές, ότι η πρώτη Χριστιανή ήταν κοινοκτημονική.
Η κοινοκτημοσύνη έπαιζε μεγάλο ρόλο έτσι σε αρκετές από αυτές τις ομάδες.
Άλλες ομάδες από αυτές ήταν αντιεξουσιαστικές.
Πίστευαν ότι μία είναι η δύναμη, ο Θεός, και εξ’αυτού δεν υπάρχει άλλη εξουσία, ούτε θρησκευτική, ούτε πολιτική.
Εξ’αυτού πολλές από αυτές τις ομάδες διέγραφαν τους ιερείς, το ιερατίο, τους ιερωμένους.
Κρατήστε το αυτό, είναι χρήσιμο.
Άλλοι από αυτούς διέγραφαν την Παλαιά Διαθήκη.
Άλλοι υπερτόνιζαν την Παλαιά Διαθήκη.
άλλοι διέγραφαν κάποια από τα Ευαγγέλια, άλλοι κρατούσαν ένα Ευαγγέλιο και διέγραφαν άλλα, όλα τα είχε ο Μπαξές.
Πολλές από αυτές ήταν ομάδες με απόλυτη ισότητα, αντρός και γυναικός, διότι πίστευαν ότι έτσι ήταν το θέλημα του Ιησού.
Άλλες ομάδες αρνούνταν την ύπαρξη εικόνων, θεωρούσαν ότι η εικόνας είναι η δολολατρία και δεν τις χρησιμοποιούσαν καθόλου.
Άλλοι αρνούνταν την ύπαρξη ναών, θεωρούσαν ότι είναι η δολολατρία των υπάρχουν ναοί.
Άλλοι διέγραφαν τελείως τον κλήρο, άλλοι διέγραφαν τα μυστήρια και τα επτά μυστήρια.
άλλοι κρατούσαν κάποια μυστήρια και διαγραφαν άλλα.
Ό,τι θέλεις από συνδυασμούς θα βρεις ανάμεσα αυτούς.
Άρα οι Πάπες, όπως και οι Πατριάρχες στα Ανατολικά, είχαν ζήσει τέτοιες ιστορίες και σας θυμίζω ότι Καθαροί ήταν μια τέτοια ομάδα η οποία το 1209 είχε εκκαθαριστεί από τον Πάπα και τις ενόπλες ομάδες και έτσι είχε λήξει αυτό το πράγμα.
Όμως δεν είχε κατασηγάσει.
Δηλαδή εκεί στον 13ο αιώνα, εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά κυρίως στον επόμενο αιώνα, δηλαδή στο 14ο αιώνα, αρχίζει το πράγμα να μοιάζει ότι δημιουργούνται καινούριες ομάδες που έχουν μια δυναμική.
Οι ΠΑΠΕΣ δεν πολύ ανησυχούν.
Πρώτη, τέτοια ομάδα δημιουργείται στην Αγγλία του 14ου αιώνα.
Προσέξτε την Αγγλία, παρατηρήσετε την Αγγλία.
Η Αγγλία πρόκειται να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου, αυτή που θα αλλάξει όλη τη γη αιώνες αργότερα.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι καμιά σπουδαία χώρα.
Αλλά εκεί στο 14ο αιώνα, στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, Στην Αγγλία λειτουργεί ένας λόγιος ιερομένος ο οποίος ονομάζεται Джον Βίκλυφ.
Джον Βίκλυφ αν τον έχετε ακούσει.
Αυτός ο Джον Βίκλυφ πέθανε το 1384 δηλαδή στο τέλος του 14ου αιώνα.
Λίγο αργότερα στον επόμενο αιώνα, στο 15ο αιώνα, Μπαίνοντας το 15ο αιώνα, η Καθολική Εκκλησία θα έχει απαλλού επίσης Μπελά από την Τζεχία αυτή τη στιγμή.
Αυτή τη φορά.
Στην Τζεχία, στις αρχές, δηλαδή εκεί στο 1400 περίπου, ένας ιερομένος που ονομάζεται Γιάν, Γιάν, Γιάν Χούς.
ο οποίος είναι θεολόγος, είναι καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πράγας και είναι στέλεχος της Καθολικής Εκκλησίας στην περιοχή της Τσεχίας, στη Βοημία, διδάσκει παρόμοια πράγματα και έχει φρικτό τέλος διότι στη Σύνοδο της Κωνσταντζας που σας ανέφερα στο προηγούμεν λίγο πριν, το προηγούμε λίγο πριν, που έγινε το 1415 μέχρι το 1417.
Η Κωνσταντζα είναι μια πόλη της Νότιας Γερμανίας.
Υπάρχει Κωνσταντζα και στη Ρουμανία.
Είναι η Κωνσταντζα της Γερμανίας, μια πανέμορφη πόλη στα σύνορα με την Ελβετία σήμερα, ένα παραμύθι πραγματικά δίπλα στη λίμνη της Κωνσταντζας.
Εκεί τον κάλεσε ο Πάπας, τον Γιάν Χούς, στην Κωνσταντζα για να εκθέσει τις απόψεις του.
Ο Γιάνχους ρώτησε εάν έχει ασφάλεια για την ζωή του, πήγε στην Κωνσταντζα, πέρασε από ανάκριση για τις απόψεις του και καήκε ζωντανός στην Κωνσταντζα μετά από 7 μήνες βασανιστήριων.
Ο άνθρωπος αυτός πραγματικά άγιασε μέχρι να πεθάνει.
και τον επόμενη χρονιά, επίσης, καίγεται ζωντανός ο φίλος του και συνεργάτης του που λέγεται Ιερόνυμος της Πράγας.
Ο Ιερόνυμος της Πράγας.
Δηλαδή εκεί στο 1415-1416, δύο πολύ ενοχλητικοί τύποι από την Τζεχία καίγονται ζωντανοί για τις απόψεις τους, που είναι ενοχλητικοί ως προς τη Δυτική Εκκλησία.
και δεν είναι τυχαία ότι και οι δύο είναι υψηλόβαθμοι κληρικοί της καθολικής εκκλησίας, είναι καθηγητές της θεολογίας, δηλαδή δεν είναι ξένοι, δεν είναι εχθροί, δεν ανήκουν σε εχθρικό στρατόπεδο, ζητούν αλλαγές στην καθολική εκκλησία.
Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ στην Μπράγα, αυτό το πανέμορφο πόλιο, όταν βρίσκεται κανείς στην πλατεία της Πράγας, την κεντρική πλατεία της Πράγας και όλοι οι τουρίστες πάνε στην κεντρική πλατεία γιατί πρέπει να πας γιατί υπάρχουν μαγικά κτίρια αλλά ανάμεσα στα άλλα υπάρχει και το ρολόι με τους τεχνίτες που χτυπάει οπότε μαζευόμασταν όλοι όσοι πάμε για να ένθει η ώρα 12 ή 11 και να βγούνε οι τεχνίτες και να χτυπήσουν γιατί είναι ένα υπερθέμα καθώς κοιτάς το ρολόι δεξιάσου αναπτύσσεται η πλατεία, στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του Γιάνν Χούς που είναι το σπουδαιότερο πρόσωπο της ιστορίας της Τσεχίας.
Οι Τσέχοι λατρεύουν τον Γιάνν Χούς.
Πρέπει να σας πω ότι μετά την εκτέλεση του Γιάνν Χούς το 1415 στη Βοημία, την πατρίδα του, ξεκίνησε η μεγαλύτερη εξέγερση της Ευρώπης.
στην ευρωπαϊκή ιστορία διήρκυσε, είναι η περίφημη Χουσιτική πόλεμη.
Χουσιτική πόλεμη, απ’ το όνομα του Γιάνν Χουσ.
Και σήμερα στην Τζεχία υπάρχουν χριστιανοί που ονομάζουν τον εαυτό τους Χουσίτη.
Είμαι Χουσιτής.
Είναι μια από τις δεκάδες χιλιάδες πλευρές του χριστιανισμού, οι Χουσιτικοί.
Λοιπόν, έγιναν οι Χουσιτικοί πόλεμοι, οι οποίοι διήρκισαν 20 χρόνια, πρόκειτο για ένα έππος του τσέχικου λαού, πολεμούσαν απέναντι σε συντεταγμένα στρατεύματα, άνθρωποι καθημερινοί, αγρότες, καθημερινοί άνθρωποι που δεν ήξεραν από πόλεμο και για 20 χρόνια είπαν ανίκητοι, τελικά ητήθηκαν με τεράστιες σφαγές το 1435 και οι σφαγές συνεχίστηκαν μέχρι και τη δεκαετία του 1460.
Δηλαδή το έργο του Γιάν Χούς και η δράση του ιερώνιμου της Πράγας γέμισε με αίμα την Τσεχία μέσα σε ευρωϊκότατες δεκαετίες.
Τελικά ητήθηκε αυτή η πλευρά.
Παραλίλα στην Ιταλία, στην περιοχή της Φλωριντίας, ένας άλλος κληρικός που ονομάζεται Τσιρόλαμος Σαβοναρόλα Επίσης κατακρίνει πλευρές της δράσης της εκκλησίας και των απόψεων της καθολικής εκκλησίας, παίρνει και την εξουσία στη Φλωρεντία.
Ο Τζιρόλαμος Αμφωναρώλα θα το ξέρετε.
Τελικά και έχετε και αυτός στην Πειρά μέσα στο 15ο αιώνα.
Δηλαδή εκεί περίπου τις εποχές που οι Πορτογάλοι Υποστηρίζονται, ξερευνούν την Αφρική και μεταφέρουν την ευρωπαϊκή δύναμη προς τα ανατολικά.
Και οι Ισπανοί αργότερα μέσα στο 15ο αιώνα, κοιμούνται προς τα δυτικά και φτάνουν στην Αμερική.
Κάποιοι ενοχλητικοί, πίσμονες, αμετακίνητοι, ιερωμένοι, είναι ιερωμένοι όλοι τους, κατακρίνουν διάφορες πλευρές της λειτουργίας της εκκλησίας και ζητούν να αλλάξουν αυτές οι πλευρές.
Αυτός που θα κάνει τη διαφορά έχει γεννηθεί τον 15ο αιώνα, τον αιώνα που λέμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νεαρός το 15ο αιώνα.
Αυτός όμως θα είναι που θα αλλάξει τα πράγματα.
Και είπαμε ότι γύρω στα 1500 τα πράγματα πάνε καλά.
Για τον Πάπα πάνε μια χαρά.
Απέκτησε μια καινούρια Ήπειρο.
Ήπειρο, όχι αστεία.
Εκατομμύρια νέους πιστούς.
Χρυσάφι, πλούτο.
Ο Θεός είναι μαζί του.
Έχει κάψει μια χαρά τους αντιπόλους του.
Και ο Χους και ο ιερών μας της Πράγας και ο Σαβοναρόλα όλα καήκαν ζωντανή, τέλειωσε αυτό το πράγμα.
Όποιος μας ενοχλεί θα τελειώσει, τα καταφέρνουμε.
Δεν θα τα καταφέρεις μέχρι τέλους, γιατί γεννήθηκε ένας τύπος που λέγεται Μάρτν Λούφερ.
Στα ελληνικά Μαρτίνος Λούφυρος.
Αυτός είναι που γεννήθηκε στο 15ο αιώνα, Ήταν και αυτός ιερωμένος, ήταν καθηγητής της θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Βιτεμβέργης.
Ο ίδιος κατάγεται από αυτή την πόλη της βόρειας Γερμανίας που λέγεται Βιτεμβέργη.
Και είναι εδώ πέρα σε αυτή την περιοχή της Γερμανίας και ανήκει και αυτός σε αυτό το κλίμα των ιερωμένων της Καθολικής Εκκλησίας.
Εκκλησίας επιμένω, ιερωμένοι της Καθολικής Εκκλησίας δεν είναι εκτός Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι ζητούν να αλλάξει όλη η νοοτροπία, όλη η λειτουργία, όλες οι προτεραιότητες της Εκκλησίας και τώρα ήρθε η ώρα τους.
Ο Τζιρόλαμος Αδοναρώλα ήρθανε νωρίς.
Ήτανε πρωτοπόροι και φάγανε το κεφάλι τους.
Τώρα θα έρθει εκείνος ο οποίος θα αλλάξει το χάρτη της Χριστιανωσύνης και θα δημιουργήσει πλέον επισήμως το νέο σκέλος της Χριστιανωσύνης.
θα δημιουργήσει πλέον επισήμως το νέο σκέλος της χριστιανωσύνης που είναι η διαμαρτυρία.
Οι προτεστάντες, πρότεστε, του προτέστ, να διαμαρτύρομαι, οι διαμαρτυρώμενοι, οι προτεστάντες.
Αυτός θα πάρει επάνω του αυτή την ιστορία, είναι Γερμανός, είναι αποφασισμένος, δεν κάνει πίσω, είναι εργατικότατος, είναι μεθοδικότατος, είναι στοχευμένος και λέει στον Πάπα εσύ και εγώ στα μαρμαρένια λόνια, για έλα να δούμε τι γίνεται Κάνουμε το διαλυμάμα γιατί έχουμε μεγάλες ιστορίες τώρα.
Ξεκινάμε.
Καθίστε σιγά σιγά.
Όταν έρχομαι στο κέντρο με χτυπούν πολύ αυτή η προβολή, Με το βολίσω, οπότε με βολεύει να πηγαίνουν στα άκρα, αλλά μετά είμαι πολύ στο άκρο.
Δεν πειράζει τι να κάνουμε.
Με την τόση δύναμη που έχει η καθολική εκκλησία, στη Λατινική Αμερική, ελάχιστοι.
Ο σημερινός είναι, όπως ξέρετε, από την Αργεντινή.
Οι περισσότεροι είναι Ιταλοί και λογικό είναι ξέρετε Ισπανοί, Ιταλοί.
Ναι, ναι.
Ο Τωρινός είναι Αργεντίνος.
Φραγγίσκος, δεν λέγεται Φραγγίσκος.
Λέγαμε λοιπόν, είπαμε στο προηγούμενό μας, σε τμήμα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου του καθολικισμού, που είναι η Λατινική Αμερική, κατομμύρια, είναι στάξος των 700-800 εκατομμυρίων ανθρώπων, ο καθολικισμός είναι η αμαξοστοιχία του χριστιανισμού, επιμένει το 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια πιστών, όλος ο χριστιανισμός έχει 2 δισεκατομμύρια, εκείνος έχει 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια, ο καθολικισμός είναι με απόσταση η μεγαλύτερη δύναμη της χριστιανωσύνης και η μεγαλύτερη δύναμη της μεγαλύτερης δύναμης βρίσκεται στην Λατινική Αμερική, δηλαδή την κεντρική και Νότια Αμερική.
Και τα καλά της παιδιά, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, μετέφεραν…
Ε, εντάξει…
Ο Χοντρός και Λυγνός, το θυμάστε εδώ…
Εγώ, είμαι σε συσκευασία του ενός…
Οι τα καλάτιστα παιδιά, οι Ισπανοί αργότερα γιατί συνέχισαν και επεκτάθηκαν, μετέφεραν τον Χριστιανισμό σε περιοχές που έλεγξαν, οι Πορτογάλοι όπως ξέρετε δημιούργησαν απικίες στην Αφρική, οι Ισπανοί σε λίγα σημεία στην Αφρική, οι Ισπανοί κατέλαβαν αργότερα τις Φιλιππίνες αργότερα, οπότε οι Φιλιππίνες μετεστράφησαν στο Χριστιανισμό, γι’ αυτό αν πάτε στην καθολική εκκλησία εδώ στην πανεπιστημίου Κυριακή θα δείτε ότι στο πίνιο το μεγαλύτερος αριθμός είναι κυρίες κατά κύριολόγο φιλιππινέζες από αυτές τις κυρίες που έχουν έρθει για να κρατούν αρρώστους και γέροντες εδώ στην ελληνική κοινωνία και τούτο διότι οι Ισπανοί μετέφεραν τον καθολικισμό στις Φιλιππίνες που μετά, στο 1899 έγιναν Αμερικάνικες, άρα τμήμα των Φιλιππινέζων μετεστράφησε τον Πρωτεστέντισμα και σήμερα τρέχει το Ισλάμ στις Φιλιππίνες έτσι ώστε σε λίγο θα είναι ελάχιστη η Χριστιανή.
Μέσα δηλαδή στο κύλισμα του χρόνου, αλλάζει ο χάρτης των πάντων των θρησκιών συμπεριλαμβανομένων.
Και αυτή τη στιγμή μιλούμε για ένα τέτοιο θέμα.
Τώρα, τι έλεγαν όλοι αυτοί οι προπάτορες ας πούμε του Λουθήρου και ο ίδιος ο Λούθηρος, που έστρεφαν τα βέλη τους σε τι επικεντρώνονταν.
Οι περισσότεροι εξ’ αυτόν συνέκληναν σε μερικά σημεία που έγιναν και χαρακτηρίστηκαν στιμία του προτεσταντισμού.
Το ένα είναι η άποψη ότι ο κάθε πιστός μόνος του μπορεί να καταλάβει τι λένε οι γραφές, τι λένε οι δίβλες, τι λέει η Παλαιά Διαθήκη, τι λέει η Καινή Διαθήκη.
Δεν χρειάζεται η μεσολάβηση ιερέων.
Εξ’απτου, όπως καταλαβαίνετε εδώ, διαγράφεται κατά κάποιο τρόπο όχι μόνο η δύναμη του ιερατείου αλλά αμφισβητείται και η ιεροσύνη του ιερατείου.
Όπως ξέρετε, στον χριστιανισμό υπάρχει το μυστήριο της ιεροσύνης.
Όταν ένας άντρας, στον Προδεστατισμό υπάρχουν και γυναίκες, όπως ξέρετε, πάρα πολλές γυναίκες ιερείς, μέχρι τότε, μέχρι πρόσφατα όμως ήταν όλοι άντρες.
Ένας άντρας στρέφεται προς την θρησκεία και θέλει να γίνει κληρικός, ιερέας, τότε περνά από μία τελετή που είναι μυστήριο.
Στην τελευταία αυτή, δηλαδή στον χριστιανισμό, υπάρχει έννοια των μυστηρίων, το Άγιο Πνεύμα σε κάποιες συγκεκριμένες τελετουργίες έρχεται και επικυρώνει, εμφυσθεί τη δύναμή του και το Πνεύμα του σε μια κατάσταση.
Άρα οι ιερωμένοι στην χριστιανική θρησκεία, όπως ξέρετε, περνούν από το μυστήριο της ιερωσύνης, επομένως το Άγιο Πνεύμα έχει μετάσχει στην διαδικασία αυτή.
Οι Πρωτεστάντες αυτοί, όλοι αυτοί δεν τους λέμε ακόμη Πρωτεστάντες, γιατί τώρα γεννιούνται, αλλά όλοι όσοι είπαμε έχουν πει αυτό.
Το οποίο θα γίνει και το κορυφαίο σημείο του Πρωτεστατισμού.
Ο κάθε άνθρωπος είναι ιερέας του εαυτού του.
Αν θα λέγαμε ένα πράγμα στον Πρωτεστατισμό, είναι αυτή η φράση.
Ο κάθε άνθρωπος είναι ιερέας του εαυτού του.
Δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση.
Ο Θεός, το Άγιο Πνεύμα σε όλους τους ανθρώπους, μα σε όλους τους ανθρώπους, Εξίσου, έρχεται να βοηθήσει να καταλάβεις.
Μάλιστα, ένα το κρατούμενο.
Άλλο το κρατούμενο είναι η αντίθεση του στα μοναστήρια και στα μοναστήρια τα οποία θεωρούν ότι είναι τμήμα της εξουσίας και την ίδια τα ιερατεία.
Όπως είπαμε, το ιερατείο τον αφισβητούν συνολικά.
Αφισβητούν τον Πάπα τον ίδιο, δηλαδή ο John Wycliffe ας πούμε, Ο Ικλήφ πέθανε στο κριβάτι του, δεν κάηκε.
Το 1384 πέθανε φυσιολογικά, δεν κάηκε, οι υπόλοιποι καήκανε που σας είπα.
Ο Ικλήφ λοιπόν έλεγε αυτά που σας λέω και οι οπαδοί του ονομάζονται Λολάρντι, οι οποίοι ήταν μια μεγάλη ομάδα στην Αγγλία το 1400 μέχρι και το 1600 και αυτοί οι Λόλαρτς ας πούμε μετέφεραν πολύ έντονα τις απόψεις του Джον Βίκλυφ και τις ενίσχυσαν περιτέρου αυτοί ήταν εναντίον του κλήρου, τελείως εναντίον του κλήρου, εναντίον της εξουσίας, εναντίον των μοναστηριών και εναντίον αρκετών από τα μυστήρια.
Είναι εναντίον των εικόνων, κατά κράτος εναντίον των εικόνων, θεωρούν ότι είναι η δολολατρία, το να τιμά κανείς τις εικόνες και επίσης είναι εναντίον του να τιμά κανείς τους αγίους.
Οι Άγιοι να τους αναφέρεις αλλά όχι να τους τιμάς, να τους τιμάς σαν κάτι ξεχωριστό μέσα στις εκκλησίες, να δίνεις ονόματα στις εκκλησίες.
Στις προτεστάτικες εκκλησίες όπως γνωρίζετε δεν τιμώνται Άγιοι.
Οι δικές μας εκκλησίες είναι του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Νικολάου, σωστά, στις προτεστατικές εκκλησίες δεν υπάρχει όνομα Αγίου.
Θα σας εξηγήσω, δεν είναι ενιαίο πράγμα ο προτεστατισμός, αλλά αυτό το ζήτημα με τους Αγίους είναι σοβαρό.
Διότι θεωρούν ότι δημιουργείς πολλούς θεούς στην πραγματικότητα, δημιουργείς πολυθεία μέσω των Αγίων.
Έτσι, είναι αυτές οι δικές τους συλλήψεις.
Όπως σας είπα άλλες από αυτές οι ομάδες αρνούνται περισσότερα από τα μυστήρια.
Ο Πρωτεστρατισμός κατά κύριο λόγο κρατά 3 μυστήρια.
Τα υπόλοιπα θεωρεί ότι δεν ισχύουν γιατί δεν υπάρχουν στην Παλαιά στην Καινή Διαθήκη.
Ότι είναι κατασκευές εκ των ιστέρων των πατρικών κειμένων και δεν τα δέχονται.
δέχονται ως μυστήριο το βάπτισμα, το μυστήριο του βαπτίσματος, το βαπτίσμα της Θείας Ευχαριστίας και την λειτουργία.
Την εξομολόγηση την δέχονται όχι ως μυστήριο, αλλά ως ανθρώπινη διαδικασία ανακούφυσης της ψυχής των ανθρώπων.
Τρία μυστήρια στην ουσία δέχονται, τα υπόλοιπα όχι ότι δεν, αλλά δεν τα θεωρούν μυστήρια, δηλαδή δεν έρχεται το Άγιο Πνεύμα.
καταλάβατε τι θέλω να σας πω.
Στον Προτεστατισμό υπάρχει πάρα πολύ η έννοια από όλους αυτούς αυτό που λέγεται social holiness.
Δηλαδή κοινωνική αγιότητα.
Αυτό που θέλει ο Θεός από τους ανθρώπους είναι να δρούν.
Να δρούν και να κάνουν έργα καλά για την κοινωνία τους.
Αυτό το ονομάζουν social holiness.
κοινωνική αγιότητα, τι είναι καλό για την κοινωνία, η κάθε ομάδα Προτεσταντική κρίνει τι νομίζει ότι θέλει να κάνει καλό για την κοινωνία.
Αλλά κατά κύριο λόγο δίνει έμφαση ο Προτεσταντισμός στη δράση, στη δράση, την κοινωνική δράση, την φιλανθρωπική δράση, την πολιτική κοινωνική δράση.
Θα δούμε ότι είναι πολύ πολιτικός ο Προτεσταντισμός τελικά στη δράση του.
σε πολλές από αυτές τις απόψεις του Πρωτεστατισμού υπογραμμίζεται πάρα πολύ η έννοια της κοινοκτημοσύνης και της κοινότητας.
Όπως σας έχω πει επανειλημμένα, αρκετές από αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες αιρέσεις πίστευαν στην κοινοκτημοσύνη διότι θεωρείται ότι ήταν η αρχαίγονη χριστιανική κατάσταση, το να μην υπάρχει ιδιοκτησία και να μοιράζονται όλοι τα εξίσου.
Ο χριστιανισμός επειδή άλλαξε πρόσωπο μετά το 300 μ.Χ.
κράτησε κοινοκτιμοσύνη μόνο σε επίπεδο μοναστηριών, όπως γνωρίζετε.
Δηλαδή δημιούργησε ένα θεσμό τα μοναστήρια, στα οποία κανείς ζει μοιραζόμενο στα αγαθά.
Όμως για τους Πρωτεστάντες αυτός ο μοναχισμός είναι τμήμα και αυτός της εξουσίας, διότι μέσα στους αιώνες που κύλησαν τα μοναστήρια έγιναν τεράστια, πάνπλουτα με τεράστιες εκτάσεις και γης δικά τους.
Οι επικεφαλείς των μοναστηριών έπαιζαν ρόλο στην εκκλησία σαν τα στελέχη της εκκλησίας άρα θεωρούσαν ότι είναι εξίσου διεφθαρμένα όλα αυτά με το υπόλοιπο σύστημα της εκκλησίας και επομένως ήταν ο Πρωταστατισμός είναι πολύ ενάντιος στα Μοναστήρια, θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν Πρωταστατικά Μοναστήρια.
Μοναστήρια έχει Ορθοδοξία, έχει ο Καθολικισμός, ο Πρωταστατισμός δεν έχει Μοναστήρια.
Τα διαγράφει ως διεφθαρμένο κομμάτι της Χριστιανωσύνης.
Ο ίδιος ο Τζόν Βίκλυφ αλλά και ο Γιάν Χούς και ο Ιερόνυμος της Πράγας Είναι κάθετη για την ταπεινότητα του κλήρου.
Ο κλήρος κατά τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να ζει σε παινία.
Απόλυτη παινία.
Δεν δικαιολογείται η παραμικρός πλούτος.
Ούτε στον κληρικό, ούτε στον ιερομένο, ούτε στον πάπα, ούτε σε κανέναν.
και ο Τζόμ Μουικλίφ και ο Γιάν Χούς πιστεύουν ότι η κοινωνία πρέπει άμεσα να δεσμεύσει την περιουσία της εκκλησίας και των μοναστηριών και να την αξιοποιήσει για το κοινωνικό καλό, αν η εκκλησία υπάρχει, υπάρχει για να είναι παν φτωχή.
Αυτή είναι η δουλειά της.
Να είναι ταπεινή, να είναι σεμνή, να είναι φτωχή, να είναι σε παινία και να μεταφέρει πνευματικό φως στους ανθρώπους μέσα από τη γνώση ας πούμε των γραφών και την φωτεινή ερμηνεία τους και όχι μέσω του πλούτου που συνδέεται με την εξουσία και πάει όλο αυτό μαζί.
Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι βαριά και για την Κρητική.
Η Κρητική αυτή γίνεται για την Καθολική Εκκλησία, διότι όλοι αυτοί είναι ιερωμένοι της δυτικής πλευράς, της Καθολικής Εκκλησίας, δεν ασχολούνται με την Ανατολική Εκκλησία διότι αυτή είναι μια άλλη εκκλησία, δεν μιλούν για αυτή, μιλούν για την Καθολική Εκκλησία στην οποία ανήκουν.
Τώρα, στην διάρκεια αυτών των συλλογισμών τους, κάνουν και κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον.
Επειδή πιστεύουν ότι πρέπει όλος ο κάθε άνθρωπος να γίνει ιερέας του εαυτού του, δηλαδή να βρίσκει ο ίδιος λύση στο φωτισμό του μέσω των κειμένων, μεταφράζουν την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη στην γλώσσα της χώρας τους και του λαού τους της εποχής τους.
Ο Τζόν Βίκλυφ είναι η πρώτος, ο οποίος μετέφρεσε την Αγία Γραφή στα αγγλικά, στα λαϊκά αγγλικά της εποχής του, δηλαδή του 1380-1370, όπως και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, επίσης την μεταφράζει στην αγγλική γλώσσα.
Ο Ιάνχους στην Πράγα όχι απλώς μεταφράζει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη στη γλώσσα των Τσέχων, στη δημοτική, λαϊκή γλώσσα των Τσέχων.
Σας θυμίζω ότι όλα αυτά τα ιερά κείμενα είχαν γραφτεί στην ελληνική γλώσσα.
Το 400 περίπου μετά Χριστόν είχε μεταφραστεί στη λατινική γλώσσα, είναι αυτό που λέγεται Βουλγάτα.
Άρα, εκεί, αυτός ο προτεστατικός κόσμος που αρχίζει και αναδίεται, αν κάποιος ξέρει πολύ καλά ελληνικά, το μεταφράζει από τα ελληνικά στα αγγλικά, ή από τα ελληνικά στα τσέχικα, ή από τη Βουλγάτα, δηλαδή τη λατινική μετάφραση, στις λαϊκές γλώσσες, είναι χαρακτηριστικό του προτεστατισμού αυτό, η αξιοποίηση των λαϊκών γλωσσών, των δημοτικών γλωσσών, ώστε να μπορεί ο καθένας να μπορεί να τους διαβάσει.
Αυτό ήταν καταπληκτικό διότι μέχρι το 1300, μέχρι το 1400 ή λατινικά ή αρχιελληνικά διάβαζε σ’ αυτά τα κείμενα.
Που σήμαινε ότι μόνο άτομα που είχαν υψηλότατη παιδεία μπορούσαν να καταλάβουν τι λένε αυτά τα κείμενα ή να ρωτούν τον ιερέα τι λέει.
Επειδή αυτή η νέα τάση ήδη από το 1400 επιθυμεί να παραμερίσει τη μεσολάβηση του ιερέως, σου λέει πως θα το καταλαβαίνει ο καθένας στη λαϊκή γλώσσα, να μεταφρασθεί μάλιστα στην περίπτωση του Γιάνν Χούς, τα τσέχικα ήτανε προφορική γλώσσα, δεν είχανε γραφή μέχρι τότε.
Δηλαδή ο Γιάνν Χούς όχι μόνο μετέφρασε την καινή διαθήκη και την παλαιά διαθήκη στα τσέχικα, αλλά δημιούργησε το τσέχικο αλφάβητο.
Θα μου πείτε, είναι σλάβική γλώσσα και ήδη άλλες σλάβικες γλώσσες γραφότανε, αλλά η τσέχικη γλώσσα έχει κάποιους ήχους που δεν είχαν ποτέ επιχειρηθεί να αποτυπωθούν στο χαρτί.
Ο ιδρυτής της τσέχικης γλώσσας ανάμεσα στα άλλα είναι ο Γιάνν Χούς.
Ακριβώς διότι ήταν επανάσταση το να το κάνεις αυτό.
Δεν ήταν απλό πράμα διότι θεωρούνταν ότι είναι η ιερή γλώσσα.
Η αρχαία ελληνική και η λατινική.
Και ότι πως μπορείς να μεταφράσεις σε μία καθημερινή βρωμογλώσσα, ας πούμε κάτι τόσο ιερό όπως είναι τα ιερά κείμενα.
Θέλω να σας πω δεν ήταν αυτονόητο ότι θα γίνει θετικά δεκτή δεχτεί αυτή η κίνηση από πλευράς αυτών των πρωτοπόρων του πρωτεεσταντισμού.
Σε εκείνο που συμφωνούν καθέτος είναι, δεν γίνονται θαύματα, δεν υπάρχουν θαυματουριές εικόνας.
Όλα αυτά είναι πονηρία για να κλέβουμε τον κόσμο, να το πούμε ανοιχτά, λένε.
δεν υπάρχουν κόκαλα αγίων.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι κάθετοι.
Ο Γιάνν Χούς στις ομιλίες του, και είναι σε αυτό πολύ έτσι εχμηρώς, το ίδιο και ο Τζόμν Ουίκλυφ και φυσικά ο Λούθηρος ο οποίος έβγαζε πύρινους λόγους, εναντίον των ιερών εικόνων και κυρίως εναντίον των θαυματουργών εικόνων λένε τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει και ακόμη περισσότερο εναντίον των ιερών ωστών.
Ο Λούθηρος μάλιστα στις ομιλίες του έλεγε για όνομα Θεού έχουμε 10 κεφάλια του Αγίου Ιωάννου 32 χέρια του Αγίου Νικολάου τι είναι αυτό το πράγμα Είναι με ένα ψέμα, έχουμε στήσει ένα μηχανισμό παγίδευσης των ανθρώπων και γιατί έχουμε στήσει αυτό το μηχανισμό παγίδευσης, αυτή ήταν η δικιά τους ρητορική, για να τους παίρνουμε τα χρήματα και όχι μόνο τα χρήματα αλλά και τις ψυχές τους.
Στην πραγματικότητα έχουμε γίνει διαχειριστές πλούτου και αντί να μεταφέρουμε στους ανθρώπους το φως του Ευαγγελίου τους μεταφέρουμε το ψέμα και γιατί τους μεταφέρουμε το ψέμα για να αυξάνεται ο πλούτος ενός χώρου που δεν πρέπει να έχει πλούτο δηλαδή η εκκλησία και η…
που δεν του φτάνουνε τα όσα παίρνει δεν του φτάνουνε τα χωράφια που έχει τα πλούτη που έχει τα παλάτια που έχει αλλά για να παγιδεύει τους ανθρώπους τους εμφυσεί την εντύπωση Είναι εντύπωση ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν το χριστιανισμό, ότι ο χριστιανισμός είναι κάτι που το καταλαβαίνει μόνο ο ιερέας και σου το μεταφέρει.
Και δεύτερον, του εμφύσουν δυσδαιμονία, τον κρατούν στην άγνοια, στην αμορφωσιά, για να μπορούν ακόμη περισσότερο να τον αποδιγετούν, να τον χειραγωγούν και κυρίως να τον κλέβουν.
Να τον λεηλατούν.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, όλα αυτά είναι βαριά.
Τα έχουν πει, τα είπε και ο John Wycliffe, τα είπε και ο Jan Hus, τα είπε και ο Ιερόνυμος της Πράγας και φυσικά τα είπε ο Λούθηρος και τα γράψε ο Λούθηρος, τα γράψε κάτω, γιατί είχε φτάσει μέχρι σ’ εδώ.
Μάλιστα στην εποχή που συζητούμε, δηλαδή από το 14ο αιώνα, η καθολική εκκλησία, και όχι μόνο, έχει φτάσει στο άλλο σημείο να πουλεί και την συγχώρεση.
Δηλαδή δημιουργούνται χαρτιά τα οποία υπογράφονται από τους Πάπες, στα οποία υπάρχει ένα κενό και διανομής συγχωροχαρτιών, πηγαίνουν από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη και τις Κυριακές μετά την εκκλησία που λούν συχωροχάρτια τα οποία μάλιστα ήταν και διαφόρων επιπέδων δηλαδή για τους πλούσιους ήταν πιο εμφανίσσιμα με χρυσό και τα λοιπά και εξ’ αυτού θα ήθελα και καλύτερη μοίρα όταν θα πήγαινε στον άλλο κόσμο μεσαίου και τα περισσότερα βεβαίως ήταν των κατώτερων στρωμάτων στα οποία ο πολιτής του συγχωροχαρτιού, μετά από την λειτουργία στις Κυριακές, σε όλοι το δυτικό κόσμο, τα πονούσε, έβγαζε ένα λόγο και έλεγε έχουμε και αυτά τα θαυμάσια συγχωροχάρτια.
Υπήρχαν και συγχωροχάρτια τεθνεώτων και συγχωροχάρτια ζώντων, και διάφορες τιμές αφού πλήρονες αυτό που πλήρονες συμπληρωνότανε το κενό Μαρία ευθύμιλε ας πούμε και πάση περιπτώσει ηρεμούσε η Μαρία ότι το πράμα θα πάει καλά στην επόμενη ζωή αφού έκανε 5-6 αμαρτίες την επόμενη χρονιά ξανά ακόμα ένα και έτσι το πράμα δούλευε καλά Αυτή η ιστορία μετά σε χρογάρια είχε κάνει το νερό να ξεχειλίσει στο ποτήρι διότι είχε πάρει μεγάλη διάσταση στο 15ο αιώνα αυτή η ιστορία και τούτο διότι στο 15ο αιώνα δηλαδή λίγο πριν μπούμε στο 16ο η εκκλησία οι πάπες είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν την μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο δηλαδή τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης που πράγματι είναι η μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο και για να την ακτίσουν επειδή ήταν τεράστια τα ποσά πολλούσαν μαζικά σύγχωρο χάρτια και έτσι οι πιστοί τα αγόραζαν σε όλες τον δυτικό χριστιανικό κόσμο ο Λούθηρος όταν ξεκίνησε τη δράση του το 1517 τότε ξεκινά, είναι η χρονολογία 1517 θεωρείται η χρονολογία της έναρξης του μεγάλου νέου σχίσματος.
1054 είναι το σχίσμα δυτικής και ανατολικής εκκλησίας και 1517 είναι το σχίσμα μέσα στην καθολική εκκλησία σε πρωτεσταντικοί διαμαρτυρωμένοι και την καθολική εκκλησία που απέμεινε.
Τώρα ο Λούθηρος επειδή ο ίδιος ήταν ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση λαύρος εναντίον των θαυματουργών εικόνων και εναντίον των οστών και τα λοιπά λαύρος εναντίον της διαμεσολάβησης των ιερέων και λαύρος εναντίον του πλουτισμού της εκκλησίας ο ίδιος έκανε έρευνα να δει πού πάνε τα τεράστια ποσά που συγκεντρώνει η Καθολική Εκκλησία από τις πολίσεις συγχωροχαρτιών και άλλων και τα προσκυνήματα των ιερών και θαυματουργών οστών και τα λοιπά και είδε ότι τα μισά χρήματα από αυτά που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πηγαίνουν στο μεγαλύτερο τραπεζίτη της Ευρώπης της εποχής εκείνης που ήταν η οικογένεια Funger, ήταν οι μεγαλύτεροι τραπεζίτες, γερμανοί τραπεζίτες, αυτοί ήταν οι μεγαλύτεροι τραπεζίτες να σκεφτείτε αυτοί είχαν χρηματοδοτήσει τους Ισπανούς βασιλείς οι Ισπανοί βασιλείς για να κάνουν τις ανακαλύψεις τους και τις επιθέσεις τους δανείζονταν από τους Φούγγκερ που ήταν πολύ μεγάλοι σπουδαίοι τραπεζίτες.
Ήταν οι μεγαλύτεροι της εποχής.
Λοιπόν, και απεκαλύφθη ότι το μισό των χρημάτων πήγαινε στους Φούγγκερ.
Γιατί στους Φούγγκερ, γιατί οι Πάπες για να γίνουν Πάπες δανείζονταν χρήματα από τους Φούγγκερ για να αγοράσουν τη θέση του Πάπα και να υπερισχύσουν έναντι άλλου υποψηφίου Πάπα.
Επομένως, εδώ είχαμε μέσα όλη τη διαφθορά μαζεμένη και αυτό είναι που του έκανε να τα πάρει κυριολεκτικά πολύ άσχημα τα πράγματα και να πει τένιωσε το πανηγύρι, άλλο δεν πάει και τι έκανε αυτό στο 1517 Κάθισε και έγραψε κάτω τις θέσεις του, 95 θέσεις αντιθέσεις στις πρακτικές της καθολικής εκκλησίας.
Κάθισε κάτω και το έγραψε, σε ένα πλακάτ θα έλεγε κανείς, ένα, δύο, τρία, τέσσερα αυτά που λέμε τώρα γραμμένα κάθετα και ένα ωραίο πρωί πριν από την εκκλησία της Κυριακής, πριν ακόμη ανοίξει το φως του ήλιο, πήγε και κόλλησε αυτό το πλακάτα, ας πούμε, στον καθεδρικό ναό της πόλης του, της Βιτεμβέργης έτσι έφτασαν οι πιστή για την λειτουργία, κάθισαν, το διάβασαν, βρε εσύ έλα να δεις τι λέει εδώ, έλα να δεις τι λέει εδώ πω πω πω πω πω, πωστά σου τι λέει, να το γράψω, θυμήσου τι λέει πω πω πω Γιατί σας το λέω αυτό.
Διότι, όταν το έκανα αυτό, έκανε την κίνησή του αυτή ο Λούθηρος, είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Ο Τζόν Βουίκλυφ, ο Γιάν Χούς, ο ιερόνυμος της Πράγας, όταν έκαναν και έλεγαν αυτά τα πράγματα, δεν είναι ότι δεν είχαν οπαδούς, αλλά δεν υπήρξε κύμα.
Υπήρξε ένα πεπερασμένος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι ήταν οπαδοί τους και τους ακολούθησαν.
Αλλά τώρα φαίνεται πως είχε περάσει ο χρόνος, είχαν οριμάσει τα πράγματα, είχαν ακούσει άνθρωποι από εδώ, από εκεί, κάτι είχαν σκεφτεί και να τώρα αυτό που βλέπουν το εισπράττουν αμέσως.
Και συμβαίνει αυτό το καταπληκτικό στις κοινωνίες.
Όταν έρχεται η ώρα ενός πράγματος, όταν είναι όριμο, αμέσως άνθρωποι καθίσαν, το γράψαν, πήγαν, το κολλήσαν, πήγαν στη δικιά τους εκκλησία, φωνάξανε, έλα, έλα, να σου πω τι έγινε σήμερα, πα, πα, πα, πα, και τα χωριά ολόκληρα το μάθανε και μέσα σε λίγο χρόνο, η περιοχή γύρω από την, από το Λούθηρο, εκεί, τη γενέτειρα του Λουθήρου, ήδη είχε μάθει τις θέσεις και τις επανάπαρήγαγε και τις ξανακόλλαγε και πήγαινε και στ’ άλλο χωριό και στ’ άλλο χωριό και στ’ άλλο χωριό, έμοιαζε να καλπάζει αυτή η ιστορία.
Και δεν ήταν μόνο ο Λούθηρος που τα έλεγε αυτά, διότι, όπως είπαμε, έτσι κι αλλιώς υπήρχε μια προ ιστορία άλλων ανθρώπων, οι οποίοι είχανε ως πρωτοπόροι, πει παρόμοια πράγματα.
Την ίδια εποχή που ο Λούθηρος παίρνει ανοιχτά πλέον επάνω του αυτή την ιστορία, Μάρτν Τλούφερ είναι το όνομα του, όπως σας είπα.
Γι’ αυτό και ο Κινγκ, ο Μάρτν Τλούφερ Κινγκ ήταν Προτιστάντης.
Προς τιμή του Μαρτίνου Λουθήρου είχε το όνομα του.
Λοιπόν, λέω για τον μαύρο, ηγέτη τον μαύρο, τον Μάρτν Τλούφερ Κινγκ.
Λοιπόν, την ίδια εποχή, στην Γαλλική πλευρά, ο Ιωάννης Καλβίνος, Ζων Καλβίν.
Στα ελληνικά το λέμε Ιωάννη Καλβίνο, επίσης παίρνει επάνω του την ίδια βράση και διδάσκει σε γαλλικό περιβάλλον, ο ίδιος είναι γαλόφωνος, διδάσκει σε περιοχές της Γαλλίας και βέβαια και στην Ελβετία, στην περιοχή, τη γαλόφωνη περιοχή της Ελβετίας.
Και σας λέω μάλιστα ότι ο Ιωάννης Καλβίνος πήρε και την διοίκηση της Γενεύης στα χέρια του.
Η πόλη της Γενεύης διοικήθηκε από τον Ιωάννη Καλβίνο και υπάρχει η εκκλησία στην οποία ο Καλβίνος έβγαζε τους πύρινους λόγους του εκεί στο 16ο αιώνα.
Παραλίλως πάλι στην Ελβετία, προσέξτε τις χώρες, πάλι στην Ελβετία ένας πάρα πολύ, ένας διαπίσσιος οπαδός αυτών των απόψεων, Αυτόν όμως κινείται, δεν ήταν συνδυασμένοι οι άνθρωποι αυτοί, δεν είναι ότι είχαν συνενοηθεί για να το κάνουν από κοινού, αλλά ήταν όριμες οι εποχές και έτσι αναδείχθηκαν πολύ περισσότεροι από αυτούς τους τρεις.
Αλλά μιλάμε για τους τρεις κορυφαίους, είναι ο Huldreich Zwingli.
Ο Zwingliος τον λέμε στα ελληνικά.
Ο Χολτγάιχης Σβήγγλι ήτανε δραστηριότατος ο παδός αυτών των απόψεων στην ζηρύχη της Ελβετίας.
Και θεωρείται από τους μελετητές του φαινομένου όσο πιο φωτισμένος, πιο ανοιχτόν πυαλός από όλους.
Ίσως το λέμε αυτό διότι σκοτώθηκε.
Ο Σβήγγλι σκοτώθηκε νωρίς σε συγκρούσεις με καθολικούς και έτσι έχει μείνει ο θρύλος του.
Και η Ζηρύχη είχε γίνει το κάστρο του Πρωτεστατισμού χάρης τον Χουλτγάιχ Σβήγγλι.
Τώρα, το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωτεστατισμός κάλπασε μετά το 1517, κάλπασε στις περιοχές της Βόρειας Γερμανίας, κάλπασε στην Ελβετία.
Η Ελβετία έγινε η χώρα στην οποία ο Πρωτεστατισμός χόρεψε καρσιλαμά, πρωτοπόρα χώρα του Πρωτεστατισμού και μέχρι σήμερα η Ελβετία θεωρείται εμβληματική χώρα του Πρωτεστατισμού, αν και κάποιοι από τους γαλόφωνους της Ελβετίας δεν είναι Πρωτεστάντες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Ελβετίας είναι Πρωτεστάντες και μάλιστα η Ελβετία συνήθως χρησιμοποιείται ως παράδειγμα Πρωτεσταντικής χώρας και το τι φέρνει ο Πρωτεστατισμός σε μια χώρα.
Τώρα, ο Πρωτεστατισμός διαδόθηκε στη Βόρεια Γερμανία, διαδόθηκε στην Ελβετία, χάρη στη δράση αυτών των ιερέων που είπαμε, διαδόθηκε σε περιοχές της Γαλλίας, γρήγορα, σε αρκετές περιοχές της Γαλλίας, κυρίως την περιοχή κοντά στον Πορντό και στο βορρά του Πορντό, εδώ που είναι η La Rochelle, Είναι μια περιοχή της Γαλλίας που ονομάζεται Λαροσέλ και η Λαροσέλ ήταν το κάστρο του Πρωτεστατισμού στην Γαλλία και υπήρχαν φύλακες Πρωτεστατών γρήγορα δημιουργήθηκαν στη Γαλλία σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας προς την Ελβετία, σε περιοχές της Βόρειας Γαλλίας και σε περιοχές της Νότιας Γαλλίας.
Η Βόρεια Γερμανία γρήγορα ειςέπραξε το Πρωτεστατισμό, ο οποίος πέρασε στη Δανία, η Δανία και η Γερμανία είναι συγκοινωνούντα αγγεία, πέρασε στη Δανία και από τη Δανία πέρασε στη Σουηδία και τη Νορβηγία, που επίσης βρήκε καλό και γόνιμο έδαφος.
Έτσι σχετικά γρήγορα επεκτείνεται κινούμενος ο Πρωτεστατισμός, από το κέντρο θα έλεγε κανείς της Ευρώπης προς το βορά.
Προσέξτε το, αυτό έχει σημασία.
Ο Πρωτεστατισμός γίνεται μια ιστορία του Βορρά.
Νότια χώρα, Πρωτεσταντικοί, δεν θα βρείτε κάποια.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, για να πούμε για τις χώρες αυτές, εδώ θα παραμείνουν θερμά καθολικές, μέχρι τέλους.
Ο Πρωτεστατισμός δηλαδή θα γίνει μια ιστορία της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.
Βέβαια, στις πρώτες δεκαετίες, επεκτείνεται, δεν ξέρεις ακριβώς πόσο πολύ, αλλά η αίσθηση ήταν ότι επεκτείνεται με άνεση.
Οι πάπες ανησυχούν.
Ξαφνικά, εκεί που ήρθαν ήρεμοι, που τα πράγματα πήγαιναν καλά, που απέκτησαν μια καινούρια Ήπειρο, που ενισχύθηκε η θέση τους, ξαφνικά όλο το ικαδόμημα μοιάζει να τρίζει, γιατί κάποιοι λησασμένοι τύποι δεν κάνουν πίσω και κτυπούν τους πάπες κάτω σαν τα χταπόδια λέγοντα σταματήστε πια να είσαστε αφοσιωμένοι στον υλικό πλούτο σταματήστε να ξαγελάτε τους ανθρώπους, αλλάξτε αυτό, αυτό, αυτό, αυτό προσέξτε να δείτε, είχε ενδιαφέρον ότι και οι τρεις αυτή η μεγάλη ας πούμε του Προτεστατισμού και ο Λούθηρος και ο Καλβίνος και ο Σβίγκλι δεν είχαν στο νου τους να δημιουργήσουν άλλη εκκλησία.
Η επιθυμία τους ήταν να μεταρρυθμιστεί η υπάρχως ακαθολική εκκλησία.
Δηλαδή δεν είχαν στο νου τους να ανατρέψουν, να αλλάξουν τον Πάπα.
Έλεγαν να αλλάξουμε όλοι μαζί, να γίνουμε σωστοί, έχουμε σαπίσει, έχουμε διαφθαρεί.
γι’ αυτό και λέγεται μεταρρύθμιση.
Θα το βρείτε, θρησκευτική μεταρρύθμιση, ως τίτλος, η θρησκευτική μεταρρύθμιση.
Ο στόχος τους ήταν η θρησκευτική μεταρρύθμιση.
Όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα που ο Πάπας αφόρησε τον Λούθηρο, αντιλάγησαν βαρύτατες κατηγορίες ένθεν και ένθεν και τελικά εκ των πραγμάτων κόπηκε στα δύο ο καθολικισμός.
Να το το 1517 κόβεται στα δύο και έχουμε μεγάλες εξελίξεις.
Έχουμε μεγάλες εξελίξεις οι οποίες θα πάρουν διαστάσεις περίπλοκες γιατί οι κοινωνίες είναι περίπλοκα πράγματα και γιατί αυτές τις εποχές που συζητούμε δηλαδή το 10ο, 5ο, 10ο, 6ο, 10ο, 7ο αιώνα ακόμη όλες οι πολιτικές διαφωνίες ή επιθυμίες περνούν μέσα από τη θρησκεία.
Άρα ο Προτεστατισμός ήταν όχημα για πολλές ομάδες να περάσουν διάφορες απόψεις τους για την κοινωνία μέσα από τη θρησκεία.
Χτυπώντας τον ΠΑΠΑ και τους τρόπους που ήταν οργανωμένη η Καθολική Εκκλησία.
Τώρα αυτή η πλευρά της εξέλιξης του Προτεστατισμού θα δημιουργήσει έναν χώρο που γύρω δηλαδή στο 1517 ξεκινά και μέσα σε 20-30 χρόνια η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Βόρεια Γερμανία έχουν ήδη πολλούς Πρωτεστάνδες και με λίγες αναλογικά συγκρούσεις προς το παρόν.
Από την ώρα που ξεκινάει αυτή η ιστορία του Πρωτεστεντισμού φαίνεται ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.
Διότι δεν ήταν σαν το πρώτο σχίσμα.
το σχίσμα του 1054 έγινε ανάμεσα σε δύο κεφαλές.
Δηλαδή ο Πατριάρχης Κωνσταντινου Πόλωνς, οι Πατριάρχες της Ανατολής με τον Πάπα της Ρώμης αποκόπηκαν.
Ήταν οι κεφαλές και έτσι το σχίσμα έμεινε σε επίπεδο κειμένων, σε επίπεδο επιστολών, σε επίπεδο λόγου.
Εδώ όμως ο Πρωτεστατισμός είναι λαϊκό κίνημα.
έρχεται από κάτω από τη βάση και έτσι ξεκινάει, διαχέται καταρχήν μέσα από τον καθημερινό άνθρωπο.
Που θα μπορούσε να είναι εσύ και εγώ και ο Κίτσος και ο Κυρμίτσος και ένας βοσκός και ένας αγρότης.
Οι αγρότες εκείνη την εποχή το πήραν στο φτερό το μήνυμα του Προτεστατισμού.
Στο 16ο αιώνα που γίνεται αυτό το σχίσμα, του 1517, στη Γερμανία υπάρχουν μεγάλες αγροτικές εξεγεύσεις.
Οι αγρότες είναι σε φάση αγροτικών εξεγεύσεων.
Το ίδιο και στην Αγγλία.
Και επομένως, εσπράττουν τον πρωτεστατισμό σαν όπλο εναντίον των αφεουδαρχών τους, εναντίον του παπά, εναντίον…
Παίρνει πολλές διαστάσεις.
Έχει ενδιαφέρον το εξής.
ότι ο Πρωτεστατισμός διαδόθηκε και ανάμεσα σε άτομα που δεν θα το περίμενε κανείς.
Διαδόθηκε ανάμεσα σε αγρότες, ανάμεσα σε αστούς, δηλαδή τεχνίτες των πόλεων, αστικά στρώματα των πόλεων, τεχνίτες, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες κτλ.
Αλλά για ένα ενδιαφέροντα λόγο, αρκετοί ισχυροί θεουδάρχες έγιναν Προτεστάντες.
Εκεί υπάρχει μια συζήτηση γιατί θεουδάρχες έγιναν Προτεστάντες.
Και θεουδάρχες της Γερμανίας και θεουδάρχες της Γαλλίας έγιναν Προτεστάντες, οι Ψηλά Πρόσωπα.
Μια απάντηση είναι ότι, ρε παιδί μου, εντάξει, επειδή κάποιος είναι φουδάρχιος, δεν αρνείται σε αυτόν το δικαίωμα να καταλάβει ότι είναι σωστότερο και να ταχθεί με αυτή την πλευρά.
Μπορεί να θεώρησε ότι είναι σωστότερο και να ταχθεί και με αυτή την πλευρά, ένα το κρατούμενο.
Το άλλο το κρατούμενο είναι ότι, επειδή ο προτεστατισμός είναι εναντίον της περιουσίας της εκκλησίας και πιστεύει ότι άμεσα πρέπει όλη η περιοχή της εκκλησίας να δημευθεί και να διαμοιραστεί, να αξιοποιηθεί διότι δεν μπορεί να είναι στα χέρια της τέτοιων οργανισμών.
Μάλιστα.
Ως φαίνεται, αρκετοί θεοδάρχες πίστευαν ότι γεννόμενοι Πρωτεστάντες και ενισχύοντας τον Πρωτεστατισμό στην περιοχή τους, θα, επειδή η εκκλησία είχε μεγάλα κτήματα και μοναστήρια είχαν κτήματα και οι ΠΑΠΕΣ είχαν κτήματα, κτήματα που γενικώς υπήρχαν στην περιοχή τους, συνώρευαν με τα δικά τους ή τα επιθυμούσαν, θα μπορούσαν να τα πάρουν.
Όλα τα Άχιο Μπαχτσές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι, και εδώ είναι άβλησος η ψυχή του ανθρώπου, ο πιο θερμός υποστηρικτής του Λούθηρου εκεί στη βόρεια Γερμανία ήταν ο Γεμόνας της Σαξονίας.
Κάνω μια παρένθεση.
την εποχή αυτή που συζητούμε, η Γερμανία είναι χωρισμένη σε 280 τόσα κράτη και κρατίδια.
Δεν υπάρχει Γερμανία.
Υπάρχουν γερμανικά κράτη και κρατίδια.
Άπειρα, άπειρα.
Κάποια από αυτά είναι μεγάλα, κάποια είναι μία πόλη.
Λοιπόν, ο ηγεμόνας της Αξονίας, ο οποίος αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος προστάτης του Λουθήρου, Ο ίδιος ήταν προστάτης προστάτης.
Δηλαδή αν δεν τον προστάτευε ο ηγεμόνας της Αξονίας, θα είχε βρεθεί κρεμασμένος στο μεσιανό κατάρτι ο Λούθηρος.
Δηλαδή, ήταν χαμένος από χέρι.
Τον προστάτηψε αυτός τέτοιοι άνθρωποι, σαν τον ηγεμόνα της Αξονίας.
Ο ηγεμόνας της Αξονίας, ταυτόχρονος, εδώ είναι πια σχεζοφρενικό, ήταν ο μεγαλύτερος κάτοχος ιερών αντικειμένων στην Ευρώπη, μετά από την ίδια την Αγία Ιέδρα, στο παλάτι του, στη Σαξονία, κατείχε ένα μεγάλο θησαυρό, δεκαεφτά χιλιάδων ιερών αντικειμένων, δεκαεφτά χιλιάδων, μεταξύ των οποίων υπήρχε κομμάτι από τη φλεγόμενη βάτο του Μωυσέως, θυαλίδιο με γάλα από το στήθος της Παρθένου, με το συμπάθειο κομμάτι από την Πάνα του Ιησού, δηλαδή είχε θυσαυρός αυτός αυτός το ανάκτορό του και πάρα πολλά τεράστια τεμάχια τιμίου ξύλου.
Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος είχε δεκαεφτά χιλιάδες ιερά αντικείμενα θαυματουργά, ήταν ο παδός του Λουθήρου.
Άβησος η ψυχή του ανθρώπου, άβησος η ψυχή του ανθρώπου και όλων μας και του ηγεμόνα της αξονίας.
Τώρα όμως, θα αφήσουμε για λίγο τα πράγματα, διότι θα γίνει πόλεμος.
Ο προτεστατισμός θα συγκρουστεί με τον καθολικισμό για 150 χρόνια.
Θα καεί το πελεκούδι.
Οι περιοχές οι οποίες θα κυριολεκτικά θα γονατίσουν από τεράστιους εμφυλίοι, όπως μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο, αυτό έγινε.
Χωρίστηκαν οι λαοί αυτών των περιοχών σε προτεσταντές και σε καθολικούς.
και το υπερθέαμα στη Γαλλία, στη Γερμανία, κυρίως η Γαλλία η χώρα με το βαρύτερο ιστορικό, είναι η Γαλλία και η Γερμανία, για περίπου 150 χρόνια χοντρικά, το υπερθέαμα ήταν να καίγεται κάθε Κυριακή, μετά την Αγία, μετά την Αγία Λειτουργία, δηλαδή, έρχονταν η Κυριακή ρε παιδί μου, Ξύπναγες, φόραγες τα καλά σου τα ρούχα, πήγαινες στην εκκλησία, άκουγες το κήρυγμα, έψελλες τα γλυκύτα τα λόγια του Ιησού και μετά στην έξοδο ήταν έτοιμη η φωτιά και δεμένη συνήθως κατά κανόνα, πρωτεστάντες μια οικογένεια πρωτεστατών οι οποίοι καίγονταν ζωντανοί, ήταν το υπερφέαμα της Κυριακής, το έβλεπες, ηρεμούσε η ψυχή σου και γλυκίτατα πλέον πήγαινε στο σπίτι και έτρωγε στο μεσημεριανό της Κυριακής ευχαριστημένος από τις εξελίξεις στο χωριό σου.
Βέβαια και οι Προτεστάντες εκείνοι εφάρμοσαν επίσης βία εναντίον των Καθολικών αλλά επειδή τα πράγματα ήταν άνισσα και οι Καθολικοί είχαν και την εξουσία, είχαν και το στρατό, είχαν και τα όπλα, κατά κανόνα καίγονταν ζωντανοί Προτεστάντες.
Στη Γαλλία το πράγμα είχε πάρει τρομερές διαστάσεις, στη Γερμανία πήρε κάποια άλλη διάσταση, όχι τόσο των βασανιστυρίων κάθε εβδομάδα, αλλά συνολικότερου εμφυλίου πολέμου, ο οποίος την πήρε και τη σήκωσε κυριολεκτικά τη Γερμανία.
Σας θυμίζω τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομέου το 1572, που είναι μια νύχτα μεγάλης φαγής Πρωτεσταντών στην Γαλλία.
Η Γαλλία έζησε πολλά, στα οποία θα γυρίσουμε και θα αναφερθούμε, και η Γερμανία έζησε πολλά, αλλά παραδόξως η χώρα στην οποία ο Πρωτεσταντισμός πέρασε με τη μεγαλύτερη άνεση και χωρίς μεγάλες συγκρούσεις και πολύ αίμα, αναλογικά.
Ήταν η Αγγλία.
Ποιος θα το περίμενε; Γιατί η Αγγλία στην ώρα του Πρωτεστατισμού, δηλαδή το 1517, δεν είναι ακόμη καμιά μεγάλη χώρα, είναι μια μέτρια χώρα της Ευρώπης, η οποία μάλιστα και πριν λίγο έχει τηθεί στον εκατονταετή πόλεμο με τη Γαλλία.
Τι είχε συμβεί σε αυτή τη χώρα την Αγγλία.
Μέσα στους αιώνες η ζωή της Αγγλίας και της Γαλλίας εκεί μέχρι το 1300 έχει πολύ αναμυχθεί και οι γεμόνες της Αγγλίας είναι καταγωγείς γαλλικής ή παντρεύονται οι γεμόνες, οι μέν απ’ τους δε και τότε εκείνη την εποχή όταν παντρευόταν μια πριγκίψα ένας βασιλιάς τμήμα της χώρας του ήταν πρήκα στην χώρα με την οποία συνδυάστηκε.
Έτσι η Αγγλία είχε βρεθεί να κατέχει ένα μεγάλο κομμάτι της Γαλλίας γύρω στα 1300.
Όταν λέμε η Αγγλική ήταν η βόρεια Γαλλία, ήταν αυτή η περιοχή της Γαλλίας, δηλαδή οι Γάλλοι είχαν ένα μικρό κομμάτι της Γαλλίας να διαχειρίζονται και μπήκαν σε πόλεμο με την Αγγλία.
Ο εκατονταίτης, πόλεμο σας θυμίζω, εύκολα τον θυμόμαστε λίγη το 1453 και ήταν 100 χρόνων.
Δηλαδή, ξεκινάει γύρω στο 1350.
Τελειώνει το 1453 με νίκη των Γάλλων.
Ιωάννα της Λορένης, είδε Ιωάννα της Λορένης το όραμα και οδήγησε το Γαλλικό στρατό εναντίον των Άγγλων κτλ.
Οι Άγγλοι οι τόντε, είναι η μόνη φορά που οι τόντε απ’ τους Γάλλους.
Δε θα τους ξανασυμβεί στην ιστορία τους.
Το 1453 λοιπόν οι τόντες τους Γάλλους περιορίζονται πλέον στο νησί τους και σε μια μικρή ζώνη στη Γαλλία και λόγω του ότι έχει συμβεί αυτή η τάς στην Αγγλία θα γίνει εμφύλιος πόλεμος.
Από το 1453 λύγει όπως σας είπα ο εκατονταετής πόλεμος με η τάς της Αγγλίας και αμέσως ξεκινάει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία που θα διαρκέσει 30 χρόνια.
Για την διαδοχή, ακόμη ξεχάστε το Προτεσταντισμό, ακόμη δεν έχει σχέση με την εσωτερική ιστορία της Αγγλίας.
Συγκρούνται δύο οίκοι, ο οίκος των Λάνκαστερ και ο οίκος των Γιόρκ.
Και επειδή αυτοί οι δύο οίκοι είχαν στο σήμα τους ένα τριαντάφυλλο, ονομάζεται ο πόλεμος των δύο ρόδων.
ο οποίος έλειξε με ισοπαλία κατά κάποιο τρόπο και παντρεύτηκαν μέλη του ενός οίκου των άλλων και δημιουργήθηκε η δυναστία των Τιδόρ, δηλαδή το 1485 περίπου έχει λήξει αυτός ο εμφύλιος πόλεμος και είναι πλέον μια δυναστία που λέγονται οι Τιδόρ πάνω στα πράγματα.
Και προσέξτε να δείτε, από το γάμο του Λάνκαστερ και του Ιόρκ, προκύπτει ο Ερήκος ο οχθός.
Μας ενδιαφέρει ο Ερήκος.
Είναι ο γόνος, ας πούμε, της Ένωσης της Αγγλίας μετά από αυτό τον εμφύλιο πόλεμο και σχετίζεται με το κοσμογονικό γεγονός ότι η πρώτη χώρα στον κόσμο, η οποία γίνεται επισήμως Πρωτεσταντική με τον βασιλιά της να συντάσσεται με την μεταρρύθμιση είναι η Αγγλία.
Το 1534, 1517 ξεκινά η ιστορία, έτσι, 1534-17 χρόνια αργότερα η Αγγλία είναι επισήμως στο στρατόπεδο της μεταρρύθμισης.
Τι θα γίνε; Η Αγγλία το είχε.
Σας θυμίζω ότι ο John Wycliffe, πρωτοπόρος αυτών των συλλήψεων, ήταν Άγγλος.
Στον 14ο αιώνα, ότι οι οπαδοί του, οι Λολάρδοι, δρούσανε στην Αγγλία και έλεγαν πράγματα που έλεγε και ο Λούθηρος 100 χρόνια αργότερα.
όμως η Αγγλία ήταν μια καθολική χώρα και ο Ερίκος Άγδος ήταν καθολικός ηγεμόνας, όπως ήταν όλοι οι βασιλείς της Ευρώπης μέχρι την εποχή του Πρωτεστατισμού, μέχρι το 16ο όνα.
Τώρα αυτός ο Ερίκος ήταν ένας δυναμικός ηγεμόνας, αλλά ανάμε, είχε ένα χουή.
Δηλαδή τέτοιος γυναικάς δεν γίνεται, ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ γυναικάς.
Θα μου πείτε συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, τοχητο φύλο έτσι, τοχητο φύλο.
Αλλά στην περίπτωση του Ερήκου, αυτή του η αδυναμία στο γυναικείο φύλο, άλλαξε την ιστορία κατά κάποιο τρόπο για τον εξής λόγο.
Αυτός ήταν πολύ γυναικάς, του άρεσαν οι γυναίκες και φυσικά οι ωραίες γυναίκες, αλλά για κακή του τύχη είχε γίνει βασιλιάς.
Τι εννοώ με αυτό, την εποχή αυτή οι βασιλείς δεν δικαιούνται να ερωτευθούν, ούτε να παντρευτούν αυτοί που θέλουν, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Οι βασιλείς και οι βασιλίδες παντρεύονται αυτούς που αποφασίζονται ότι πρέπει να παντρευτούν.
Ήτε για λόγους διπλωματίες, για το καλό του βασιλείου δεν υπάρχει περίπτωση να παντρευτείς αυτόν που θέλεις, μάλιστα.
Αν τύχει και αυτός που σου έχουνε βρει, σου αρέσει και ζήσετε καλά μαζί, έχει καλώς.
Αλλιώς, θα ζήσετε μια ζωή συμβατική, θα έχει ο καθένας άλλος και τέλειωσε αυτό το πράγμα.
Έτσι ήταν τα πράγματα στις εποχές αυτές.
Επειδή ήταν βασιλιάς και αυτός τι να γίνει, του είχανε βρει μια νύφη.
Αυτή ήταν η Κατερίνα, ονομαζόταν Κατερίνη και ήτανε πριγκίπισσα της Αραγγών.
Η Σπανίδα δηλαδή, κρατήστε το αυτό τώρα.
Να δείτε πως παίζουν ρόλο όλα αυτά τα πράγματα.
Αυτή ήταν η Σπανίδα, Βασίλισσα.
Δηλαδή, είμαστε γύρω στο 1500 έτσι, 1500 τόσο, 1510-1520 και η Ισπανία είναι η κυρίαρχη.
τα καράβια της έρχονται και φεύγουν μέσα στο χρυσάφι είναι η μεγάλη δύναμη της Ευρώπης, η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης και φυσικά είναι καθολική μέχρι το Μεδούλη άρα είναι του Πάπα το πρώτο βιολί, δεν το συζητούμε Πάπας και Ισπανία είναι μια ιστορία έρωτος εδώ και αιώνες και εκείνη ήτανε στη μεγάλη τους έρωτα αυτές οι δύο χώρες, αυτές οι δύο θεσμοί και φορείς Άρα η Κατερίνα είναι ισπανίδα πριγκίπισσα.
Και γιατί την παντρέψανε με τον Ρίκο τον Άγδο, διότι η Αγγλία είναι μια δεύτερη χώρα, είναι μια ασήμαντη χώρα και να ενισχυθεί το ειδικό της βάρος, παντρευόμενη μάλιστα με μια ισπανίδα πριγκίπισσα.
Στον Ρίκο δεν του άρεσε καθόλου αυτή η Κατερίνα, μα καθόλου δεν το είπε, δεν το είπε τι να κάνει, Ωστόσο έκανε ό,τι μπορούσε, εν πάση περίπτωση.
Τώρα η Κατερίνα γέννησε μία κόρη, γέννησε ένα γιο που χάθηκε, είχε κάτι αποβολές.
Γενικά υπήρξε μία κόρη, η Μαρία, και ο Ερήκος, ο Όγδος, χτύπαγε το κεφάλι του πώς έτυχε και πήρε αυτή τη γυναίκα, δεν την ήθελε καθόλου, Αλλά την κατηγορούσε ότι δεν γεννάγει αγιούς και ότι τον βλάπτει κτλ κτλ.
Γιατί τα έλεγε όλα αυτά, διότι το μάτι του είχε παίξει γενικώς έπαιζε και είχε δει μία κυρία επί των τιμών της Κατερίνας της Αραγωνίας που ήταν ένα κορίτσι να το πιεί στο ποτήρι και τη λέγανε Αναμπόλεη που η Αναμπόλεη ήταν χαριτωμένη και ήταν και συνθέτρια, μας έχουν μείνει συνθέσεις της, μουσικές, ήταν μια ανάλεφρη και χαριτωμένη γυναίκα και φαίνεται και όμορφη και τα λοιπά.
Και ο Ερίκος αυτή ήθελε και άλλη δεν ήθελε, αλλά δίπλα του είχε την Κατερίνη και το θέμα είναι σοβαρό και άρχισε να το κλώθη πώς να απαλλαγεί από την Κατερίνη για να αποκτήσει την καλή του την Αννα Μπόλεν.
τα πράγματα ήταν δύσκολα διότι η Εκατερίνη δεν επρόκειτο να αφήσει τη θέση της και δεύτερον είναι Ισπανίδα.
Δηλαδή, αιντε μούρχεσαι κι εσύ! Αυτό ήταν το στιβ, καταλαβαίνετε διότι η Ισπανία ήταν εκεί και η Αγγλία ήταν εδώ και αυτός ο τύπος θέλει να την χορίσει.
Σε αυτό το σημείο έχουμε μεγάλη περιπλοκή Διότι στον καθολικισμό δεν υπάρχει διαζύγιο όπως γνωρίζετε.
Δεν υπάρχει διαζύγιο μέχρι σήμερα.
Διότι αφού είναι ο μυστήριο ο γάμος και έρχεται την ώρα του γάμου το Άγιο Πνεύμα, δεν μπορεί μετά να πεις στο Άγιο Πνεύμα, ξέρεις Άγιο μου Πνεύμα έκανα λάθος, καλός ήταν ο Κώστας αλλά αυτός ο Δημητρής, δεν γίνονται τέτοια πράγματα.
Εδώ έχει ερτώ αγιοπνεύμα, καταλάβατε.
Οπότε στον καθολικισμό δεν υπάρχει διαζύγιο.
Ένα φορά παντρεύεσαι και τέλος.
Άμα πεθάνει ο άλλος, τέλος παντρεύει.
Αλλά δεν γίνεται.
Σας το λέω τώρα διότι εδώ έχουμε μεγάλο ζήτημα.
Ο Ερρικοσόδος καθολικός είναι και ξέρει ότι δεν υπάρχει διαζύγιο, αλλά πολιορκεί τον Πάπα ζητώντας διαζύγιο.
Τρελός είναι, δεν ξέρει, ξέρει.
Τι του συμβαίνει, τι έχει συμβεί.
Προσέξτε να δείτε.
Η Καθολική Εκκλησία, αφού δεν δέχεται το διαζύγιο, είχε βρεθεί στη διάρκεια των αιώνων, αρκετές φορές, σε δύσκολη θέση, διότι ερχόταν βασιλείς, βασίλισσες, και έλεγαν θέλω διαζύγιο.
Αν δεν μου δώσεις διαζύγιο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μου, θα γίνει πόλεμος μεταξύ των τάδε βασιλείων, κτλ κτλ.
ο Πάπας ήξερε τι γίνεται και πολλές φορές είσχε ότι θα μπορούσε να γίνουνε βαριά πράγματα.
Οπότε, είτε για να ευχαριστήσει τον Τάδε ηγεμόνα που ήταν και μεγάλος δορητής, είτε γιατί φοβόταν ότι μπορεί να γίνουν πράγματι δεινά, είχε βρει μια πατέντα μέσα στους αιώνες.
Δεν την έκανε μονίμως αλλά είχε βρει την πατέντα και την έκανε αρκετές φορές.
Τι έκανε δηλαδή; Αν αποφάσισε ότι θα δώσει διαζύγιο δεν έδινε διαζύγιο.
Αλλά επισκεπτότανε το γάμο του ζευγαριού.
Μπορεί να είχε γίνει ένας γάμος πριν 20-30 χρόνια ρε παιδί μου.
Και έβρισκε κάποια παρατυπία που είχε γίνει στο γάμο.
Αφού είχε γίνει κάποια παρατυπία, τότε δεν ήρθε το Άγιο Πνεύμα την ώρα της τελετής, Άρα δεν ήταν ο γάμος πλήρης, άρα εκείρρισε το γάμο, όχι δεν έδινε διαζύγιο, αλλά εκείρρισε το γάμο ως μη γεννόμενο.
Έτσι, οι δύο πλευρές ήταν ελεύθερες και ο Μέν και η Μέν και η Δε να ξαναπαντρευτούν από την αρχή γιατί τώρα θα έρχονταν το Άγιο Πνεύμα.
Την προηγούμενη φορά όπως σας είπα δεν είχε έρθει, τώρα θα έρχονταν, άρα τώρα θα γινόταν ο σωστός γάμος.
Λοιπόν ο Ερρικός 28 ξέροντας ότι υπάρχει αυτή η πρακτική αυτό ζητούσε.
Έλεγε δώσ’ μου τέτοιο πράγμα.
Δεν έγινε σωστός γάμος ρε παιδί μου σου λέω.
Μάλιστα είχε και λόγους να το λέει διότι η Κατερίνα τώρα την μπαίνουμε σε λεπτομέρειση είχε αρχικά παντρευτεί τον αδερφό του.
Ο οποίος όμως πέθανε αμέσως και η Κατερίνα έλεγε ότι δεν είχε γίνει τίποτα ρε παιδί μου.
ότι παντρεύτηκε τον Ερήκο τον 8ο, καταλάβατε τώρα, οπότε ο Ερήκος έλεγε μα παντρεύτηκε τον αδελφό μου, τι δεν μπορείς να το ακυρώσεις το γάμο, τι δεν, καταλάβατε.
Τώρα ο Πάπας, μπήκε και αυτή τη θέση του Πάπα, είναι και αυτή μου δύσκολη η θέση, δηλαδή έχει απέναντί του ένα βασιλιά από μια χώρα που είναι μεσαία χώρα τώρα, Τώρα, τώρα, ο οποίος είναι και γυναικάς και το ξέρει όλοι οι ανθρωπότες ότι είναι γυναικάς, δηλαδή, άμα του δώσω τώρα εγώ αυτή την διευκόλυση θα μου έρχεται κάθε 15 και τι θα κάνω εγώ με δάφτωνα, δηλαδή, το, το, ήτανε μια και ρεαλιστής.
Οπότε, την άλλη, η Κατερίνα ήτανε Ισπανίδα, πριν κύψε απ’ την Αραγωνία, δηλαδή από τη χώρα η οποία τον είχε πάρει τον Πάπα και τον είχε πάει στα Ιμαλάια, Αν έκανε αυτή την κίνηση θα δυσαρεστούσε την Ισπανία για να ευχαριστήσει την Αγγλία.
Το ζύγεις έτσι, το ζύγεις αλλιώς, το ζύγεις αλλιώς και του λέει όχι.
Μπρε, λέει ο Ρήκος ο Άγδος, τι όχι και ξε όχι.
Οπωσδήποτε θα μου δώσεις και ξανά το και ξανά και ξανά.
Όχι ο Παπασταστήλος, είπε να παρακαλώ πάψετε πλέον να με ενοχλείτε.
Τελείωσε αυτή η ιστορία.
Δεν υπάρχει περίπτωση να κηρύξω το γάμο σας ως μη γεννόμενο, είσαστε πετρεμένος με την Κατηρίνη της Αερεγονίας και να είσαστε, ζήσετε στην ευχή του Θεού Μάιστο.
Στην ευχή του Θεού, λέω, 28, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, έτσι μου είσαι, δεν έχω καμία σχέση μαζί σου, πάει τέλειωσε.
Η Αγγλία φεύγει από την Αγία Έδρυ, αποκόπτεται τελείωσε, σου το λέω, ξέχασέ με, ξέχασέ με και εμένα και τη χώρα μου.
να είσαι εσύ εκεί πέρα με την Ισπανία να το χαίρεσαι.
Μάλιστα.
Ο Πάπας δεν ήταν ευτυχής, ο Ερήκος ήταν ευτυχής.
Διότι αμέσως γυρνάει πίσω, χωρίζει την μόνος του, τακ-τακ-τακ.
Την Κατερίνα τη βάζει σε μοναστήρι βεβαίως βεβαίως.
Και παντρεύεται φυσικά την Αννα Μπόλεν, το κρυφό αντικείμενο του πόθου του.
Και είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος μέχρι την ώρα που της κόβει το κεφάλι.
Κάποια στιγμή πλέον αποφασίζει ότι θέλει μια άλλη και επειδή στην προηγούμενη φορά μπερδεύτηκε το πράμα σου λέει να τελειώνουμε γρήγορα, της κόβει το κεφάλι της, Άνας Μπόλεν, αργότερα, μετά από κάποια χρόνια και μετά κόβει και τις επόμενες.
Στο κεφάλι γενικά ο Ερήκος ήταν πρακτικός άνθρωπος όπως βλέπετε, σε όλα του ήταν πρακτικός και χάρη σε αυτή την αίσθηση του πρακτικού και του εφικτού και αυτό δημιουργήθηκε αυτή η μεγάλη στιγμή να γίνει η Αγγλία, η πρώτη χώρα που επιθύμως αποκόπτεται από την Καθολική Εκκλησία, από τον ίδιο της το βασιλέα και εντάσσεται στην μεταρρύθμιση.
Ο Ερήκος ο όγδος είναι κάθετος και παίρνει πάνω του όλες τις αλλαγές, όπως σας είπα, δεν δυο μαμά σας το είπα, Άννα Μπόλευν ήταν Πρωτεσταντήσα.
Ήδη Άννα Μπόλευν ήταν Πρωτεσταντήσα.
Και βέβαια και στην αυλή του βασιλιά υπήρχαν Πρωτεσταντές.
Ήδη στην Αγγλία είχε αρχίσει να υπάρχει Πρωτεσταντικό ρεύμα και υπήρχαν και συγκρούσεις κάποιες μεταξύ Καθολικών και Πρωτεσταντών.
Δεν είχαν πάρει όμως μεγάλη διάσταση και να που έρχεται η ώρα που ο ίδιος ο βασιλιάς γίνεται Πρωτεσταντής.
και γίνεται Πρωτεστατισμός με ένα δικό του τρόπο, δικό του τρόπο διότι δεν υπήρχε και τίποτα ακριβές στο Πρωτεστατισμό, μόνο κάποια κηρύγματα, δεν ήταν κάτι οργανωμένο, ο Πρωτεστατισμός εκείνος το οργανώνει για πρώτη φορά πολιτικά, κρατικά και δημιουργεί μια άλλη εκκλησία που ονομάζεται Αγγλικανική Εκκλησία.
Α, η αγγλικανική εκκλησία είναι μόνο, είναι αγγλική δηλαδή αυτή τη στιγμή, είναι μόνο της Αγγλίας, είναι εκκλησία της μεταρρύθμισης, η οποία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ερήκου του 8ου, έχει ως πνευματική της κεφαλή τον αρχιεπίσκοπο μιας μεσονικής πόλης της Αγγλίας που λέγεται Καντερμπουρη.
Η κεφαλή μέχρι σήμερα, η κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας μέχρι σήμερα, είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπουρρή.
Και πολιτική κεφαλή όμως της Αγγλικανικής Εκκλησίας είναι ο βασιλιάς της Αγγλίας.
Ο Εκάστρος της βασιλιάς της Αγγλίας.
Η βασίλισσα της Αγγλίας είναι η κεφαλή της Αγγλικανικής Εκκλησίας σήμερα.
και δεν ξέρω αν ξέρετε αν είχατε παρακολουθήσει τις ιστορίες με τον Κάρλ Λόφτων που δεν ήξερε αν ήθελε την Δαϊάνα ή την Καμίλα αυτή η άντρυση πανέμορφη μοιραίει ρε παιδί μου δηλαδή τι να πω, τι να πω αυτό το παλικάρι αν θυμάστε που τώρα είναι δεν ξέρω πόσο 70 ρίζει Δεν ήξερε αν ήθελε την γυναίκα του που είχε παντρευτεί την Δαϊάνα και είχε σχέση με την Καμίλα.
Γιατί σας τούνε αυτό, διότι μέχρι πρόσφατα στην Αγγλία υπήρχε θέμα.
Ανησυχούσε το στέμα εάν θα αντέξει η Ελισάβετ, θα ζήσει αρκετά για να μην γίνει διάδοχος του θρόνου ο Κάρολος.
Ο Κάρολος.
Διότι ο Κάρολος εμήχευσε, το είπε ανοιχτά.
Βγήκε στην τηλεόραση της Αγγλίας και είπε ενώσου ζούσε η Νταϊάνα, είπε ότι εμήχευσα.
Επομένως, και στον Πρωτεστατισμό υπάρχει διαζύγιο και υπάρχει και…
εντάξει.
Σ’ όλες, παντού υπάρχουν…
των απατήσεις δεν υπάρχει περίπτωση.
αλλά στο να γίνεις αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, δεν πρέπει να έχεις υποπέσει σε κάποια σειρά αμαρτημάτων.
Και μία από αυτές ήτανε, τι είναι, της μοιχείας.
Και εκείνος είχε μοιχεύσει ανοιχτά.
Επομένως ήταν πολύ λεπτό σημείο το να γίνει ο Κάρολος διάδοχος, γι’ αυτό και όλοι εύχονταν να κρατήσει η Ελισάβετ, για να μεγαλώσουν τα παιδιά του Καρώλου, όπως και έγινε, και παντρεύτηκε τώρα αυτό το παλικάρι, αυτή τη χαριτωμένη κοπελίτσα, και η καημένη η Ελισάβετ κρατάει.
Άρα ο διάδοχος θα είναι αυτό το, δεν θυμάμαι πως λέγεται, William νομίζω, William, θα είναι ο William, που ελπίζουμε κι αυτός να κρατηθεί και να συγκρατηθεί, διότι πόσο θα κρατήσει έρμη η Ελισάβετ, Αν και η Ελισάβετ άμε, καταλάβατε τι θέλω να πω δηλαδή…
Τι θα γίνει αυτή η γυναίκα! 150 θα φτάσει! Βαστάει εκεί πέρα το σύστημα, καταλάβατε.
Τώρα μπήκαμε στις λεπτομέρειες του αγγλικού οίκου αλλά το έχουμε λύστο σύστημα, μην ανησυχείτε.
Ο Ήλιον θα γίνει ο νέος βασιλιάς της Αγγλίας και όλα θα πάνε καλά και έτσι ο Κάρουλος ασχολείται με το κήπο του εκεί πέρα και περιποιείται της καλά να κάνει εκεί να τον περιποιείται μιλό ως γυναίκα τώρα.
Άστε εγώ, εγώ, εκεί το κήπο του και πολύ του πάει.
Λοιπόν που εμήχευσαν.
Α, μάπια γυρνάμε τώρα στο ζήτημά μας.
Λοιπόν έτσι οργανώνεται η Αγγλικανική Εκκλησία και αποκτά πολιτική.
Η Αγγλικανική Εκκλησία ξέρετε δεν είναι καθόλου χαρακτηριστική Προτεστατική Εκκλησία.
Είναι μια ιδιότυπη εκκλησία.
Οι Άγγλοι το έχουνε.
Οδηγούν αριστερά, γενικά το έχουνε δηλαδή είναι κάτι άλλο.
και στο ζήτημα της θρησκείας είναι αλλού, δεν είναι στο σέγγινγξ, όλα αυτά της Αγγλίας, σήμερα λέμε απλώς, τότε λοιπόν, έκαναν μια δικιά τους, προτεστάντικη εκκλησία, τελείως ιδιότυπη, με αυτόν τον τρόπο που σας είπα, αμέσως ο Ερήκος Ώδος δέσμευσε την περιουσία της εκκλησίας, αμέσως, δέσμευσε την περιουσία των μοναστηριών, έκλεισε όλα τα μοναστηρίες στην Αγγλία, Ένα χαρακτηριστικό τοπίο στην Αγγλία, άμα κανείς ταξιδεύει στη χώρα αυτή, οδικός ας πούμε, μέσα στο τοπίο, έτσι, The English Countryside, αυτό το όμορφο γλυκό τοπίο, είναι κάθε τόσο ένα ρυπωμένο μοναστήρι εδώ, ένα ρυπωμένο μοναστήρι εκεί, διότι από το 1530 και μετά, τα μοναστήρια έχουν καταργηθεί και κλείσει τελείως.
Και η γη τους και η περιουσία τους, και της εκκλησίας δημεύθηκε, κατά κάποιο τρόπο εκπήθηκε.
Δηλαδή, τεμαχίστηκε και πολύθηκε σε ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να αγοράσουν μικρότερη, μεγαλύτερη γη, κτλ.
Τέλειωσε αυτό το πράγμα.
Έπαψε να έχει στην Αγγλία η εκκλησία οποιαδήποτε δύναμη από αυτή την πλευρά, η οικονομική δύναμη.
Όχι, δεν υπήρξαν σφαγές.
Αλλά από αυτή την πλευρά ήταν…
Και έτσι η Αγγλία το 1534 μπήκε στην μεταρρύθμιση.
Γίνεται η πρώτη χώρα η οποία μπαίνει στην μεταρρύθμιση.
Δεν υπάρχουν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ Πρωτεσταντών και Καθολικών στην Αγγλία του 16ου αιώνα.
Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά αναλογικά είναι λίγες.
Και τούτο διότι η κεντρική εξουσία είναι Πρωτεσταντική.
Πεθαίνει ο Ερίκος, ανεβαίνει στην θέση του η Μαρία, η οποία ήταν η κόρη του με την Κατερίνα της Αραγωνίας.
Αυτή ήταν φανατική καθολική, διότι ήταν έξαλλη με τον τρόπο που ο πατέρας της είχε φερθεί στη μάνα της και προσπάθησε να επαναφέρει τον καθολικισμό στην Αγγλία, αλλά πέθανε σύντομα γιατί είχε μια βαριά ανίατη ασθένεια και ακολούθησε στο θρόνο η κόρη του Ερήκου του 8ου με την Άννα Μπόλεϊν.
Η κόρη από αυτό το γάμο είναι η Ελισάβετ.
Η Ελισάβετ η πρώτη.
Έχει γούστος αυτό το σημείο.
Γούστο.
Ανθρώπινες καταστάσεις.
ο Ερήκος ο όγδος κατηγορούσε τις συζύγους του ότι δεν γεννούν γιους.
Και την Αναμπόλεην αφού την χάρικε μετά την πέταξε, της έκοψε και το κεφάλι όπως είπαμε και εκείνη την κατηγορούσε ότι του γέννησε γιο κτλ.
Και ήταν η κόρη η Ελισάβετ η πρώτη που είχε γεννηθεί από αυτό το δεσμό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ελισάβετ επρόκειτο να είναι μια τέτοια βασίλισσα, η οποία συμπήκνωνε τις αρετές δέκα αρένων τέκνων, διότι είναι η περίφημη Ελισάβετ η πρώτη, η σπουδαιότερη ηγεμόνας στην ιστορία της Αγγλίας και είναι εκείνης στην οποία πιστώνεται η βάση πάνω στην οποία πάτησε αυτή η χώρα για να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου στο 18ο, 19ο και αρχές του 20ου αιώνα.
Αυτή δηλαδή η Ελισάβετ έβαλε τις βάσεις του αγγλικού πολιτικού τρόπου ζωής, οικονομικού τρόπου ζωής και εκτίναξε την Αγγλία από μια δευτερεύουσα περιφερειακή χώρα σε μια χώρα του κέντρου της Ευρώπης και αργότερα την σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο.
Όπως θα είναι η Αγγλία του 1800 και του 1900.
Η βάση λοιπόν είναι η Ελισάβετ.
Αυτή τώρα η Ελισάβετ είναι Προτεστάντισσα.
Είναι Προτεστάντισσα με πάθος γιατί η μάνα της ήταν Προτεστάντισσα.
Η Άννα Μπόελεν και ο πατέρας της ήταν Προτεστάντισσας.
Και έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν γυναίκα για τα δύσκολα, όχι για τα εύκολα.
Διότι στην εποχή της, λόγω του ότι είχε προηγηθεί η άνοδος του καθολικισμού πάλι, λόγω της μεσολάβησης της δραστης της Μαρίας, είχε αυξηθεί η ένταση μεταξύ καθολικών και πρωτεσταντών και υπήρχαν διαιότητες στη χώρα που έπρεπε να τις αντιμετωπίσει.
Δεύτερον, επειδή η Αγγλία ενισχύεται μετά από τον Ερήκο τον 8ο, η Ισπανία πατώντας πάνω στο φυμό της γιατί η Κατερίνα είχε αυτή την τύχη, στην ουσία όμως ανησυχώντας για την άνοδο της δύναμης της Αγγλίας, δρά μέσα στην Αγγλία με πράκτορες, στέλνει πράκτορες για να ενισχύσει τη δράση των καθολικών εναντίον των πρωτεστατών.
Εξ’αυτού μέσα στην Αγγλία υπάρχει ένα βαρύ κλίμα απέναντι στους καθολικούς διότι θεωρούνται πράκτορες της Ισπανίας.
Και γι’αυτό αυξάνει τη βία μέσα στη χώρα.
Τότε είναι που εκτελείται και η Μαρία Στιουαρτ, της ξαδέλφη της Ελισάβετ από την Ελισάβετ, διότι είναι καθολική, εκείνη την εποχή ακόμη οι Σκοτσέζοι είναι καθολικοί, δεν έχουν μπει στον Πρωτεστατισμό, δηλαδή είναι δύσκολες εποχές για την Αγγλία, διότι υπάρχει αυτός ο φόβος που προέρχεται από την ταύτιση του καθολικού με τον εχθρό που συνεργάζεται με την Ισπανία.
Μάλιστα η Ελισάβετ δίνει μεγάλη προσπάθεια για να ξεχωρίσει τους μεν από τους δε διότι δεν θέλει αδιάκριτα να σκοτώνονται οι καθολικοί ως πράκτορες της Ισπανίας αλλά λέει όποιος είναι πράκτορας, ναι, να εκτελεστεί.
Αλλά όχι γενικεύσεις γιατί υπάρχουν πολύ καθολικοί που είναι καθολικοί γιατί πιστεύουν στον καθολικισμό και αυτούς δεν πρέπει να τους βλάψουμε.
Είναι δύσκολες εποχές να κρατηθούν ισορροπίες τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα από την ώρα που η Ισπανία βλέποντας την δύναμη που αποκτάει η Αγγλία χάρις την σταθερή διοίκηση αυτής της γυναίκας αποφασίζει να χτυπήσει την Αγγλία να φτάσει επάνω στέλνει την μεγάλη της αρμάδα όπως λέγεται δηλαδή το φοβερό της τόλο εκείνη την εποχή η Αγγλία, η Ισπανία είχε το μεγαλύτερο τόλο στην Ευρώπη γιατί ήταν πάνπλουτη από το μπλούτο της Αμερικής και φυσικά οι Ισπανοί είναι καλοί ναυτικοί, δεν το συζητούμε.
Το ίδιο όμως είναι και οι Βρετανοί.
Η Ελισάβετη πρώτη ήταν μια γυναίκα η οποία πάτησε πάνω σε αυτό που έχει πάρα πολύ η αγγλική ζωή, δηλαδή την αίσθηση του μέτρου και του ρεαλισμού.
Είναι χαρακτηριστικό των Άγγλων αυτό, ότι μετρούν το πράγμα στο μέτρο τους και λένε αν αυτό είναι έτσι, αφού είναι έτσι τι μπορούμε να κάνουμε τόσο αυτό θα κάνουμε τόσο για να κάνουμε μετά τόσο υπάρχει μια αίσθηση μέτρου και αυτή η γυναίκα το έδειξε εξ αρχής διότι μέσα στα καταπληκτικά σημεία της διοίκησης της ήταν ότι ήξερε να ακούει να ακούει είχε καλούς συμβούλους διάλεγε για συμβούλους τους καλύτερους, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσεως και τους ρωτούσε.
Και άκουγε αυτό που της έλεγαν.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που ρωτούσε πολύ, ήτανε ναυτικοί.
Η Αγγλία είναι νησί, είναι εκτεθειμένη στη θάλασσα, έχει και αυτό ναυτικούς.
Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν πολύ σπουδαία ονόματα.
Ένας από αυτούς ήταν ο Σερ Φρανσιστ Δρέικ, αν τον έχετε ακούσει, και σε αυτούς ρώτησε, τι να κάνω για τη χώρα μου.
Είναι μικρή η χώρα μου.
Δίπλα μου έχω μεγάλες χώρες, οι αντίπαλός μου είναι τεράστια.
Η Ισπανία, η Ισπανία ήταν αυτό και αυτό.
Και η Αγγλία ήταν αυτό.
Ξέρετε, η Αγγλία είναι μικρή χώρα, δεν είναι μεγάλη χώρα.
Κοιτάξτε τους το χάρτη.
Είναι μια μικρή χώρα, ας πούμε μεσαία χώρα.
Έγινε μεγάλη για άλλους λόγους, όχι για το μέγεθός της.
Λοιπόν, η Ελισάβετ κοιτάει το χάρτη και λέει, εγώ δεν είμαι μεγάλη χώρα, τι μπορώ να κάνω.
Και η απάντηση του Σερ Φρανσιστ Δρέικ και των άλλων συμβούλων της, ακούστε βασιλιά μου.
Χώρες σαν εμάς πρέπει να στηληκτούν στη θάλασσα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, βασιλισσά μου, έλεγαν μια φράση, «Μέγα το της θαλάτης κράτος».
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε την Αγγλία μεγάλη ναυτική δύναμη.
Οι μικρές χώρες γίνονται μεγάλες με το ναυτικό.
Και εμείς είμαστε ναυτική χώρα, θα γίνουμε μεγάλη.
Τι πρέπει να κάνω, μάλιστα, έχετε δίκιο, με πείθετε.
Τι πρέπει να κάνω για να γίνει η χώρα μου δυνατή ναυτικά, να επενδυθούν κεφάλαια, βασιλισσά μου, στο ναυτικό, να κτιστούν καράβια, να αναφυγηθούν καράβια, να πέσει κεφάλαιο στα ναφπηγεία και να ανοιχτεί το εμπόριό μας πολύ μακρύτερα από την περιοχή μας για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους μεγάλους μας αντιπάλους που ήδη, είμαστε στο 1580, ήδη οι Ισπανοί έχουν 100 χρόνια περίπου που ελέγχουν αυτή τη μεγάλη περιοχή και οι Πορτογάλοι 150 χρόνια που κινούνται εδώ πέρα.
Άρα έχουμε μείνει πίσω, βασιλισσά μου.
Μάλιστα, ωραία, πώς μπορούμε να ρίξουμε τα κεφάλαια.
Ακούστε Βασιλισσά μου, μέχρι το Μεσαίωνα για να είσαι πλούσιος και ευγενής και αριστοκράτης, έπρεπε να έχεις φέουδα, γη δηλαδή, και να μην έχεις δουλέψει ποτέ σε χειρονακτική εργασία.
Ποτέ.
Ούτε εσύ, ούτε οι προγονείς σου για να έχεις τίτλο αριστοκρατίας.
Στο Μεσαίωνα το να έχεις δουλέψει σε πρακτική εργασία ήταν συνώνυμο του αποκλεισμού από τις θέσεις ευγενίας και εριστοκρατίας.
Επομένως ακόμη ίσχυε αυτή η λογική και στη Γαλλία και στην Γερμανία και στην Ιταλία και σε όλες αυτές τις περιοχές, ακόμη οι πλούσιες οικογένειες τα χρήματα τους τα είχαν μέσα στα σεντούκια, στις περιοχές που έλεγαν, γιατί τα είχαν τα χρήματα τους.
Πλέον είχε τελειώσει η ανάγκη του φεουδαρχικού συστήματος για να έχουν έναν πλόστρατο, αλλά είχαν τα χρήματα είχαν τα χρήματα για να κάνουν καταπληκτικούς γάμους, να κάνουν πάρτι μεγάλα, να κάνουν σπίτια και με έγαρα, τα οποία να είναι πάμπλουτα με δαντέλες, με τόνα, με τα άλλο, δηλαδή τα χρήματα να επενδύονται σε πολυτέλειες.
Οι σύμβουλοι της είπαν, Βασίλη Σάμου, πώς μπορούν αυτά τα χρήματα να βγούνε από τα σεντούκια και να ριχτούνε στη θάλασσα, να ριχτούνε σε κάτι παραγωγικό.
Πώς μπορεί να αισθανθεί ο μέσος ευγενής, ο μέσος Αριστοκράτης, ότι είναι τιμητικό να βάζει χρήματα του στον ναυτικό και όχι από ταπεινωτικό που θα τον βγάλει από την τάξη του.
Οπότε λέει η Ελισάβετ, εγώ τα δικά μου χρήματα θα τα βάλω στο ναυτικό και έτσι αφού η Βασίλησα το βάζει στο ναυτικό είναι πολύ sick.
Μπορείς να βγεις στο δρόμο ρε παιδί μου και να πεις αφού έβαλε η Βασίλισσα τα χρήματά της στο ναυτικό, έβαλα και εγώ τα δικά μου στο ταλμαίστα.
Και έτσι επιδεικτικά η Ελισάβετ τα δικά της χρήματα τα επενδύει στην θάλασσα και έτσι παρασύρει ένα αριθμό, όχι όλοι, ένα αριθμό αρχίζει να γίνεται σικ να το να επενδύει στην θάλασσα και να βάζεις χρήματα κτλ.
Και έτσι η Αγγλία ενισχύει τη θέση της στη θάλασσα αυτές τις δεκαετίες.
Και όταν το 1588 θα έρθει η ισπανική αρμάδα πάνω στην Αγγλία, θα φτάσει ο ισπανικός τόλος να κατακτήσει την Αγγλία.
Ήταν μια τρομακτική στιγμή για την αγγλική ιστορία αυτή, διότι έφτανε ο δυνατότερος τόλος του κόσμου να χτυπήσει την Αγγλία.
Και εκεί οι σύμβουλοι της Ελισάβετ την καθοδηγούν, η Ελισάβετ η ίδια βγήκε και μίλαγε στους ναυτικούς και έλεγε εμπρός για την πατρίδα, χτυπήστε τους μην κάνετε πίσω τίποτα, ξεμαλιασμένη μια γυναίκα την ώρα της τρέλας, δηλαδή χανότανε η πατρίδα γι’ αυτό το πράγμα και έγινε το 1588 κάτι καταπληκτικό.
Ιτύθηκε η ισπανική αρμάδα από ποια χώρα την Αγγλία, που μέχρι τότε δεν της έδινε μεγάλη σημασία Και έτσι το 1588 έχουμε αναστροφές για τις οποίες θα μιλήσουμε όμως τη Δευτέρα που μας έρχεται.
Σας χαιρετώ, να είστε καλά! Γεια σας!