Δεν μάθαμε το Προτεσταντισμό, δεν μάθαμε το χριστιανισμό.
Από αυτού δεν αρκεί να πει κανείς τι λέει ο Λούθηρος, αλλά να δεις πού πήγε το καράβι.
Διότι ξεκίνησε ως βαρκούλα και κατέληξε ο Προτεσταντισμός στο αεροπλανοφόρο του κόσμου τα τελευταίες εκατονταετίες.
Τώρα, αν θα έρθει κάποια καινούργια μεγάλη δύναμη που θα είναι η Κίνα ή η Ινδία και αλλάξει τα πράγματα, εντάξει.
Θα τα αλλάξει.
Προς το παρόν κινούμαστε σε αυτό.
Απλώς τελειώνοντας τα ζητήματα που λέγαμε γιατί ο χρόνος μας έκοψε σε σχεδόν τελικό σημείο, Να θυμίσω ότι εξηγήσαμε πως αυτές οι νοοτροπίες που έστισε ο Προτεσταντισμός δημιούργησαν τη σύγχρονη οικονομία, δηλαδή αυτό που λέμε ελεύθερη οικονομία, δημιούργησαν τα πρώτα χρηματιστήρια στον κόσμο.
Είναι και τα δύο προτεστάντικα, δηλαδή το πρώτο είναι The London Stock Exchange, το δεύτερο είναι το Amsterdam, το χρηματιστήριο και τα δύο γύρω στο 1600.
Δημιουργησαν τις πρώτες εφημερίδες στον κόσμο, δημιουργησαν τις πρώτες παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρείες στον κόσμο, που είναι η Αγγλική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών και η Ολλανδική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών, όλα αυτά γίνονται γύρω στο 1600.
Και βέβαια το αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης, ήταν η δημιουργία της πιο θρυλικής τράπεζας των τελευταίων 300 χρόνων στη Γη, που είναι η τράπεζα της Αγγλίας, Bank of England, η οποία και δημιουργήθηκε το 1694.
Και ήταν τόσο σημαντική τράπεζα που σε όλο τον κόσμο υπήρχε η φράση «Αμ’ α ήθελες να πεις ότι κάτι είναι αξιόπιστο, αυτό είναι τράπεζα της Αγγλίας», έλεγε ο παππούς για να πει ότι το τάδε είναι αξιόπιστο.
Από αυτής της πλευράς λοιπόν έχουμε μεγάλες αλληλείες και σας θυμίζω και με αυτό κλείνουμε ότι πάλι μέσα από αυτές τις νοτροπίες, ο Προτεστατισμός και ιδιαίτερα η καλβινιστική του πλευρά, που είναι πιο πολιτικά ανησυχή, δημιούργησε τις μεγάλες επαναστάσεις που άλλαξαν το πολιτικό κλίμα του νέου κόσμου, έστισαν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα, που μπορεί να αλλάξει, όχι μπορεί, θα αλλάξει.
Όλα αλλάζουν στη γη.
Απλώς, εμείς ζούμε σε μια ζώνη που είναι η ζώνη που στήθηκε πριν από 300-400 χρόνια και σας θυμίζω ότι οι πρώτοις επαναστάσεις του νέου κόσμου, που στην ουσία είναι πολιτικές επαναστάσεις των μεσαίων τάξεων που αναπτύχθηκαν, της πόλης τάξεων, αστικών τάξεων, οι οποίες ζητούν να μετέχουν στις πολιτικές αποφάσεις, σπάζοντας την παράδοση του Μεσαίωνα, στην οποία δίνονταν η πολιτική δυνατότητα μόνο στις ανώτερες τάξεις, δηλαδή στον Βασιλέα, στους Ευγενείς και στον Κλήρο.
Πότε και πώς έσπασε αυτό? Πρώτα, στην Ολλανδία.
Η Ολλανδία είναι μια χώρα πρωτοπόρα, Μουτήκ χώρα, είναι λίγο μικρή και τα πράγματα σε εκείνη είναι έτσι πιο δυνατά και πιο συλλογικά σε μικρό χώρο.
Σας θυμίζω ότι η Ολλανδία είναι του μεγέθους της Πελοποννήσου.
Είναι μια Πελοπόννησος αντε λίγο μεγαλύτερη.
Και όμως έχει καταφέρει τα τελευταία πεντακόσια χρόνια να είναι στις 10 δυνατότερες οικονομίες του κόσμου.
είναι μια θαυμαστή κοινωνία, η Ολλανδική κοινωνία, αυτή είχε πρώτη αυτή της την επανάσταση.
Το 1579, στην οποία για πρώτη φορά καταγράφθηκε ότι είναι δικαίωμα του λαού να ανατρέπει την κυβέρνηση εφόσον θεωρεί ότι είναι βλαπτική.
Είναι δικαίωμα του λαού να επαναστατεί, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει όποια πολιτική ή θρησκευτική άποψη επιθυμεί.
σήμερα μας φαίνονται ίσως απλά.
Αλλά τότε, όταν λέχθηκαν το 1579, ήταν πραγματικά επαναστατικά.
Και αυτά ξεκινούν στην Ολλανδία.
Η δεύτερη χώρα, σας θυμίζω, που τα εφαρμόζει, είναι, ή τέλος πάντων, μπαίνει στη διαδικασία.
Αυτής της μεγάλης πολιτικής ανατροπής είναι η Αγγλία, με την μεγάλη της επανάσταση, The Glorious Revolution, η οποία ξεκινάει το 1642.
Το 1649 αποκόπτεται η κεφαλή του βασιλιά της Αγγλίας, του Καρώλου του Πρώτου.
Το 1660 επανέρχεται η βασιλεία, Κάρολος ο Δεύτερος.
Στη συνέχεια τον διώχνουν και αυτόν και φέρνουν τον Γουλιαλμο της Οράγγκης και όλος αυτός ο κύκλος της Μεγάλης Αγγλικής Επανάστασης Λύγει το 1689, δηλαδή ο κύκλος είναι 47 χρόνια.
Δεν ήταν συνεχής, είχε και ανάπαυλες όλη αυτή η ιστορία.
Αλλά με το τέλος αυτού του κύκλου, το 1689, η Αγγλία μετατρέπεται στην πρώτη βασιλευωμένη συνταγματική μοναρχία.
Η Αγγλία πλέον έχει σύνταγμα πρωτοπορή σε αυτή την πλευρά.
Αλλά θέλω να σας πω σε αυτό το σημείο, διότι την προηγούμενη φορά δεν σας το διευκρίνησα, η Αγγλία δεν έχει σύνταγμα.
Δεν έχει δηλαδή κάτι σαν το δικό μας σύνταγμα, θεωρή ως constitution, όλα τα κείμενα πολιτικής εμβαίλειας που κατά καιρούς έχουν κατακτηθεί σε αυτή τη χώρα.
Δηλαδή μέσα στο σύνταγμα της Αγγλίας περιλαμβάνεται και η Μάγκνα Κάρτα.
του 1215 περιλαμβάνεται το Haber-Ascorpus του 17ου αιώνα που είναι αλεπάλληλα κείμενα.
Περιλαμβάνεται η Declaration of Rights που είναι πάλι κείμενα που παρήχθησαν στη διάρκεια της glorious revolution του 17ου αιώνα.
Αλλά σύνταγμα με τον τρόπο που έχουμε εμείς δεν έχει Αγγλία.
παρότι είναι η χώρα που δημιούργησε τη βάση αυτού του καινούριου πολιτικού σχήματος, δηλαδή να υπάρχει βασιλεία, αλλά τελείως ορισμένη ως προς τις δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων που έχει.
Και θέλω σε αυτό το σημείο να σας πω ότι στην Ευρώπη που υπάρχουν βασιλείς, Οι περισσότεροι εξ’ αυτόν είναι βασιλείς προτεστατικών χωρών.
Δεν ξέρω αν το έχουμε στο νου μας.
Η Ευρώπη έχει βασιλέα.
Στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, αυτές είναι οι προτεστατικές χώρες, έχει βασιλέα και το Βέλγιο που είναι μισοπροτεστάτες αλλά πιο πολύ καθολικοί, έχει βασιλέα και η Ισπανία που είναι καθολικοί.
αλλά οι περισσότεροι βασιλείς αυτής της Ιππίρου είναι σε προτεστατικές χώρες.
Οι προτεστάτες κρατούν τους βασιλείς τους ως σύμβολα συνέχειας της χώρας τους.
Φυσικά, οι εξουσίες τους πολιτικά είναι περιορισμένες, διότι έχουν ένα πάρα πολύ προχωρημένο δημοκρατικό πολίτευμα, όπως γνωρίζετε, αλλά βασιλιάς, βασιλιάς σ’ αυτούς.
Τώρα, και σας θυμίζω ότι η επόμενη επανάσταση της νεότερης εποχής, ακόμη πιο προχωρημένη, είναι πάλι αγγλική.
Στην άλλη περιοχή, δηλαδή στη Βόρεια Αμερική, είναι η εξέγερση των Αμερικανών εναντίον των Άγγλων το 1775 με το 1783 η μεγάλη Αμερικανική επανάσταση, η οποία δεν ήταν μόνο πόλεμος Απεξάρτησης των Απίκων των εκεί Άγγλων από τη Μαμά Αγγλία, αλλά ήταν και πολιτική, τεράστιας πολιτικής σημασίας δράσης.
Παρήχθησαν όπως γνωρίζετε στην Αμερικανική Επανάσταση πάρα πολλοί σπουδαία κείμενα.
Η Τριάδα δεν ήταν μόνο τρεις της Αμερικανικής Επανάστασης, Ο Μπέντζαμιν Φράγκλιν, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Τόματ Τζέφερσον, ο Άνταμς κτλ.
μεγάλα ονόματα της, όχι μόνο της Αμερικανικής, της Παγκοσμίου Ιστορίας.
Συνέγραψαν κείμενα πολιτικά στα οποία καταγράφονται ποια είναι τα όρια της πολιτικής δράσης του κάθε πολίτη.
τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κάθε μέλους μιας κοινωνίας.
Να σας διαβάσω από το αμερικανικά κείμενο της ανεξαρτησίας.
Θεωρούμε αυταπόδεικτες τις αλήθειες.
Τα κείμενα και της Αγγλικής και της Αμερικανικής Επανάστασης, Σας το είπα νομίζω την προηγούμενη φορά, ξεκινούν συχνά με τη λέει φράση «We the people».
Εμείς ο λαός, έτσι, αυτό πια και μόνο αυτή η φράση δείχνει ότι μπαίνει στο προσκήνιο μια μεγάλη ομάδα κοινωνική, η οποία πριν δεν είχε έκφραση.
Θεωρούμε αυταπόδεικτες τις αλήθειες, πως όλοι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν ίση και πως δόθηκαν σε αυτούς από τον δημιουργό ορισμένα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ζωή, η ελευθερία και η επιδίωξη της ευδαιμονίας.
Είναι δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν και να ζουν καλά.
Αυτό είναι σπουδαίες φράσεις του διαφωτισμού, διότι όπως καταλαβαίνετε η Αμερικανική Επανάσταση είναι μία επανάσταση της περίοδου του ευρωπαϊκού διεφωτισμού.
Και η Γαλλική Επανάσταση, η οποία ξεκινάει έξι χρόνια μετά την Αμερικανική, όπως γνωρίζετε, και εκείνη λέει τις ίδιες φράσεις.
Και στη Γαλλική Επανάσταση επίσης υπογραμμίζεται η υποχρέωση της κοινωνίας των σωστών πολιτών να στοχεύει στη χαρά και στην ευτυχία του ανθρώπου.
Γι’ αυτό και στον διαφωτισμό και στην Αμερικανική Επανάσταση και στη Γαλλική Επανάσταση τονίζονται και οι έννοιες της ομαδικότητας, της αδελφωσύνης, η έννοια του αδελφού, η έννοια του φίλου, ο φίλος το ΦΜΙ.
Το λέω αυτό διότι η ελληνική επανάσταση, η οποία είχε μεγάλες επιδράσεις πάρει από τη γαλλική επανάσταση, οργανώθηκε από μια εταιρεία που ονόμαζε τον εαυτό της «εταιρεία των φίλων».
Με φίλ κεφαλαίο.
Σήμερα ακούς τη λέξη «φιλική εταιρεία» και λες, μωρέ τώρα τι είναι αυτό ακριβώς το φιλική, με μεγάλο σεβασμό το λες, αλλά δεν έχει.
.
.
και όταν έλεγες τη λέξη φύλλος στην περίοδο του 18ου αιώνα, ήταν επαναστατικός όρος κατά κάποιο τρόπο.
Λοιπόν, έχει δικαιώματα ο κάθε άνθρωπος στη ζωή, στην ευδαιμονία.
Συνεχίζει, πως για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών, οι άνθρωποι εγκαθιστούν κυβερνήσεις.
Είναι μια νόμιμη εξουσία, των οποίων αποραίει από τη συγκατάθεση των κυβερνουμένων.
Μια κυβέρνηση, για να υπάρχει πρέπει να έχει τη συγκατάθεση των κυβερνουμένων.
Αλλιώς, πρέπει να ανατρέπεται, να αποχωρεί και να έρχεται μια η οποία να έχει.
Πως οποτεδήποτε η μορφή της διακυβερνήσεως καθίστεται επιζήμιος, είναι δικαίωμα του λαού.
να την μεταβάλλει ή να την καταργεί και να εγκαθιστά νέα μορφή διοικυβερνήσεως.
Αυτές είναι αποφάσεις της Αμερικανικής Επανάστασης 4 Ιουλίου 1776, δηλαδή ένα χρόνο μετά την έκρηξη της Επανάστασης εναντίον των Άγγλων.
Και έτσι βλέπουμε ότι οι τρεις πρώτες επαναστάσεις της νέας εποχής Ολλανδική, Αγγλική, Αμερικανική είναι και οι τρεις επαναστάσεις που συνέβησαν σε προτεστάντικο περιβάλλον κυρίως από καλβινιστικές ομάδες που ήταν πίσω από αυτές η τέταρτη επανάσταση, η Γαλλική επανάσταση που γίνεται λίγο μετά την Αμερικανική εκεί έχουμε καθολικό κόσμο δεν λέγε κανείς, η Γαλλία είναι μια καθολική χώρα.
Όμως πρέπει να πούμε ότι οι επαναστάσεις που επηρέασαν πιο πολύ τον κόσμο ολόκληρο ήταν οι δύο τελευταίες, δηλαδή η Αμερικανική Επανάσταση και κυρίως η Γαλλική.
Και τούτο διότι όταν έγινε η Ολλανδική και η Αγγλική Επανάσταση ήταν τόσο πρόημες που η υπόλοιπη ανθρωπότητα δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τι γίνεται εκεί πέρα.
όμως καθώς η Αμελικανική και η Γαλλική έγιναν σε προχωρημένο χρόνο, 140 χρόνια μετά από την Αγγλική και σχεδόν 200 μετά την Ολλανδική, ο κόσμος ολόκληρος ήταν πιο όριμος και επνεύστηκε από αυτές τις αργοπορημένες, θα έλεγε κανείς, επαναστάσεις.
Όμως πιστεύω θα πιστήκαμε ότι αυτός ο κύκλος του χριστιανισμού, κλείσαμε το χριστιανισμό με παράξενο τρόπο, αλλά ο Προτεσταντισμός είναι και η ύστερη μεγάλη ομάδα που δημιουργήθηκε στον χριστιανισμό και είναι εκείνη η οποία μας έχει επηρέασει πάρα πολύ.
Προχθές συζητάγαμε φεύγοντας, επειδή όλοι είμαστε εδώ πέρα έτσι, Αυτό το κλίμα και το χαιρόμαστε και έλεγα σε κάποιους φίλους ότι το πιο αγαπημένο άθλημα στον κόσμο, στον κόσμο, είναι το ποδόσφαιρο, σωστά.
Το ποδόσφαιρο δημιουργήθηκε και στην Αγγλία του 1800 για τόσο.
Είναι προτεσταντικό παιχνίδι, είναι κυριολεκτικά εγγλέζικο παιχνίδι, football.
Γι’ αυτό και όταν μπαίνει τέρμα φωνάζουν οι νεοέλληνες σε αρχαία ελληνικά «γκόλ» που είναι εγκλέζικη φράση.
Offside, penalty.
Γιατί? Γιατί είναι εγκλέζικο παιχνίδι, αγγλοσαξιονικό παιχνίδι, πρωτεσταντικό παιχνίδι.
Το δεύτερο πιο αγαπημένο παιχνίδι στον κόσμο είναι το μπάσκετ.
Μπάσκετ, αρχαία ελληνικά.
Καλάθι δηλαδή, που επίσης έχει δημιουργηθεί στον τέλος του 19ου αιώνα, στις ΗΠΑ δηλαδή στα παιδιά της Αγγλίας.
Το τρίτο είναι το τένις, που βαίνουμε στο τένις κλαμπ, αυτό είναι πιο, έτσι, επίσης πρωτεστάντικο.
Το γκόλφ, αυτό πια, πρέπει να πετήσουμε στο Μέγαρο μερικές τρίτες επέξω.
Ε, πάει περνήκτος, θέλω να σας πω και κλείνω με αυτό.
Ό,τι κάνει ο Πρωτεστάντης.
Α, ο κόσμος κάνει πέντε α.
Και το ακολουθεί.
Διότι, φούτμπολ, φούτμπολ.
Όλος ο κόσμος.
.
.
Και μάλιστα και επειδή εγγλοστάξαμες πριν από τα τραγουδιά, έχουν κάτι κοριτσάκια που έχουν ανε κάτι ραβδιά εκεί πέρα, Δεν μπορεί να μην τα έχουμε κι εμείς.
Παρπερί.
Είναι τόση παράδοση κι η γιαγιά μου στο χωριό αυτό και το κάνουνε κι εδώ.
Κατά τ’ άλλα είμαστε ειναι δίον της.
.
.
Α, μην αρχίσω την κρίνια.
Μην αρχίσω την κρίνια γιατί η επόμενη θρησκεία που τα πιάσουμε δεν είναι για κρίνια.
Είναι για άλλα η επόμενη θρησκεία.
η οποία είναι και η τελευταία για αυτά τις θρησκείες και είναι το Ισλάμ.
Αφήνουμε τον χριστιανισμό και πάμε στο Ισλάμ.
Σας θυμίζω ότι για το Ισλάμ είπαμε αρκετά πράγματα όταν πρωτοσυζητούσαμε τα ζητήματα των θρησκιών.
Είναι η δεύτερη, μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, στην τρέχου σας περίοδος.
Όμως αυτό που συμβαίνει στο Ισλάμ είναι ότι έχει τους ταχύτερους δείκτες αυξησής, που με αυτή τη λογική σημαίνει ότι σε 40-30-40 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, αν συνεχίσει αυτούς τους δείκτες.
Καμιά φορά στην ιστορία περιμένεις με βεβαιότατος θα συμβεί το τάδ, αλλά κάτι έκτακτο το ανετρέπει, δεν μπορεί.
Αλλά, εν πάση περιπτώσει, τα δεδομένα μέχρι σήμερα προς τα εκεί οδηγούν.
Και πρέπει να σας πω ότι στις αρχές του 20ου αιώνα είχε υπολογιστεί ότι το Ισλάμ θα έχει αυξητική τάση.
Και αυτή η υπολογισμή των αρχών του 20ου αιώνα διαψεύστηκαν.
Διότι είχε μεγαλύτερη αυξητική τάση από αυτό που είχε υπολογιστεί.
Δηλαδή, μέχρι στιγμής έχουμε θέματα.
Βέβαια θα μου πείτε γιατί έχει τόση αυξητική τάση κάνουν πολλά παιδιά.
Αυτό είναι γεγονός.
Δηλαδή αυτοπολαπλασιάζονται.
Ενώ οι Χριστιανοί επειδή είναι πλούσιοι, κάνουν λίγα παιδιά γιατί θέλουν να περνούν καλά.
Πολλά παιδιά κατά κανόνα κάνουν φτωχοί άνθρωποι.
Το Ισλάμ έχει και πλούσιους αλλά έχει και πάλλο πολλούς λαούς που είναι φτωχοί αλλά έχει και άποψη για τα πολλά παιδιά.
Και κάνουν πολλά παιδιά, μάλιστα.
Όμως για να μην παρηγορηθούμε σε αυτό, το Ισλάμ κερδίζει και νέους πιστούς.
Η Ήπειρος την οποία έχει την ταχύτερη ανάπτυξη στον 20ο αιώνα, κυρίως μετά το 2ο επαγγόνιμο πόλεμο, είναι η Αφρική.
Τι έκανα πάλι.
.
.
Είναι η Αφρική, η οποία είχε μουσουλμανικό, μουσουλμανική εξάπλωση στο βοράτι, αλλά τώρα πλέον το Ισλάμ κατακλύζει και την υποσαχάρια Αφρική και είναι ζήτημα χρόνου, όπως λένε οι δικοί, η Αφρική να γίνει πράσινη.
Γιατί λέω το πράσινο, διότι το χρώμα του Ισλάμ είναι μια συγκεκριμένη απόγροση του πρασίνου και όταν κάνεις ένα χάρτη κόσμου για να δείξεις πού είναι οι θρησκείες, εκεί που είναι το Ισλάμ βάζεις πράσινο.
Άλλη Ήπειρος στην οποία υπάρχει σημαντική εξάπλωση του Ισλάμ είναι η Ασία.
Καθνία έκπληξε γιατί το Ισλάμ ξεκίνησε από την Ασία αλλά οι μεγάλες του κατακτήσεις πάνε πλέον προς την Ανατολική Ασία.
Σας θυμίζω ότι η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων, απόλυτο αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων είναι η Ινδονησία, εδώ πάνω από την Αυστραλία, δηλαδή το Ισλάμ έχει τη μεγαλύτερη του χώρα τόσο ανατολικά και βέβαια τα στοιχεία δείχνουν ότι εξελίσσεται και στις Φιλιππίνες και στην Ινδοκίνα που είναι η Ιππυρη, η Ιντοκίνα είναι με συγχωρείτε Χερσόνησος, στην οποία κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα και κυριαρχεί ακόμη ο Βουδισμός.
Αλλά η διείσδιση του Ισλάμ είναι ως φαίνεται δυναμική.
Και εκεί πέρα και οι Φιλιππίνες που είναι το σύμπλεγμα των νησιών των Φιλιππίνων που επειδή υπήρξαν για αιώνες απεικία της Ισπανίας, Στις Φιλιππίνες υπήρχε διάδοση του χριστιανισμού, κυρίως του καθολικισμού και επειδή στη συνέχεια την κατέκτησαν, την απέκτησαν οι ΗΠΑ, κάτοικοι των Φιλιππίνων μετεστράφησαν στον Προτεστατισμό αλλά πάλι στις Φιλιππίνες μέσα στον 20ο αιώνα το Ισλάμ προχωρά και ολόκληρα νησιά των Φιλιππίνων πλέον είναι μουσουλμανικά.
Άρα και εκεί μπορεί να έχουμε εξελίξεις.
Το Ισλάμ έτσι κι αλλιώς κερδίζει έδεφος εδώ και αιώνες μέσα στην κεντρική Ασία, δηλαδή στις περιοχές που λέγεται Καζακστάν, Τιουρκμενιστάν, Τατζικιστάν κτλ.
Αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, ήρθε έτσι κι αλλιώς μεγάλη παρουσία στη γενέτειρά του που είναι η αραβική Χερσόνησος, η Βορρή Αφρική την οποία γρήγορα κατέκτησε και για πολύ ενδιαφέροντες λόγους που συζητάει κανείς, έχει επέκταση και στην Αμερική, στην Ήπειρο, στην Αμερικανική Ήπειρο, κυρίως ανάμεσα στο μαύρο πληθυσμό της Ήπειρου αυτής και ιδιαίτερα το μαύρο πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτιών, οι οποίοι μαύροι κάτοικοι των νομέων πολιτιών για αιώνες υπήρξαν Πρωτεστάντες, δηλαδή ό,τι κυρίοι τους, αλλά τώρα ένας αριθμός που υπολογίζεται σε κάποια εκατομμύρια έχει ήδη μεταστραφεί στο Ισλάμ.
Σας θυμίζω πριν από 40 χρόνια τον Μαγ Κάσιους Κλέη, αν θυμάστε, που ήταν ο ξακουστός Φαλεστής, τι ήταν εκεί πέρα, ο οποίος κάποια στιγμή, πληροφορηθήκαμε από τις εθνημερίδες, ήταν πολλά χρόνια, είναι δεκαετίες τώρα, ότι δεν λέγεται πια Κάσιους Κλέη, έγινε Μουσουλμάνος και λέγεται Μωχαμετάλη.
Το ίδιο και στα κάποια αστέρια του NBA, που μαθαίνεις ότι από σήμερα ονομάζεται, ξέρω εγώ, Μαχμούτ Τάδε και άλλαξε θρύσκευμα και διαβάζεις τις αγωνίες του προπονητή ότι το Τάδε κρίσιμο μάστος θα γίνει στο Ραμαζάνι που ο Μαχμούτ, ξέρω εγώ, δεν πίνει και δεν τρώει τίποτα από το πρωί μέχρι το βράδυ και πώς θα αποδώσει και αν θα βάλει καλάθια και ο Μαχμούτ λέει όχι μην ανησυχείτε στο ραμαζάνι εγώ βάζω καλύτερα καλάφια από ότι πριν τέλος πάντων θέλω να σας πω οι ανθρωπότητες ή εξελίξεις με αυτές τις από αυτή τη πλευρά τώρα γιατί ο μαύρος πληθυσμός της γης από ότι βλέπουμε δηλαδή η Νότια η Αφρική υπό σαχάρι η Αφρική κερδίζεται στο Ισλάμ γιατί οι μαύροι των Ηνωμένων πολιτιών κερδίζονται προς το Ισλάμ σε ένα ποσοστό σε πάση περιπτώση Μια απάντηση είναι ότι πιθανόν, και οπωσδήποτε εμπεριέχει αλήθεια, ότι είναι η αγδίκηση της ιστορίας.
Δηλαδή αυτή η ομάδα του πληθυσμού για αιώνες είχε γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης, είχε αντιμετωπιστεί ταπεινωτικά, προσβλητικά, ακόμη και δουλεμπορικά, 11,5 εκατομμύρια μαύροι δούλοι μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Αμερική, στη διάρκεια αυτών των αιώνων.
Επομένως, τώρα που έπαψε το απικιοκρατικό κλίμα, οι άνθρωποι αυτοί μισούν τα όσα προηγήθηκαν, αποδίδουν τα όσα δεινά έζησαν στο χριστιανισμό, τον οποίο ταυτίζουν με την θρησκεία των απλής, των δίαιων, των λυστρικών ανθρώπων και φαίνεται ακούν με δικό νους κάποιον ο οποίος έρχεται και τους μιλάει για το Ισλάμ που ξέρουν όλοι ότι το Ισλάμ υπήρξε ο μεγάλος αντίπαλος του Χριστιένισμου και ότι πολεμούσε με αυτόν και επομένως έχει και αυτό μια βάση οπωσδήποτε συναισθηματική ή οποιαδήποτε άλλου τύπου.
Ό,τι και εσείς και εγώ εδώ μέσα, αυτό θα έχει τον δρόμο του.
Μπάση περιπτώσει, θα δούμε πού θα πάει το καράβι όπως όλα τα καράβια.
Τώρα, αυτή η θρησκεία, η θρησκεία του Ισλάμ, γεννήθηκε τον 7ο αιώνα.
Μετά Χριστόν είναι μια σχετικά πρόσφατη θρησκεία.
δημιουργήθηκε τον 7ο αιώνα σαν χρονολογία γέννησης της.
Αυτή η θρησκεία χρησιμοποιεί τη δικιά μας χρονολογία 622.
Για αυτούς το δικό μας 622, με από τη γέννηση του Ιησού, είναι το έτος 1.
Δηλαδή το Ισλάμα σήμερα, χοντρικά, έχει κάτι σαν 1400 δεν ξέρω τι, που δεν είναι όμως ακριβές, δηλαδή δεν βρίσκεις το έτος, το ισλαμικό αφαιρώντας από το 2016, το 622, διότι εκείνοι μετρούν σε ελληνιακά έτη, εμείς έχουμε ηλιακά έτη και πρέπει δηλαδή να είναι πιο περίπλοκο.
Αλλά εν πάσης, χοντρικά έτσι πάει και δεν μετρούν από τη γένεση του Μωάμεθ, του προφήτη, αλλά μετρούν από τη γένεση από την μετακίνηση του προφήτη από τη Μέκα στη Μεδίνα που λέγεται Εγύρα.
Αυτή η μετακίνηση λέγεται Εγύρα το 622.
Τώρα αυτός, να πούμε δυο-τρία πράγματα, να πούμε δυο-τρία πράγματα για την Αραβία, για την Αραβική Χερσόνησο, διότι τότε έγινε αυτό το μεγάλο γεγονός.
στην αραβική χερσόνησο την ώρα που γεννιέται ο Μωάμεθ.
Κοιτάξτε, όταν εμείς σκεφτόμαστε Άραβα, η εικόνα που μας έρχεται είναι μια έρημος που υπό σκιά είναι 57 βαθμί, και χωρίς σκιά είναι 75 βαθμί, τσιτσιρίζει το σύμπαν και εκεί περιφέρονται κάτι φουκαριάρικες καμήλες προσπαθούν να αντέξουν αυτή τη ζέστη και κάποιοι άνθρωποι τυλιγμένοι στα πανιά για να αντέξουν αυτό το κλίμα.
Κοιτάξτε αυτό ισχύει.
Δηλαδή στην Αραβική Χεσόνηση υπάρχουν έρημε και στις ερήμους ζουν νομάδες.
Νομάδες, βεδούινοι νομάδες.
Οι οποίοι μεταφέρουν πρόβατα που τα τρέφουν σε κάποιες οάσεις και βρίσκουν νερό δόθη και κήθη.
Στις ερήμους επίσης μετακινούνται καραβάνια.
Οι έρημοι έχουν ζωή και μετακινούνται καραβάνια.
Αυτά τα καραβάνια τα οδηγούν άνθρωποι της ερήμου γιατί ξέρουν πως θα κινηθούν μέσα στην έρημο.
Όμως, η αραβική Χρυσόνησος δεν είναι μόνο το εσωτερικό της που έχει ερήμους, είναι και η περιφερειά της.
Η περιφερειά της εκτίθεται στη θάλασσα.
Εκτίθεται σε ποια θάλασσα? Στην Ερυθρά θάλασσα, εδώ.
Στον Ινδικό ocean, στον Περσικό κόλπο.
Θάλασσες οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για το εμπόριο.
Χιλιάδες χρόνια.
Επομένως, σε αυτές τις περιοχές, εδώ, τώρα είμαι εκτεθειμένη διεθνώς, σας ευχαριστώ και θα σας εξηγήσω γιατί είμαι εκτεθειμένη.
Σας ευχαριστώ αυτή τη στιγμή.
Λοιπόν, σε αυτές τις περιοχές εδώ γύρω υπάρχει πάρα πολύ εμπόριο πολύτιμων προϊόντων.
Πρώτα πρώτα, από εδώ έχεις επαφή με την Αφρική.
Η Αφρική δεν είναι τίποτα.
Δηλαδή τα προϊόντα της Αφρικής έρχονται εδώ, τα προϊόντα της Ασίας περνούν στην Αφρική από εκεί, προϊόντα από την Περσία, από την Ινδία έρχονται εδώ.
Εδώ παράγεται το λιβάνι, αν ξέρετε, το οποίο ζυγίζει με χρυσό.
Χιλιάδες χρόνια με χρυσό, κυριολεκτικά.
Το γραμμάριό του αντιστοιχεί με γραμμάριο χρυσού.
και αλάτι και άλλα προϊόντα τα οποία μετακινούνται.
Γιατί σας το λέω αυτό, η αραβική Χερσόνησος είχε παράδοση εμπορίου.
Μεγάλη παράδοση εμπορίου.
Όχι τότε, χιλιάδες χρόνια.
Και μάλιστα οι άραβες ναυτικοί θεωρούνταν εξαιρετικοί.
Τα πλοία τους, οι γνώσεις τους, οι ναυτικές, θεωρούνταν εξαιρετικές.
Σας το λέω αυτό, πάλι θέλω να σας παγιδεύσω.
Θα συμφωνήσουμε ότι τα παραμύθια ενός λαού αντανάκλουν τη ζωή του.
Συμφωνούμε? Χοντρικά ναι.
Σωστά.
Τα ποια είναι τα παραμύθια των οράδων? Νύπωση είναι οι χίλιες και μία νύχτες.
Στις χίλιες και μία νύχτες, κάθε παραμύθι είναι έμπορη μέσα.
Ο σεβάχο θαλασσινός, το πλοίο, βυθίζεται, σώζεται, τόνα, τα άλλα, είναι ιστορίες θαλασσινών, εμπόρων.
Δεν θα μπορούσε να μην έχουν σχέση με το εμπόριο για να έχουν τέτοιες ιστορίες.
Επομένως εδώ πρέπει να το έχουμε στο νου μας γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα όσα θα ακολουθήσουν.
Και βέβαια έχει ενδιαφέρον ότι αυτή η κοινωνία, η αραβική κοινωνία δημιουργεί μια θρησκεία της οποίας ο ιδρυτής είναι έμπορος.
Είναι η μόνη θρησκεία στον κόσμο που ο ιδρυτής της είναι έμπορος.
Θα ήταν παράξενο να μην είναι μια κοινωνία η οποία είναι εκτεθειμένη, στο εμπόριο έχει επικοινωνία, με το εμπόριο έχει σχέση, με το εμπόριο κτλ.
Τώρα, ο Μωάμεφι ήταν έμπορος.
Ήταν ένας ορφανός, ο οποίος από καταγωγή δεν ήταν έτσι μέτρια η καταγωγή του.
Άργη, για να μπορεί να βρει πόρους εργασίας, εργαζόταν σε καραβάνια και μετέφερε προϊόντα.
Κάποια στιγμή είχε μια καλύτερη έξέλιξη.
Αναμύχθηκε ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση, ας πούμε.
της οποίας επικεφαλής ήταν μια κυρία.
Η Χαντιτζά, αυτός ήταν 25, η Χαντιτζά ήταν 40, η Χαντιτζά τον ερωτεύτηκε, τον έρω αυτό έμπορο, έτσι παντρευτήκανε αυτά οι δύο άνθρωποι και ο Μωάμεθ πλέον έγινε πιο σεβαστός έμπορος και είχε και την προσθεσία αυτής της γυναίκας, η οποία σε όλη του τη ζωή, σε όλη της τη ζωή, Ήταν πάρα πολύ μεγάλο στήριγμα για αυτόν τον νεαρό άνθρωπο, ο οποίος Μουάμεθ ήταν πολύ θρησκευόμενος.
Τώρα τι θρησκείες υπήρχαν εδώ πέρα στην αραβική Χερσόνησο, και αυτό έχει σημασία.
Κατά κανόνα οι άνθρωποι ήταν παγανιστές, δηλαδή στην έρημο, διάφορες πλευρές σαμανιστικές ή παγανιστικές.
υπήρχε η λατρεία ενός μεγάλου βράχου, ενός μετεωρήτη, ο οποίος είχε πέσει ποιος ξέρει πόσα χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια πριν στη γη, στη πόλη που λέγεται Μέκα.
Αυτός ο μετεωρήτης λέγεται Κάαμπα.
Θα ξέρετε σήμερα ότι η Μέκα είναι η ιερότερη πόλη για το Ισλάμ και εκεί πηγαίνουν οι Μουσουλμάνοι να προσκυνήσουν την ΚΑΑΠΑ.
Η ΚΑΑΠΑ είναι ένας μετεωρύτης.
Ήταν τόπος προσκύνησης για τους ανθρώπους της αραβικής χερουσονίσου πριν το Ισλάμ.
Αλλά ο Μουάμινθ είχε την πρόνοια να ενσωματώσει την ΚΑΑΠΑ στη θρησκεία του και έτσι να κάνει το έδεφος της προσέγγισης προς τη νέα θρησκεία πιο άνεπτο για τους ανθρώπους της περιοχής.
Και έτσι θα ξέρετε ότι η κάμπα είναι σήμερα, δεν ξέρω αν άλλη πέτρα στον κόσμο δέχεται τέτοια μεγάλη τιμή, δεν νομίζω, εν πάση περιτώσει γιατί είναι η ιερή πέτρα.
Και πριν αυτό, είναι απλώς, είναι σαν δείγμα του Θεού στη γη.
Δηλαδή είπε ο Προφήτης ότι είναι σαν δείγμα του Αλάχ, Στη γη.
Μάχη.
Τώρα, στην περιοχή της αραβικής Χερσονήσου, υπήρχαν την εποχή του προφήτη και πολύ χριστιανοί.
Και εβραίοι.
Και εβραίοι κάτοικοι.
Οι χριστιανοί και οι εβραίοι κατοικούσαν στη ζώνη αυτή, κατά κυριολόγο.
και η χριστιανή κατοικία αυτών των ζωνών δεν ήταν λίγη αλλά κατά κύριο λόγο τι τάσεων ήταν η χριστιανή αυτής της περιοχής μονοφυσίτες αυτή είναι περιοχή μονοφυσιτών κατά κανόνα από την αρχή του χριστιανισμού Αριανιστές, Μεστοριανοί υπήρχαν βέβαια και εντάξει της επισήμου θρησκείας αλλά εδώ έχουμε πολλούς μονοφυζίτες.
Έχει σημασία αυτό, διότι ο προφήτης ο Μωάμεθ, όντας από νέος άνθρωπος, ως φαίνεται έτσι θρησκευόμενος, ενδιαφερόμενος για θρησκευτικά ζητήματα, καταγράφεται στο βίο του και στις γνήμες των συγχρόνων του, ότι έδινε χρόνο στο να βρίσκεται, να βρίσκει ευκαιρία, να συζητά με εβραίους, με χριστιανούς και φυσικά οι περισσότεροι χριστιανοί με τους οποίους είχε επαφή, ήταν μονοφυσίτες.
Το λέω αυτό, διότι όταν άρχισε να μιλά και να διδάσκει τη θρησκεία του, για ένα διάστημα όχι μικρό του 7ου αιώνα είχε από πολλούς θεωρηθεί ότι είναι χριστιανός μονοφυσίτης.
Ο Ιωάννης Δαμασκηνός, πατέρας της εκκλησίας που είναι του 7ου αιώνα, του ίδιου αιώνα, σύγχρονος δηλαδή του Μουάμεθ, θεωρούσε τον Μουάμεθ αριανιστοί.
Είναι και καταλάβει ότι είναι άλλη θρησκεία, αλλά νόμιζε ότι είναι Άρια Ανιστήρ, δηλαδή ο παδός του Αρείου.
Και με στοιχεία εγνισμού, αλλά κυρίως ο παδός του Αρείου.
Δεν είναι τυχαίο δηλαδή αυτό.
Και φυσικά δεν είναι τυχαίο το σχήμα το οποίο έκανε ο Μωάμεθ, ο οποίος όπως ίσως γνωρίζετε θαύμαζε πάρα πολύ τον Εβραϊσμό, την Εβραϊκή θρησκεία.
διάβαζε από το πρωί μέχρι το βράδυ την Αγιπαλαιά Διαθήκη και επίσης θαύμαζε τον Ιησού, τον οποίο και αναφέρει συχνά στα κείμενά του, τον Ιησού, με μεγάλο σεδοσμό, τον Ιησού, τον Ισλάμ τον θεωρεί προφήτη.
Εδώ έχουμε, αρχίζουν οι διαφορές.
Το Ισλάμ θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος προφήτης πριν τον Μωάμεθ είναι ο Ιησούς.
Όχι όμως γιος του Θεού.
Αυτό το πράγμα δεν είναι δεκτό.
Διότι μάλιστα το Ισλάμ προφυλάσσει τον Ιησού απ’ τους οπαδούς του, λέγοντας ότι οι προπαδοί του Ιησού προσβάλλουν τα λόγια του Ιησού, λέγοντας ότι διανοούνται να λένε ότι ο Ιησούς είπε πως είναι γιος του Θεού.
Αυτό αποκλείεται λέει ο Μωάμετ διότι ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει τίποτε άλλο.
Ένα τέτοιος σημαντικός προφήτης σαν τον Ιησού αποκλείλεται να είπε ότι είναι γιος του Θεού διότι αυτό είναι βαρύτατη βλασθυνία και ο Ιησούς δεν θα το είπε ποτέ.
Είναι των μαθητών του και των οπαδών του αθλειότητα αυτό το πράγμα.
Θέλω να σας πω κάτι με το αυτό.
Στο Ισλάμ για τον Ιησού ως προφήτη.
Υπάρχει τέτοια μεγάλο σεβασμός που δεν μπορείς να τον βρήσεις.
Στο Ισλάμ το θείο να διαθνοηθείς να το βρήσεις.
Forget it.
Δηλαδή είναι μια κοινωνία εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι όταν λένε τη λέξη Θεός, Τη λέξη Θεός, τη λέξη Μωάμεθ, τη λέξη Προφήτης ακολουθεί μια συγγή σεβασμού από πάνω μέχρι κάτω.
Από όλες τις θρησκείες, τις ζώσες θρησκείες του κόσμου, η θρησκεία η οποία έχει τους πιο θερμούς και ευλαβείς οπαδούς είναι το Ισλάμ.
Όχι ότι δεν υπάρχουν ανάμεσά τους και μύθρησσες και βόμενοι και τα λοιπά, αλλά οι περισσότεροι οπαδοί του Ισθανού είναι εξεβέστα.
Και αν μιλήσετε με Μουσουλμάνους μετανάστες μας, εύκολο είναι.
Αλλά Μουσουλμάνους χωρών θερμών, Μουσουλμανικών, όχι με Αλβανούς.
Το λέω αυτό διότι οι Αλβανοί είναι Μουσουλμάνοι αλλά δεν είναι θερμοί Μουσουλμάνοι.
Μέχρι σήμερα η Αλβανίες πότε δεν ήταν θερμή με καμιά θρησκεία.
Αν όμως μιλήσετε με Ιρακίνους, Μπακιστάνους που είναι θερμοί Μουσουλμάνοι, Αιγύπτιοι κτλ.
θα σου πουν ότι όταν πρωτό μάθανε ελληνικά είχαν έρθει αυτοί άπιστοι σε μια χώρα Χριστιανό, σταρχικά δεν ήξεραν ελληνικά, σταδιακά μάθανε ελληνικά και θα σου πουν ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ταυτή τους ότι ήρθαν σε χριστιανική χώρα και ακούγανε κάθε δεύτερη κουβέντα το Χριστό, την Παναγία όταν κατάλαβαν τι λένε οι χριστιανοί δεν μπορούσε να το πιστέψουν αυτό το πράγμα σου λέει που ήρθαμε, κάναμε λάθος πήγαμε αλλού και μας έφεραν αλλού από τα.
.
.
Γιατί γι’ αυτούς είναι αδιανόητο να πεις κάτι προσβλητικό για τον Θεό.
Είναι πάρα πολύ τρεσκευόμενο.
Και για τον Ιησού βεβαίως, τον οποίος θεωρείται προφήτης όπως σας είπα.
Τώρα, ο προφήτης δηλαδή ο Μωάμεφ είχε δύο θαυμασμούς.
Ένα για την Παλιά Διαθήκη, στην οποία το Ισλάμ δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
και δεύτερον για τον Ιησού.
Τώρα, αυτός ο θρησκευόμενος νέος, κάποια στιγμή δέχθηκε την επίσκεψη του Θεού.
Δηλαδή αυτός που τον επισκέφτηκε ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ.
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ήρθε και του μίλησε και του είπε τα.
.
.
Στην ουσία του μετέφερε τα λόγια του Θεού.
Είναι προφήτης.
Για αυτό είναι προφήτης, διότι είναι ένας άντρας για το Ισλάμ.
Ο Μωάμεθ είναι κοινός άνθρωπος.
Εσείς και εγώ.
Έτσι είναι οι προφήτες.
Ένας άνθρωπος είναι οι προφήτες.
Άνθρωπος γεννήθηκε, άνθρωπος πέθανε.
Πέθανε! Μην πείτε στον Μουσουλμάνο ότι δεν πέθανε ο Μωάμεθ.
Θα έχουμε θέματα! δηλαδή μπερδευόμενοι από τα δικά μας.
Πέθανε, στάχτηκε μπουρμπερία γίνε.
Απλώς στη ζωή του είχε την τιμή να έρθει σε επαφή με τον Θεό.
Τώρα, στον Μωάμεν θεέ δέχτηκε την επίσκεψη του αρχαγγέλου Γαβριή, ο οποίος και του υπαγόρευσε το θέλημα του Θεού, που στην ουσία είναι το Κοράδι.
Ο κοράνι δεν το γράψε ο προφήτης, δεν είναι συγγραφέας του κοράνι ο προφήτης, είναι ο Θεός.
Μέσω του αρχαγγέλου Γαβρίλη.
Σας θυμίζω ότι ο αρχαγγέλος Γαβρίλη είχε επισκεφθεί και τη Μαρία και της ανακοίνωσε ότι θα γεννηθεί ο Ιησούς.
Δηλαδή θέλω να πω ο ίδιος άγγελος είχε τις ίδιες υποχρεώσεις.
Έτσι πήγε στον προφήτη και εκείνος εξεπλάγει πως είναι δυνατόν ο Θεός να διάλεξε Αλάχ.
Το όνομα είναι Αλάχ, εμένα μην τα συζητάς κάτσε μ’ άκουγε.
Έχει ενδιαφέρον αυτό ότι ο προφήτης δεν ήξερε να γράφει τότε.
Τότε πολλοί άνθρωποι δεν ήξεραν να γράφουν αλλά και ανησυχήσα.
και θα του είπα, άγγελος μην εσυγχύσεις θα το απομνημονεύσεις.
Το λέω αυτό διότι το κοράνι απομνημονεύτηκε από τον προφήτη, γράφτηκε αργότερα και επειδή το κοράνι απομνημονεύτηκε, στο Ισλάμ η αποστήφιση του κορανίου είναι μεγάλη αξία.
Μεγάλη αξία.
Αυτή τη στιγμή που είμαστε εδώ, τους συζητάμε, κάπου σε κάποιο τζαμί, σε κάποια κόγχη, εκατομμύρι άνθρωποι αυτή τη στιγμή μας θέλουν να παίξουν το Κοράνι.
Είναι μεγάλη αξία.
Και μάλιστα στον Ισλαμικό κόσμο υπάρχει και ένα είδος ολυμπιακών αγώνων αποστήθησης του Κοράνιου.
Τώρα που υπάρχουν τηλεοράσεις, Κυριολεκτικά, εκατομμύρια άνθρωποι ανοίγουν την τηλεόραση και βλέπουν άτομα από 90 χρονών μέχρι 9 χρονών που βγαίνουν, αποστηθίζουν το Κοράνι και κάποιος παίρνει το πρώτο βραβείο, κάποιος παίρνει το δεύτερο, ξέρω εγώ, μετράει και μην κάνεις λάδος και προφορά και τώρα και τ’ άλλο.
Γιατί, γιατί ήταν προφορική η μετάδοση του Κοράνιου.
Αργότερα γράφτηκε.
Τώρα το κοράνιο είναι ένα βιβλίο.
Δεν είναι λίγες φράσεις, δεν είναι οι 10 εντολές, δεν είναι ένα ολόκληρο βιβλίο.
Θα το έχετε δει.
Υπάρχει σε ελληνική μετάφραση πολλές, αρκετές ελληνικές μεταφράσεις.
Βέβαια το ανοίγεις από πίσω.
Από πίσω.
Και πας από πίσω προς τα εμπρός και εκεί διαβάζεις το περιεχόμενό του, το οποίο για τους Μουσουρμάνους όλου του κόσμου είναι θέσφατο, είναι το πιο άγιο κείμενο που μπορεί να έχει κανείς.
Τώρα, ο προφήτης αφού δέχτηκε με πληρότητα το μήνυμα του Θεού, άρχισε να διδάσκει το μήνυμά του.
Στην αρχή είχε λίγους οπαδός, σταδιακά όμως είχε κάποιος, εκεί στη Μέκα όμως δημιουργήθηκε ένα κλίμα εχθρικό εναντιά του, γι’ αυτό και αποφάσισε να φύγει από τη Μέκα, πήγε στη Μεδίνα, εκεί βρήκε προσφορότερο κλίμα, τον βοήθησε και οι χαντιτζάκες, συγγενείς και φίλοι και μαθητές και τελικά στη Μεδίνα απέκτησε έδρα.
Απέκτησε έδρα γι’ αυτό και τιμάται αυτό το, οι δύο σημαντικές πόλεις του Ισλάμ είναι η Μέκα και η Μεδίνα.
και οι δύο είναι κοντά, εδώ.
Σε αυτό το σημείο είναι η Μέκα Κημεδίνα, στην αραβική Χεσόνησο.
Τώρα, ο Μωάμεθ ερχόμενος στη Μεδίνα, δεν δίδασκε μόνο τις υλίψεις του, αλλά και διοίκησε τη Μεδίνα.
Έχει σημασία αυτό που σας λέω, διότι έχουμε κείμενα του Μωάμεθ τα οποία είναι πολιτικά κείμενα, κείμενα ενός δημάρχου.
Εγώ παιδί μου έγινε προβλήματα της πόλως, έγινε προβλήματα ασυνήπαρξης ενός περιφερειάρχη, ενός νομάρχη, ενός δημάρχου.
Έκανε και πολέμους, συγκρούστηκε με διάφορες φυλές οι οποίες τον αμφισβητούσαν κτλ.
Και γιατί σας το λέω αυτό, διότι στην περίπτωση του Μωάμεθ έχουμε έναν ιδρυτή θρησκείας, ο οποίος μας παρέδωσε ένα μεγάλο βιβλίο, οδηγό.
Κανένας ιδρυτής θρησκείας δεν έχει γράψει.
Όπως ξέρετε, οι μαθητές γράφουν και άντε το πολύ πολύ.
στον Ομοάμαθ έχει γραφεί ολόκληρο βιβλίο, δηλαδή το Κοράνι που βέβαια δεν είναι δικό του, είναι του Θεού αλλά από τον Προφήτη έχουν σωθεί πολλά υπογεγραμμένα από τον ίδιο κείμενα, αποφάσεις κτλ.
Αυτό κάνει το Ισλάμ η ιδιέπειρη θρησκεία, διότι οι θρησκείες κατά κανόνα είναι γενικόλογα κείμενα.
Δηλαδή, η Καινή Διαθήκη έχει α, β, γ, δ.
Είναι όμορφες ιστορίες οι οποίες δημιουργούν ένα κλίμα προς κάποια κατεύθυνση ηθική.
Έτσι δεν είναι.
Στην περίπτωση του Ισλάμ, έχουμε κείμενα τελείως συγκεκριμένα για τη ζωή την καθημερινή του ανθρώπου.
εκτός από τα μεταφυσικά και το Θεό, στον Κοράνι θα βρούμε απαντήσεις.
Τι τιμωρία επιβάλλεται στον κλέφυ, στον μηχό.
Έχει δηλαδή μέσα στον Κοράνι υπάρχουν τμήματα του αστικού δικαίου, του ποινικού δικαίου και επίσης και πολιτικά, πολιτικές κατευθύνσεις.
δηλαδή την καθημερινή ζωή μια κοινωνία τι αποφάσεις πρέπει να πάρει.
Και δεν είναι μόνο ότι είναι στον Κοράνι αλλά και ο προφήτης ο ίδιος συνέγραψε, πήρε αποφάσεις πολιτικές α, β, γ, δ, που από που τις πήρε ο προφήτης τα σκυλιάδεμένα τελείως.
Εξ’απ’τού το Ισλάμ είναι μια δρισκία γενικών ενιών, συναισθηματικών, ηθικών κτλ.
αλλά είναι και κανονιστική δρισκία.
Πάρα πολύ κανονιστική δρισκία.
Σε αυτό έχει μία πλευρά εβραϊκή.
Διότι σας θυμίζω ότι η εβραϊκή δρισκία με περιέχει 600 τόσους κανόνες.
Είναι και αυτή η κανονιστική θρησκεία αλλά εδώ έσπασε το κοντέ δηλαδή στην περίπτωση του Μουάμεθ.
Έτσι η θρησκεία αυτή έχει αυτό που λέγεται σαρία.
Σαρία που το ακούμε και στις ειδήσεις.
Καμιά φορά προφέρεται σερία, σαρία, σαρή, σερή.
Το ίδιο πράγμα είναι, θα λέγαμε είναι ο ιερός νόμος του Ισλάμ.
και φυσικά το κυριότερο κομμάτι αυτού του ιερού νόμου είναι το κοράνι, δεν το συζητούμε, είναι ό,τι έγραψε ο προφήτης, δεν το συζητούμε, και επιπλέον μέσα στη σαρία είναι μετά το θάνατο του προφήτη, όσοι είχανε ζήσει μαζί του, πολεμήσει μαζί του, δράσει μαζί του, θεώρησαν καλό, Πολλοί από αυτούς να καθίσουν κάτω και να γράψουν τις αναμνήσεις τους από την κοινή τους δράση με τον προφήτη.
Όταν φύγαμε εκεί συνέβη αυτό, ο προφήτης είπε αυτό, έκανε αυτό.
Αυτό είναι σαρία.
Τι θέλω να πω σε αυτό το θέμα, ότι η σαρία αποτελείται από το Κοράνι, που είναι το θέλημα του Θεού και από αυτές τις αναμνήσεις για τον Ιησού, τον Μωάμεθ, που κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με τις αναμνήσεις των μαθητών του Ιησού για τον Ιησού, διότι όταν έφυγε ο Ιησούς, οι μαθητές του κάθισαν και έγραψαν και τελείωπαν.
έχει και εκεί αυτό το σκέλο.
Αυτή είναι η Σαρία.
Αυτά τα κομμάτια είναι η Σαρία.
Βέβαια, στην μοσουλμανική περίπτωση η Σαρία πάει και πιο πέρα διότι έχουν γίνει δεκτά.
Σαν ιερά κείμενα βέβαια έχουν περάσει από τον έλεγχο μεγάλων στοχαστών και ουλεμά.
Ούλεμα.
Στο Ισλάμ υπάρχει η λέξη ούλεμα που θα πει όχι ακριβώς ιερωμένοι γιατί στο Ισλάμ δεν υπάρχουν ιερωμένοι.
Δεν ξέρω, ξέρετε δεν υπάρχουν μυστήρια στο Ισλάμ αλλά υπάρχουν θεολόγοι.
Ούλεμα είναι οι Ιμάμιδες, οι Μουφτίδες, οι Σευχουλισλάμιδες, δηλαδή η ιεραρχία της διοίκησης του Ισλάμ.
Οι οποίοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τη Σαρία, είναι θεολόγοι υψηλού επίπεδου.
Λοιπόν, στο Ισλάμ υπάρχουν μεγάλες βιβλία και μελέτες για τη Σαρία, από εδώ μέχρι τη Μέκα γραμμένα.
Πάρα πολλά, από υψηλούς ουλεμά μέσα σε αυτά τα 1.
700, πόσα είναι, 1.
300 χρόνια που έχουν κυλίσει, οι οποίοι, εν πάση περιπτώσεις, αυτή τη διάρκεια, και ιδιαίτερα τον 1ο αιώνα, επεξεργάζονταν την αυθεντικότητα κάποιων κειμένων που γράφονταν, διότι ακόμη και 100 και 200 χρόνια μετά το θάνατο του προφήτη, ο προφήτης πέθανε γρήγορα μετά την Αιγύρα.
Το 632, δέκα χρόνια μετά την Αιγύρα, δηλαδή δέκα χρόνια έδραξε στη Μεδίνα και μετά πέθανε, έγιναν δεκτά ως ιερά κείμενα και κείμενα τα οποία ξεκινούσαν λέγοντας.
Εγώ, ο ταπεινός δούλος του Θεού, Μαχμούτ, άκουσα από τον παππού μου που άκουσε από τον προπάπο του ότι ο προφήτης είπε αυτό και έκανε αυτό.
Δηλαδή, είναι προφανές ότι έχει απομακρυνθεί.
Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο πότε ακούστηκε το πράγμα και πότε καταγράφθηκε, αλλά και κάποια από αυτά έχουν γίνει δεκτά και όλα αυτά συγκροτούν τη σαρία.
Εξ’αυτού το Ισλάμ ως θρησκεία είναι περίπλοκη διότι έχει πολύ υλικό.
Άμα θες δηλαδή να είσαι σωστός μουσουλμάνος έχεις δουλειά να κάνεις.
Να διαβάσεις πολλά.
Όμως ισορροπείται αυτό το πράγμα από την μεγάλη απλότητα το χοντιλικό πραγμάτων που πρέπει να κάνεις και να μάθεις.
Εσείς και εγώ πόσο βαθιά έχουμε διαβάσει το χριστιανισμό? Κατά τη γνώμη μου εκτός από λίγους από εμάς, ελάχιστα.
Ό,τι διαβάσαμε λίγο στα βιβλία και ό,τι μας είπαν στα τραπέζια που τρώγαμε οι γονείς μας, αν και να ακούσαμε στην εκκλησία κάποια ομιλία του ιερέως.
αλλιώς πόσο συστηματικά έχουμε καθίσει πάνω στα Ιερά βιβλία για να διαβάσουμε.
Η περισσότερη εξήμον πιστεύω εγώ.
Εγώ ανήκω σε αυτός που δεν έχω διαβάσει συστηματικά.
Ό,τι έχω ακούσει, ό,τι έχω καταλάβει άλλοι.
Το λέω αυτό διότι στο Ισλάμ το να είσαι πιστός έχει και μια απλότητα.
Πρώτα πρώτα δεν είναι καθόλου περίπλοκο το σύμβολο της πίστες.
Απλά πράγματα.
Ένας είναι ο Αλλάχ και προφήτης του Ομοάμεφ.
Αυτό είναι το σύμβολο της πίστες του Ισλάμ.
Δυο κουβέτες.
Ένας είναι ο Θεός δηλαδή και ο προφήτης του Ομοάμεφ.
Αν το πεις αυτό τρεις φορές μπροστά σε έναν ουλιμά, εγώ δεν το ξαναλέω το είπα είδε δυο φορές και κινδυνεύω, θα σου το λέω.
Λοιπόν, αν το πεις αυτό τρεις φορές μπροστά σε έναν ουλεμάν έχεις καταγραφεί ως Μουσουλμάν.
Τέλος.
Ένας είναι ο Θεός και προφήτης του ο Μωάμετ που θα πει άνθρωπος γεννήθηκε, άνθρωπος πέθανε.
Προσέξτε το αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Από εκεί και πέρα για να είσαι πιστός Μουσουλμάνος πέντε πράγματα πρέπει να κάνεις στη ζωή σου.
Αν θέλεις να γίνεις πολύ σωστός κάνεις άλλα 100.
000 πέντε.
Αλλά τα πέντε είναι μια καλή σειρά.
Ποια είναι αυτά τα πέντε? Το ένα είναι να προσεύχεσαι πέντε φορές την ημέρα.
Πέντε φορές την ημέρα είναι συγκεκριμένες ώρες που πρέπει να προσευχηθείς στις μουσουλμανικές χώρες ή άμα υπάρχει κάπου ένα τζαμί βγαίνει ο ημάμις και φωνάζει πέντε φορές, φωνάζει κάποιες πέντε φορές την ημέρα που σου λέει ότι είναι η ώρα.
Πριν από τα μεγάφωνα, πριν την ανακάλυψη των μεγαφώνων το πράγμα θα ήταν συμπαθητικό.
Από τότε που ανακαλύθηκαν τα μεγάφωνα πρόκειται για κόλαση.
Διότι όταν είναι η ώρα της προσευχής τρίζει το σύμπαν.
Από τα μεγάφωνα που βγαίνουν οι μάμεδες και σου λένε είναι ώρα να προσευχηθείς.
Και το πρώτο είναι με το ξημέρωμα.
Το ξημέρωμα δηλαδή δεν σε παίρνει να μην ξυπνήσεις 5,5 ώρα το πρωί είναι με το πρώτο φως του ήλιου, το τελευταίο είναι στη Δύση και άλλα 3 ενδιάμεσα.
Μάλιστα αυτές τις 5 φορές πρέπει να κάνεις προσευχή όπου και αν είσαι.
Δεν χρειάζεται να είσαι σε τσαμί όπου και αν είσαι.
Είσαι στον δρόμο, είσαι στην κουζίνα σου και μαγειρεύεις, είσαι όπου καιν είσαι, κάθασαι κάτω, στο χύθρο ού είσαι, το λέω αυτό διότι μια φορά ήμουνα στο χύθρο, τα παιδιά μου πάει και έρχομαι, που είναι διαστημικό αεροδρόμιο, κυλάνε οι σκάλες κατεβαίνουν τον ετάνο και στην πάντα και είναι κάτι χαλάκια και κάτι τίπη που προσεύχονται.
Μισουλμάνοι στην άκρη, προσέχονται, είναι ώρα άρα στην άκρη.
Όπου και να είναι, μάλιστα πρέπει να έχεις καλό, είναι να έχεις ένα χαλάκι μαζί σου.
Υπάρχουν χαλάκια ειδικά, λεπτά, πτισόμενα, τα έχεις επάνω σου, τα ρίχνεις κάτω και προσέχτε τώρα το δύσκολο πράγμα είναι ότι πρέπει να στρέφεσαι προς την κατεύθυνση της ΜΕΚΑΣ.
Εδώ σε θέλω.
διότι αν δεν έχεις καλή ένστηση προσανατολισμού, όπως η αφεδιά μου δηλαδή, εάν ήμουν μουσουλμάνα, μονίμως τον πισινό μου θα είχα στην ΜΕΚΑ με όλο τον σοβασμό, γιατί δεν ήξερα πού θα πέφτει η ΜΕΚΑ, για αυτό δεν θα καταλάβαινε πού είναι η ΜΕΚΑ.
Οι Παμπονιροί, οι Ιάπονες, άσχετο, Είδαν το πρόβλημα ότι πολλές Μαρίες ευθυμείου είναι Μουσουλμάνες και ειδούν το πρόβλημα.
Και επισκεφτήκανε οι αθεόφοβοι, αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με το Ελλήν, μα καμία σχέση με το Ισλάμ, όπως ξέρετε, αλλά έχουν σχέση με το επιχειρήν.
Σου λέει εδώ πέρα βρήκαμε την κότα με το χρυσό ταυγό.
Και δημιούργησαν χαλάκια με ενσωματωμένο, όπως το λένε, πυξίδ.
η οποία έχετε δείχνει πού είναι το, το βάζεις κάτω παιδί μου και έσωση στο σύστημα απλό πράγμα.
Οπότε θέλω να σας πω μην εγσυχείτε γι’ αυτό.
Βρίσκεται πρόσα πού είναι η Μέκα η οποία συμπίπτει με τα Ιωροσόλυμα βέβαια.
Θέλω να πω δίπλα δίπλα είναι οι δύο πόλεις οπότε προς τα εκεί.
Μάλιστα πέντε φορές τη μέρα προσεύχεσαι, έτσι θα τα θυμηθώ αυτά τα πέντε.
Άλλο είναι να τηρείς την νηστεία του Ραμαζανίου, το Ραμαντάνι.
Είναι μεγάλη περίοδος αυτή, διαρκεί αρκετές εβδομάδες, πέφτει άλλο τε χειμώνα, είναι μετακινούμενη γιορτή, η περίοδος.
Και στη διάρκεια του Ραμαζανίου δεν τρως και δεν πίνεις τίποτα από την Ανατολή του ήλου μέχρι τη Δύστολη.
αλλά τίποτα! στο στόμα σου δεν μπαίνει τίποτα απ’ την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου για να σας πω δηλαδή καπνιστή σαν είσαι δεν βάζεις τσιγάρο στο στόμα ερωτευμένος σαν είσαι δεν φυλάς τον καλό σου ή την καλή σου συμμαζευτείτε! τίποτα! Μόλις πέσει ο ήλιος, μπορείς να φας, να πιείς και ό,τι άλλο επιθυμείς.
Προσέξτε να δείτε τώρα.
Βέβαια, το Ισλάμ είναι σε πολλές χώρες και πολλά κλίματα του κόσμου.
Εμείς το έχουμε στο νου μας στην Αραβία.
Άμα πέσει καλοκαίρι σε χώρες τόσο θερμές, δεν είναι απλά τα πράγματα, αλλά βρίσκεται μια χαρά το ισορροπείεδ, διότι στην ουσία από την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος κλείνει το σύμπαν.
Μένεις στο σπίτι κλεισμένος, κάνεις μια οικονομία δυνάμεων και όλα ανοίγουν με την δύση του ήλιου.
Ηκαρία ένα πράγμα.
Δηλαδή, με την δύση του ήλιου ανοίγουν οι τράπεζες, Ανοίγουνε τα μπακάλικα, τα σούπερ μάρκετ κτλ.
Και έτσι μετατήθεται η ζωή τη νύχτα.
Και βγαίνει μια χαρά το πράγμα.
Λέω για να το ξέρετε, ας πούμε να κάνετε τους υπολογισμούς σας.
Άλλη υποχρέωση είναι να επισκεφθείς τη ζωή σου μια φορά την ΜΕΚΑ.
Είναι υποχρέωση των πιστών να επισκεφθούν μια φορά την ΜΕΚΑ.
Και τώρα αυτό είναι αρκετά εξεργασμένο στα ιερά κείμενα.
Στην ουσία όλοι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να το επισκεφτούν.
Αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις για τους βαριάρους τους, για τους στοχούς.
Στην ουσία η κοινότητα, οι Μουσουλμανικοί πρέπει να βοηθήσει τους στοχούς να μπορούν να πάνε στην ΜΕΚΑ.
Υπάρχουν χίλιες προβλέψεις.
Αυτός που επισκέφτεται τη Μέκα κάνει ένα μεγάλο καθήκον που λέγεται Χατζ.
Χατζ.
Και επομένως αφού κάνει το Χατζ του, έχει γίνει Χατζής.
Τα επώνυμά μας Χατζι-Οάνου, Χατζι-Δημητρίου, ξέρω εγώ, Χατζι-Ευθυμίου, σχετίζονται με αυτή τη λέξη Χατζ, αλλά προσέξτε, όχι ως προς το Ισλάμ, Εμέσως από το Ισλάμ.
Απλώς επειδή ζήσαμε αιώνες δίπλα σε Μουσουλμάνους, όταν ένας Χριστιανός πήγαινε στα Ιεροσόλυμα, έκανε το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα και στον Ιορδάνη, οι Μουσουλμάνοι γειτονές του το έλεγαν, «Άιντε, έκανες το χαντσού».
Και εξ’αυτού βγήκε το χαντσικάτι.
δεν σημαίνει ότι ο Χατζικάπιος, ο παραπρόπαππος του είχε σχέση με το Ισλάμ.
Τώρα, όπως σας είπα, πρέπει κανείς να πει τρεις φορές το σύμβολο της Πίστεως.
Και επίσης μεγάλη υποχρέωση των Μουσουλμάνων είναι η φιλανθρωπία.
Αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη υποχρέωση του κάθε πιστού.
Και στα ζητήματα της φιλανθρωπίας, το Ισλάμ δίνει τη μεγαλύτερη βάση.
το ίδιο κάνει και το Κοράνι και όλη η Σαρία.
Ασχολείται με λεπτομέρεια στα ζητήματα φιλανθρωπίας, διότι δεν θεωρείς σε Μουσουλμάνους αν δεν κάνεις φιλανθρωπίες.
Πρέπει να σας πω ότι σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες, σε πόσο διαβάζω και γνωρίζω, έχει επιβληθεί και φόρος φιλανθρωπίας.
Σωστά το σκέφτηκε το κράτος, Σου λέει, σου βάζω και φόρο για να σε καλύψω.
Διότι έτσι πληρώνεις το φόρο και πας καλά στην άλλη σου ζωή.
Τώρα, στο Ισλάμ σε αυτό είναι πολύ επεξεργασμένο.
Θεωρεί στην πραγματικότητα τα ιερά κείμενα, ότι ό,τι χρειάζεται η κοινότητα, μια κοινότητα, δρόμους, κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, κρίνες, αυτά πρέπει να είναι δωρεά των πιστών.
Και εξ’αυτού σε παροθεί σε αυτό.
Ό,τι δυνατότητα χρηματική έχεις, ανάλογα με τη δυνατότητα, να κάνεις κάποια προσφορά.
Εξ αυτού τα περισσότερα κοινοφελή και θρησκευτικά ιδρύματα στο Ισλάμ είναι δωρέες.
Τα τζαμιά είναι όλα δωρέες.
Όλα δωρέες.
Και γι’ αυτό είναι στο όνομα του.
.
.
[01:06:15.
960 –> 01:06:17.
960] .
.
.
δωρητή.
Το Ισλάμ δεν τιμά αγίους, αλλά είναι το τζαμί του Τάδε.
Γιατί το έκτισε αυτός.
Πώς λέμε αρσάκιο, πώς λέμε μαράστιο, θέλω να πω.
Τα τζαμιά δεν τους συζητούμε.
Στο Ισλάμ υπάρχουν κάποια κτίρια που θεωρούνται τατώσιμα με τη σύλληψη του Ισλάμ και πρέπει να υπάρχουν.
Δηλαδή αν μία περιοχή έχει επικρατήσει το Ισλάμ, ίσως όχι δημογραφικά αλλά πολιτικά και ελέγχεται, μπορεί και δημογραφικά να επικρατήσει πρέπει να υπάρξουν κάποια κτίρια τα οποία είναι χαρακτηριστικά του Ισλάμ.
Το ένα είναι το τζαμί, δεν το συζητούμε, δεν το συζητούμε.
Το άλλο είναι ο μεντρεσές.
Αν το έχετε ακούσει στις ειδήσεις συχνά αναφέρεται, μεντρεσές ή μαντράσα, υπάρχουν διάφορες εκφορές, που είναι σχολεία, θεολογικά σχολεία, συνδυασμένα με τα τζαμιά.
Εκεί, στους μετρεσέδες, προσφέρονται μαθήματα είτε χαμηλού επίπεδου, ή μεσαίου επίπεδου, ή και ψηλού επίπεδου, ανάλογα με το μετρεσέδ.
Μπορεί κάποιοι μετρεσέδες να μην έχουν πολύ σπουδαία μαθήματα, αλλά ένας παραπάνω να έχει ψηλού επίπεδου μαθήματα.
Στο Ισλάμ είναι υποχρεωτικό, είναι πάρα πολύ σημαντικό τώρα, υποχρεωτικό, δεν γίνεται ακριβώς στην πράξη, να μάθεις να διαβάζεις αραβικά.
Για να μπορείς να διαβάζεις το Κοράνι στον πρωτότυπο.
Εξ’αυτούς τους μετρεχέδες διδάσκονται τα αραβικά, μάλιστα τα αραβικά του 7ου αιώνου.
Αυτό που κάνει και τη διαφορά, ξέρετε ότι η αραβική γλώσσα είναι από τις διαδιδόμενες γλώσσες στον κόσμο, ακριβώς επειδή διαδίδεται το Ισλάμ, ισχυροποιείται και η αραβική γλώσσα.
Διότι δεν πάνε να είναι οι Ινδονήσοι, εδώ μιλάνε, η γλώσσα τους είναι τελείως διαφορετική.
Οι Τούρκοι, η γλώσσα τους είναι τελείως διαφορετική, δεν είναι αραβική, αλλά ο μέσος πιστός θα μάθει αραβικά.
Σε κάποιες χώρες είναι τόσο πολύ εντατική η δύσδυση των αραβικών που τελικά ξεχνιέται η παλιά γηγενής γλώσσα και υιοθετήται τα αραβικά.
Και έτσι η αραβική γλώσσα μιλείται σε 23 γλώσσες.
Νομίζω στον κόσμο είναι πάρα πολύ δυναμική γλώσσα.
Ιδίως στην Αφρική δηλαδή η δύσδυσή της είναι πολύ δυναμική και παραμερίζει ντόπιες γλώσσες.
Η Αιγύπτος, μιλάει αραβικά σωστά, η γλώσσα της Αιγύπτου δεν έχει καμία σχέση με τα αραβικά.
Από την Αρχαία Αίγυπτο έχουμε χιλιάδες κείμενα.
Ποιος άλλη γλώσσα.
Ήρθε το Ισλάμ, αυτός ο λαός έχασε τη γλώσσα του.
Και αυτό που συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες.
Ο Μεντρεσέχ λοιπόν είναι ένα σημαντικό κτίσμα.
και αυτό είναι δωρεά.
Κάποιος πιστός που έχει τη χρηματική δυνατότητα θα το πληρώσει.
Άλλο κτίσμα είναι το δημόσια λουτρά.
Τα χαμάμ, τα δημόσια λουτρά.
Αυτά συνδυάζονται με τη θρησκεία.
Δεν είναι μόνο αναψυχή.
Συμβιάζονται με τη θρησκεία γιατί στον ιερό νόμος, στη Σαρία, υπάρχουν οδηγίες καθαριότητας.
Τις οποίες και πρέπει να τηρείς.
Όχι αναγκαστικά στα δημόσια λουτρά αλλά πρέπει να τηρείς.
Τώρα αν στο σπίτι σου ζεσταίνεις κάπου νερό και τις κάνεις εντάξει, αλλά εκεί θα βρίσκεις πιο εύκολα.
Και αυτά είναι δωρεές.
και τα δημόσια λουτρά σχετίζονται με υποχρεώσεις που είναι αυστηρά καταγεγραμμένες, καθαριότητας του σώματος.
Κάθε πότε πρέπει να πλένεις, οι γυναίκες σε συγκεκριμένες ημέρες πρέπει να πληθούν και όπως ξέρετε όταν πας στο τζαμί πρέπει να πληθείς με μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί, έξω από τα τζαμιά υπάρχουνε βρίσσες πολλές και πριν από τις θελετές έρχονται άντρες, γυναίκες, μόνο τις Παρασκευές.
Η ιερή μέρα του Ισλάμι είναι η Παρασκευή.
Έχει ενδιαφέρον ότι και οι δύο θρησκείες αισθάνθηκαν την ανάγκη να ξεχωρίσουν από τον Εβραϊσμό, τον οποίο κατά τα άλλα δέχεται στενά, έτσι δεν είναι.
Οι πρώτοι χριστιανοί είχαν σαν ιερή μέρα το Σάββατο.
Γιατί ήταν ευραιικής καταγωγής.
200-300 χρόνια.
Αλλά επειδή κάποιοι μπέρδευαν το χριστιανισμό με τον εβραϊσμό θεωρέθηκαν ότι πρέπει να αποκοποιεί.
Και έτσι μετακινήθηκε η Ε Además η πρώτη μέρα της εβδομάδας έγινε εικυριακή.
Σωστά.
Η δεύτερη λέγεται Δευτέρας.
Η τρίτη Petersburg η Τετάρτη, η Πέμπτη και ξαφνικά δεν είναι έκτη, είναι Παρασκευή.
Γιατί Παρασκευή, διότι είναι η μέρα προ Παρασκευής για το Σάββατο.
Διότι ήταν η μέρα προ Παρασκευής για την Ιερημέρα.
Την κρατήσαμε τη λέξη Παρασκευή που έμεινε ορφανή όμως.
διότι το Σάββατο, δεν έχει νόημα, μετακινήθηκε στην Κυριακή.
Οι Μουσουλμάνοι μετακίνησαν τη μέρα τους μία μέρα πριν το Σάββατο.
Έχει ενδιαφέρον αυτό.
Λοιπόν, την Παρασκευή γενικά είναι μέρα για αυτούς σημαντικοί.
Πηγαίνουν στα τζαμιά, γεμίζει ο τόπος γιατί είναι πάρα πολύ θρησκευόμενοι και τότε πλένονται και όλες έχουν ιδικές διαδικασίες πλησίματος και όπως σας είπα γενικά πριν μπει στο τζαμί όχι μόνο βγάζεις τα παπούτσια σου αλλά πλένεσαι με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Αν βρεθείτε θα δείτε ότι είναι σχεδόν η ερωτελιστία αυτά που γίνεται.
Δηλαδή προφανώς έχουν μάθει και τη σειρά.
Πλένεσαι, βγάζεις τις κάλπες, βάζεις τα πόδια σου κάτω από το νερό, Πλένεις τα πόδια σου με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Τα δάχτυλά σου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών.
Το άλλο.
Μετά τα χέρια σου.
Τα πλένεις μέχρι εδώ και τα άλλα χέρια μέχρι εκεί.
Μετά το λαιμό σου.
Το πλένεις ολόκληρο και πίσω απ’ τα πιά.
Μετά το πρόσωπο.
Μετά χύνεις νερό στο κεφάλι.
Ξαναφοράς τις σκάλτσες σου και μπαίνεις μέσα.
Μένεις μέσα, αφήνεις τα παπούτσια έξω και μπαίνεις μέσα.
Θέλω να σας πω, έχει μια διαδικασία αυτό το πράγμα.
Τώρα δεν το πολύ βλέπεις έξω από τα τζαμιά και σου εξηγούν ότι επειδή στα σπίτια πια έχει τρεχούμενο ζεστό νερό, το έχουν κάνει στο σπίτι και έτσι δεν χρειάζεται να το κάνουν όταν έρθουν εκεί, τέλος πάντων.
Μπαίνουν μέσα στο τζαμί, δεν ξέρω αν έχετε βρεθεί ποτέ, Και εκεί είναι μια εντυπωσιακή κατάσταση, πρώτα πρώτα είναι άντρες.
Αν σε αφήσουν είσαι κάπου πίσω τυλιγμένος, αν είσαι γυναίκα, με πανιά και απόβολόγυρα δηλαδή.
Και εκεί βλέπεις κάτι εντυπωσιακό διότι οι άντρες κυριολεκτικά στοιχίζονται.
Έχεις μια αίσθηση στρατιωτική.
Λες καλά μωρέ πως στοιχίζονται τόσο καλά, τι θεζονάφτες έχουν κάνει και είναι τόσο καλά στοιχημένοι.
Αυτό στην πρώτη σου βλακόδη σκέψη γιατί στη δεύτερη παρατηρείς το χαλί.
Και βλέπεις ότι το χαλί τους οδηγεί.
Δηλαδή τα χαλιά μέσα στα τζεμιά έχουν τέτοια σχέδια που σου δείχνουν που στέκεσαι.
Και έτσι είναι όλοι παρατεταγμένοι.
Αυτό είναι απαραίτητο διότι κατά τη διάρκεια της τελετής κάνουν κινήσεις.
Πέφτουν μπροστά, ξανασυκώνονται.
Βλέπεις παππούδες 90 χρόνων που κάνουν, αδελφέ μου, κάτι επικίψης επημποσιακές.
Πέφτουν μπρος, σηκώνονται, κάνουν κάποιες κινήσεις, τα φένουν μπροστά όλοι μαζί.
Τα χαλιά αυτά είναι ειδικά καμομένα τα σχεδιά τους ώστε όταν πέφτεις μπροστά να μην συγκρούεσαι με τον μπροστινό.
Υπάρχει μία τάξη.
Και βέβαια η σιωπή η απόλυτη.
Χαχάνισμα, κανένα.
Συζήτηση για το τελευταίο διαζύγιο στην γειτονιά, καμία.
Σχόλια για τα νέα σκαρπινάκια που έφερε το TADE μαγαζή.
Ποτέ σας λέω πράγματα ανίκουστα δηλαδή.
Δεν υπάρχει περίπτωση.
Απόλυτος σεβασμός.
Ακόμη και τα μωράκια, τα γοράκια, και τίποτα.
Μου λέμε για σεβασμό.
Και τέλος πάντων, όταν ολοκληρώνονται αυτή η διαδικασία, στην οποία μετέχουν όλοι με κινήσεις και επαναλήψεις Μετά γίνεται το κήρυγμα στο οποίο συνήθως καταλήγει με την εξήγηση προβλημάτων που έχει ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ότι όταν βγείτε έξω θα συναντήσετε τον τάδε τον τάδε και τον τάδε και να δώσετε ό,τι μπορείτε σε αυτόν και στα τάδε και τον τάδε γιατί έχει εκτεθεί, ποιες ανάγκες έχουν.
έχει εκτεθεί, ποιες ανάγκες έχουν.
Και οι άνθρωποι έρχονται στο τζαμί έτοιμοι με χρήματα για να δώσουν, γιατί ξέρουν ότι θα υπάρξει κάποια περίπτωση.
Και οι άνθρωποι που στέκονται έξω, αυτό μου έχει κάνει εντύπωση, ίσως και έχετε εσείς εικόνα, στέκονται, δίπλα τους υπάρχει ένα καλαθάκι, με μεγάλη αξιοπρέπεια.
Αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια.
Δηλαδή, αισθάνεται ότι κοιτά να δεις εγώ είμαι σήμερα άσχημα, εσύ είσαι αύριο.
Αν θέλεις, μου αφήνεις.
Αν δεν θέλεις, μην μου αφήνεις.
Ξέρω εγώ, είναι ένα κλίμα αυτός το Ισλάμ.
Τώρα, τι θα μπορούσαμε να πούμε για το, ξέρω ότι όλοι σας θα έχετε στο νου σας, Τι λέει τελος πάντων αυτό το Ισλάμ, είναι μια βίαιη θρησκεία, δεν είναι βίαιη θρησκεία.
Ο χριστιανισμός θεωρεί αυτόν τον όνομα ότι το Ισλάμ είναι βίαιη θρησκεία και ότι διεδόθηκε βίαιως.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι όλοι στο Ισλάμ λένε το ίδιο για το χριστιανισμό.
Ότι είναι μια βίαιη θρησκεία η οποία διεδόθηκε βίαιως.
και στα σχολεία τους διδάσκονται με λεπτομέρειες εισφαγές, τα βία που συνέβησαν γεγονότα κατά καιρούς, εδώ θε και εκεί θε και ακόμη και εκεί που δεν συνέβησαν.
Άρα έχουμε και οι δύο πλευρές παρόμοιο κλίμα.
Βέβαια, ζούμε εποχές βαριές, τα βλέπουμε τα γεγονότα, κυριαρχούν ομάδες και συγκρούσεις αυτόν τον καιρό που ποιος ξέρει που θα οδηγήσουν, πραγματικά πάρα πολύ βαριές.
Οι ομάδες αυτές που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας εξηγούν ότι τα κάνουν βασιζόμενοι στα λόγια του προφήτη.
Οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι λένε ότι όχι το Ισλάμ δεν είναι αυτό, αυτοί δεν είναι μουσουλμάνοι.
Είναι ένα πρόβλημα ερμηνείας πραγμάτων.
Μέσα στον Κοράνι υπάρχουν άπειρα λόγια αγάπης, προσφοράς, φιλανθρωπίας κτλ.
Υπάρχουν λόγια μαχητικά.
Να διαδίδεις την πίστη σου, να μάχεσαι για την πίστη σου κτλ.
Τώρα τη λέξη μάχομαι πως την ερμηνεύεις ακριβώς.
Καταλάβατε αυτό που θέλω να πω.
Από εκεί και πέρα αρχίζει η ερμηνεία.
Πάρ’ ταυγό και κούρευτο.
Πάρ’ ταυγό και κούρευτο.
Μπορώ να πω να μάχεσαι για το πτυχίωσαι σε ένα φοιτητή.
Ωραία, εγώ εννοώ να κάτσεις κάτω να διαβάζεις 100 ώρες τη μέρα μέχρι να κερδί.
Άλλος θα πει πήγαινε και δύρει τους καθηγητές για να πάρεις το πτύγιο.
Ο ένας σου λέει το Ισλάμ, μα δεν λέει εδώ ο προφήτης.
Αυτό λέει γλυκά λόγια.
Ο άλλος λέει όχι, κάνω το.
Πάρτε αγώ και κούρευτο.
Απλώς θέλω να σας πω σε αυτό, πράγματι υπάρχουν σημεία τα οποία είναι αμφιλεγόμενα και τι λέει ακριβώς και πώς το λέει και τι θέλει να λέει.
Άμα δε σνάζει καλοπροέρεττος μουσουλμάνος, λες όχι, το Ισλάμ είναι η θρησκεία της αγάπης, Αυτό λέει το άλλο, αυτό λέει το άλλο, δεν το βλέπεις το άλλο.
Θα σας πω κάτι, έτσι για να.
.
.
Ποια μου συζήτηση είναι με τον εαυτό μου.
Διάβαζα πρόσφατα κάτι για τους Πορτογάλους και τις εξερευνήσεις τους.
Και διάβασα κάτι που δεν το ξέρα.
Αυτοί όταν ξεκίνησαν και βρεθήκαν στην Αφρική, μετά από κάποιες δεκαετίες, είδαν ότι υπάρχει ένα υπέροχο εμπόρευμα, μαύροι δούλοι.
με το οποίο μπορούσες να κάνεις περιοσία.
Αυτοί ξεκίνησαν και μετά όλοι μπήκανε σε αυτό.
Και Άγγλοι και Γάλλοι και Ολλανδοί.
Με τεράστια κέρδη.
Επειδή όμως ήταν θρησκευόμενοι οι Πορτογάλοι, έβησαν ερώτημα στον Πάπα.
Είναι συνάδη με την χριστιανική πίστη να συλλαμβάνεις ανθρώπους και να τους πουλάς και ο Πάπας απάντησε ναι.
Και τώρα δεν έγραφε εκεί που διάβασα το χωρίο, το οποίο αξιοποίησε ο Πάπας για να εξηγήσει.
Αλλά λες καλά, στο δικό σου μυαλό, η χριστιανική δρισκή είναι αδύνατο να.
.
.
ναι αλλά εσύ είσαι η κυρα Κατίνα και η κυρα Μαριό.
Και ο Πάπας είναι ο Πάπας.
Δηλαδή κάτι που βασίστηκε σε μια ερμηνεία.
Νομίζω ότι είπα ότι δεν έχουν ψυχία.
Τί είπατε? Νομίζω ότι είπα ότι δεν έχουν ψυχία.
Είπε ότι οι άπιστοι και οι αγαρινοί μπορούν να συλλαμβάνονται, να πολούνται και η περιουσία τους να.
.
.
και ότι συνάνδη με τον χριστιανισμό.
Καταλάβατε τι θέλω να πω με αυτό.
Ότι εδώ πέρα δεν σηκώνει κανείς τα χέρια.
Το ζήτημα είναι τι θα επικρατήσει, ποια τάση θα επικρατήσει.
Και αυτή τη στιγμή, ως φαίνεται, υπάρχει μια σκλήρινση, υπάρχει αυτό το αποτρόπεο πράγμα που βλέπουμε.
Και ποιος ξέρει πού θα πάει.
Τώρα, το Ισλάμ πρέπει να σας πω ότι όταν δημιουργήθηκε, είχε μερικές πλευρές εντυπωσιακές.
Ας πούμε ο προφήτης, ο ίδιος ο προφήτης, όταν ζούσε και που σας είπα ότι ήταν διοικητής, γιατί διοίκησε.
Μπροστά του μπήκε ένα μεγάλο ερώτημα.
Στη Μεδίνα που διοίκησε υπήρχαν εβραίοι κάτοικοι, χριστιανοί κάτοικοι, παγανιστές κάτοικοι και μουσουλμάνοι κάτοικοι.
Οπότε εδώ λες τι έκανε ο προφήτης με τις άλλες ομάδες.
Τις άφησε να υπάρχουν, τις έσφαξε λέω τώρα, γιατί ο χριστιανός θα πει τις έσφαξε.
Είναι βέβαιος γι’ αυτό.
Ο μουσουμάνος θα πει όχι, όχι, όχι, δεν τις έσφαξε, ξέρετε πως είναι το πράγμα.
Ο προφήτης όμως ήταν ταθαρός αυτό και το τήρησε.
είπε ότι σε μια περιοχή που κυριαρχεί το Ισλάμ πολιτικά και τη διοικία, δεν μπορεί να υπάρχει πολυθεϊστής και ειδωλολάτρες.
Δεν μπορεί να υπάρχει.
Ή θα φύγει ή θα αλλάξει θρίσκευμα προς κάτι μονοθεϊστικό, ή θα του κοπεί το κεφάλι και τέλειωσε αυτή η ιστορία.
Απλά, πολυθεϊστές και ειδωλολάτρες δεν σηκώνει το σύστημα.
Όμως, είπε ότι για τους ανθρώπους της βίβλου, έτσι τους ονομάζει, τους λαούς της βίβλου, αυτοί συνηπάρχουν και ζουν μαζί με τους Μουσουλμάνους.
Ποιοι είναι οι λαοί της βίβλου? Όσοι δέχονται την Παλιά Διαθήκη σαν Ιεροβιβλίο.
Δηλαδή οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί.
αυτοί ζουν μαζί με τους μουσουλμάνους, οι μουσουλμάνοι τους προστατεύουν, είναι γι’αυτό ζημίδες, έτσι ονομάστηκαν ζημίδες, δηλαδή υπό την προστασία των μουσουλμάνων, όμως είναι, έχουν λάθος πίστη, σωστή πίστη είναι του Ισλάμ, κατά κάποιο τρόπο είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μπορούν να διατηρήσουν την ιεραρχία της εκκλησίας τους, να μη βλαπθεί επισκοπής, ραβίνη κτλ να εξακολουθήσουν να υπάρχουν πατριάρχες κτλ να εξακολουθήσουν να υπάρχουν να πληρώνουν όμως έναν επιπλέον φόρο για το γεγονός ότι είναι άπιστη και τους προστατεύει ο πιστός αυτό λέγεται ΤΣΣΕ κεφαλικός φόρος και έναν ακόμη επιπλέον φόρο που λέγεται χαράτσις Τώρα, κατά τα άλλα, ζουν, κρατούν τους ναούς τους, αλλά δεν πρέπει να προκαλούν τους πιστούς.
Τι θα πει τώρα, προκαλώ τον πιστό, εφόσον υπάρχουν κοντά πιστοί.
Δεν πρέπει να χτυπάς καμπάνας, δεν πρέπει να έχεις σταυρούς εμφανής.
Μέσα στο ναό μπορείς να έχεις, έξω δεν μπορείς να έχεις.
Δηλαδή, δήκαν τέτοιες δικλείδες, οι οποίες τηρήθηκαν.
Ξέρετε μουσουλμάνους να έκλεισαν πατριαρχία? Όχι.
Όχι.
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολίμου, το Πατριαρχείο Εντιωχίας, δεν είναι 1300 χρόνια υπό τους μουσουλμάνους.
Είναι.
Δεν έκλεισαν.
Τι τους συνέβη όμως? ότι με το κύλισμα του χρόνου τόση πολλοί κάτοικοι της περιοχής της δικαιοδοσίας τους άλλαξαν προς το Ισλάμ, ώστε ημειώθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των πισθών.
Και έτσι σταδιακά έκλεισαν επισκοπές, έκλεισαν μητροπόλεις, γιατί πλέον δεν υπήρχαν πιστοί.
Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι ο προφήτης ήταν τόσο έτσι.
.
.
Αν έχετε επισκεφθεί την Μονή Σινά, ένα από τα πιο πολύτιμα έγγραφα στην ανθρωπότητα βρίσκεται εκεί, διότι ο προφήτης Μωάμεθ έστειλε έγγραφα στην Μονή Σινά που ήταν κοντά.
Προστασίας της Μονής.
και επιβάλλει τους μουσουλμάνους να σέβονται αυτήν την σπουδαία μονή και τα λοιπά.
Θέλω να πω, ο προφήτης, αν το παρατηρήσετε, λέω προφήτης για να μην μπερδευόμαστε με άλλους Μωάμεθ, ήταν πολιτικός άντρας.
Διότι εάν δεν είχε τέτοια στάση, δεν θα είχε επιτύχει αυτοκρατορίες.
Αυτό επιτρέπει να ενσωματώσεις στην αυτοκρατορία σου και άλλους θρύσκους που επίσης την εποχή υπήρχαν πολλοί.
Να σας ρωτήσω εμείς δεν περάσουμε από μια αυτοκρατορία μουσουλμανική 400 χρόνων.
Δεν είμαστε χριστιανοι αιθόδοξοι εδώ πέρα.
Αν ήταν αλλιώς το Ισλάμ, το τότε Ισλάμ, δεν έπρεπε να είμαστε όλοι μουσουλμάνοι.
Όχι.
Όχι, δεν είναι.
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλου στο κλείσανε οι Οθωμανοί.
Όχι.
Ναι, βέβαια, τώρα θα μου πείτε, στην Τουρκία υπάρχουν ελάχιστοι χριστιανοί.
Βέβαια.
Και καλά, τώρα στη σύγχρονη Τουρκία δεν το συζητάμε, γιατί είναι και εθνικό κράτος.
Τι είπατε? Την Αγία Σοφία.
Ναι.
Την Ελλησύμβου.
Βέβαια, βέβαια.
Σε αυτό μου δίνετε ευκαιρία να σας πω κάτι.
Τις ναούς και τις συναγωγές ο προφήτης είπε ότι σεβόμαστε.
Όμως υπάρχει μια δεύτερη πρόγληψη.
Σε κάθε περιοχή που είναι υπό μουσουλμανικό έλεγχο δεν πρέπει οι ναοί των απίστων να υποσκελίζουν τους μουσουλμανικούς ναούς.
Εξ’αυτού όταν καταλαμβανότανε μία πόλη με μεγάλη συναγωγή ή με μεγάλη εκκλησία, οι μεγάλες εκκλησίες, κυδικά αυτές που ήταν πάνω σε λόφο, ήταν χαμένες από χέρι, δεν υπήρχε περίπτωση, θα γινότανε τζαμί.
Αλλά από εκεί και πέρα, εκατοντάδες άλλες εκκλησίες μένανε στη διάθεση των πιστών.
Οι εκκλησίες δεν έκλυσαν.
Υπήρχαν πάντα εκκλησίες που λειτουργούσαν.
άλλες που έγιναν τζομιά, αλλά πάντα υπήρχαν εκκλησίες που λειτουργούσαν.
Θα μου πείτε δεν μπορούσες να χτυπάς την καμπάνη.
Δεν μπορούσες να χτυπάς την καμπάνη.
Πήγαινες όμως μέσα και έκανες τη λειτουργία σου, καταλαβαίνετε.
Εδώ είναι αυτές οι ισορροπίες, οι δύσκολες ισορροπίες.
Έτσι έχει κυλίσει 1.
300 χρόνια αυτή η ιστορία.
Και το Ισλάμ κοιτάξτε να δείτε τώρα.
επειδή είχε τέτοιες προβλέψεις και τέτοιον πρόσωπο, τουλάχιστον την εποχή του προφήτη και μετά από αυτό, ήλκησε γύρω του πολλούς χριστιανούς προς αυτό.
Ένας από τους λόγους της επέκτασης του στη γύρω του περιοχή, είναι ότι κέρδισε τους μεταξύ κυρίως των χριστιανών.
Ποιών χριστιανών? Τι χριστιανοί ήταν εκεί ολόγυρα, ήταν μονοφυζήτες χριστιανοί, κατά κύριο λόγο όχι ότι δεν υπήρχαν κι άλλοι.
Αυτοί οι μονοφυζήτες χριστιανοί δεν έβλεπαν ένα σχήμα τόσο διαφορετικό, διότι το Ισλάμ μιλά με μεγάλο σεβασμό για τον Ιησού, βέβαια ως άνθρωπο ε, ως άνθρωπο.
Προσέξτε όμως στον Αριανισμό ο Ιησούς είναι άνθρωπος.
Καταλάβατε τι σας λέω δηλαδή εδώ οι αποστάσεις είναι μικρότερες.
Στον Αριανισμό ο Ιησούς είναι άνθρωπος που έγινε Θεός κατά Χάριν Θεού.
Δηλαδή ήρθε ο Θεός άρα ήταν άνθρωπος.
Επομένως η σύλληψη του Μωάμεδ για τον Ιησού μοιάζει να είναι κοντά.
Έρχεται και αυτή η θρησκεία μοιάζει δυναμική.
Και τι κάνει, διώχνει τους Βυζαντινούς από την περιοχή που πολλοί μονοφυσίτες μισούσαν το Βυζάντιο διότι τους είχε κατατάξει στους ερετικούς και οι ίδιοι ένιωθαν ότι είναι πολίτες πέμπτης κατηγορίας μέσα σε ένα χριστιανικό κράτος.
Αυτό το ξέρουμε ότι βοήθησε το Ισλάμ, δηλαδή έχουμε τα στοιχεία ότι ομάδες μονοφυστών Ή αν δεν στράφηκαν στο Ισλάμ, βοήθησαν το Ισλάμ να επιβληθεί στην περιοχή.
Να σκεφτείτε όταν το Ισλάμ χτύπησε την Αιγυπτό, που το έκανε αμέσως γρήγορα μετά το.
.
.
Ίσως σας το έχω πει σε άλλη αφορμή.
Μετά το τέλος, τεθανό Προφήτης του 632, και με το θάνατό του, η πιστή του καβαλίσανε τα άλογα τους και ορμίζανε στην κοντινή περιοχή.
Και η πρώτη αυτοκρατορία που χτύπησαν ήταν το Βυζάντιο, γιατί το Βυζάντιο έλεγχε αυτά τα ιδάθη.
Εδώ.
Εδώ γεννήθηκε η θρησκεία και ήταν το Βυζάντιο.
Το χτύπησαν το Βυζάντιο εκεί.
Είχαν σαφή βοήθεια από μονοφυσίτες.
Και πολεμικά, και πολεμικά είχαν βοήθεια από μονοφυσίτες.
Και όταν μπήκαν στην Αιγυπτό εδώ, κόπτες της Αιγύπτου, το ξέρουμε από έγγραφα, άνοιγαν τις πόρτες των φρουρίων για να μπουν μέσα τα αραβικά στρατεύματα.
Επομένως το Βυζάντιο κατά κάποιο τρόπο εδώ πλήρωσε την κατάταξη των κατοίκων τους σε σωστούς χριστιανούς και σε ερετικούς.
Φυσικά δεν άλλαξαν όλοι οι μονοφυσίτες, κρατήθηκαν.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν μονοφυσιτικές ομάδες.
Μέχρι σήμερα υπάρχουν.
Σήμερα εξοντώνονται αυτές.
Τώρα που μιλάμε εξοντώνονται οι χριστιανισμούς εδώ πέρα.
Και δεν αντιδρούμε καθόλου.
Λαμβάνω την τιμή να σας αναφέρω.
Λέω.
Είμαστε σε περίοδο που εξοντώνονται, οι τελευταίοι μονοφυσίτες κάτοικοι.
Οι κόπτες δηλαδή της Αιγύπτου και τελειπών εδώ γίνονται αυτή τη στιγμή, τα τελευταία χρόνια άγριες ιστορίες.
Και οι υπόλοιποι χριστιανοί δεν ασχολούνται καθόλου.
Τώρα, αυτές οι στρατιές αυτές, σας θυμίζω ότι οι αραβικές στρατιές ήταν επιτυχημένες.
Εμπνευσμένες από το κήρυγμα του προφήτη, χτύπησαν, το έχουμε πει επανελειμμένα, Απεμάκριναν το Βυζάντιο από αυτή τη ζώνη εδώ.
Δεν κατέλαβαν τη μικρά Σία.
Κατέλαβαν όμως τις περιοχές που είναι σήμερα η Ιορδανία, Συρία, Λίβανος κτλ.
Κατέλαβαν την Αίγυπτο.
Επεχείρησαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη όπως γνωρίζετε αλλά απαίτηχαν, οι Άραβες δεν απαίτηχαν να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη.
Μαζί δύο φορές προσπάθησαν την κατάληψη της Κωνσταντινούπολας.
Απέτυχαν παρόλο την αλκή τους στην πολεμική γιατί τείχη σαν της Κωνσταντινουπόλος δεν πέφτουν με τίποτα.
Δεν ξέρω αν ξέρετε το θεοδοσιανό τείχος της Κωνσταντινουπόλος ήταν το καλύτερο στη γη.
Αυτό κράτησε την βασιλεύουσα ας πούμε μαζί με την αλκή των κατοίκων και το πάθος υπεράστισης.
Κατέκτησαν όλοι αυτή τη ζώνη, κατέκτησαν την ιδιωτική χερσόλυσο το είπαμε σε προηγούμενα αθήματα και ταυτόχρονος παραλίλως άλλες στρατιές κινήθηκαν ανατολικά παραλίλως όχι η μία μετά την άλλη και σας θυμίζω ότι το 711 έφτασαν στην Ιβερική Χεσόμισο δηλαδή πόσα χρόνια μετά το θάνατο του προφήτη 70 τόσα χρόνια και το 712 έφτασαν στην Ινδία.
Δηλαδή παραήλως.
Τα στρατέμματα θα κατέλευαν, αυτό που είναι σήμερα Ιράκ, Περσία, Ιράν, τμήμα του Αβγανιστάν, το Πακιστάν, σας θυμίζω ότι ήταν Ινδία το Πακιστάν, έτσι.
Κατελήφθη δηλαδή το 712 έφτασαν εδώ οι στρατιές και το 751 έγινε μια μάχη που θα μπορούσε να αλλάξει την ανθρωπότητα.
Δεν την άλλαξε.
Κιναιζικά στρατεύματα ήρθαν εδώ σε αυτή την ζώνη επειδή τα αραβικά στρατεύματα ήδη μπαίνανε στην Ινδία.
Ανήσυχη η Κινέζη από την επέκταση αυτών των επικίνδυνων πολεμιστών έστειλαν στρατεύματα εδώ που είναι ο ποταμός Τάλασ και το 751 έγινε μια κορυφαία μάχη μεταξύ των Αράβων και του Θηρίου που λέγεται Κίνα.
Και ποιος νίκησε σε αυτή τη μάχη? Τι λέτε? Η Κίνα.
Θα μπορούσαν να είναι οι Κίνα, αλλά ήταν οι Άραβες.
Οι Άραβες συνήχισαν την Κίνα το 751 και θα μπορούσαν να είχαν μπει μέσα στην Κίνα, αλλά κάνανε μια δεύτερη σκέψη και είπαν όχι.
Δεν μπαίνουμε σε αυτό το χάος.
Καλύτερα να κρατηθούμε στα εδάφη που έχουμε κερδίσει για να στήσουμε το οικοδόμημά μας.
Και έτσι το πράγμα έμεινε εκεί το 751.
Τώρα, ξεχαστικά και δεν λέτε τίποτα.
Λοιπόν, το διαλυμμά μας.
Είμαστε έτοιμοι? Έχουμε θέματα να πούμε.
Το Ισλάμ είναι εφεριό.
Απλώς να σας πω κάτι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε δύο όρους.
Το Ισλάμ ή το Μουσουλμανισμό.
Όχι το ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟ.
Απλώς να σας πω κάτι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε δύο όρους.
Το Ισλάμ ή το Μουσουλμανισμό.
Όχι το ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟ.
Απλώς να σας πω κάτι, Το Ισλάμ ή το Μουσουλμανισμό, όχι το Μωάμεθανισμό.
Διότι για τους Μουσουλμάνους είναι προσβολή.
Είναι σαν να λες ότι ο Μωάμεθ είναι Θεός.
Ενώ δεν είναι.
Είναι ένας άνθρωπος.
Κοιτάξτε, θα σας γελάσω, το ένα σημαίνει υποταγή και το άλλο εξέβεια.
το εις σεβια δεν θυμάμαι ποιο είναι απ τα δύο το εις λαμ και το μούσλιμ είναι αραβικές λέξεις αυτές είναι αραβικές λέξεις τώρα θέλω να σας μιλήσω για τα σχίσματα αυτά είναι μεγάλη θέμα στο εις λαμ το εις λαμ έχει ένα σχίσμα τα εξής 102 θα σας εξηγήσω Το Ισλάμ έχει ένα σχίσμα που έγινε και τάχιστα.
30 χρόνια μετά το θάνατο του προφήτη το Ισλάμ χωρίστηκε στα δύο.
Ενώ στον Χριστιανισμό το σχίσμα πήρε χίλια χρόνια για να συμβεί.
Οι Μουσουλμάνοι είναι χωρισμένοι, το γνωρίζετε και από τις ιδήσεις που βλέπουμε, σε Σουνίτες και Σιείτες.
Αυτές οι δύο ομάδες του Ισλάμ δεν είναι ισομερείς καθόλου.
Σαφώς μεγαλύτερη ομάδα στο Ισλάμ είναι οι Σουνίτες.
Σαφώς.
Η μικρότερη ομάδα είναι οι Σύητες.
Οι Σύητες υπολογίζονται σε 10-15% του συνόλου.
Δηλαδή είναι κυριαρχική η παρουσία των Σουνιτών.
Τώρα ο σοιτισμός προέκυψε, θα σας εξηγήσω τι ερμηνείες υπάρχουν, για έναν λόγο που σχετίζεται με τη διαδοχή του προφήτη.
Διότι όταν πέθαινε ο Μωάμεθ ανέκυψε ζήτημα ποιος θα τον διαδεχθεί, Εάν τον διαδεχόταν ο Αλή, ο οποίος ήταν εξάδελφος του και σύζυγος, δεν θυμάμαι, της κόρης του, είχε δηλαδή σχέση οικογενειακή με τον Προφήτη, ο Αμπουμπάκρ που ήταν ένα μεγάλο στέλεχος του Προφήτη, και ήδη μετά από το θάνατο του προφήτη προέκυψε ένταση διότι μια ομάδα Μουσουλμάνων θεωρούσε ότι το σωστό πρόσωπο είναι ο Αλή.
για διάδοχος του προφήτη, τονίζοντας ότι διάδοχος του προφήτη πρέπει να είναι πάντα συγγενής, άτομο το οποίο συνδέεται με κάποιο τρόπο εξέματος με τον προφήτη.
Εν πάση περίπτωση αυτή η ομάδα παραμερίστηκε.
Οι διάδοχοι, οι πρώτοι δύο διάδοχοι του προφήτη δεν ήταν τους δύο πρώτους διάδοχους ο Αλή.
Συνεύησαν δολοφονίες, συνεύησαν εντάσεις.
Τελικά ανέβηκε, πήρε την ο Αλή τη θέση αλλά τον ανέτρεψαν.
Είχαν μέσα σε όλες αυτές τις διαδικασίες έγιναν πολλά χύθη και αίμα.
Ο Αλή είχε δύο γιους, τον Χασάν και τον Χουσαίν, που και αυτοί ενεπλάκισαν στην ιστορία αυτή.
Τελικά, την διάδοχη του προφήτη την πήραν οι μη, προερχόμενοι από τη ρίζα του Αλή.
έτσι οι οπαδοί του Αλή αποσχίστηκαν από το υπόλοιπο Ισλάμ και δημιουργήθηκε ο Σιητισμός.
Δηλαδή στο Σιητισμό, τώρα θα σας εξηγήσω, καταρχήν έχουμε διαφορέα μεγάλη, το ότι οι Σιήτες, αυτό το σχίσμα σας είπα, έγινε 30 χρόνια περίπου, δύρκησε μες το χρόνο, δεν έγινε ακριβώς γιατί γίνονταν πολύ διεες ιστορίες, ένθεν και ένθεν.
Το σχίσμα αυτό έφερε και διαφορά σαρία, τη σαρία δηλαδή.
Οι Σοιήτες δέχονται σαν ιερό βιβλίο το Κοράνι, δεν το συζητούμε.
Ό,τι έγραψε ο προφήτης, δεν το συζητούμε.
έγραψαν όσοι ήταν άμεσα δίπλα στον προφήτη, αλλά δεν δέχονται μεγάλα κομμάτια της Σαρία, που έχουν γραφεί μετά από αυτό το σχίσμα, από άτομα τα οποία εκείνοι κρίνουν ότι δεν έχουν καμνένα δικαίωμα να γράφουν ιερά κείμενα κτλ.
Επομένως ο ιερός νόμος των Σουυνιτών και των Σύητων δεν συμπίπτει.
Κάποια ιερά κείμενα δηλαδή των Σουνιτών δεν τα δέχονται οι Συΐτες.
Αυτό κάνει ήδη μια διαφορά.
Το δεύτερο που κάνει διαφορά είναι και το πνεύμα του Ισλάμ μεταξύ αυτών των δύο τμήματων.
Ο Σουνιτισμός καταρχήν πιστεύει ότι η πολιτική ζωή στο Ισλάμ μπορεί να συμβαίνει και να καθοδηγείται από άτομα που δεν είναι αναγκαστικά συνδεδεμένα με το πρόσωπο του προφήτη.
Εξ’αυτού είναι θα λέγε κανείς πολιτικά πιο ευέλικτο το Ισλάμ του Σουνιτισμού.
Αντιθέτως ο Συητισμός επιμένει στην πλευρά που σας είπα και φυσικά έχει αγιοποιήσει κυριολεκτικά ο Συητισμός την μορφή του Αλή και των δυο του Γιών, του Χασσάν και του Χουσαίνη.
Και έχει δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στην τιμή του βασανιστικού τους θανάτου.
Διότι πέθαναν με βασανιστικό τρόπο.
Τώρα αυτό κάνει τους ιερούς τόπους των σοιτών, να μην είναι ακριβώς ταυτόσυμοι με τον άλλον.
διότι οι Συητές δίνουν μεγάλη έμφαση στις σημεία, ως ιερούς τόπους, στις σημείες τα οποία βασανίστηκαν και πέθαναν οι τρεις αυτοί οι άνθρωποι.
Γι’ αυτό και θα ακούτε στις ειδήσεις, στ’ Αδε πόλη του Ιράκ, αυτά τα γεγονότα έγιναν στο Ιράκ κυρίως.
Στο σημερινό Ιράκ, δηλαδή εκεί βρίσκονται οι ιερές πόλεις των Συητών και κάποια στο Ιράν.
Και εκεί όταν είναι ημέρα τιμής των τάδε του Αλή ή του Χασάν ή του Χουσαίν, μαζεύονται εκατομμύρια ΣΥΥΤΕΣ και ασκούν τις τελετές τους.
Μέσα σ’ αυτές υπάρχει και η τρομερή τελετή που τη γνωρίζετε ίσως όλοι, της αυτομαστήγωσης.
δηλαδή παρελάβουν τις δυνήμερες του θανάτου και του θρύνου για αυτούς τους ιερούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν ό,τι εντυμότερο, ό,τι ομορφότερο, ό,τι αξιοπρεπέστερο είναι κυριολεκτικά εξηδεανικευμένοι από τους Ιητές είναι σχεδόν θεοποιημένοι οι Σουνίτες τους κατηγορούν τους Ιητές ότι εξέπεσαν στην Πολυθεία και γίνανε λεϊνοί χριστιανοί διότι δημιουργήσαν τεχνητά τρισηπόστατο Θεό δίνοντας τόσο μεγάλη, καταλαβαίνετε, και επειδή δίνουν και αυτή έμφαση στο βασανιστικό του θανάτου όπως και οι Χριστιανοί του Ιησού, κατηγορούνται από τους Ουνίτες ότι έχουν χάσει το δρόμο τελείως δηλαδή εν πάση περιπτώσει.
Τώρα, στις τελετές τους οι ΣΥΥΤΕΣ έχουν αυτό το εντυπωσιακό και βαρύ πράγμα.
Οι άντρες εκείνη την ημέρα φορούνε ένα λευκό βαμβακερό παντελόνι, γυμνή από τη μέση και πάνω, συγκεντρώνονται στις πόλεις, στα σημεία αυτά τα Άγια ή οπουδήποτε.
Κάθε Οκτώβριο αυτή η τελετή, γιατί φαίνεται ότι έχουμε σύγκριτες μετανάστες και το τιμούν αυτό το πράγμα.
Και κρατάει ο καθένας τους ένα μαστίγιο και καθώς πορεύονται ο ένας δίπλα στον άλλον, αυτομαστυγώνονται.
Οι πιο σκληροτράχυλοι έχουν στην άκρη του μαστιγίου καρφιά ή σπασμένα ξυραφάκια.
ξυραφάκια, έτσι καθώς αυτομαστηγώνονται το αίμα ρέει άφθονο και σταδιακά αυτή η πορεία είναι μια πορεία αίματος που χύνεται κάτω στους δρόμους, είναι κάτι πολύ δυνατό και σχετίζεται με αυτό που σας είπα το θρύνω των σύττων για το βασανιστικό θάνατο και είναι θρύνος.
Θρύνος δηλαδή έχω βρεθεί σε τέτοιο και ήταν πραγματικά σπαρακτικό γιατί είναι άντρες σαν τα σιδερένια άντρες μαζεμένοι και θρυνούν με κραυγές, με τα δάκρυα, όχι σε αυτή την τελετή, σε άλλα σημεία ας πούμε.
Και τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι και οι κραυγές ακούγονται και λένε διάφορα, δεν τα καταλαβαίνω γιατί δεν ξέρω, δεν τα καταλάβουν επειδή είναι αεραβικά ή είναι κάτι πολύ δυνατό.
Τώρα, αυτοί οι ίτες έχουν δημιουργήθηκαν ως επί το πολύ, και θα σας εξηγήσω, σχετίζονται με άτομα που ως φαίνεται ήταν Μουσουλμάνοι εκ ζωροαστρισμού.
Εκ Ζωροαστρών.
Πάση περιττώση θα δείτε τώρα πως ταιριάζει λίγο αυτό το πράγμα, διότι στον Σοιητισμό υπάρχει η άποψη ότι υπάρχουν 12 Ιμάμηδες, δεν ξέρω αν το έχετε ακούσει αυτό τους 12 Ιμάμηδες.
Ο πρώτος Ιμάμης είναι ο Αλή.
Και στη συνέχεια των χρόνων έχουν παρουσιαστεί Ιμάμηδες, που είναι σχεδόν θεοποιημένη.
Ο ένας, ο τελευταίος ημάμις, θα είναι ο δωδέκατος ημάμις, ο οποίος θελεύεται Αλ-Μάχτι, και όταν θα έρθει θα δώσει μάχη εναντίον των ασεβών και υπέρ των ευσεβών, εναντίον των κακών και υπέρ των καλών.
Αυτή η μάχη θα γίνει παγκόσμια μάχη.
Θα συγκρουστούν καλή και κακή στον κόσμο και από αυτήν θα προκύψει ο κύκλος της ηρεμίας πια της ανθρωπότητας διότι θα νικήσει το καλό και θα πλέον θα καταβγάσει τον κόσμο θα έρθει απόλυτη γαλήνη και ηρεμία.
Όπως καταλαβαίνετε από αυτό που σας είπα, από αυτό το σχήμα, είναι, θυμίζει πολύ εβραϊκό σχήμα και ζωραστρικό σχήμα από την ζωραστρική πλευρά τη μάχη καλού και κακού και επίσης στο ζωραστηρισμό επίσης υπάρχει η έννοια του ίστατου ζωροάστρου που θα έρθει και θα έρθει το.
.
.
που μοιάζει πολύ με την έννοια του Μεσσία.
Δηλαδή σε αυτή τη σύλληψη, την σύλληπτική, εμπεριέχονται αρχαίγονες φαίνεται πηγές σύλλήψεων που σχετίζονται με τον ευρέσμο και τον ζωροαστρισμό.
Εξ’αυτού, η κεντρική δύναμη των Συητών, όπως καταλαβαίνετε, είναι οι Πέρσες.
Αν υπάρχει μια χώρα η οποία είναι Συητική χώρα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Συητές, είναι το Ιράν, το Ιράν, η Περσία.
Διότι η Περσία όταν κατελήφθη από τους Άραβες, δεν είπαμε ότι μετά το τέλος του προφήτη στρατιές πήραν φόρα.
Πήραν φόρα και ανατολικά και κατέλαβαν αυτό που είναι σήμερα Ιράκ, αυτό που σήμερα είναι Ιράν, μπήκαν στην Ινδία και τα λοιπά.
Όταν έφτασαν στις περιοχές έτσι τις Περσικές, εκεί συνάντησαν το ζωροαστισμό.
Δεν μπορώ να σας πω τι ο μέσος μουσουλμάνος θα σου πει ποτέ, το Ισλάμ δεν έκαμε δίαιο εξυγχραμμισμό, ποτέ.
Να, να το λέει και το Κοράνι, ότι μόνο εάν πίθεται ο άπιστος τότε να γίνεται πιστός, μάλιστα.
Πάντως, εκείνο που συνέβη είναι ότι μέσα σε κάποιο διάστημα οι ζωροάστρες στην Περσία μειώθηκαν πολύ, Αυξήθηκαν οι Μουσουλμάνοι.
Πολλοί ζωροάστρες έφυγαν από την Περσία και διασπάρθηκαν στην κεντρική Ασία προς τις πλευρές του Τατζικιστάν και σήμερα υπάρχουν εκεί ζωροάστρες.
Και την Ινδία.
Αν θυμάστε, όταν μιλούσαμε για το ζωροάστισμό λέγαμε ότι υπάρχουν ζωροάστρες και στην Ινδία που λέγονται Πάρσι.
Πάντως αυτό που συνέβη στο Ιράν τελικά είναι να γίνει και εκείνο μουσουλμανική χώρα και μάλιστα μεγάλη μουσουλμανική χώρα, αλλά όχι Σουνητική.
Σιητική χώρα.
Αυτή η ιστορία με το σιητισμό, κατά κάποιους μελετητές, είναι ο δάκτυλος της Περσίας, του περσικού πολιτισμού και σύλληψής τους, μέσα στο Ισλάμ.
Και μάλιστα τονίζουν ότι η Περσία ποτέ της δεν μπορεί να είναι μαζί με άλλους.
Όταν όλοι οι άλλοι ολόγυρά τους, το 500 π.
Χ.
ήταν πολιθεϊστές, οι Πέρσες ήταν ζωροάστρας.
Ήρθε το Ισλάμ, γίναν κάτι άλλο.
Το έχουν λέει οι Πέρσες να είναι κάτι διαφορετικό.
Εν πάση περίπτωση η αλήθεια είναι ότι έτσι είναι.
Στον κόσμο, η μεγάλη δύναμη του σοιτησμού είναι η Περσία, δεν το συζητούμε, και το διπλανό Ιράκ, το ανατολικό τμήμα του Ιράκ, δηλαδή αυτό που συνεχίζει το πολιτιστικό χώρο της Περσίας, είναι σοιτηκό.
Συντοιχικό Μαϊστα εκεί βρίσκονται και οι ιεροί τόποι των βασανηστηρίων και του θανάτου των αγίων, απ’ των ανθρώπων.
Το Ιράκ το 60% του πληθυσμού είναι Σύιτες και περίπου το 40% είναι Σουνίτες.
Είναι η δεύτερη πιο Συιτική χώρα στον κόσμο.
Από εκεί και πέρα, οι ίδες υπάρχουν σπαρμένοι.
Ποια, όχι πολλές μεγάλες ομάδες.
Υπάρχουν και στο Λίβανο και στη Ιορδανία και στη Συρία και στη Τουρκία.
Αλλά είναι λίγοι.
Και στην Αίγυπτο και τα λοιπά είναι λίγοι.
Πάντως όλοι μαζί κάνουν το 15% όπως σας είπα το Ισλάμ.
Το maximum.
Ο σοιτισμός με το σουνητισμό εξ αρχής βρέθηκαν σε πάρα πολύ άγριες σχέσεις.
Σχέσεις ζωής και θανάτου.
Και το ενδιαφέρουν είναι ότι έχουν κυλήσει αιώνες και αυτή η ένταση του σχίσματος δεν έχει απαλυνθεί τουναντίον τα τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και ιδιαίτερα τώρα τις τελευταίες δεκαετίες, που προφανώς σχετίζεται με την επέμβαση των Δυτικών στην Μέση Ανατολή, η επέμβαση στο Ιράκ και όλα όσα βλέπουμε στις εικόνες μας, έχει ενταθεί πάρα πολύ.
Ο ΑΕΣΙΣ, αυτές οι ομάδες, οι τρομερές, είναι σουνιτικές.
και οι κύριες ασφαγές που επιτελούν είναι αντίον των Σοιτών.
Δηλαδή, οι Χριστιανοί είναι δευτερεύων προς το παρόν στόχος σε σχέση με τους Σοιτές, τους οποίους μισούν και θεωρούν την πληγή του Ισλάμ, και πάει λέγοντας και η αντίθετη πλευρά.
Τώρα, όμως θα ήθελα να σας εξηγήσω ότι αυτό το σχίσμα συνδέεται με άλλα 100 σχίσματα στο Ισλάμ.
Το Ισλάμ από την ώρα που δημιουργήθηκε είχε πάρα πολύ δία μέσα του, διότι υπήρξαν πολιτικές διασπάσεις, όχι θρησκευτικές.
θα σας εξηγήσω, όταν άρχισε να ασχυροποιείται το Ισλάμ μετά το θάνατο του προφήτη υπήρχε μια μεγάλη δυναστία στην περιοχή που σήμερα είναι η Συρία.
Αυτή λέγονταν ου Μεϊάδ.
Ήταν μια τοπική δυναστία, ισχυρή οικογένεια με έδρα την Δαμασκό.
Αυτοί έγιναν μουσουλμάνοι, θερμοί μουσουλμάνοι και υποστηριχτές του Ισλάμ Βορειότερα.
Δηλαδή, η δράση του προφήτη, ο φίλος που μου χάρισε αυτό, θα ευχαριστηθεί διότι στο διάλειμμα έβαλα τις μπαταρίες και τον ευχαριστώ πάρα πολύ.
Λοιπόν, εδώ ξεκίνησε το Ισλάμ.
Η Δαμασκός βρίσκεται βορειότερα, κάπου εδώ.
Λίγο εδώ, δεν είναι? Κάνω λάθος.
Εκεί, έχετε δει.
Τώρα, όταν διαχύθηκε το Ισλάμ εδώ, διαχύθηκε και προς τα βόρεια, Αυτή η ομάδα των Ου Μέιιαντ έγινε θαρμή μουσουλμανική οικογένεια και κατά κάποιον τρόπο επειδή είχε και μεγάλη κύρος κτλ.
έγινε μια οικογένεια προστασίας του Ισλάμ εκεί.
Έτσι όταν τέθηκε το ζήτημα του διαδόχου αν θα είναι ο Αμπουμπάκρ ή θα είναι ο Αλή κτλ.
Αυτοί ου Μέιιαντ θεώρησαν αυτονόητο ότι θα εμπλακούν και θα δώσουν το στίγμα και φυσικά ήταν υπέρ του Μπαμπούμπα, όχι του άλλου.
Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στον Σουνιτισμό που είναι και το κύριο ρεύμα του Ισλάμ έπαιξε ρόλο η δράση αυτών των Ου Μέιαντ.
Και γι’ αυτό και η Δαμασκός είναι το πρώτοι πόλι του Ισλάμ, στην οποία άνθισε και ο πολιτισμός τους.
Δυστυχώς αυτή η πόλη καταστρέφεται.
Θα ξεγνωρίζετε ίσως ότι έχει τα πρώτα τζαμιά, τα πρώτα μεγάλα και επιβλητικά τζαμιά του Ισλάμ.
είναι στη Δαμασκό.
Από αυτούς τους ουμεϊάδ, οι οποίοι για να δημιουργήσουν αντίστοιχα του κύρου της μεγάλης αυτής σωστής θρησκείας, κτίσματα, στράφηκαν στη βυζαντινή αρχιτεκτονική, την οποία και θαύμαζαν γιατί αυτές οι περιοχές ήταν τμήμα του Βυζαντίου μέχρι η πρόσφατα.
Δεν ξέρω αν έχετε πάει στη Δαμασκό, ή αν έχετε δει, Αυτά τα πρώτα, ας πούμε, οι πρώτοι μεγάλοι ναοί μπαίνεις μέσα, τζαμιάτ, και νομίζεις ότι είσαι σε βυζαντινό ναό.
Και τούτο, διότι όχι μόνο οι αρχιτέκτονες που κλήθηκαν ήταν βυζαντινοί, αλλά και οι τεχνίτες.
Η διακόσμιση βέβαια, το Ισλάμ είναι ανικωνικό, δεν αποτυπώνει σε ανθρώπινη μορφή μέσα, Αλλά οι καλλιτέχνες που διακόσμησαν αυτά τα υπέροχα τζαμιά, ήταν χριστιανοί, ορθόδοξοι, βυζαντινοί και τα διακόσμησαν με φιτικά σχέδια, μοσαϊκά.
Είναι μοσαϊκά με χρυσό και σμάλτο ανάμεσα, αριστούργηματα.
Δηλαδή λες πού είμαι, στην Αγιά Σοφιά, για ένα λεπτό νομίζεις ότι είσαι σε κάτι πανέμορφο βυζαντινό.
Ακριβώς λόγω των ουμελιάδ.
Αυτοί απέκτησαν μεγάλη δύναμη στον Σουνιτικό κόσμο και απέκτησαν και πολιτική δύναμη στον Σουνιτικό κόσμο.
Για αυτό και η πρώτη μεγάλη σημαντική πόλη που κυριολεκτικά έδωσε το στίγμα της στο Ισλάμ είναι η Συρία και η Δαμασκός.
Όμως σταδιακά καθώς εξελισσόταν το Ισλάμ διάφοροι τοπικοί άλλες μεγάλες οικογένειες σε άλλα σημεία θεωρούσαν ότι και αυτές θα ήθελα να παίξουν πολιτικό ρόλο στο Ισλάμ.
Πολιτικό! Και εξ αυτού το Ισλάμ έχει μια μεγάλη ιστορία συγκρούσεων μέσα στους μεταξύ ισχυρών, ηγεμών.
Κατά καιρούς αναδύθηκαν επίσης μεγάλες οικογένειες.
Θα έχετε ακούσει ίσως τους Σαββαθίδες, τους Σαφαβίδες και τα λοιπά.
Άλλοι στην Αίγυπτο, άλλοι προς το Ιράκ και τη Βαγδάτια, άλλοι εδώ και εκεί.
Αυτό ήταν μέσα στα χαρακτηριστικά του Ισλάμ.
Τώρα, για το Ισλάμ θέλω να σας πω και μία άλλη τάση, πριν μιλήσουμε για τον πολιτισμό του και να αποχαιρετιστούμε.
Η τάση στο Ισλάμ εκτός από τους Σουνίτες και τους Ιείτες, υπάρχει μια άλλη τάση που γι’ αυτήν είναι αμύχανη, έως και εχθρική, και οι Σουνίτες και οι Ιείτες.
Και κατά κάποιο τρόπο δεν μιλάνε γι’ αυτήν.
Είναι η τροπή του χωριού αυτό το πράγμα.
Αυτή η τάση λέγεται Σουφι ή Σουφισμός.
Σουφισμός.
Και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση στο Ισλάμ, κι ας είναι εκνευρισμένη μαζί τους και οι Σούφοι και οι Συίτες και οι Σουνίτες.
Τι είναι ο Σουφισμός? Ο Σουφισμός είναι ρεύμα.
Είναι ρεύμα που αποτελείται από πάρα πολλά ρυάκια.
Έτσι δεν μπορείς να το περιγράψεις ακριβώς, διότι το κάθε Ριάκι έχει τη δικιά του κατεύθυνση, το δικό του χαβά θα έλεγε κανείς.
Ο Σουφισμός είναι, για να σας μπερδέψω κανείς, να σας μπερδέψω και να μπερδευτούμε όλοι μαζί, γεννήθηκε σε σοιητικό περιβάλλον.
διότι ο σοιητισμός είναι μυστικιστικός.
Είναι μεταφυσικός ενώ ο σοιητισμός είναι πιο ρεαλιστικός του κόσμου του.
Μέσα στο σοιητισμό υπάρχουν ισχυρές μυστικιστικές τάσεις έτσι κι αλλιώς.
Όταν λέμε τη λέξη μυστικισμός, όλες οι θρησκείες έχουν μυστικιστικές τάσεις, ομάδες.
ομάδες, είναι η προσπάθειάς κάποιων ομάδων μέσα στις θρησκείες να ενωθούν με το Θεό.
Να τον ζήσουν, να μετάσχουν σωματικά, συναισθηματικά με αυτόν.
Να μπουν σε άλλο επίπεδο δηλαδή.
Αυτό θα μπορούσε μόνο στον σοιτισμό να υπάρξει αυτή η ιστορία Και έτσι, γύρω στο 900 χιλιά μετά Χριστόν, άρχισαν να υπάρχουν Σούφοι στην Περσία.
Τώρα, αυτοί οι Σούφοι, και σήμερα στην Περσία υπάρχουν έτσι σημεία που τιμούν τους Σούφοι, παρότι είναι αμύχανη μπροστά τους.
Τι λέει ο Σουφισμός αν μπορούμε να πούμε κάτι για αυτή την τάση, γιατί όπως σας είπα έχει χίλια πρόσωπα, λέει το εξής.
Τι θέλει ο Αλάχ από τον άνθρωπο, ποια είναι η μεγαλύτερη εντολή που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο, απαντούν.
Να κάνεις έργα καλά για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Όλα τα άλλα σιγά μην ασχολείται ο Θεός.
Δηλαδή, σιγά μην ασχολείται ο Θεός αν θα προσευχηθώ εγώ πέντε φορές τη μέρα.
Σιγά μην ασχολείται ο Αλλάχ αν θα πάω ή δεν θα πάω στη Μέκα.
Σιγά μην ασχολείται αν θα κάνω νηστεία ή δεν θα κάνω νηστεία.
Τι θέλει από μένα να είμαι καλός άνθρωπος και να κάνω καλά έργα.
Αυτό θέλει ο Θεός μου, ο Αλάχ.
Αλλά πάει και παραπέρα.
Αυτό θέλει ο Θεός όλων των θρησκιών.
Να είναι οι άνθρωποι καλοί και να πράττουν καλά έργα.
Άρα λένε αυτοί οι Ιησούφοι, ο Θεός αγαπάει τον καλό Χριστιανό και δεν αγαπάει τον κακό Χριστιανό, όπως αγαπάει τον καλό Μουσουλμάνο και δεν αγαπάει τον κακό Μουσουλμάνο.
Βέβαια, η θρησκεία είναι το Ισλάμ, είναι οι Μουσουλμάνοι, δεν το συζητούμε.
Αλλά από όλους τους καλούς ανθρώπους μπορούμε όλοι να μαθαίνουμε καλά πράγματα.
Ένα το κρατούμε.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτοί διαγράφουν τα 4 από τα 5 του Ισλάμ, οπότε οι άλλες δύο ομάδες ανατριχίουν όταν ακούν τέτοιες βλασφημίες από το στόμα τους.
Τώρα αυτοί δεν μένουν σε αυτό, πιστεύουν, είναι αντιεξουσιαστές και δεν πιστεύουν στους Ουλεμά.
Τώρα θα δείτε ότι σας θυμίζουν πράγματα που σας λέω από αλλού.
Δεν πιστεύουν στην ιερατείο, σιγά μη να ακούω ότι λένε οι Ουλεμά.
Ό,τι έχει πει ο προφήτης είναι γραμμένο, δεν χρειάζομαστε Ουλεμά, μπορούμε μεταξύ μας να τα συζητούμε.
να τα συζητούμε, ο καθένας να διαβάζει, να βρισκόμαστε όλοι μαζί, να τραγουδόμε όλοι μαζί και ο Θεός είναι ευχαριστημένος.
Άμα κάνουμε και καλές πράξεις, είναι ακόμα πιο ευχαριστημένος και τέλειωσε αυτή η ιστορία.
Ακούω από πίσω έτοιμοι, συμμαζέπτε τους.
Λοιπόν, σας λέω αυτή είναι γενική τάση, έτσι, διότι υπάρχουν ένα σωρό επιμέρους τάσεις.
Το άλλο είναι εναντίον το λουλεμά και δεν έχουν λεμά.
Δεν πάνε σε τζαμιά.
Στις περιοχές που είναι πολύ σούφι, μπορεί να υπάρχουν τζαμιά και είναι οι αράχνες κρεμασμένες.
Γιατί ο σούφι δεν θα πάει στα τζαμιά.
Πού θα πάει? Στα μικρά αυτά σημεία.
Του αρέσει να είναι μικρή χώρα, για τις θιάρικοι.
είτε σε κάποιο σπίτι είτε σε κάποια κατασκευή που θα κάνουν εκείνοι που θα είναι όμως μικροί για να μαζεύονται κοντά κοντά άντρες και γυναίκες μαζί ο ένας δίπλα στον άλλο πω πω πω μιλάμε για βλασφημία φοβερή ο ένας δίπλα στον άλλο και όλοι μαζί να ψέλνουν να τραγουδούν να χορεύουν για την ομορφιά του Θεού και του ανθρώπου και του κόσμου μάλιστα.
Αυτοί οι τόποι τώρα που πάνε και μαζεύονται και τα λοιπά λέγονται τεκέ.
Η τεκέ δες ήταν οι τόποι τους αυτοί.
Εκεί λοιπόν μαζεύονταν, έψελαν, τραγουδούσαν, χορεύανε και στους Σούφοι, αυτοί οι Σούφοι θέλουν να ενωθούν, όπως σας είπα με το Θεό, είναι μυστικιστές, αλλά θέλουν την ένωση με το Θεό, κυρολεκτικά.
Πώς στάνει στην ένωση με το Θεό, δίνουν μεγάλη έμφαση στην πίηση, στην ουσία οι τελετές τους είναι πίησι, Οι μεγάλοι τους σούφοι αρχηγοί έχουν γράψει θαυμάσια φείματα και συνήθως αυτά ψέλνουν.
Δηλαδή το κοράνι λίγο το έχουν ξεχασμένο και ψέλνουν δικά τους φείματα που έχουν δημιουργήσει οι ποιητές τους και επίσης δίνουν μεγάλη έμφαση όπως σας είπα στην όρχηση.
ταυτόχρονος, το χορό.
Επειδή είναι στόχος να ενωθείς με το Θεό, κάποιες από αυτές τις ομάδες έχουν υιοθετήσει και οργιαστικούς χορούς, αυτοί που είναι οι περιστρεφόμενοι, οι οποίοι σε φέρνουν σε μία ζαλάδα, με το ρεύμα των Σούφι συνδέονται και οι πολλές ομάδες Δερβίσιδων που υπάρχει δηλαδή η λέξης Δερβίσης παραπέμπει στην τάση των Σούφι.
Το Ισλάμ δεν έχει μοναστήρια αλλά έχει.
Διότι οι Σούφι επειδή είναι κοινοβιακοί στείλουν πολλές φορές ομάδες κοινοβιακές και έτσι υπάρχουν μοναστήρια θα έλεγε κανείς Σούφι.
Κάποιες από αυτές τις ομάδες είναι οι μεμβλεβοί Δερβίσιδες Είναι αυτοί που χορεύουν στροβιλιζόμενοι με το ένα χέρι προς τον ουρανό και το άλλο προς τη γη.
Διότι είναι οι ενέργειες και βάζουν τα πόδια τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο που προκαλείται συνεχώς μια περιστροφή του σώματος θα το έχετε δει και από αυτό μπαίνουν σε μια κατάσταση έξτασης κατά κάποιο τρόπο.
Δεν είναι όλα όμαστα δερβίσικα τάγματα έτσι, το κάθε τάγμα είχε το δικό του δρόμο.
Αλλά αρκετά τάγματα και ομάδες υιοθετούν και βοήθεια σε αυτήν την διαδικασία έκστασης.
Στις ομάδες των Σούφι που σας είπα ότι είναι μαζί άντρες και γυναίκες, ένα το κρατούμενο, χαρητομένο, ευχαριστώ δεύτερον, τραγουδάς ψένις και χορεύεις, ευχαριστώ τρίτον, πίνεις κρασί που στο Ισλάμ όπως γνωρίζετε είναι απαγορευμένο στους χώρους των τεκέδων δηλαδή και επίσης γίνονταν και χρήση ναρκωτικών, δηλαδή χασίς πιο πολύ, κάμπνιζαν χασίς όχι όλοι, κάποιοι εξ’απ’τον.
Γι’αυτό και η λέξη «ΤΕΚΕ» στην ελληνική γλώσσα, έχετε αυτοίσθη με χώρο χρήσεις παρε.
.
.
στισιωγών.
Πρέπει να σας πω ότι το «ΧΑΣΙΣ» δεν ήταν τότε απογορευμένο, δηλαδή, ήταν γενικό δεν ήταν απογορευμένο, πως είναι ο καπνός, το τσιγάρο, σήμερα ας πούμε, αλλά χρησιμοποιούνταν.
Οπότε αυτές τώρα οι τάσεις, όπως σας είπα είναι άπειρες.
Άπειρες τέτοιες ομάδες.
Οι πιο μεγάλες και σπουδές είναι οι δερβίσικες τάσεις, που είναι πιο οργανωμένες τάσεις.
Σε αυτούς υπάρχουν οι πνευματικοί.
Αρνούνται, όπως σας είπα, του Σουλεμά και δέχονται τον δάσκαλο.
Από αυτή την πλευρά μοιάζουν με τις ανατολικές θρησκείες.
Αν θυμάστε, που δεν έχουν ιερωμένους, έχουν δασκάλους, λέγονται μπάμπα, μπάμπα, ή τα ιερά πρόσωπα των Σούφι, που μπορεί να είναι ο Κυριάννης και ο Κυρμίτσος.
Θέλω να πω, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι ουλεμά που έχουν πάρει μεγάλη μόρφωση και τα λοιπά, αρκεί να είναι άνθρωποι που αποπνέουν την ευγένεια, το σεβασμό που θέλει η τάδε ομάδα να έχει.
Προβάει το ήθος που θέλει να προβάλλει κάθε εβδομάδα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ανώ αυτή η τάση γεννήθηκε, όπως σας είπα, στην Περσία, πέρασε γρήγορα στη Μικρά Ασία.
Όταν η Μικρά Ασία κατελήφθη απ’ τους Ελτζούκους Τούρκους.
Θυμάστε ότι το 1071 έγινε η μάχη του Μαντζικέρτ και η Μικρά Ασία σε ένα της ποσοστό μεγάλο κατελήφθη από τους Τούρκους, αυτούς τους Σελτζούκους Τούρκους.
Αυτή η Σελτζούκη Τουρκή ήταν αρκετά ανεκτική και έτσι μεγαλόθυμη και από την Περσία, επώνυμη μεγάλη αρχηγή του Σουφισμού, επειδή υπήρχε ένα κλίμα έντασης εναντίον τους, έφυγαν από την Περσία και ήρθαν και κατεστάθηκαν στη Μικρά Ασία.
Αυτοί λοιπόν δημιούργησαν τα δύο πιο μεγάλα σπουδαία δερβύσικα τάγματα που το ένα είναι το τάγμα των Μεβλεβή Δερβύσιδων, αυτοί οι στροβιλιζόμενοι και το άλλο είναι το τάγμα των Μπεκτασσί Δερβύσιδων.
Των Μεβλεβή Δερβύσιδων ο ιδρυτής λεγόταν Τσελαλιντίν Αλρουμί.
αν τον έχετε ακούσει ποτέ, τον Δεν Μπεκτασίδων Δερβίσιδων ο Χατζί Μπεκτάς.
Πρέπει να σας πω, στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1.
5.
των κατοίκων, των μουσουλμάνων κατοίκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν οι Σούφοι.
Και από αυτή την κληρονομιά των Σελτζούκων και μετά των Οθωμανών, μέχρι σήμερα στην Τουρκία, η Τουρκία παραμένει η χώρα με τους περισσότερους Σούφοι στον κόσμο.
Όχι ότι είναι στην Τουρκία πλειοψηφία, ποτέ δεν ήταν πλειοψηφία, είναι περίπου.
.
.
οι 4 στους 5 δεν είναι Σούφοι, αλλά ο ένας στους 5 είναι Σούφοι.
Και για Σούφοι είναι μεγάλη αναλογία.
Η Τουρκία δηλαδή έγινε η χώρα των Σούφοι, των Αλεβί, των Ασίκηδων, αν έχετε ακούσει αυτούς τους όρους, Στα ρεμπέτικα τραγούδια μας τέτοιοι χώροι έρχονται τακτικά.
Ασίκικος χορός κτλ.
Είναι μέσα σε αυτό σας βλέπω.
Τον ασημάδευτο μου έχετε εδώ μέσα.
Σας έχω πει όλες τις θρησκείες για να μου γίνετε ευσεβείς και βλέπω.
.
.
Джαλέβω Άρχη μαINT Συμβάδευτη εδώ εδώ.
Η αγαπημένη φίλη.
limpon τώρα αυτοί όπως σας είπα εκτός από αντι είναι γενικά αντιεξουσιαστικοί.
Μία είναι ότι δεν δέχονται το Σουλεμά από την άλλη, πολύ συχνά δεν δέχονται τις πολιτικές εξουσίες.
Και συχνά υπάρχουν σύγκρουσεις, υπάρχει σύγκρουση της κεντρικής πολιτικής εξουσίας με κάποια ή πολλές ομάδες Σούφι.
Το θέμα είναι ότι δεν είναι μία ομάδα, η κάθε ομάδα είναι ξεχωριστή.
Ενώ είναι ένα ρεύμα, δεν είναι ενωμένη και υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες.
Από αυτούς τους δύο του Τζελαλεντίνα Λουρουμί και τον Χατζί Μπεκτάς, αυτοί πέθαναν στη Μικρά Ασία και οι τάφοι τους εκεί στην περιοχή του Ικωνίου της Κεσάριας της Μικράς Ασίας είναι περιοχές μεγάλες τιμής από πλευράς των Σούφι Και εκεί έρχονται και προσεύχονται σε αυτούς τους τάφους πολύ, εδώ στη Μικρά Ασία.
Εδώ στο κέντρο προς Ανατολή της Μικράς Ασίας.
Εξάλλου και μέχρι σήμερα στην Τουρκία, εδώ είναι η βάση των Σούφι της Τουρκίας.
Και αυτή η Σούφι της Τουρκίας είναι μονίμως πρόβλημα για κάθε κεντρική εξουσία της Τουρκίας.
Και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Πολλές φορές οι Σουλτάνοι συγκρούονταν με Σούφι πολεμικά.
Άλλες φορές όχι.
Δεν είναι απαραίτητο.
Αλλά κάθε τόσο κάτι θα συμβεί.
Από αυτούς τους δύο ιδρυτές τους μεγάλους, τον Χατζί Μπεκτάς και τον Τζελαλεντίν Αλρουμί, ο πιο μεγάλος θεωρείται, από πλευράς ποιήσεως δεν παίρνω άλλη πλευρά, όλοι γράφουν ποιήσι.
Αν είσαι Σούφι γράφεις ποιήσι.
Παίρνεις ένα μπουζουκάκι και κάνεις ένα σάζι και κάνεις μουσική.
Προσαρμόζεις μία προσευχή που σκέφτηκες και πας στον ΔΚ και λες εγώ έγραψα αυτό.
Σας θυμίζει πράγματα που έχουμε πει και πρόσφατα στον χριστιανισμό, θέλαμε πως υπάρχουν τάσεις αντιστοιχών δράσεων.
Είναι ο Τσελαλεντίν Αλουρουμί, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής όλων των Σούφι, μέχρι σήμερα γράφεται ο Μάρκα Γιάνμου, αν τον έχετε ακούσει, αυτή είναι Σούφι ποιητές, που γράφουν ποιήματα ερωτικά.
Όταν διαβάσεις τα ποιήματά τους, δεν μπορείς να καταλάβεις τι λένε, διότι λένε, το μόνο που επιθυμώ είναι είναι να ενωθώ με τον Εραστή μου το ε και φαλέω.
Όλη μου η ζωή κρέμεται από την ανάσα του Εραστή μου.
Λες Θεέ μου τι διαβάζουν τα ματάκια μου εδώ πέρα.
Αν δεν καταλάβεις ότι είναι σούφι.
Για του σούφιου Θεός επειδή ενώνεσαι με το Θεό είναι έρωτας.
Και είναι ερωτική ποιήσει για το Θεό.
Καταλάβατε τι θέλω να πω.
Αυτό είναι μέσα στα χαρακτηριστικά των Σούφι.
Από όλους τους Σούφι ποιητές, ο μεγαλύτερος θεωρείται, όπως σας είπα, ο Τζελαλεντίν Αλρουμή, ο οποίος και έχει προκαλέσει θαυμασμό παγκοσμίως, έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Αυτός έζησε γύρω στο 1100 με 1200 μ.
Χ.
, όπως σας είπα, στη Μικρά Ασία, την Τουρκική πια Μικρά Ασία, το Τουρκικό κομμάτι της Μικράς Ασίας, διότι ήδη είχε καταλυφθεί από τους Ελληντζούκους.
Και μάλιστα κάποιοι το θεωρούν το μεγαλύτερο ποιητή στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν ξέρω αν είναι ο μεγαλύτερος, αλλά είναι μεγάλος ποιητής, ότι είναι μεγάλος ποιητής, είναι μεγάλος ποιητής.
Μάλιστα κάποια φορά πηγαίνοντας στο σπίτι μου, που εγώ μένω στο κουκάκι, Επειδή ο Έλληνας όλα τα κολλάει στους τείχους.
Εάν δεν κάνουμε τη ζωή μας σε μια κουρελαρία δεν γίνεται.
Που κάποτε ο Έλληνας ήταν ταυτόσυμος με τον ασβεστομένο τείχο και με τη γλάστρα με το βασιλικό.
Πότε γίναμε αυτό το πράγμα δεν ξέρω.
Μοσκοβολούν οι γειτονιές βασιλικό και ασβέστη.
Αυτό έλεγε η Ελλάδα.
Μέσα σε 40 χρόνια γίναμε μια απαίραντη μουτζούρα, μια απαίραντη βρωμιά, όπως ολόκληρη γίναμε.
Τέλος πάντων, γυρνός στο Θεέ μας.
Μέσα στην κουρελαρία λοιπόν που είναι παντού κολλημένη, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ότι εδώ θα βάζουμε.
Θα βάζουμε παντού, σε κάθε γειτονιάδιο τύχη και να μπαίνουν.
Είναι ανάγκη να είναι παντού, κλείνει η παρένθεση.
Επειδή είναι παντού, κοιτάω μια φορά σε ένα στήλο και έλεγε «Η φίλη του Τσελαλεντίν Αλρουμή σας καλούν» Λέω βλέπουν τα ματάκια μου καλά «Φίλη του Τσελαλεντίν Αλρουμή στην Ελλάδα» Και καλούσανε, ξέρω, εγώ σε βραδιά, ποιήσεις κτλ.
Απλώς φαίνεται ότι υπάρχουν οι φίλοι του Τσελαλεντίν Αλρουμή στην Ελλάδα Τι να πω, άβησους οι ψυχοί, καλά κάνουν άνθρωποι Λοιπόν, να σας διαβάσω μερικά πήματα Σούφι του Τζελαλεντίν.
Το βιβλίο του «Στον κήπο του αγαπημένου» θα μπορούσε να είχε μεταφραστεί «Στον κήπο του εραστή».
Έχω πεθάνει μπροστά στα μάτια του αγαπημένου.
Με κεφαλαίο το «αγαπημένος».
Όχι, λάθος κάνω.
Όποιος έχει κερδίσει ζωή από αυτόν ποτέ δεν πεθαίνει.
Όταν η σκιά του βασιλιά, με β κεφαλαίο, χορεύει στη γη, δηλαδή ο Θεός, λάσπη και πέτρες ζωντανεύουν, τα κοψά δέντρα γελούν, οι άκαρπες γυναίκες γεννούν.
Αν μόνον η σκιά του καταφέρνει τόσα πολλά, φαντάσου τι μπορεί να κάνει το φως του προσώπου του.
Αυτός είναι η λάμψη κάθε σκέψης, το φως που ζωογονεί κάθε ψυχή, η ίδια η πηγή της ζωής, απ’ τον ήλιο ως τον έβδομο ουρανό.
Τι θαύμα! Ο αγαπημένος είναι ερωτευμένος με τον εραστή.
Τι θαύμα! Απ’ τη σκοτεινιά φουντώνει ο παράδεισος.
Τώρα το μότο του σουφισμού, δηλαδή αυτό που πιστεύουν σαν το σπουδαιότερο πράγμα για τον εαυτό τους, οι σουφοι, είναι να είσαι κύριος του χεριού σου, δηλαδή της γλώσσας σου, να είσαι κύριος, να έχεις μάθη στη ζωή σου, να ελέγχεις το χέρι σου, Άρα της πράξης σου, τη γλώσσα σου, τα λόγια σου, του φίλου σου, το φίλου με υψηλό.
Δηλαδή, να είσαι άντρας, να είσαι γυναίκα, να είσαι πλήτης.
Α, να σας διαβάσω ένα άλλο πείημα του Τζελαλεντίνα Λουρουμή.
Αλλά πριν σας το διαβάσω θέλω να σας πω ότι σε πολλές τελετές σούφι ήταν προσδεκτοί και μη μουσουλμάνοι.
Διότι με τη σκέψη ότι ο Θεός αγαπάει τον καλό, όποιος κι αν είναι, οι Σούφοι κατά κανόνα, γιατί σας λένε πάρα πολλές ομάδες, έλεγαν όποιος θέλει να έρθει στις θελετέγμας, Εβραίος, Χριστιανός, όλων των τύπων οι Χριστιανοί, είναι προσδεκτος.
Όχι να αλλάξει θρησκευμά, αλλά να μετάσχει.
Αυτό συνέβαινε.
Οι τεκέδες των Σούφι και των Δερβίστων πολύ αγαπητοί.
Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, της αθωμανικής αυτοκρατορίας, πήγαιναν στους τεκέδες και μη μουσουλμάνοι, γιατί ήταν μια ευχάριστη κατάσταση.
Και όπως καταλαβαίνετε, λειτουργούσε αυτό υπέρ του Ισλάμ, ή όχι.
Βεβαίως.
Μέσα από τους τεκέδες των Σούφιων, οι Σούφοι δεν το κάναν για να σ’ αλλάξουν πίστη, αλλά εκ των πραγμάτων γινότανε.
Διότι με τύχες σε ένα ανάλαυρο χαριτωμένο Ισλάμ που ήταν μεν του κυριάρχου η θρησκεία αλλά ταυτόχρονα ήταν και κυνηγημένη.
Καταλαβαίνετε δηλαδή, ήταν η κυριαρχία αλλά δεν ήταν και η κυριαρχή.
Ήτανε ευχάριστη, ήτανε συμπαθής, ήταν όμορφη κτλ.
Πάρα πολλά άτομα άλλαξαν θρησκεία μέσα στους τεκέδες των Σουφί.
Και σκεφτείτε, ένας λαός στην Ευρώπη, η Αλβανή, το 17ο και 18ο αιώνα, η Αλβανή μέχρι το 17ο-18ο αιώνα ήταν χριστιανή.
στο βορειο καθολικοί, στο νότο ορθόδοξοι.
Κατέφτασαν ομάδες μπεκτασίδων, δερβίσιδων στην Αλβανία, δημιουργήθηκαν τεκέδες μπεκτασίδων και η Αλβανία άλλαξαν θρίσκευμα σε ποσοστό 70% Όπως γνωρίζετε η Αλβανία είναι μια μουσουλμανική χώρα.
Το 70% των κατοίκων τους είναι μουσουλμάνοι.
Και αυτό συνέβη, όχι για όλους, αλλά για ένα ποσοστό των Αλβανών μέσα στους θεκέδες των Μπεκτασίδων Δερβίσιδων.
Αν θυμάστε τον Αλή Πασά του Ιωαννίνων, ο Αλή Πασάς ήταν Αλβανός, τεπελελής, δηλαδή από το τεπελένη και ήταν Μπεκτασίς στο θρησκευμά του.
Θέλω να σας πω, είναι πολύ κοινό στους Αλβανούς να είναι Μπεκτασίδες.
Μετά ήρθε ο κομμουνισμός, δεν υπήρχε τρισκείο, έπεσε ο κομμουνισμός και τώρα στην Αλβανία έχουν πέσει.
Από τη Σαουδική Αραβία, από την Τουρκία, στέλνουνε ουλεμά για να τους κάνουνε σωστούς.
Μουσουλμάνους, όχι τέτοια χάια που έχουνε.
Ακούστε ένα άλλο πείγμα του Τζελαλεντίνα Ρουμμή.
Τι μπορώ να κάνω πιστή.
Δεν γνωρίζω τον εαυτό μου.
Δεν είμαι χριστιανός, μητε εβραίος.
Μητε μάγος, μάγος δηλαδή ιερέας του ζωοαστρισμού.
Μητε μουσουλμάνος.
Ακούστε τώρα τις φράσεις.
Δεν είμαι απ’ την Ανοτολή ούτε απ’ τη Δύση, ούτε απ’ την Ξηρά, ούτε απ’ τη Θάλασσα, ούτε απ’ τη Γη ή το νερό, ούτε απ’ τον Αέρα ή τη Φωτιά, ούτε απ’ τον κόσμο τούτο ή τον επόμενο.
Ανείπαρκτος ο χώρος μου κι ανέβρετα τα ύχνη μου, ούτε ψυχή ούτε σώμα, όλα είναι η ζωή του Πολυαγαπημένου μου.
Το π κεφαλαίω.
Έτσι είπαμε είναι Σουφική κατάσταση.
Τώρα το σουφικό ρεύμα δεν υπάρχει μόνο στην Τουρκία που είναι ισχυρότατο όπως σας έχω πει.
Δηλαδή ο ένας στους πέντε Τούρκους είναι Σούφι.
Μιλάμε για 15-20 εκατομμύρια ανθρώπους.
Βέβαια δεν είναι η πλειοψηφία.
Σούφι υπάρχουν και στην Περσία.
στο Πακιστάν, στην Ινδία, στην Αίγυπτο, στο Λίβανο και παίζουν ρόλο και στις αλλαγές θρησκεύματος που γίνονται.
Θα δούμε μόλις τελειώσουμε το Ισλάμ, στο επόμενο μάθημα μας μπαίνουμε στην Ινδία.
Η Ινδία στην ιστορία της έχει μεγάλα θέματα με το Ισλάμ, αλλά πολύ μεγάλα.
και θα δούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ινδών έγιναν Μουσουλμάνοι μέσα σε τεκέδες Δερβύσιδων.
Επομένως αυτή η τάση έπαιξε ρόλο στην αλλαγή θρησκεύματος.
Τώρα, σήμερα στην Τουρκία, απλώς για να σας πω λίγο έτσι και στην ανάγνωση των νέων, Ο σουφισμός στην Τουρκία επειδή είναι τόσο επιβλητικός, αναλογικά, έχει περάσει από τα χίλια κύματα.
Υπήρξαν περίοδοι που οι Σουλτάνοι τον προστάτευαν.
Υπήρχε περίοδοι που οι Σουλτάνοι και έγανε ζωντανούς.
Τους τυγανίζανε ζωντανούς.
Δεν το εννοώ.
Τους τυγανίζανε ζωντανούς.
Α, τόσο ωραία.
Ωραία.
Δηλαδή, οι Σουφιστές έχουν ζήσει καταστάσεις.
Όταν ήρθε ο Κεμάλ, στηρίχθηκε στους Σουφί.
Διότι ο Κεμάλ είπε, θα καταργήσουμε την Τουρκία, λαϊκό κράτος, θα καταργήσουμε το θεοκρατικό πλευρά.
Οι ίδιοι είναι αλλού, δεν έχουν εζήτημα με αυτό.
Θα καταργήσουμε την αραβική γραφή, θα βάλουμε την λατινική.
Ε, τάξει, δεν χάθηκε ο κόσμος.
Για τους Σούφοι δεν ήτανε αυτά τα σημαντικά θέματα, γιατί το σημαντικό είναι το ένα τ’ άλλο τ’ άλλο.
Αλλά αυτοί είναι και αντιεξουσιαστές.
Όταν ο Κεμάλλε έγινε κυρίαρχος του πολιτικής ζωής και τα σκυλιά δεμένα, τους βρήκε απέναντί τους.
Οπότε, ξανά βρεθήκαν οι Ισούφοι στον κύκλο της.
Από την πολιτική διαγράφηκαν και άρχισε και μεγάλη βία εναντίον τους.
Στο σύγχρονο τουρκικό κράτος πολλά συνέβησαν.
Δεν ξέρω αν διαβάζετε, στην δεκαετία του 80 που υπήρχαν οι κρυζηλίκοι αυτές οι αγκληματικές ομάδες, Κάθε τόσο διάβαζες μια είδηση στο Ικόνιο, στην Τάδε περιοχή, οπλισμένη, άγνωστη, μπήκαν και σκότωσαν 26, 70 τραυματισμένοι κτλ.
Και παραδόξως δεν βρισκόταν ποτέ ο δράστης, γιατί ήξερες ότι είναι κάποιοι φανατικοί που σκοτώνουν σούφοι.
Στη Συρία επίσης υπάρχει σουφισμός αλεβή δηλαδή, η οικογένεια Άσατ είναι αλεβή.
Η οικογένεια Άσατ είναι αλεβή.
Για αυτό δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει στον πόλεμο της Συρίας, ενφύλιο πόλεμο, δεν έχει Συρία και έχετε το Πελεκούδι.
Εκείνοι που είναι ανυποχώρητοι δίπλα στον Άσατ και πολεμούνε, είναι οι χριστιανοί, Οι Εβραίοι και τ.
λ.
όσοι της Συρίας γιατί, γιατί είναι Αλεβίοι η οικογένειά σας και δεν πείραξε ποτέ τους άπιστος.
Ας πούμε γι’ αυτό και έχει πολύ θερμή πολιτική υποστήριξη οικογένειας σας γιατί είναι Αλεβίοι.
Έχει ενδιαφέρον αυτό το πράγμα και η Τουρκία τους βολεμάει πολύ γιατί είναι Αλεβίοι επίσης.
Λοιπόν, γιατί σας το λέω αυτό, διότι υπήρχε μεγάλη βία εναντίον των Αλεβί.
Στην Τουρκία κρυφή αλλά αγνωστή.
Μέχρι τη δεκαετία του 90 περίπου.
Να σκεφτείτε στην αρχές της δεκαετίας του 80 θα σας γελάς το 82.
Κάνω μια παρένθεση.
Η Αλεβί στην Τουρκία κατά κανόνα είναι η διανόηση της χώρας.
Δηλαδή, ποιητές, μουσικοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί κτλ.
Λογοτέχνες, ο υπέροχος ποιητής, Ναζίμ Χικμέτ κτλ.
Είναι Αλεβί, το ξέρουν όλοι.
Επομένως, γιατί σας το λέω αυτό, στην Τουρκία για 10 ετίες δεν τολμούσες να πεις ότι είσαι Αλεβί.
Όλοι το ξέραν και κανείς δεν το έλεγε.
Ξέρετε, μια κατάσταση τέτοια, μια αρρώστια στην κοινωνία.
Και πού ήταν η Αλεβί πιο πολύ? Ανατολικά.
Δηλαδή, στη Μικρά Ασία προς τα κέντρο και Ανατολικά.
Υπήρχαν και στις πόλεις αλλά εκεί ήταν και είναι ακόμη η μεγάλη τους βάση.
Το αρχές του 80, κάπου εκεί, 82 θα σας γελάσω, στην Κεσάρια, απεφάσισαν επιφανής Αλεβί.
Δεν πάει άλλο αυτή η ιδία εναντίον μας να είμαστε χαμένοι στο πουθενάκια, να μην μπορούμε να πούμε ότι είμαστε λιδοί και αποφάσισαν ότι θα κάνουνε ανοιχτή συνάντηση σε ένα ξενοδοχείο, αν δεν κάνω λάθος στην Κεσάρια, θα σας γελάσω δεν έχει τόσο σημασία.
Μακάρι να το θυμόμουν.
Και επιδεικτικά μαζευτείκανε σε αυτό το ξενοδοχείο.
και ήταν σε αυτό το ξενοδοχείο σαν να λέμε ο Χατζιδάκης, ο Θοδωράκης, ο Τσαρούχης, λέω τώρα, δηλαδή ο Άνθος της Τουρκίας ήταν εκεί πέρα, που πήγανε και είπαν κερατάδες εδώ είμαστε και.
.
.
κερατάδες εδώ είμαστε.
.
.
αγνωστοί είχαν υπονομεύσει το ξενοδοχείο με εκκληκτικά και την ώρα που γινόταν η συζήτηση και ανατινάχτηκε το ξενοδοχείο ολόκληρο.
Και δεν θυμάμαι πόσοι σκοτώθηκαν, μιλάμε ήτανε.
.
.
αν δείτε στις διαδηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία, πολλές φορές τα πανό γράφουνε, δηλαδή, να βρεθούν οι δολοφόνοι της Τάδε Οκτοβρίου, ας πούμε, του 1982.
Δηλαδή, μέχρι σήμερα είναι ένα έγκλημα το οποίο έχει μαρκάρει την Τουρκία περίγραπτος διότι έχασε η Τουρκία τον χατζιδάκι της.
Θα μου πεις, κάθε άνθρωπος που πεθαίνει είναι απόλυα, αλλά να χάνεις τα ταλέντα σου, αυτό ήταν μια κατάσταση.
Στο μεταξύ κυλούσε το πράγμα σε αυτήν την υπόγεια δία μέχρι που ήρθε ο Ερντογάν.
Ο Ερντογάν για να ενισχυθεί στηρίχθηκε σε Σούφι.
Και ο αρχηγός του Σούφι λέγεται Φετουλάγγιουλέν στην Τουρκία, αν τον έχετε ακούσει.
Δεν είναι ακριβώς ο αρχηγός του Σούφι, αλλά είναι το πιο επίσημο πρόσωπο του Σουφικού κόσμου της Τουρκίας.
Αυτός ζει στην Μπενσιλβάνια των ΗΠΑ
γιατί όντας την Τουρκία ήταν τέτοια ιδία εναντίον των Σούφι, που ήταν βέβαια ότι θα γινότανε σουβλάκι την επόμενη μέρα και έτσι είναι στην Μπενσιλβάνια.
για ένα διάστημα ήταν σύμμαχος με τον Ερντογάν, οπότε άλλαξε η θέση των Σούφι μέσα στην Τουρκία, αλλά μετά έγιναν εχθροί και τώρα θα το παρατηρείτε, είναι.
καίγεται ξανά το πελεκούδι, αλλά δεν είναι πια εύκολο να γυρίσεις πίσω σε άλλου τύπου βία, αλλά παρατηρείτε ότι γίνεται υποβόσκη δηλαδή.
Αυτή η ιστορία στην Τουρκία δεν είναι το ρινί, Είναι 700 χρόνια με διάφορες παραλλαγές και οφείλεται σε αυτό το μεγάλο ρεύμα των Σούφι, που αξίζει κανείς να το έχει στο νου του, παρότι είναι μυστικό, είναι ολοφάνερο.
Και είναι εκεί και παίζει το ρόλο του.
Θα σας χαιρετήσω για την ερχαμένη Δευτέρα.
Ευχαριστούμε πολύ.