Που βρίσκεται η Χαλκίδα
Η πόλη της Χαλκίδας είναι χτισμένη ακριβώς στο σημείο που ενώνεται η Στερεά Ελλάδα με το νησί της Εύβοιας. Η Χαλκίδα απέχει από την Αθήνα 78 χιλιόμετρα (μία ώρα με το αυτοκίνητο), από την Θήβα 35-45 χιλιόμετρα (ανάλογα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε και από την Λιβαδειά απέχει 93 χιλιόμετρα (από το δρόμο του Ορχομενού). Έτσι, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για εκδρομές και ευχάριστες ολιγοήμερες ανάσες από την καθημερινότητα πολλών Αθηναίων. Κάπως έτσι βρεθήκαμε κι εμείς στη Χαλκίδα, και μείναμε στο φιλόξενο Hotel John’s ( +30 22210 24996 ).
Πως μπορώ να πάω στη Χαλκίδα;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται βέβαια από το σημείο αναχώρησής σας.
Ξεκινώντας από την Αθήνα, ο συνηθέστερος τρόπος προσέγγισης της Χαλκίδας είναι με ιδιωτικό αυτοκίνητο από την εθνική οδό. Ο κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι/Χαλκίδα (Α11), περνά από τη Νέα Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδος (την κρεμαστή) που έχει μήκος γύρω στα 700 μέτρα και συνδέει την Εύβοια με τη Στερεά Ελλάδα από το 1992. Να έχετε υπόψιν σας πως η Χαλκίδα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα στο παρκάρισμα μέσα στην πόλη και συνήθως το πληρωμένο πάρκινγκ είναι με την ώρα ή με τον μήνα! Επίσης έχετε υπόψιν πως τα διόδια για να πάτε από την Αθήνα στην Χαλκίδα και να επιστρέψετε κοστίζουν 8,10€. Δύο άλλοι εναλλακτικοί και οικολογικότεροι τρόποι να πάτε στην Χαλκίδα (ιδιαίτερα αν είστε μόνο ένα δύο άτομα) είναι το ΚΤΕΛ ή/και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.
Αν ξεκινήσετε από την Θεσσαλονίκη, οδικώς -με το αυτοκίνητό σας- πρέπει να κινηθείτε νότια στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης και μετά την Λαμία -αφού αφήσετε πίσω σας τις εξόδους για Λιβαδειά και Θήβα- θα στρίψετε στη διασταύρωση για Σχηματάρι και Χαλκίδα. Φυσικά μπορείτε να πάτε και με τρένο, όπου στο Σταθμό Οινόης υπάρχει ανταπόκριση με τα δρομολόγια του Προαστιακού Πειραιάς-Χαλκίδα.
Τέλος, αν αφετηρία σας είναι κάποιο σημείο της Ευβοίας, θα φτάσετε μόνο οδικώς στην Χαλκίδα μέσα από τους δύο κύριους οδικούς άξονες της νήσου, ο ΕΟ77 (Χαλκίδα – Ιστιαία) και ο ΕΟ44 (Χαλκίδα – Αλιβέρι – Κύμη).
Η Χαλκίδα σήμερα
Η όμορφη Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Χαλκίδας περιλαμβάνει τη Νέα Αρτάκη και τον οικισμό Δροσιά, ενώ στον Δήμο Χαλκιδέων περιλαμβάνονται οι Δημοτικές Ενότητες Χαλκιδέων, Ανθηδώνος, Αυλίδος, Ληλαντίων και Νέας Αρτάκης.
Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι στην πόλη κατοικούν μόνιμα 59.125 άνθρωποι. Στην ευρύτερη όμως αστική περιοχή της, διαμένουν 102.223 μόνιμοι κάτοικοι.
Τους δρόμους της βέβαια περιδιαβαίνουν κάθε μέρα και εκατοντάδες επισκέπτες που έχουν επιλέξει την Χαλκίδα για μια μονοήμερη εκδρομή ή για διακοπές περισσότερων ημερών.
Χρήσιμα τηλέφωνα στην Χαλκίδα
Αν είστε κι εσείς ένας από τους πολλούς ευτυχείς επισκέπτες της πόλης, τότε είναι πιθανό τα επόμενα τηλέφωνα θα σας φανούν χρήσιμα.
Δήμος Χαλκίδας – 2221022314
Νοσοκομείο Χαλκίδας – 2221082222, 77666
Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας – 2221083333
Τουριστική Αστυνομία Χαλκίδας – 2221077777
Αστικά ΚΤΕΛ Χαλκίδας – 2221022026
Υπεραστικά ΚΤΕΛ Χαλκίδας – 2221023120, 22640
Σταθμός ΟΣΕ Χαλκίδας – 2221022386
Λιμεναρχείο Χαλκίδας – 2221028888
TAXI Χαλκίδας – 2221089300
Τι να δω στην Χαλκίδα; – Αξιοθέατα
Τα νερά στην Χαλκίδα
Το πλέον γνωστό αξιοθέατο της Χαλκίδας είναι η παλίρροια του Ευρίπου. Από την παλαιά γέφυρα που ενώνει την Στερεά Ελλάδα με την Εύβοια και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να δείτε τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση στον πορθμό του Ευρίπου. Πρόκειται για ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο! Τα νερά της θάλασσας κινούνται για έξι ώρες με κατεύθυνση από τον Βόρειο στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και κατόπιν αρχίζουν να κινούνται τις επόμενες έξι ώρες από τον Νότιο στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Την ώρα της αλλαγής τα νερά αναταράσσονται καθώς αυτά που πήγαιναν προς την παλιά κατεύθυνση συγκρούονται με αυτά που ακολουθούν ήδη τη νέα, δημιουργώντας κάποιες πολύ μικρές δίνες που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτή η φυσική τουριστική attraction πήρε το όνομα “τρελά νερά” από τους ντόπιους. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στη Σελήνη (παλίρροια και άμπωτη) και στην ιδιαίτερη μορφολογία του Ευβοϊκού κόλπου (το νησί της Εύβοιας απέχει λίγο από τη Στερεά Ελλάδα, αναγκάζοντας την θάλασσα να κινείται σε μια μακρόστενη λωρίδα μήκους 180 χλμ και πλάτους από 40 μέτρα στη Χαλκίδα μέχρι 50 χλμ). Εξαίρεση αποτελούν δυο περίοδοι μέσα στον σεληνιακό μήνα, με διάρκεια τριών ημερών, κατά τις οποίες τα νερά δεν ακολουθούν τον προηγούμενο κανόνα. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι, σε αυτές τις περιόδους, κάποιες φορές αλλάζουν κατεύθυνση μέσα στην ημέρα ακόμα και 14 φορές!
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Αγαμέμνονας διάνοιξε τον πορθμό του Ευρίπου, για να περάσουν με ασφάλεια τα αχαϊκά πλοία προς την Τροία, αποφεύγοντας τα επικίνδυνα νερά στο Κάβο Ντόρο. Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες της Γεωλογίας υποστηρίζουν ότι η Εύβοια διαχωρίστηκε από την ηπειρωτική Ελλάδα πριν εκατομμύρια χρόνια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πορθμός του Ευρίπου υπήρχε και τα έργα των Αχαιών έγιναν για να προστατέψουν τα καράβια από πτώσεις ογκόλιθων. Κι αν εμείς τα λέμε “τρελά νερά”, οι αρχαίοι πρόγονοί μας -δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια- ονόμασαν τον πορθμό Εύριπο (ευ + ριπή) τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν η καλή ροή των νερών για τη μετακίνηση των πλοίων, σε σύγκριση με την επικινδυνότητα στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας.
Η παλαιά γέφυρα
Το σημείο από όπου μπορείτε να απολαύσετε την αλλαγή των νερών. Η πρώτη γέφυρα κατασκευάστηκε στο σημείο εκείνο το 540μ.Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Από την παλιά γέφυρα ξεκινά ο παραλιακός πεζόδρομος της Χαλκίδας που είναι γεμάτος καφετέριες, εστιατόρια, ουζερί και φυσικά δεκάδες κόσμου που απολαμβάνει την ομορφιά του σημείου!
Η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, εγκαινιάστηκε το 1962. Ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός Ευθύμιος Μαλάκης ήταν υπεύθυνος για το σπουδαίο έργο της συρταρωτής γέφυρας, που είχε τη δυνατότητα να ανοίγει για να περνούν τα πλοία. Το 1993 εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα της Χαλκίδας (υψηλή γέφυρα Ευρίπου), μία καλωδιωτή γέφυρα που πραγματικά αποσυμφόρησε την κίνηση στο κέντρο της πόλης.
Τα κτήρια στον παραλιακό πεζόδρομο
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτήρια στον παραλιακό δρόμο της Χαλκίδας είναι το Μέγαρο Κότσικα στο οποίο στεγάζεται στις μέρες μας το Δημαρχείο της πόλης.
Το Κόκκινο Σπίτι χτισμένο το 1884, από την οικογένεια Μάλλιου με σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Φλεγκίς, είναι βέβαιο πως θα μαγνητίσει το βλέμμα σας. Το όμορφο αυτό κτίσμα την περίοδο της Κατοχής ήταν στρατηγείο των Γερμανικών δυνάμεων, ενώ σήμερα λειτουργεί ως Εστία Γνώσης του Δήμου.
Ένα ακόμα κτήριο της οικογένειας Μάλλιου, που σίγουρα θα προσέξετε, είναι το Σπίτι με τα Αγάλματα και θα το βρείτε πολύ κοντά στο Κόκκινο Σπίτι.
Το Κάστρο Καράμπαμπα
Στην Χαλκίδα υπήρχαν δύο κάστρα. Το Κάστρο του Ευρίπου, που ήταν κτισμένο σε ένα μικρό νησάκι στον πορθμό του Ευρίπου, και το Κάστρο του Καράμπαμπα.
Το Κάστρο του Καράμπαμπα βρίσκεται στο λόφο Φούρκα πάνω από την πόλη. Από το ενετικό αυτό κάστρο μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα στην πόλη αλλά και στην κεντρική Εύβοια! Σχεδιάστηκε από το Βενετό αρχιτέκτονα Γερόλυμο Γκαλόπο και χτίστηκε από τους Τούρκους πάνω στα ερείπια αρχαίων ναών.
Η παράδοση θέλει το όνομά του να προέρχεται από τον Τούρκο αξιωματούχο Καρά – Μπαμπά, που θάφτηκε εδώ.
Στην είσοδο του κάστρου θα βρείτε τον τάφο του λογοτέχνη, κριτικού, θεατρικού συγγραφέα και ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα (1893 – 1984). Αφήστε ένα λουλούδι στον τόπο που θάφτηκε ο μεγάλος αυτός πρωτοπόρος της ελληνικής λογοτεχνίας!
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής
Βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας Κάστρο και είναι αφιερωμένη στην πολιούχο της Χαλκίδας. Πιστεύεται ότι κτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Δία. Είναι τρίκλιτη Βασιλική με μεγάλη ποικιλία τεχνοτροπιών. Πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε, να την θαυμάσετε και να κάνετε την προσευχή σας στην Αγία Παρασκευή, την προστάτιδα των ματιών!
Τα Δύο Δέντρα
Στο ανατολικό προάστιο της Χαλκίδας “Δύο Δέντρα” δεσπόζουν δύο μεγάλοι πλάτανοι που έχουν ηλικία περίπου 500 χρόνια! Ο θρύλος θέλει τα δέντρα αυτά να είναι οι μετεμψυχώσεις δύο αδελφιών που έβοσκαν τα πρόβατά τους και χτυπήθηκαν από κεραυνό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο. Αξίζει να δείτε αυτά τα πλατάνια!
Άλλα αξιοθέατα
Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 20ου αιώνα. Στους χώρους του θα βρείτε εκθέματα από την παλαιολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Μεταξύ αυτών είναι το ακέφαλο άγαλμα του Διονύσου και δύο κεφάλια κούρων αρχαϊκής εποχής!
Στον Αρχαιολογικό Χώρο Μάνικας, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός της Χαλκίδας που οι επιστήμονες τον χρονολογούν στην πρωτοελλαδική περίοδο.
Το Τζαμί του Εμίρ Ζάδε φιλοξενεί τη βυζαντινή συλλογή της πόλης.
Στη θέση Καμάρες βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Χαλκίδας.
Τέλος, στη συνοικία Νεάπολη που υπήρξε ο προσφυγικός συνοικισμός, μπορείτε να θαυμάσετε γραφικά σπίτια του Μεσοπολέμου.
Παραλίες στη Χαλκίδα
Μέσα στη Χαλκίδα μπορείτε να κάνετε μπάνιο στις παραλίες Κουρέντι, Αστέρια, Λιανή Άμμος (Τένις) και Παπαθανασίου, δεξιά από το Φάρο.
Λίγο έξω από τη Χαλκίδα για να απολαύσετε το μπάνιο σας, μπορείτε να πάτε στις παραλίες Αλυκές (Ιππόκαμπος), Άγιος Μηνάς, Βαλοπούλα, Μπουρνώντα, Γάιδαρος, Παναγίτσα, Πολιτικά και Λευκαντί.
Σε όσους αρέσει το σπορ της κατάδυσης, στη Χαλκίδα θα βρείτε αρκετές σχολές για να σας μυήσουν στα μυστικά του και στον ασφαλή τρόπο των υποβρυχίων “περιπάτων”.
Δραστηριότητες στη Χαλκίδα
Στη Χαλκίδα θα βρείτε κέντρα ιππασίας αλλά και σχολές ιστιοπλοΐας. Μάλιστα, είναι γεγονός πως η πόλη έχει το μεγαλύτερο στόλο αγωνιστικών ιστιοφόρων στην Ελλάδα!
Αν τώρα προτιμάτε περισσότερο την στεριά, στην Χαλκίδα λειτουργεί ορειβατικός σύλλογος… η Δίρφυ περιμένει να σας μαγέψει με τις φυσικές ομορφιές της!
Όσο για τους λάτρεις των σπορ του τραπεζιού… οι δεκάδες ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο με δυνατές επιλογές για όλα τα γούστα και τα βαλάντια! Ειδικά αν βρεθείτε στην Χαλκίδα στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, το πανηγύρι κρατά μια ολόκληρη βδομάδα και το ψητό γουρουνόπουλο υπάρχει σε αφθονία!
Χαλκίδα και Ιστορία
Ακόμα και οι λάτρεις της Ιστορίας δεν θα μείνουν παραπονεμένοι στην Χαλκίδα!
Ο τόπος κατοικείται από το 3000π.Χ. στην αρχή της Νεολιθικής Εποχής. Οι ανασκαφές έδειξαν ότι από τότε υπήρχε εκεί οργανωμένη πόλη με μεγάλους δρόμους και κατοικίες με εστία, ιερό, πηγάδι και βοτσαλωτά δάπεδα! Οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων ήταν το εμπόριο, η κεραμική και η μεταλλοτεχνία.
Άλλωστε η επικρατέστερη θεωρία σχετικά με την ονομασία της πόλης, θέλει το όνομα Χαλκίδα να προήλθε από τα κοιτάσματα χαλκού στην περιοχή, τα οποία εκμεταλλεύονταν, επεξεργάζονταν και φυσικά εμπορεύονταν οι αρχαίοι Έλληνες της Χαλκίδας.
Υπήρξε από τις πιο μεγάλες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας με αποικίες από τη Θράκη ως τη Σικελία. Η δε στρατηγική της θέση την έβαζε συνεχώς στο στόχαστρο διαφόρων δυνάμεων και γι αυτό αποτέλεσε τμήμα των αυτοκρατοριών τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στον Μεσαίωνα.
Στρατηγική είναι βέβαια και η θέση του κάστρου Καράμπαμπα, αφού ελέγχει τόσο τον πορθμό του Ευρίπου όσο και ολόκληρη την πόλη της Χαλκίδας. Η πρώτη οχύρωση του τόπου ανάγεται κατά πάσα πιθανότητα στη Ρωμαϊκή περίοδο. Πάντως οι οχυρώσεις που μπορείτε να θαυμάσετε σήμερα οικοδομήθηκαν από τους Τούρκους το 1684. Το 1688 πολιόρκησε το φρούριο ο Μοροζίνι ανεπιτυχώς. Οι Τούρκοι κράτησαν την κυριότητά του και το παρέδωσαν στο Ελληνικό κράτος με την απελευθέρωση.
Μεγάλες προσωπικότητες της Χαλκίδας
Ιστορία όμως είναι εκτός από τα έργα τους και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Μερικοί από τους πιο επιφανείς Χαλκιδείς είναι οι:
- Αγγελής Γοβιός και Κώτσος Δημητρίου ο Αρβανίτης, οπλαρχηγοί του 1821 διάσημοι για τη μάχη στα Βρυσάκια
- Νίκος Σκαλκώτας, συνθέτης
- Δημήτρης Μυταράς, ζωγράφος και σκηνογράφος
- Σωτηρία Μπέλλου, τραγουδίστρια του ρεμπέτικου
- Ορέστης Μακρής, ηθοποιός
- Αργύρης Αγγέλου, ηθοποιός
- Μορντεχάι Φριζής, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με εβραϊκή καταγωγή
- Μιχάλης Ασλάνης, σχεδιαστής μόδας