2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κουταλιές φρέσκων ψιλοκομμένων μυρωδικών
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 ξερό κρεμμύδι κομμένο
1 κουταλιά σκόνη κρεμμυδιού
Λίγη καπνιστή πάπρικα ή πάπρικα
1 κουταλιά μουστάρδα με μέλι ή κανονική
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για την πάστα ρεβιθιού:
2 συσκευασίες casarecce από ρεβίθια (σύνολο 500γρ.)
1 ματσάκι ραπανάκια
8 – 10 ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φετούλες λεμονιού για την διακόσμηση
Γιαούρτι και παρμεζάνα (προαιρετικά για τελική ανάμειξη)
Πρώτα θα φτιάξουμε την σάλτσα λεμονιού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ και τα δουλεύουμε να γίνουν μια σάλτσα. Την αφήνουμε κατά μέρος ή την βάζουμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς και σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί αραδιάζουμε κομμένα τα ραπανάκια μας. Τα λαδώνουμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε για μισή περίπου ώρα μέχρι να γίνουν ελαφρά καστανά στις άκρες τους.
Εν τω μεταξύ θα βράσουμε τα ζυμαρικά μας να γίνουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τους προσθέτουμε την σάλτσα λεμονιού και τα ανακατεύουμε προσεκτικά προσθέτοντας τις ελιές κομμένες στα τέσσερα και τα ραπανάκια.
Τοποθετούμε τα ζυμαρικά μας σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με φρέσκα βότανα, αλάτι, πιπέρι και γαρνίρουμε με φετούλες λεμονιού. Εάν επιθυμούμε (όχι βέβαια στη vegan και στη νηστίσιμη εκδοχή τους) συνοδεύουμε τα ζυμαρικά μας με μπωλ που να έχει γιαούρτι με παρμεζάνα έτσι ώστε όποιος θέλει να τα αναμειγνύει στο πιάτο του. Καλή όρεξη!