Αρωματικά, πανεύκολα μπιφτέκια παντζαριού που θ’ αγαπήσεις για τη νοστιμιά, το φούξια χρώμα αλλά και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους. Κλείσε τα σε λαχταριστά burgers ή απόλαυσέ τα σκέτα με ρύζι κουνουπιδιού ή με έναν αφράτο πουρέ πατάτας.
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μεσαία κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδο
200γρ. βρασμένες φακές (150γρ. άβραστες)
3 παντζάρια (400γρ. καθαρισμένα), κομμένα σε μικρά κομμάτια
40γρ. βρόμη
100γρ. αλεύρι
1/2 κ.σ. λιναρόσπορο
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γλ. καυτερή πάπρικα
2 κ.γλ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1 κ.γλ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φακές, πολτοποιούμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε στον επεξεργαστή το παντζάρι και τη βρόμη και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν. Αν χρειαστεί, πολτοποιούμε τα υλικά σε μία ή περισσότερες δόσεις. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ με τις φακές και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.
Πλάθουμε 4 burgers των 200γρ. το καθένα και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξουν. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180°C για 30 λεπτά, γυρνώντας τα με προσοχή στα 20 λεπτά ή στο αντικολλητικό για 10 λεπτά από κάθε μεριά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σερβίρουμε σε ψωμάκι burger με υλικά της αρεσκείας μας.
GINGER’S TIP
Για το τέλειο burger παντζαριού κλείσε τα μπιφτέκια σε ψωμάκια brioche και βάλε σε κάθε burger μία κουταλιά της σούπας σκορδάτο spread κάσιους, 1 κ.σ. BBQ sauce, σπανάκι ή ρόκα και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Διατηρούνται ωμά 3 μέρες στο ψυγείο ή 30 μέρες στην κατάψυξη.
Η συνταγή αυτή συμπεριλαμβάνεται στο εξαίσιο βιβλίο συνταγών μαγειρικής της Μαριλούς Παντάκη (Madame Ginger), με φωτογραφίες του Αλέξανδρου Ιωαννίδη, «Δε κούκμπουκ»! Δείτε τις εντυπώσεις μας από την ανάγνωσή του κάνοντας κλικ εδώ!