2 κούπες φράουλες
2 κούπες ξύδι από λευκό κρασί
1/2 κούπα φύλλα βασιλικού
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φράουλες. Τις πολτοποιούμε σε μπλέντερ. Με ένα κουτάλι πιέζουμε τα φύλλα βασιλικού στα τοιχώματα της κούπας να βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζουμε τις φράουλες, τα φύλλα βασιλικού, το ξύσμα λεμονιού και το ξύδι σε γυάλινο βάζο, κλείνουμε και αναδεύουμε καλά.
Αφήνουμε το ξύδι μας σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για τρεις ημέρες αναδεύοντας καλά μία φορά κάθε ημέρα. Σουρώνουμε το αρωματικό ξύδι μας με σουρωτήρι και τετραπλό τουλπάνι ή με φίλτρο καφέ μιας χρήσης. Δεν πιέζουμε το μείγμα αλλά το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Βάζουμε το ξύδι σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε λίγο να χλιάνει (ή έχουμε έτοιμα ζεστά τα βάζα μας) και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Φυλάσσουμε το σπιτικό αρωματικό ξύδι που φτιάξαμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.