1 κιλό ξιφίας
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη, να μας κόψει το ψάρι σε ισόπαχες φέτες. Πλένουμε καλά το ξιφία, και τον αφήνουμε να στραγγίξει από τα νερά σε ένα τρυπητό. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε ροδέλες. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι, το χυμό των λεμονιών, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε τις πατάτες (τοποθετώντας τα μαζί σε ένα μεγάλο σκεύος και ανακατεύοντας καλά). Τέλος λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μέσα το ξιφία (αφού τον έχουμε αλατοπιπερώσει ελαφρά) και τις πατάτες (μαζί με όσο μείγμα λαδιού έχει μείνει) και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα περίπου.