2 κιλά βύσσινα
2 κιλά ζάχαρη
1/2 λεμόνι
Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου, ή μιας φουρκέτας, βγάζουμε το κουκούτσι από τα βύσσινα ή ακολουθούμε την τεχνική “Πως καθαρίζουμε (ξεκουκουτσιάζουμε) βύσσινα“. Καλό είναι την εργασία αυτή να την κάνουμε πάνω από ένα μπωλ ώστε να μαζέψουμε τον χυμό από τα βύσσινα, που θα τρέξει κατά το ξεκουκούτσιασμά τους. Προσοχή επίσης πρέπει να δείξουμε στα ρούχα που φοράμε γιατί ο χυμός από το βύσσινο βάφει και δεν ξεβάφει! Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα βύσσινα, τη ζάχαρη, το χυμό που έχουμε μαζέψει από το καθάρισμά τους και ένα ποτήρι νερό. Τα βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, δημιουργείται ένας αφρός τον οποίο και αφαιρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν το σιρόπι μας έχει δέσει, προσθέτουμε τον χυμό από τα δύο λεμόνια και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε σε γυάλινα βάζα. Ταυτόχρονα με το γλυκό μας, δημιουργείται και το σιρόπι, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε βυσσινάδα. Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερο σιρόπι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για βυσσινάδα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε περισσότερη ζάχαρη στο γλυκό μας.