2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα βιτάμ κομμένο σε κομμάτια
1/2 κούπα βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
1 αυγό
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά ξύδι
Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βιτάμ και το βούτυρο έτσι ώστε να γίνει τρίμματα. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με 1/2 κούπας νερό και το ξύδι. Προσθέτουμε το μείγμα μας στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει δεμένη η ζύμη μας. Την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή τουλάχιστον ώρα. Ανοίγουμε την ζύμη μας σε φύλλο ή φύλλα ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να της κάνουμε. Η ποσότητα είναι αρκετή για δύο εικοσάρια πυρέξ. Αν δεν χρειαστείτε όλη τη ζύμη μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο ή στη κατάψυξη.
Στρώνουμε τη ζύμη μας στο πυρέξ μας και τρυπάμε την βάση της με πιρούνι. Ψήνουμε για είκοσι λεπτά στον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και την γεμίζουμε ή την ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να πάρει καλά χρώμα και την χρησιμοποιούμε για συνταγές που δεν απαιτούν ψήσιμο, όπως ταρτάκια και τάρτες κ.α.