250γρ. αλεύρι
150γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 αυγό
Λίγο αλάτι
Η παραδοσιακή συνταγή για ζύμη κις λορέν απαιτεί ξεκούραση της ζύμης για 12 τουλάχιστον ώρες εντός ψυγείου. Καλό θα είναι λοιπόν να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα. Πάμε να το φτιάξουμε.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του. Εκεί βάζουμε το αυγό και λίγο αλάτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σε κομματάκια λίγο λίγο το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και 200γρ. χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική. Τότε την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 12 ώρες.
Στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια και την στρώνουμε με τα δάχτυλά μας και στα τοιχώματα του ταψιού ή της ταρτιέρας μας. Τρυπάμε εδώ κι εκεί όλη τη βάση με ένα πιρούνι. Κατόπιν βάζουμε μια σακούλα ψησίματος -γεμισμένη με παλιά όσπρια ή ρύζι (έτσι ώστε να έχει βάρος)- πάνω της και την ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Τώρα η βάση της κις λορέν μας είναι έτοιμη να γεμίσει με υλικά της επιλογής μας.