1/4 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο αυγού
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές κονιάκ ή νερό
Ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
Βάζουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε ένα μπωλ και στο κέντρο κάνουμε μια λακουβίτσα όπου βάζουμε το βούτυρο και τον κρόκο του αυγού. Τρίβουμε καλά τη ζύμη με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε το ξύσμα και μία κουταλιά κονιάκ και ζυμώνουμε. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά ώστε η ζύμη για τάρτες να γίνει ομαλή και να πλάθεται. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο σκεπασμένη με wrap για μισή περίπου ώρα. Βουτυρώνουμε ταρτιέρα ή μικρές ταρτιέρες και απλώνουμε την ζύμη τάρτας ισόπαχα πάνω της. Εάν θέλουμε ανοίγουμε την ζύμη μας σε φύλλο, για μεγαλύτερη ευκολία. Ψήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα περίπου και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε.