1 κοτόπουλο μέτριο σε μέγεθος
1/2 κιλό ρύζι
1/2 κιλό φύλλο χωριάτικο
1/2 κιλό μυζήθρα γλυκιά
200 γρ. σταφίδες
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
Αλάτι, κανέλλα
Βράζουμε το κοτόπουλο, κρατάμε το ζουμί και το κρέας από το στήθος που το κόβουμε κομματάκια. Βάζουμε στη κατσαρόλα 3-4 μεγάλες κούπες ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε το ρύζι. Όταν τραβήξει καλά το ζουμί, προσθέτουμε στο ρύζι τη μισή ποσότητα από τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε δυο φύλλα τα ραντίζουμε με ζουμί κοτόπουλου, ζάχαρη, κανέλλα, αμύγδαλα, και προσθέτουμε μια στρώση ρύζι, μυζήθρα, σταφίδες και λίγο από τα κομματάκια του στήθους, ξαναβάζουμε 2 φύλλα και επαναλαμβάνουμε τη στρώση. Σκεπάζουμε με 3-4 φύλλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ζουμί στο ταψί, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα, χαράζουμε το φύλλο σε τετραγωνάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα.
Η συνταγή αυτή έχει βραβευτεί το 2007 σε διαγωνισμό μαγειρικής στο Ζαρό Ηρακλείου με το ασημένιο μετάλλιο, από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και είναι ένα έδεσμα που μαγειρευόταν τις απόκριες στα χωριά της Μεσσαράς.
Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Βιβή Καλαϊτζάκη και την ευχαριστούμε πολύ.
Γνωρίστε την ταβέρνα της Βιβής, «Βεγγέρα», κάνοντας κλικ εδώ!