1+ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600γρ. χλιαρό νερό
50γρ. ελαιόλαδο
40γρ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κιλό τυρί φέτα
Ελιές σε ροδέλες
Ρίγανη
Ηλιέλαιο
Σε ένα αρκετά βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Χλιαρένουμε το νερό, ρίχνουμε μέσα το λάδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το χυλό στο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Το κουκουλώνουμε κάπου ζεστά για μία ώρα το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Ξεσκεπάζουμε και το χωρίζουμε στα δύο. Στο ένα μέρος τρίβουμε με το χέρι σε χοντρά κομμάτια μισό κιλό τυρί φέτα. Στο άλλο μέρος βάζουμε ελιές ροδέλες και ρίγανη. Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε 10′ να ξεκουραστεί.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε δύο τρεις κουταλιές ηλιέλαιο. Απλώνουμε το ζυμάρι μας στη μία μεριά το ένα και στην άλλη το άλλο και βάζουμε στο κέντρο ένα ποτηράκι. Χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια και το βάζουμε να ψηθεί. Στους 180° για μία ώρα και λίγο… Πάνω κάτω αέρα.
Στο μισό χρόνο και ενώ έχει αρχίσει να ροδίζει, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περνάμε το ψωμί μας με ζαχαρόνερο. Αυτό βοηθάει στο να έχουμε μια υπέροχη τραγανή ρόδινη όψη… Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε και το σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα για 5′.
Λιλίκα
Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.