4 κούπες γάλα ζεστό
250γρ. βούτυρο ανάλατο ζεστό
10 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
2 φακελάκια μικρά μαχλέπι
4 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες
1-2 πορτοκάλια ξύσμα και χυμό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Αλεύρι όσο χρειαστεί για να γίνει μαλακή η ζύμη
Υλικά για το προζύμι:
4 φακελάκια μαγιά ξερή
3 κούπες χλιαρό νερό
3 κουταλάκια ζάχαρη
Αλεύρι όσο χρειαστεί για να γίνει χυλός
Υλικά για το άλειμμα:
1 κρόκος αυγού (τον χτυπάμε με λίγες σταγόνες νερού)
Σε ένα ευρύχωρο μπωλ βάζουμε τα υλικά για να πιάσει το προζύμι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει το μείγμα μας.
Πρώτα χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά αφήνοντας για τελευταίο το ζεστό γάλα. Μετά προσθέτουμε και το προζύμι και ζυμώνουμε καλά ρίχνοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή. Τέλος ρίχνουμε και το ζεστό βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει η ζύμη τα πλάθουμε σε κοτσίδες και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγες σταγόνες νερού και τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς για τρία τέταρτα της ώρας (45′) περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Σημείωση: Η κούπα είναι 250ml
Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η αγαπημένη μας Μαρία Παπασπύρου Γρηγοριάδη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!!!