3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
2 – 2 1/2 κονσέρβες ζάχαρη
1 κονσέρβα βούτυρο μαγειρικής (αιγοπρόβειο)
1 κονσέρβα ελαιόλαδο
250γρ. μαγιά νωπή
6 αυγά
4 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι μαστίχα τριμμένη
1 κουταλιά κακουλέ τριμμένο
2 κουταλιές μαχλέπι τριμμένο
1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
1 κρόκο αυγού (προαιρετικά)
Το κουτί (κονσέρβα 304 ml) του ζαχαρούχου θα μας χρησιμεύσει και στις υπόλοιπες μετρήσεις.
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε τα αυγά πάρα πολύ καλά και προσθέτουμε την μαστίχα, το κακουλέ, το μαχλέπι και τις βανίλιες. Προσθέτουμε και το ζαχαρούχο και το χτυπάμε για λίγο ακόμη. Σε μια λεκάνη πάρα πολύ μεγάλη βάζουμε 3 κονσέρβες χλιαρό νερό και μέσα του διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το βούτυρο λιωμένο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας και λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε με το χέρι, ή τους γάντζους του μίξερ μας για λίγα λεπτά. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη τη λεκάνη (αν δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη λεκάνη χωρίζουμε τη ζύμη για τσουρέκια σε μικρότερες λεκάνες) και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος τυλιγμένη με ζεστό ύφασμα για δύο ώρες. Στη συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα βάζουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Τα φουρνίζουμε μόλις τα πλάσουμε, δεν χρειάζεται να τα αφήσουμε να ξαναφουσκώσουν. Εάν θέλουμε, χτυπάμε με ένα κουταλάκι νερό τον κρόκο του αυγού και τα αυγουλώνουμε. Έχετε υπόψιν πως τα συγκεκριμένα τσουρέκια φουσκώνουν πάρα μα πάρα πολύ γι αυτό μην τα βάζετε το ένα κοντά στο άλλο. Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Τα βάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια αν είναι να τα φυλάξουμε για μέρες τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη. Καλό Πάσχα!